Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Helyszín

Sötétvölgyi Szabadidőközpont

Helyszín · Szekszárdi-dombság
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Horgásztó a Sötétvölgyi Szabadidőközpontnál
  / Horgásztó a Sötétvölgyi Szabadidőközpontnál
  Fénykép: gemenczrt.hu
 • / A Sötétvölgyi Szabadidőközpont felújított épülete
  Fénykép: gemenczrt.hu
 • / Játszótér a Sötétvölgyi Szabadidőközpont közelében
  Fénykép: gemenczrt.hu
 • / A Sötétvölgyi Szabadidőközpont felújított piknikhelye
  Fénykép: gemenczrt.hu
 • / A Sötétvölgyi Szabadidőközpont felújított piknikhelye
  Fénykép: gemenczrt.hu
A Szekszárd melletti parkerdőben festői horgásztó bújik meg a Sötét-völgy bejáratánál. A partján álló, Gemenc Zrt. által felújított szabadidőközpontot 2019 májusában adták át. A helyszín a turistáknak, a kerékpárosoknak és a horgászoknak egyaránt tartalmas pihenést kínál.

Természeti csodákban bővelkedő környék

A Szekszárd-Geresdi-dombság löszpúpjai között megbújó hangulatos völgyeket, látványos szurdokokat számtalan turistaút hálózza be. A Sötét-völgy 502 hektárnyi, 1975 óta helyi védettség alatt álló természetvédelmi területén Tolna megye legöregebb erdejében, a 180 éves cseres-tölgyesben barangolhatunk; a koros fák között számos ritka növény és védett állat talált otthonra. 

A völgy bejáratát a Kakasd és Szekszárd között vezető 6-os főútról érjük el. A bekötőútra kanyarodva, jobb kéz felől rögtön a horgásztó látványa fogadja a betérőt. A turistákat az idilli környezetű tó, a belsejébe mélyen benyúló félsziget és a hidacskákon át elérhető romantikus, apró sziget vonzza leginkább; a pecásokat a tóból kifogható pontyok, amurok, harcsák, csukák, süllők, kárászok és egyéb keszegfélék csábítják maradásra.

A tótól az aszfaltúton, illetve a rajta vezető K+ jelzésen 350 méternyire található a megújított szabadidőközpont épülete. A betoncsíkon továbbhaladva az Y elágazás bal oldali ágán (K+ és K↺ jelzés) a Sötétvölgyi gyermektáborhoz, a jobb oldalin pedig (K és K↺ jelzés) a Nagy-rétre jutunk, ahol parkoló, focipálya, streetball pálya, pingpongasztalok, játszótér, tűzrakó hely és óriási fedett esőbeálló várja az erre járókat. 

A völgy déli részén, az Erzsébet-tisztásról indulva egy tanösvényt és egy 5,4 km-es (jelzett) futópályát is találunk; utóbbi érinti a Fekete-kút forrását. A területet átszeli a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra útvonala is, amin keleti irányba indulva a Szarvas-szurdok, a Bati-kereszt és kilátó, majd a Kerek-hegy érintésével jutunk Szekszárdra; a másik irányba pedig a Fazekas-völgy és a Haramia-forrás érintésével Grábóc felé vehetjük az irányt.

A környéken járva a szekszárdi borvidék bejárása is vonzó programlehetőség.

A Sötétvölgyi Szabadidőközpont és fejlesztései

A tó melletti régi, elavult faház helyére többfunkciós fogadóépület került. A falak között jelenleg büfével és nyilvános vizes blokkal várják a látogatókat, de a szolgáltatásokat idővel bővítik majd - horgászbolt és kerékpárjavító állomás is szerepel a tervek között. Az épületben alakították ki az erdészet irodáját, a halőr bázisát és a bérbe vehető rendezvénytermet is. A büfé teraszáról festői kilátás nyílik a horgásztóra.

A projekt keretében a tavat szegélyező sétautat rendbe tették, valamint a bájos szigetecskére vezető fahidakat is megújították.

A tó délkeleti részén nyújtózkodó rét és a ligeterdő határán piknikezésre alkalmas területet hoztak létre. A kőből készített tűzrakó helyek ideálisak akár nyársalós sütögetéshez, de bográcsban vagy grillrácson akár nagyobb társaságnak is főzhetünk itt. A fából készült asztalok és padok fölé emelt tető nyáron a nap melegétől óvja a látogatókat, egy zuhé esetén pedig esőbeállóként is funkcionál. A terület kiválóan alkalmas a jó levegőn eltöltött beszélgetéshez, családi piknikhez.

A piknikligettől a K▲, majd P▲ jelzésen a Vár-hegyre kapaszkodhatunk fel. Az elnevezés és a dombtetőn kirajzolódó földsáncok is arról árulkodnak, hogy a középkor elején egy földvár (Bativár) állt itt. A P↺ jelzésen a kilátó érintésével egy 2 kilométeres, könnyed körsétát tehetünk. A faépítménybe felmászva a környező dombok közé ékelődött horgásztóra nyílik panoráma; szép időben a Bati-kereszt kilátóját is felfedezhetjük keleti irányban.

Játszótér a természet jegyében

A tervezők a gyerekeket egy különleges, fából készült játszótérrel örvendeztették meg. A Süllőfészek névre keresztelt területen különféle hinták, libikókák, mászókák, csúszdák várják az örökmozgókat. A legfőbb elem a farudakból és kötelekből összeállított szövevényes mászóka, aminek formáját a tóban élő süllők mesterséges fészke ihlette. A közeli tóba telepített, kis ágakból összeállított, hasonló formavilágú mesterséges búvóhelyek a süllők ikráit és kikelt ivadékait védik. A gerendák összevisszasága, szabálytalan elrendezése a gyerekek térbeli koordinációs készségét is fejleszti.

Nyitvatartás

A terület egész évben szabadon látogatható.

 

Völgy Café:

a Sötétvölgy Szabadidőközpont épületében üzemelő büfé nyitva:

 • minden nap 9:00 - 19:00.

Árak:

Ingyenes.
Szabó Eszter profilképe
Szerző
Szabó Eszter
frissítve: 2020-07-31

Tömegközlekedéssel

 • A távolsági buszról a Szekszárd, Sötétvölgy nevű megállóban érdemes leszállni.

Megközelítés

 • A buszmegállóból az útra merőleges, déli irányba induló bekötőúton induljunk el a K+ jelzéseket követve! A szabadidőközpont épületét 700 méternyi sétával érjük el. 

Parkolás

 • A Szekszárd és Kakasd közötti 6-os főútról közvetlenül a Sötétvölgyi buszmegállónál kell a bekötőútra térni. A lekanyarodás helyét a Sötétvölgyi gyermektábor tábla is jelzi. 
 • Az bekötőút végén az Y elágazásnál jobbra térve nagy, ingyenes parkolót találunk. 

Koordináták

DD (Tizedes fokok)
46.355294, 18.617271
DMS
46°21'19.1"N 18°37'02.2"E
UTM
34T 316686 5136283
w3w (what3words) 
///nagypapa.megnyom.szundi
Navigáció Google Térképpel

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Erről a tartalomról még senki nem kérdezett.


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Sötétvölgyi Szabadidőközpont

 Szekszárd

Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló Családoknak
 • 2D 3D
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
Utak és térképek
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp