Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Kastély

Nádasdy-kastély (Nádasdladány)

Kastély · Közép-Dunántúl · Mindig zárva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A nádasdladányi Nádasdy-kastély
  / A nádasdladányi Nádasdy-kastély
  Fénykép: Gulyás Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A nádasdladányi Nádasdy-kastély légi felvételről
  Fénykép: Bata Tamás, NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.
 • / A nádasdladányi Nádasdy-kastély
  Fénykép: Bata Tamás, NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.
 • / A nádasdladányi Nádasdy-kastély legimpozánsabb terme, az Ősök csarnoka
  Fénykép: Kovács Zoltán, NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.
 • / A nádasdladányi Nádasdy-kastély lenyűgöző könyvtára
  Fénykép: Kovács Zoltán, NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.
 • / A nádasdladányi Nádasdy-kastély visszaépített télikertje
  Fénykép: Bata Tamás, NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.
 • / Eredeti festmények és kandalló is visszakerült a felújított nádasdladányi Nádasdy-kastélyba
  Fénykép: Bata Tamás, NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.
 • / A grófi hálószoba
  Fénykép: Bata Tamás, NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.
 • / Eredeti, Nádasdy-címeres, bőrüléses székek felújítva a nádasdladányi Nádasdy-kastélyban
  Fénykép: Bata Tamás, NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.
 • / A nádasdladányi Nádasdy-kastély visszaépített télikertje
  Fénykép: Kovács Zoltán, NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.
 • / A felíújított nádasdladányi Nádasdy-kastély nagyszalonja
  Fénykép: Kovács Zoltán, NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.
 • / Kilátás a Nádasdy-kastély Óratornyából
  Fénykép: Gulyás Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Nádasdy-kastély parkja az Óratoronyból
  Fénykép: Gulyás Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A nádasdladányi Nádasdy-kastély
  Fénykép: Gulyás Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
Joggal állíthatjuk, hogy az egyedülálló nádasdladányi kastély az egyik legszebb ilyen épület Magyarországon. Építtetői eredetileg szerelmi fészeknek tervezték az angol Tudor-korszakot idéző, romantikus kastélyt, ám mire elkészült, a kastély úrnője, Zichy Ilona meghalt; szomorú emléke még ma is tetten érhető a falak között. A kastély viszont nemcsak emiatt érdekes: könyvtára és az Ősök csarnoka láttán garantáltan mindenkinek tátva marad a szája, hiszen mindkét terem gyönyörűen felújított állapotban látható.

A nagy múltú nádasdi és fogarasföldi gróf Nádasdy család sorban sokadik Ference (1842–1907) a róla szóló leírások alapján igazán színes egyéniségnek tűnik: ügyvédi oklevelet szerzett, szeretett külföldön utazgatni, szenvedélyes vadászként tartották számon, és a jachtokért is rajongott. Ha az összes címét fel kellene itt tüntetnünk, még rövidítésekkel együtt is legalább nyolc sort tölthetnénk meg. Ferenc nemcsak hogy a „cs. és kir. val. belső titkos tanácsosa”, de még a „kir. és orsz. legf. fegyelmi bíróság rendes tagja” és Komárom megye örökös főispánja is volt.

Ferenc 1868-ban elvette gróf Zichy Ilonát, néhány év múlva pedig a pár elhatározta, hogy a megörökölt családi vagyonból egy pompás, Tudor-stílusú kastélyt építtet. A részleteket a szerelmesek közösen álmodták meg. Ekkor azonban váratlan tragédia történt: Ilona elkapta a kolerát, és mindössze 24 évesen belehalt a betegségbe. Ferencre három gyermek maradt. Sosem nősült újra, kitartott felesége emléke mellett, olyannyira, hogy a kastélyt közös terveik alapján építtette meg, később a termeket feleségét ábrázoló festményekkel díszíttette, a női szalont pedig úgy rendezte be, mintha Ilona még élne, sőt, kesztyűje és kinyitott könyve ott hevert az asztalon. Ferenc még a Vatikánba is ellátogatott, hogy a pápától engedélyt kérjen: a birtokhoz tartozó templom oltárképének Szent Ilonája hadd viselhesse megboldogult felesége vonásait. A festményt Valentiny János, a család házi festője készítette el. Ilona egy felhőn áll, kezét szívére szorítva, mögötte kereszt, alatta pedig imádkozó családja, három gyermeke és özvegy férje.

