Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Kastély

Sándor–Metternich-kastély, Bajna

Kastély · Dunazug-hegyvidék · 213 m
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A bajnai Sándor–Metternich-kastély
  / A bajnai Sándor–Metternich-kastély
  Fénykép: Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. (NÖF)
 • / A bajnai Sándor–Metternich-kastély belső udvara
  Fénykép: Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. (NÖF)
 • / A kastély kávézójában barokk freskók alatt üldögélhetünk
  Fénykép: Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. (NÖF)
 • / Raffaello-terem
  Fénykép: Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. (NÖF)
 • / A Raffaello-terem kalandos történetű freskója
  Fénykép: Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. (NÖF)
 • / A kastély etruszk terme
  Fénykép: Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. (NÖF)
 • / A bajnai Sándor–Metternich-kastély főhomlokzata
  Fénykép: Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. (NÖF)
 • / "Land art" szobrok a parkban
  Fénykép: Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. (NÖF)
Igazi klasszicista építészeti műremek áll Bajna központjában; Sándor Móric, a hírhedt ördöglovas egykori kastélya hosszú évtizedek elhanyagoltságából született újjá.

Sándor Móric gróf, a későbbi ördöglovas fiatalon örökölte a családi uradalmat, és egészen addig nem is nyúlt az akkor már elavultnak számító bajnai épülethez, amíg feleségül nem kérte Metternich Leontine hercegnőt. Az osztrák birodalom nagyhatalmú kancellárjának leányát bizonyára el akarta kápráztatni egy csodás kastéllyal, ezért a korabeli építészet legnagyobb alakját, Hild Józsefet bízta meg azzal, hogy az épületnek új, vonzó külsőt varázsoljon. Hild a korábbi kastélyt a melléképületekkel egybekapcsolva egységes, immár a kor építészeti stílusának megfelelően antikizáló, klasszicista épületegyüttest hozott létre, amelynek leglátványosabb eleme a kastély főhomlokzatát díszítő korinthoszi oszlopsor.

Az 1834-re elkészült kastély klasszicista enteriőrjeit Alessandro Sanquirico, a milánói Scala díszlettervezője alakította ki, akivel Sándor Móric itáliai utazásai során ismerkedett meg. Az olasz művész munkáját a lenyűgöző Raffaello- és Etruszk-termekben csodálhatjuk meg.

A romjaiból helyreállított, kívül-belül megújult, 2021 végén megnyílt kastély állandó kiállításán két egykori tulajdonosát ismerhetjük meg: magát az ördöglovast, azaz gróf Sándor Móricot, valamint a gróf lányát és örökösét, Sándor-Metternich Paulinát. A hercegné korának igazi divatdiktátora volt, aki élénk és szerteágazó társadalmi életet élt, és akihez rengeteg anekdota is fűződik.

Az ördöglovas legendás alakja

A fáma szerint Sándor Móric sokszorosan kiérdemelt becenevét Angliában ragasztották rá, amikor az ifjú gróf fogadást kötött egy kereskedővel, hogy ha megüli a lovát, ami még senkinek sem sikerült, 100 fontért övé lesz az állat. A gróf néhány perc alatt betörte a lovat, mire a kereskedő döbbenten felkiáltott: „Ez nem is ember, ez maga az ördög!”

Móricot gyermekkorában vézna testalkata miatt apja mindentől óvta, lovagolnia sem volt szabad. Bátyja korai halála és édesapja elvesztése után azonban mindössze 17 évesen megörökölte a család birtokait, így Bajnát is. Első dolga volt lóra ülni, és onnantól nem volt megállás: ösztönösen értett a lovak nyelvén, vakmerősége, kreativitása és gyorsasága teremtette meg az ördöglovas legendáját.

Hajmeresztő lovas mutatványai során négyfogatos kocsijával hajtott le a meredek lépcsőn a budai várból, embereken, kocsikon ugratott át, de ugratott le lóval kastélyának erkélyéről is. A szájhagyomány szerint a gróf saját palotájának termeiben is lóháton közlekedett, sőt, egyszer így ügetett be az egyik budai szálló báltermébe. Feleségével is egy látványos mutatvány során ismerkedett meg: átugratta a bécsi Práterben kocsikázó Metternich Leontine fogatát.

A lovas mutatványok persze nem voltak veszélytelenek, rengeteg balesettel jártak. A legsúlyosabb 1850-ben történt, amikor fejét egy vasrácsnak ütve úgy megsérült, hogy utána rendszeresen „őrültségi rohamok” törtek rá. Élete utolsó éveiben az ördöglovas már nem ülhetett többé lóra, még a gyeplőt sem foghatta kezébe. Halála után azonban új életre kelt legendás alakja: több regény is megjelent életéről, 1944-ben egy magyar kalandfilmet forgattak róla, de talán a leghíresebb mű, amelynek ihletadója és témája Sándor Móric volt, Kálmán Imre Ördöglovas című operettje lett.

Az ördöglovas kastélya

A kastélyban berendezett állandó kiállításon megismerhetjük a sokoldalú Sándor Móric életét. A vakmerő és bravúros lovason túl kirajzolódik a művészi hajlamú, zenélő és zenét szerző gróf, az Európa-szerte utazgató és minden építészeti újdonságot lejegyző ifjú és a már borult elméjű öregember alakja.

A női oldalon lányát, Sándor-Metternich Paulinát ismerhetjük meg, aki Drezdában, Párizsban és Bécsben egyaránt jelentős szerepet játszott, mint korának ízlésformálója. A kiállítás felvillantja a fiatal diplomatafeleség cserfes és elbűvölő személyiségét, megmutatja, hogyan vált a párizsi császári körökben divatdiktátorrá, és később hogyan szervezte Bécs kulturális életét. Még a híres, Paulinához köthető női párbaj történetét – vagy inkább legendáját - is ötletesen eleveníti fel a tárlat.

A kastély berendezéséből és műtárgyaiból a II. világháború után nem sok maradt, ezért a két egykori tulajdonost egyrészt korabeli fotók, tárgyi emlékek, visszaemlékezések, másrészt izgalmas és kreatív interaktív eszközök segítségével idézik meg.

Reneszánsz udvarházból klasszicista műremek

A kastély története egészen a 15. századig nyúlik vissza, amikor a Both család felépítette nemesi udvarházát, amelynek alapfalai, padlóburkolatának és freskóinak több részlete a régészeti feltárás során került felszínre. A feltehetően már romos épület a 18. század elején került a Trencsén megyei Szlavnicáról (ma Szalonca, Szlovákia) származó kisnemesi Sándor családhoz. Nem sokkal később épült fel a barokk kastély, amely apáról fiúra szállva épült-szépült tovább.  

A kastély Sándor Móric-féle külső és belső átalakítása 1834-ben fejeződött be, így a gróf az esküvő után egy modern, minden főúri igényt kielégítő kastélyba vihette feleségét. A Sándor család ezután bő száz évig használta időszakosan az épületet, és a folyamatos karbantartásnak hála, 1944-ig lényegében olyan maradt a kastély, ahogy azt Sándor Móric, Hild és Sanquirico megálmodta.

Az újjászületett kastély

A II. világháború utáni évtizedek lassan rombolták az épületet: először tábori kórház működött itt, majd szükséglakások kaptak helyet a falai között. A szocializmusban a helyi termelőszövetkezet irodáját, később pedig gépállomást rendeztek be itt, de az 1960-as évek végétől már semmilyen funkciót nem töltött be a főépület, lassú, de biztos pusztulásra ítélve azt. Az 1980-as évek közepén végre műemléki felügyelet alá került a kastély, de az első érdemi munkára az 1990-es évekig kellett várni, ekkor a tető- és födémcserével, valamint a szerkezeterősítő munkákkal legalább az összeomlástól megvédték az épületet. 2016-ra Bajna díszéből egy kívül-belül elhanyagolt, omladozó, életveszélyes állapotú váz lett – ekkor kezdődtek meg azok a tervezői és kutatói munkák, amelyek alapján 2018 és 2021 között újjávarázsolták ezt a hazai viszonylatban is ritka klasszicista remekművet.

Nyitvatartás

Téli nyitvatartás (november 1. – március 31.):

 • Kedd–vasárnap: 9:00-17:00
 • Hétfő: zárva

Nyári nyitvatartás (április 1. – október 31.):

 • Kedd–vasárnap: 10:00-18:00
 • Hétfő: zárva

A pénztár 1 órával a mindenkori nyitvatartási idő vége előtt zár.

Árak:

 • Felnőtt jegy: 3000 Ft
 • Helyi lakosoknak: 500 Ft 
 • Kedvezményes jegy: 1 500 Ft
  • 6-26 év közötti fiatal
  • 62. életévét betöltött látogató
  • minimum két 18 év alatti gyermeket kísérő szülő
 • Családi jegy: 6 000 Ft
  • 1 vagy 2 felnőtt + 1 vagy több gyermek 18 éves korig
 • Csoportos jegy: 2 400 Ft/fő
  • minimum 15 fő esetén
 • Visual Guide eszköz bérlése: 1 000 Ft/db
 • Ingyenes belépésre jogosultak:
  • 6 év alatti gyermek
  • 70. életévét betöltött látogató
  • Fogyatékkal élő és 1 fő kísérője
  • Miniszter által kiadott szakmai belépővel rendelkező látogató
  • Közoktatásban dolgozó pedagógus, igazolvánnyal
  • Minimum 400 fős, országos közgyűjteményi szakmai szervezet tagja

Az adatok tájékoztató jellegűek, és a 2021 decemberi állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

Lévai Zsuzsa profilképe
Szerző
Lévai Zsuzsa
frissítve: 2021-12-10

Tömegközlekedéssel

 • Esztergom, Tatabánya és Budapest felől is közlekednek buszok Bajnára, ezekről a Bajna, faluközpont megállóban kell leszállni.

Megközelítés

 • A buszmegálló, illetve a parkoló a kastély kapujánál található.

 

Parkolás

 • Bajna főterén, a kastély előtt találunk parkolót.

Koordináták

DD
47.652763, 18.602048
DMS
47°39'09.9"N 18°36'07.4"E
UTM
34T 319931 5280493
w3w 
///véletlen.görbe.hozzáér
Navigáció Google Térképpel

Környékbeli ajánlatok

ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 10,8 km
Időtartam 3:30 óra
Szintemelkedés 477 m
Szintcsökkenés 477 m

A kelet-gerecsei mészkőrögök leglátványosabb képviselője, a remek kilátást kínáló, barlangokkal zegzugos, misztikus Öreg-kő és a hegyből kioldott ...

36
Szerző: Német-Bucsi Attila,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Dunazug-hegyvidék
A vörösmárvány és az őskrokodil nyomában
ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 18,4 km
Időtartam 5:40 óra
Szintemelkedés 670 m
Szintcsökkenés 670 m

A Központi-Gerecse a hegység legmagasabb térszíneivel büszkélkedhet. Fő csúcsa a 634 méteres Nagy-Gerecse markánsan kiemelkedő mészkőröge, amely ...

11
Szerző: Kisida András,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 6,3 km
Időtartam 2:05 óra
Szintemelkedés 331 m
Szintcsökkenés 364 m

A Duna szalagját kísérő alacsony dombok látványos sziklaszirtjeire kalauzol ez a túra, melyekről a folyó mellékére és a közeli hegyekre nyílnak ...

5
Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség közepes
Hossz 23,4 km
Időtartam 7:15 óra
Szintemelkedés 849 m
Szintcsökkenés 850 m

A Keleti-Gerecse sasbércsorozata a Nagy-Getétől az Öreg-kőig erdei tóval, barlangokkal, sziklapaddal.

7
Szerző: Tenczer Gábor,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Dunazug-hegyvidék
A Gerecse mellőzött terepein
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 21,8 km
Időtartam 6:35 óra
Szintemelkedés 636 m
Szintcsökkenés 544 m

A Gerecse déli, kevesek által járt terepeit fedezzük föl ezen a túrán, mely során a hegyközi medencékre és az azok peremét alkotó magaslatokra ...

1
Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség közepes
Hossz 11,7 km
Időtartam 3:15 óra
Szintemelkedés 222 m
Szintcsökkenés 225 m

A Gerecse nem túl népszerű, nem is annyira ismert magyarországi hegység. A legtöbben a tatabányai Kő-hegy fehér sziklafalát ismerik a Turul ...

15
Szerző: Tenczer Gábor,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Dunazug-hegyvidék
A Nagy-Gerecse vonzásában
ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 11,9 km
Időtartam 3:40 óra
Szintemelkedés 395 m
Szintcsökkenés 395 m

Közepes hosszúságú, fél napos körtúránkon végig a Nagy-Gerecse árnyékában, a 634 méter magas főcsúcs környéki utakon vándorlunk, és mivel a ...

18
Szerző: Kisida András,   Magyar Természetjáró Szövetség
Teljesítménytúra · Dunazug-hegyvidék
Bányászkör túrautak - Hantken Miksa-kör
ajánlott túra Nehézség nehéz
Hossz 33 km
Időtartam 10:00 óra
Szintemelkedés 1 000 m
Szintcsökkenés 1 000 m

A Bányászkör túrautak létrehozásának célja, hogy minél többen megismerjék a dorogi kistérség szénbányászathoz kapcsolódó emlékhelyeit, emlékműveit, ...

Szerző: Lévai Zsuzsa,   Magyar Természetjáró Szövetség

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Sándor–Metternich-kastély, Bajna

Rákóczi Ferenc utca 1.
2525 Bajna
Telefon +36 30 0957 068

Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló Családoknak Rossz időben is ajánlott
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 8 Közeli túrák
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp