Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Kastély

Esterházy-kastély, Fertőd

· 2 értékelés · Kastély · Alpokalja · 127 m
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A fertődi Esterházy-kastély
  A fertődi Esterházy-kastély
  Fénykép: Veszelovszki Zsolt, funiQ.hu

1766-ra készült el a 126 szobás kastély, amely méltó párja a bécsi schönbrunn-i vagy a párizsi versailles-i kastélynak is. Az Esterházy „Fényes“ Miklós építtette kastély ma kortörténeti kiállításnak ad otthont, emellett komolyzenei koncerteket és az Eszterházi Vigasságokat is itt tartják.

Fertődnek két igazán jelentős turisztika csábereje van: a Fertő tó és az Esterházy-kastély. Maga a város csak 1950-ben jött létre, korábban két község, Eszterháza és Süttör állt itt. Esterházy Pál 1681-ben vásárolta meg Süttört és környékét, így került a család kezébe a terület.

A mai kastély elődjét, az U alakú, sarródi vadászkastélyt 1720-ban Esterházy József építtette fel. Ez a kastély ugyan Süttör határában volt, de területileg Sarródhoz tartozott. A kastély történetében az igazán meghatározó személy Esterházy „Fényes“ Miklós József herceg volt, aki 1762-ben építőmestereket fogadott fel az épület átformálására, bővítésére.

Az új kastélyegyüttest Hefele Menyhért és Jacoby Miklós valószínűleg közösen tervezték és építették. A herceg folyamatosan építkezett, és a kastélyhoz tartozó cselédek és itt dolgozó kőművesek letelepítésével 1765-re létrehozta az épületegyüttestől nyugatra Eszterháza települést, ami ma Fertőd másik részét alkotja. Az 1766-ra elkészült kastély méretében és pompájában méltó párja volt a bécsi schönbrunn-i kastélynak vagy a párizsi versailles-i kastélynak.

Az elkészült kastélyban 1770-től kezdve folyamatosan tartottak nagyszabású Esterházy-vigasságokat. Ilyenkor operákat mutattak be, vadászatokat, fényűző lakomákat, táncestélyeket és tűzijátékokat tartottak a vendégsereg szórakoztatására. Itt töltött napjai az ifjú Goethét is megihlették: ő „Esterházy-tündérbirodalom”-ként emlékezett meg az ünnepségekről. Nagyvonalú élete, pompás összejövetelei miatt ragadt rá a hercegre a „a pompakedvelő” vagy „a fényes Miklós” elnevezés. Az egyik vigasságon maga Mária Terézia királynő, német-római császárné is részt vett. Az itt lakó Esterházy hercegek művészetpártoló tevékenysége révén a 18. század végére az ország egyik fő kulturális központja lett a kastély, amelyet „Magyar Versailles”-nak is neveztek. A színművészet, zene és képzőművészet központja később újabb érdekességgel gazdagodott: a hercegi udvar hangversenymestere az európai hírű Joseph Haydn lett. A zeneszerző két évtizeden át lakott Eszterházán és állt a család szolgálatában.

1778-ban Esterházy Miklós 1200 saját katonájával tábornagyként háborúskodott II. József császár mellett Bajorországban, ezért a császár elrendelte, hogy a jövőben az Esterházy család minden férfi tagját hercegi rangra emeljék. A kastélyban ma is fenntartanak egy lakosztályt az Esterházy család számára, azaz jelenleg Esterházy Antal hercegnek.

A kastély a II. világháború után került állami tulajdonba, ezt követően elhanyagolták, fénye megkopott. 1946-ban Kertészeti Középiskolát és Kollégiumot hoztak létre a kastély egyik szárnyában. A 2000-es években kezdődtek meg felújítási munkálatai, ma már majdnem olyan, mint hajdanán, az Esterházy család idejében.

A 126 szobával bíró kastélyban ma kortörténeti kiállítást tekinthetünk meg, júniustól szeptemberig pedig minden héten komolyzenei hangversenyeknek is a részesei lehetünk a több száz éves falak között. A barokk muzsika szerelmeseinek az Eszterházi Vigasságok című rendezvénysorozatot kínálják. A dísztermet, zenetermet, újjáépített operaházat, Sala Terrenát (nyári hűsölőt), kínai szobát, szalonokat, kápolnát és fogadószobákat járva az ember visszarepül az 1700-as évekbe, és szinte látja maga előtt ahogy a hercegi család tagjai itt élik mindennapjaikat. A korhűen berendezett, a család stílusát tükröző bútoroknak kis része az Esterházyak idejében is a kastély része volt, de többségük más kastélyokból és palotákból került ide.

A Mária Terézia-szobaként emlegetett lakrész érintetlen állapotban maradt meg az uralkodónő 1773-as látogatásától egészen a II. világháborúig. Az épület nyugati szárnyában kapott helyet a híres Esterházy-képtár. Az itt valaha volt közel 650 festmény között több igen értékes darabot is találtak. A legjelentősebb, Raffaello Santi Esterházy Madonnája ma a Szépművészeti Múzeumban látható.

A kastélyegyüttes részeként megmaradt épületek között szerepel az egykori gazdasági igazgatóság épülete, az egykori Muzsikaház (ami ma múzeum és polgármesteri hivatal), a hajdani lovarda épülete, a szálloda és vendéglő épülete, a főépület főbejáratával szemben található két őrségi épület, a volt Marionett színház épülete és a Kelemente-patak festői szépségű, a kastély fertőszéplaki tengelyében lévő hídja. A kastély körül a korra jellemző parkot láthatunk, amelyen szerteágazó ösvények indulnak a kápolna és több kegyszobor irányába. A kastély hangulatos díszudvarára részletes kidolgozású kovácsoltvas kapun keresztül juthatunk be. A kastély főépülete és két szárnya öleli körbe az udvart, amelyben több szökőkút és szobor is helyet kapott a kacskaringós elrendezésű kertek mellett. A díszkert végében szabadon álló lépcsők vezetnek az épület középső részében lévő díszterembe.

Nyitvatartás

június 20. - szeptember 30.: 

 • hétfő-vasárnap: 9:00-18:00

október 1-től:

 • kedd-vasárnap: 9:00-17:00 
 • hétfőn zárva

Árak:

A kiállítások kizárólag tárlatvezetéssel látogathatók, vezetés magyar, angol és német nyelveken kérhető.

Kastély túra:

Nyári ebédlő, sala terrena, díszelőtér, Apolló-terem, kápolna,Az Esterházyak mesélő kincsei című kiállítás

 • Belépőjegy: 3500 Ft
 • Kedvezményes jegy (diák és nyugdíjas): 1750 Ft 

A vezetés időtartama: kb. 50 perc

Egyéb túrákról és jegyárakról itt tájékozódhatsz.

Az adatok tájékoztató jellegűek, és a 2022 júniusi állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

funiQ profilképe
Szerző
funiQ
frissítve: 2022-07-13

Tömegközlekedéssel

 • A távolsági és helyközi buszokról a Fertőd, gránátosház megállóban szálljunk le.

Megközelítés

 • A külső parkolóból egyenesen besétálunk az úton a kastélyig (600 m).

Parkolás

 • A kastély bejáratával szemben, a Pomogyi út és a Joseph Haydn út sarkánál fizetős parkolót találunk.
 • A Pomogyi úton kicsit kijjebb találunk ingyenes parkolót.

Koordináták

DD
47.621648, 16.871567
DMS
47°37'17.9"N 16°52'17.6"E
UTM
33T 640626 5275946
w3w 
///sikeresen.könyvelő.fütty
Mutasd a térképen
Navigáció Google Térképpel

Környékbeli ajánlatok

Kerékpártúra · Sopron-Vasi-síkság
Termáltúra, Petőháza - Hegykő
ajánlott túra Nehézség könnyű Szakasz 30
Hossz 11,8 km
Időtartam 0:48 óra
Szintemelkedés 26 m
Szintcsökkenés 28 m

A Petőháza Strandot és a Sá-Ra Termált összekötő biciklitúra. Egy termáltúra során két fürdő között, vidéki környezetben kerekezhetünk.

Szerző: Leitold Márton,   Outdooractive Editors
Kerékpártúra · Fertő–Hanság Nemzeti Park
Irány Sopron és a Fertő-táj!
ajánlott túra Nehézség könnyű
Hossz 48,3 km
Időtartam 5:00 óra
Szintemelkedés 462 m
Szintcsökkenés 550 m

Sopronból, a leghűségesebb városból indulva bebarangoljuk az UNESCO világörökség részeként számontartott Fertő-táj magyar részének szinte minden ...

Szerző: Abelovszky Tamás,   Magyar Természetjáró Szövetség
Többnapos kerékpártúra · Észak-Magyarország
Termálfüzér az északi fürdővonalon
ajánlott túra Nehézség nehéz Szakaszolt túra
Hossz 971 km
Időtartam 69:04 óra
Szintemelkedés 3 537 m
Szintcsökkenés 3 515 m

Egy hosszú tekerés után elmerülni a meleg vízben, mindig kikapcsoló. Ez a termálfüzér Magyaroszág északi részének 32 termálfürdőjét köti össze egy ...

Szerző: Leitold Márton,   Outdooractive Editors

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

4,5
(2)

A közösség fényképei


Esterházy-kastély, Fertőd

9431 Fertőd
Telefon +36 99 537 640

Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló Családoknak Rossz időben is ajánlott
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 2 Közeli túrák
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp