Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Kastély

Károlyi-kastély (Nagykároly/Carei)

Kastély · Románia · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A Károlyi-kastély Nagykárolyban
  / A Károlyi-kastély Nagykárolyban
  Fénykép: Szabó Eszter, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A sörház helyén álló víztornyot Meinig Artúr tervezte
  Fénykép: Szabó Eszter, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Károlyi Sándor, a szatmári béke megkötőjének szobra a kastély mellett
  Fénykép: Szabó Eszter, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A hosszúkás épület istállójában lovak sorakoznak
  Fénykép: Szabó Eszter, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A nagykárolyi Károlyi-kastély fő homlokzata
  Fénykép: Szabó Eszter, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A gyerekeket hatalmas játszótér várja a parkban
  Fénykép: Szabó Eszter, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A nagykárolyi Károlyi-kastély
  Fénykép: Szabó Eszter, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Dendrológiai térkép a nagykárolyi Károlyi-kastély bejáratánál
  Fénykép: Szabó Eszter, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A nagykárolyi Károlyi-kastély
  Fénykép: Szabó Eszter, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Díszes kút a nagykárolyi Károlyi-kastély parkjában
  Fénykép: Szabó Eszter, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Károlyi-kastély parkja Nagykárolyban
  Fénykép: Szabó Eszter, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A nagykárolyi Károlyi-kastély
  Fénykép: Szabó Eszter, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A nagykárolyi Károlyi-kastély angolparkja
  Fénykép: Szabó Eszter, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A nagykárolyi Károlyi-kastély
  Fénykép: Szabó Eszter, Magyar Természetjáró Szövetség
A Károlyiak egykori lakóháza úri lakból végvárrá, majd kastéllyá formálódott. A nemrégiben felújított, angolparkkal körülvett épület ma kiállításoknak ad otthont.

A település elnevezéséhez és az épülethez egyaránt kapcsolódó Károlyi-család története egészen a honfoglalásig vezethető vissza. Az ősi magyar főnemesi família Kond vezér második fiának leszármazottaiból áll; tagjai a Kaplony nemzetségből eredeztethetőek. A Károlyiak a hazai közéletbe a 18. században, a Rákóczi-szabadságharc leverését követően kerültek, majd a munkásságuk a 19. század végére csúcsosodott ki. Leszármazottaik ma is élnek. A címerükben szereplő jelkép, a jobb karmával szívet tartó karvaly a kastély első emeletének erkélyén látható.

Az épületnek otthont adó, ma Romániához tartozó települést először 1335-ben említi hivatalos irat Károly néven. A sok átépítéssel tarkított múltú, eklektikus stílusú kastély története pedig a 15. század utolsó harmadáig nyúlik vissza: a család akkor érte el az építtetéshez szükséges státuszt, amit a környékbeli, pozíciójukat féltő nemesek nem néztek jó szemmel. A négyszög alaprajzú, kőből emelt, egyszerű lakóépületnek ekkor még semmiféle védelmi szerepe nem volt.

Lakóházból végvár

Az első nagy átépítés a 16. században, a török háborúk kapcsán vált esedékessé. A korszerűsítés és bővítés során az erőddé alakított épülethez lőrésekkel ellátott bástyákat kapcsoltak, a megerősített kapu fölé őrtornyot húztak, védőfalakat emeltek. A sáncárkot, amit szintén ekkor mélyítettek, ma is láthatjuk, ha körbesétáljuk a kastélyt. Mondhatnánk úgy is, hogy a folyamatosan fejlesztett épület a védelmi vonal végvárává alakult – de nem a klasszikus értelemben, hiszen magántulajdon volt. Az erőfeszítések nem voltak hiábavalóak. Habár többször megostromolták a törökök, majd később a Habsburgok, egyik támadónak sem sikerült bevennie.

Károlyi Sándor főispán és Rákóczi szövetségesek voltak. A Rákóczi-szabadságharc idején az udvar Károlyit kérte fel közvetítőként, hogy próbálja lebeszélni Rákóczit az ellenállás folytatásáról. Rákóczi egy hónapot töltött el az épület falai között – a tárlat egyik szobája az ő életét és tetteit idézi fel. Az 1711-ben a Majtényi-síkon lezajlott fegyverletétel után ebben az épületben hitelesítették a szatmári békeokmányt. A történészek véleménye megoszlik, hogy Károlyi árulóvá lett, vagy meghozta a legnemesebb döntést a nemzetért, de annyi bizonyos, hogy a család ettől kezdve lett a közélet fontos szereplője.

Stíluskavalkád a történelem tükrében

A török kivonulásával a határ délre húzódott. Elveszett az épület végvári jelentősége; feleslegessé váltak a bástyák, az ágyútornyok és a védművek. A család ezért reprezentatív, komfortos várkastéllyá formáltatta a hajdani erődöt, először barokk stílusban.

Az első, kisebb átalakítást 1834-ben végezték, amikor az érmelléki földrengés a környékbeli templomokkal együtt ebben az épületben is károkat okozott. A valódi, komoly átépítés azonban az 1890-es évekre tehető. Az akkori tulajdonos, Károlyi Sándor felkarolta Meinig Artúrt, a Szászországból származó fiatal, pályakezdő építészt, akinek első nagy munkája a tiszadobi Andrássy-kastély volt, de az ő keze munkáját dicséri Budapesten gróf Wenckheim Frigyes historizáló palotája is, melyben most a VIII. kerületi Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár van. Az építész a Károlyi család barokk otthonát romantikus és neogótikus elemekkel vegyítette.

A historizáló stílus nem véletlenül jelent meg az építészetben:  a magyar nemesi családok előszeretettel alkalmazták annak bizonyítékaként, hogy ősi famíliként élnek itt, hiszen minden korszaknak megvan az épületben a lenyomata. A Károlyiak jelenlétükre magasan kiugró tornyokkal is igyekeztek felhívni a figyelmet.

Élet a Károlyiak után

Károlyi Sándor volt az utolsó leszármazott, aki életvitelszerűen élt az épületben 1907-ig. Az I. világháború idején katonai célokra használták a várat: kadétiskola, majd hadikórház működött benne. 1945 után eleinte közművelődési feladatokat látott el, mint kultúrház és könyvtár, majd az egészségügyben a tüdőbetegek vették hasznát szanatóriumként. A karbantartás híján borzasztó, szinte életveszélyes állapotba került épületet 2009 és 2012 között egy projekt keretében teljes körűen felújították. A régi pompájában tündöklő, elegáns úri lak napjainkban kiállításoknak ad otthont.

Végigjárhatjuk a család által használt elegáns szobákat, a vendégszobákat és a márványkandallókkal díszített tágas fogadótermet. A tárlat betekintést enged a magyar történelembe, a helytörténetbe, és korhű módon mutatja be egy 19. századi arisztokrata család enteriőrjét. Az egyik szoba afrikai fegyvereket és trófeákat rejt. A középső bástya tetejére felkapaszkodva végigpásztázhatjuk a települést és a kastély környezetét.

Érdemes az udvaron is tenni egy sétát a kiépített ösvényeken. A 12 hektáros angolpark számos ritka növényt rejt. Látogassuk meg az 1810-ben a gyermek Károlyi György által ültetett óriási platánt és a „teknősbéka-tavat”! A hosszúkás, fehér épület istállóként funkcionál; ha szerencsénk van, rápillanthatunk az itt tenyésztett lovakra is. A kerítés sarkánál állt az egykor híres sörház, melynek a helyén ma a szintén Meinig Artúr által tervezett víztornyot találjuk, ami hajdan az épület vízellátását szolgálta.

Nyitvatartás

Nyitva
vasárnap09:00–17:00
hétfőzárva
kedd09:00–17:00
szerda09:00–17:00
csütörtök09:00–17:00
péntek09:00–17:00
szombat09:00–17:00

Árak:

Belépődíjak:

 • felnőtt: 20 lej/fő
 • nyugdíjas, 18 év alattiak: 10 lej/fő
 • diák: 5 lej/fő

Egyéb szolgáltatás:

 • magyar nyelvű idegenvezetés: 30 lej

Az adatok tájékoztató jellegűek, és a 2021 júniusi állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

Szabó Eszter profilképe
Szerző
Szabó Eszter
frissítve: 2021-06-17

Tömegközlekedéssel

 • A Debrecenből vagy Mátészalkáról induló vonatról Nagykárolyban (Carei) szálljunk le!

Megközelítés

 • A vasútállomásról déli irányba induljunk a Strada Independenței úton! 700 méter után térjünk jobbra a kereszteződésben, majd 130 méter után forduljunk balra a  Strada 1 Decembrie 1918 utcába, amely a kastélyhoz vezet (összesen 1,7 km). A bejáratot az út jobb oldalán "Castelul Károlyi" tábla jelzi.

Parkolás

 • A kastély bejáratához közeli Strada V. Lucaciu utcában számos parkolóhelyet, és egy nagy méretű parkolót is találunk. 

Koordináták

DD
47.683808, 22.467204
DMS
47°41'01.7"N 22°28'01.9"E
UTM
34T 610112 5282200
w3w 
///bátran.éjszakák.szövet
Navigáció Google Térképpel
Sajnáljuk, nincs találat!

Közeli látnivalók

 Ezek automatikusan generált javaslatok.

Kérdések és válaszok

Adrienne Jacsó kérdése · 2021-07-10 · Közösség
Kedves Eszter! Kb. mennyi idő alatt lehet bejárni a kastélyt?
Mutass többet!
Kedves Adrienne! Ha a parkban is szeretne sétálni, és az épületet is végigkalandozni egy tárlatvezetés keretében, akkor legalább két órát érdemes rászánni a programra - de ha elmerül a részletekben, akár többet is érdemes. Üdv, Eszter
1 more reply

Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Károlyi-kastély (Nagykároly/Carei)

Piaţa 25 Octombrie 1.
445100 Carei (Nagykároly), Románia
Telefon +40 261 864 981

Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló Rossz időben is ajánlott
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp