Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Megosztás
Megjelölés
Nyomtatás
Túra tervezése ide
Beágyazás
Kastély

Esterházy-kastély, Tata

Kastély · Dunántúl
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • /
  Fénykép: Tourinform Office, Tata, funiQ.hu
 • /
  Fénykép: Tourinform Office, Tata, funiQ.hu
 • /
  Fénykép: funiQ.hu

A tatai vártól nem messze, a Hősök terén található a barokk Esterházy-kastély. A 18. századi főépület mellett egy kiskastélyt és számos melléképületet is magába foglal a műemlékegyüttes, egykor volt várszínházát még Gustav Klimt is megfestette.

Az Öregvártól nem messze délnyugati irányban, a Hősök terén található a barokk stílusban épített Esterházy-kastély. Az épület 1765-69 között, Fellner Jakab tervei alapján épült. A saroktornyos főépület mellett egy kiskastélyt és számos melléképületet is magába foglal a műemlékegyüttes. Az épület homlokzata a német és osztrák barokk stílusjegyeit mutatja.

A kastély kapufülkéjében állt egykor Jakob Christoph Schletterer Immaculata-szobra, amelyet jelenleg a várban található Kuny Domokos Múzeumban tekinthetünk meg.

Egykor az Esterházyak uradalmi birtoka akkora volt, hogy nemcsak a kastély és annak számos melléképülete, de az angolpark nyári kastélya, sőt, a vár is a része volt. A tó partján 1913-ig állt a neobarokk Várszínház, amely Ferdinand Fellner és Hermann Hellmer tervei szerint épült. Belsejét még a híres osztrák festő, Gustav Klimt is megfestette 1893-ban, ám sajnos a festmény az idők során elveszett. Szerencsére fennmaradt egy róla egy fekete-fehér fénykép, ami alapján digitális technikával ki lehetett következtetni a kép eredeti színeit és hiteles reprodukciót készíteni. A színházban bemutatták Madách Az Ember tragédiájának egy olyan előadását, amelyben a díszletek Zichy Mihály illusztrációi alapján készültek.

A kastély védett angolkertjében egy 1800 körüli, késő barokk faragott szökőkút található, mely Schweiger Antal alkotása. A parkban sétálva láthatjuk még egy medaliont tartó nőalak 19. századi klasszicista szobrát.

Az évszázadok során a kastély több fontos történelmi esemény színhelye is volt. 1809-ben itt írta alá I. Ferenc osztrák császár és magyar király a Napóleon által diktált Schönbrunni békét. Majd' egy évszázadra rá, 1897-ben egy hadgyakorlat során a kastélyban szállt meg Ferenc József és II. Vilmos német császár. 1921-ben pedig Esterházy Ferenc ezen a helyen látta vendégül IV. Károlyt visszatérési kísérletekor. 

Az épületet évtizedekig kórházi célokra használták, ezalatt igencsak leromlott az állapota. A kastély és park felújítása és restaurálása 2018-ban elkezdődött, várhatóan 2020-ra fejeződik be.

Nyitvatartás

A kastély a felújítás alatt nem látogatható, nyitás várhatóan 2021 elején.

Az adatok tájékoztató jellegűek, és a 2020 júniusi állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

funiQ profilképe
Szerző
funiQ
frissítve: 2020-08-05

Tömegközlekedéssel

 • Számos helyi és helyközi autóbusz végállomása Tata, autóbusz-állomás.

Megközelítés

 • Az autóbusz-pályaudvartól elsétálunk a művelődési ház előtt, a vár felé. A vár mellett kisétálunk a tópartra, majd ott jobbra fordulva hamarosan a kastélyhoz érünk.

Autóval

 • A Hősök terénél lévő parkolóban hagyhatjuk az autót.

Koordináták

DD (Tizedes fokok)
47.646724, 18.317829
DMS (Fokok, fokpercek és fokmásodpercek)
47°38'48.2"N 18°19'04.2"E
UTM (Univerzális Transzverzális Mercator)
34T 298566 5280521
w3w (what3words) 
///citromlé.bátorít.strucc
Navigáció Google Térképpel

Túrák ide:

Típus
Név
Hossz
Időtartam
Szintemelkedés
Szintcsökkenés
7,1 km
1:40 óra
40 m
40 m
Mutasd a térképen!

Közeli látnivalók

 Ezek automatikusan generált javaslatok.

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Erről a tartalomról még senki nem kérdezett.


értékelések száma

Írd meg az első hozzászólást!

Még nem szólt hozzá eddig senki.

Profilkép

A többiek fényképei


Esterházy-kastély, Tata

2890 Tata

Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló
 • 2D 3D
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
 • 1 Közeli túrák
könnyű nyitva
7,1 km
1:40 óra
40 m
40 m
Aki még nem járt Tatán, a vizek városában, és szereti a természetet, a vízivilágot és a kellemes sétákat a vízparton, annak egyszer meg kell ...
7
Szerző: Német-Bucsi Attila,   Magyar Természetjáró Szövetség
 • 1 Közeli túrák
Logo emmi Logo agrar Logo mol Logo otp