A kastély építése persze hosszú évekig tartott. 1873-ban a Vértesalja c. székesfehérvári lap adta hírül: „egy monumentális épülettel ismét gazdagabb leend megyénk”, az alapkőletételre néhány hónap múlva került sor. Építésznek Linzbauer Istvánt kérte fel Nádasdy. 1876-ra maga a kastély már teljes egészében állt, a belső kialakítás és a berendezés – Hauszmann Alajos jóvoltából – az 1880-as évek elejére fejeződött be. Az 1889-ben íródott „zárkő letéti okmány” szerint a kastély és a melléképületek felépítése pontosan 554 797 forint 26 krajcárból valósult meg.

Az akkoriban újszerűnek, szokatlannak számító kastély látványa már első pillantásra megragadja a látogatót, hiszen – kivételesen most mégis szükség van néhány jelzőre – az épület impozáns, de mégsem hivalkodó, külső formavilága izgalmas, de nem giccses, némelyik belső tér pedig egyszerűen hatással van az emberre még ma is.

Még Drakula is járt itt

A kastélyban egymást követik az esküvői fotózások, az érdeklődő turistacsoportok, és a Múzeumok éjszakáján, illetve más rendezvényeken a kastély azon részeit is megnyitják a látogatók előtt, ahová egyszerű hétköznapokon nem lehet belépni.

Az sem véletlen, hogy az épület kedvelt forgatási helyszín: itt vették fel többek között az Underworld, illetve a Borgiák és a Drakula sorozat egyes jeleneteit. Több magyar film jeleneteiben is felismerhetjük a kastélyt, mint pl. a Hanussenben, ill. A gyertyák csonkig égnek címűben.

Ha valaki a korhű berendezési tárgyak miatt látogatna el a kastélyba, nem fog csalódni. Bár az eredeti bútorok egy része a II. világháború során elpusztult, a többit pedig eltulajdonították, részletes leírások és fotók tömkelege tanúskodik a termek egykori kinézetéről, így mostanra adományba kapott, letéttel kihelyezett, illetve vásárolt, a kornak és a kastély jellegének megfelelő bútorokkal, eszközökkel rendezték be újra az épületet. A 2018- 2021 között zajló felújítás részeként ráadásul sok eredeti festmény és műtárgy került vissza a kastélyba.

A felújítás óta immár az eddig nem látogatható helyiségek is megnyílnak, így az emeleti, privát szobák és az óratorony kilátója is.  A legimpozánsabb termek azonban kétségkívül az Ősök csarnoka, illetve a könyvtár.

Az elmélyülés színterei

Bár az ősgalériák létrehozása egy időben valóságos trend volt hazánkban is, mind közül a legszebb a Nádasdy-kastélyban található, restaurált állapotban. A terem eleve magasabb a többinél, a falak és a mennyezet vörösfenyő burkolata ünnepélyes hangulatot áraszt, amit csak tovább fokoznak a család egykori prominens tagjainak egész alakos portréi. 2021-ben túlnyomó részt már az eredeti, frissen restaurált, múzemokból visszakerült családi portrék sorakoznak a falakon. Ami elveszett, annak fekete-fehér mása lóg a falon, így különböztetve meg az eredetiektől.

A díszes kandalló világosszürke mészkőből készült, két oldalán vörösmárvány oszlopok, tűztere színes csempékkel kirakva. Felül a család címere látható, rajta a náddal benőtt vízből felszállni készülő kacsa. A legenda szerint IV. Béla a tatárok elől a nádasba menekült, rejtekhelyét csak a Nádasdyak ismerték, és ők etették a királyt vadkacsával - innen a címer képe. Egykor hat kovácsoltvas csillár volt az épületben, mára már csak az a kettő maradt, amelyek itt függenek. Elvinni nehéz lett volna őket, hiszen nem férnek ki az ajtón, és a tekintélyes méretű tárgyak súlya darabonként 2 mázsa.

A korabeli fényképek arról tanúskodnak, hogy a terem vagy teljesen üresen állt, vagy pedig hosszanti irányban egymásnak háttal álló székek sorakoztak benne. Itt ülték meg a születési, halálozási évfordulókat, keresztelőket – az ősök színe előtt.

A másik szépen restaurált terem a könyvtár, ahol szintén vörösfenyő burkolatban gyönyörködhetünk, de van félig rejtett csigalépcső, több csavart oszlop és galéria is – a terem minden könyvmoly álma. A Nádasdyak ülönös gondot fordítottak a katalogizálásra, és a szekrények tetején kidolgozott felirat jelezte az adott témakört: szépirodalom, világtörténelem, földrajz és így tovább. Egykor 25 234 kötetet számlált a Nádasdyak könyvtára; ez a II. világháborúban szinte teljesen megsemmisült, csupán mintegy 1500 kötet maradt fenn. Ezek a felújításkor részben az Országos Széchényi Könyvtárból, részben a keszthelyi Festetics-kastélyból kerültek vissza.

Fent és lent

Az alagsor, ahol a kiállítás részeként a falra vetített animációkon a Nádasdy-család prominens tagjaival ismerkedhetünk meg, egykor fontos szerepet töltött be a kastély életében. Itt voltak a kiszolgálóhelyiségek, a kazán, a háziszolga és az inas szobája. A konyha alatt ezüstkamra állt, egyik terme pedig irattárként funkcionált. A kastély modernségét tükrözi, hogy az alsó szintet föld alatti folyosó kötötte össze a külön épületben található kulcsárházzal, ahol a konyha, a mosókonyha és a raktár helyezkedett el. Az alagúton keresztül a meleg étel, a tiszta ruha és a fűtőanyag az e célt szolgáló kiépített sínpáron, kocsin érkezett. Így sem a szagok, sem a zajok nem zavarták a kastély lakóit. Kényelmük érdekében beszélőcső-hálózatot is létrehoztak, amin keresztül leszólhattak a felső szintekről a személyzetnek. Az alagsorból egészen a padlástérig fel lehet jutni a melléklépcsőkön, ezeket használta a személyzet is – bár a gróf engedélyezte a cselédeknek, hogy a főbejáratot és az ott található lépcsősort vegyék igénybe, ők ezt tiszteletből nem tették meg.

Az interaktív kiállításon egyénileg is végig lehet menni, a bejárást a termekben elhelyezett rövid feliratok, ismertetők, illetve a felnőttek és a gyermekek részére készült, tableten olvasható, illetve a látogató saját készülékére letölthető "visual guide"-ok teszik lehetővé. 

Nyitvatartás

Mindig zárva

Árak:

Nyitás: 2021. augusztus 3., kedd.

 • Felnőtt jegy:  2 500 Ft
 • Kedvezményes jegy:  1 250 Ft
  • 6-26 év közötti fiatal
  • 62. életévét betöltött látogató
  • minimum két 18 év alatti gyermeket kísérő szülő     
 • Családi jegy:  4 500 Ft
  • 1 vagy 2 felnőtt + 1 vagy több gyermek 18 éves korig     
 • Csoportos jegy:  2 000 Ft/fő
  • minimum 15 fő látogatása esetén
  • A jegyár tartalmazza a csoportos tárlatvezetést.
 • Visual Guide eszköz bérlése : 1 000 Ft/db 

Az óratorony tetőkilátója külön jeggyel látogatható.

Az adatok tájékoztató jellegűek, és a 2021 júliusi állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

Hidvégi Brigitta profilképe
Szerző
Hidvégi Brigitta
frissítve: 2021-08-02

Tömegközlekedéssel

 • A Székesfehérvárról, Várpalotáról és Jenőről induló autóbuszokról a Nádasdladány, jenői elágazás vagy a Nádasdladány, Arany J. u. nevű megállóban szálljunk le. 

Megközelítés

 • A jenői elágazástól a Kastély úton induljunk el déli irányba. 400 méter után a balra térő földúton jutunk a kastélyhoz (550 m). 

Parkolás

 • A kastély Veszprém és Székesfehérvár felől is könnyen megközelíthető a 8-as útról, vagy déli irányból a 7-es útról. A bejárathoz a Kastély útról kell a murvás bekötőúúton a parkolóba kanyarodni. 
 • A parkolás ingyenes. 

Koordináták

DD
47.134410, 18.241564
DMS
47°08'03.9"N 18°14'29.6"E
UTM
34T 290820 5223792
w3w 
///befutó.költőnő.hangulatos
Navigáció Google Térképpel

Környékbeli ajánlatok

ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 14,3 km
Időtartam 4:15 óra
Szintemelkedés 455 m
Szintcsökkenés 449 m

Bakonyszéli kóstolónkon a hegység és a Mezőföld tájhatárára hív ez a túra. A Keleti-Bakony Csór és Várpalota közötti délies lejtőit, gerinceit, ...

2
Szerző: Kisida András,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Bakonyvidék
Szárazvölgyek felfedezőútja
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 14,5 km
Időtartam 4:20 óra
Szintemelkedés 421 m
Szintcsökkenés 421 m

A Keleti- vagy Palotai-Bakony Várpalota fölötti szubmediterrán mikroklímájú völgyeit, gerinceit keressük fel ezen a vándorláson. A bokorerdőkkel, ...

Szerző: Kisida András,   Magyar Természetjáró Szövetség
Teljesítménytúra · Bakonyvidék
Vár-Palota Instant Kör
ajánlott túra Nehézség közepes zárva
Hossz 25,9 km
Időtartam 10:00 óra
Szintemelkedés 367 m
Szintcsökkenés 367 m

A körtúrán megtekinthetjük Bátorkő várának romjait, az ösküi kerektemplomot, a várpalotai Trianon múzeumot és a Thury-várat, mindezt egy könnyen ...

Szerző: Abelovszky Tamás,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 12,7 km
Időtartam 3:45 óra
Szintemelkedés 371 m
Szintcsökkenés 162 m

Hazánk egyik utolsó, természetesnek megmaradt erdejét járjuk be: a bedőlt fákkal teli, buja aljnövényzetű, sziklafalakkal határolt Burok-völgyet. A ...

8
Szerző: Német-Bucsi Attila,   Magyar Természetjáró Szövetség
Többnapos kerékpártúra · Mezőföld
Szurdokjáró bringatúra a Keleti-Bakonyban
ajánlott túra Nehézség nehéz zárva
Hossz 85,4 km
Időtartam 8:00 óra
Szintemelkedés 1 380 m
Szintcsökkenés 1 110 m

A hatalmas kiterjedésű Bakony keleti része szurdokairól nevezetes az egész országban. Mivel ezek rövidek, cserébe viszont az érintett ...

Szerző: Szigeti Ferenc,   Együttműködő szervezetek

Mindet mutassa

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Nádasdy-kastély (Nádasdladány)

Kastélypark 1.
8145 Nádasdladány
Telefon +36 30 108 7140

Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló Családoknak Rossz időben is ajánlott
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 5 Közeli túrák
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp