Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Hegycsúcs

Naszály

Hegycsúcs · Cserhátvidék · 651 m
LogóMagyar Természetjáró Szövetség
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A Naszály oldalában ma is működik a mészkőbánya
  / A Naszály oldalában ma is működik a mészkőbánya
  Fénykép: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Naszály, geodéziai torony
  Fénykép: Laskai Tamás, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kilátás a Naszály oldalából
  Fénykép: Szlatki Gabriella, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Duna kanyarja és balra a Naszály (Csóványosi kilátó)
  Fénykép: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Naszály
  Fénykép: Lánczi Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
A Dunakanyar Vác felőli kapujában őrködő, az oldalában lévő hatalmas bányáról messziről felismerhető sasbérc a Naszály. A kőbánya ütötte tájseb azonban ne tévesszen meg minket: a Naszály igenis szép és izgalmas úti cél.

Számtalan kisebb-nagyobb barlangja, szép kilátópontjai és a hegy északi lábánál kialakított, rendkívül népszerű kirándulóközpont miatt is érdemes megismerni a Cserhát legnyugatibb, 652 méteres kiemelkedését.

A Naszály csúcsán, ahova az utolsó néhány száz méteren erős kaptatóval jutunk fel, egy esztétikusnak nem mondható betonhenger áll, más néven geodéziai mérőtorony. Az állapota 2018-ra annyira leromlott, hogy tilos felmenni rá, és saját felelősségre sem ajánljuk - ráadásul amúgy is korlátozott a kilátás a tetejéről. Látjuk Budapestet, a kanyargó Dunát, és nem utolsósorban a Visegrádi-hegység vonulatát. Ezt a panorámát ősztől tavaszig élvezhetjük igazán, mivel nyáron a fák lombkoronája miatt nem teljes a körkilátás, például a Börzsöny nagyobb része takarásban van.

Sokak szerint azonban nem a csúcs a Naszály legszebb kilátópontja, hanem a kicsit lejjebb található, 534 méter magas Látó-hegy sziklás orma. Nevét nem véletlenül kapta: a természetes kilátóhely valóban páratlan panorámát ad Vác és a Duna felé, a háttérben a Visegrádi-hegység hegyeivel. A sziklaszirt peremén egy Szent Margitról elnevezett keresztet állítottak.

A Naszály északi lábánál, a Lósi-patak mentén fekszik a szépséges Gyadai-rét, amelyen áthalad a családok körében rendkívül népszerű Gyadai tanösvény is, és amelynek végigjárása során Hangya Dani segítségével megismerkedhetünk a környék élővilágával. A Szendehelyhez tartozó Katalinpusztai Kirándulóközpontból érdemes indulni, itt is bőven találunk elfoglaltságot a gyerekeknek.

A hegy főtömegét alkotó triász korú mészkövet és dolomitot már a 17. század óta bányásszák. A ma látható, hatalmas, többszintű sejcei kőbánya 1963-ban jött létre, területe 105 hektár. Mellette működik egy kisebb, 45 hektáros agyagbánya is. A mészkövet hol fúrásokkal, hol robbantásokkal fejtik ki a hegyből, majd az összetört nyersanyagot 3 kilométer hosszú szállítószalagon juttatják el a váci cementgyárba. A szakértő szerint még több mint száz évre elegendő nyersanyag található a bánya területén. Az udvarát értékes ásványlelőhelyként is számon tartják, évente néhány alkalommal kínálkozik hivatalosan lehetőség a gyűjtésükre.

Az erősen karsztosodott dachsteini mészkőből álló hegyben rengeteg üreget, barlangot vájt ki a víz. Ezek közül is a legismertebbek a Naszályi-víznyelőbarlang, a Nincskegyelem-aknabarlang és a Násznép-barlang. Mindhárom barlang védett, de míg az első kettő csak a Duna–Ipoly Nemzeti Park engedélyével látogatható, az utóbbi a kirándulók nagy kedvence. A Naszály csúcsától kicsit több mint egy kilométerre keletre a K jelzésről leágazó KΩ jelzés visz a meredek sziklafal aljában található üreghez. Három nagy és több kisebb terme van, ezek többsége szabadon látogatható, de a lezárt részekhez ugyancsak engedély szükséges. Időbeli korlátozásra is számítsunk, hiszen a telet itt átalvó, védett denevérek miatt a barlang szeptember 1. és április 30. között nem látogatható. 

Több legenda is kapcsolódik a Násznép-barlanghoz. Nevét a helyiek által megőrzött történet szerint onnan kapta, hogy a törökök elől menekülő kosdi násznép itt folytatta a lakodalmat - vagy csak egyszerűen ide menekült. Mások szerint egy földesúr fia és egy jobbágyleány házasodott össze itt a dühös apa elől menekülve. Ezekre a történetekre a korábban itt talált nagyszámú edénytöredékekből következtettek. Még izgalmasabb az a szóbeszéd, miszerint a 18. században a környéken garázdálkodó Jánusik és Ilcsik, ismert és hírhedt rablók itt rejtették el a kincseiket. 

Legendáknál maradva, a „Másfélmillió lépés Magyarországon" című sorozattal halhatatlanná vált Rockenbauer Pál emlékfáját a Naszály északnyugati lejtőjén, nem messze a hegyen áthaladó Kéktúra útvonalától találjuk, halála helyszínén.

A szerző tippje

Aki nem szeretne vagy nem tud felmenni a Naszály tetejére, annak ajánlunk egy autóval is megközelíthető kilátóhelyet: Vácról indulva a sejcei bánya alatt futó Gombás-dűlőről is élvezhetjük a Dunakanyar panorámáját.

Nyitvatartás

Egész évben szabadon látogatható.

Árak:

Ingyenes
Lévai Zsuzsa profilképe
Szerző
Lévai Zsuzsa
frissítve: 2019-12-29

Tömegközlekedéssel

 • A vonatról Vác vasútállomásán szálljunk le!
 • Volánbusz: Szendehely, általános iskola buszmegálló
 • Menetrendszerinti autóbuszjárattal a Katalinpusztai Kirándulóközponthoz Szendehely-Katalinpuszta megállónál kell leszállni
 • Ősagárdról indulva az Ősagárd, Rákóczi u. 51. vagy Ősagárd, orvosi rendelő buszmegállóknál szálljunk le!

Megközelítés

 • A Katalinpusztai Kirándulóközponttól az Országos Kéktúra K jelzése vezet fel a hegycsúcsra.
 • Ősagárdról a Szabadság utcán át szintén a K jelzés vezet fel a hegyre.
 • A szendehelyi buszmegállóból a Szabadság utcán rögtön a K jelzésre kanyarodunk, majd a Katalinpusztai Kirándulóközpot érintve jutunk fel a hegyre.
 • Vác vasútállomásától a S jelzést kell követni a Naszályi, majd a Gombási úton. Átmegyünk az M2 alatti alagúton, majd a S élesen jobbra fordul. A Gombási pihenőtől a S▲ jelzés vezet fel a hegytetőre.
 • Kosd irányából a Z↺ jelzés vezet a Naszályra. Egy hármas elágazásnál a K jelzés becsatlakozik a körtúrába, és együtt vezetnek fel a tetőre.

Parkolás

 • Kosdi pihenő, Kosd
 • Gombás pihenő, Vác
 • Katalinpusztai Kirándulóközpont, Szendehely

Koordináták

DD
47.833702, 19.152034
DMS
47°50'01.3"N 19°09'07.3"E
UTM
34T 361709 5299470
w3w 
///lehetséges.összegez.őszibarack
Navigáció Google Térképpel

Környékbeli ajánlatok

ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 14,3 km
Időtartam 4:40 óra
Szintemelkedés 667 m
Szintcsökkenés 667 m

A Naszály csúcsát és több kilátópontját érintő kosdi körtúra három bánya, a bányászemlékmű és a geodéziai mérőtorony érintésével tárja fel a hegy ...

9
Szerző: Dr. Szentes Szilárd,   Magyar Természetjáró Szövetség
Terepfutás · Cserhátvidék
Naszály, ha muszáj
ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 16,4 km
Időtartam 3:05 óra
Szintemelkedés 706 m
Szintcsökkenés 706 m

Ezen a kifejezetten kemény útvonalon "erdőn-mezőn" futhatunk, igaz, fordított sorrendben. Eleinte a Lósi-patak menti réteken, mezőkön melegítünk be ...

Szerző: Németh Ádám,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 17,1 km
Időtartam 5:30 óra
Szintemelkedés 742 m
Szintcsökkenés 742 m

A klasszikus körtúra esszenciáját a különleges, 23 méter hosszú függőhíd adja – emellett víznyelők, denevérek lakta barlang, madaras és kincskereső ...

32
Szerző: Dr. Szentes Szilárd,   Magyar Természetjáró Szövetség
Többnapos gyalogtúra · Börzsönyvidék
Nógrád - Becske (OKT-18)
ajánlott túra Nehézség közepes Szakasz 18 nyitva
Hossz 59,2 km
Időtartam 18:00 óra
Szintemelkedés 1 885 m
Szintcsökkenés 1 880 m

A Börzsöny és a Mátra között szelídebb domborzatú vidékre kalauzol a Kéktúra: a Cserhát nyugati fele igazi dombsági táj. Komolyabb magasságot csak ...

6
Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 8 Közeli túrák
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp