Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Grillezőhely

Telgárthy-réti tűzrakó helyek

Grillezőhely · Visegrádi-hegység · 188 m
A tartalmat készítette:
Magyar Állami Erdőgazdaságok
 • Tűzrakó helyek a Telgárthy-réten
  Tűzrakó helyek a Telgárthy-réten
  Fénykép: Pusztai Balázs, Magyar Állami Erdőgazdaságok
Népszerű kirándulóhely nagy placcal és körülülős tűzrakó helyekkel Visegrád közelében.

Az Apát-kúti-völgy a Visegrádi-hegység egyik legszebb kirándulóhelye. Hangulatát az azonos nevű patak teremti meg, ami szurdokot formál vízesésekkel, zúgókkal, kisebb pisztrángos tavakkal. A völgyben elterülő Telgárthy-rétre sokan érkeznek pihenni, főzőcskézni, tervezésnél érdemes ezt figyelembe venni. Ugyanakkor legalább 6 tűzrakó hely közül választhatunk itt. Kényelmünket sokoldalú infrastruktúra is szolgálja ezen a nyitott, mégis árnyékos terepen. 

Esőbeállóból ötöt találunk, pad-asztal garnitúrából több mint egy tucatot. Egy kombinált szett is rendelkezésre áll: pad-asztal esőbeálló alá építve. Gyerekeknek való esőbeülő is van, és rengeteg játék a közeli erdei játszótéren, a füvészkert bejáratánál. Ezen az árnyékos részen még több pihenő és tűzrakó hely sorakozik. Tűzifa általában van bekészítve. A rét melletti nyilvános toalett kulturált, és nyitva van. Itt, vagy a szomszédos Ördögmalom Erdei Étteremnél vizet is vételezhetünk. Ha forrásvízre vágyunk, akkor a völgyben 1,5 km-rel mélyebben található Kaán-forrásnál próbálkozzunk (a közeli Magda-forrás időszakos). A forrás vizét csak saját felelőségre lehet fogyasztani. 

A köves, zúgós, korhadt farönkös Apát-kúti-patak medertúrára hívja a vándort. Kiemelkedő látnivaló még a Bertényi Miklós Füvészkert, az Ördögmalom-vízesés és az említett Kaán-forrás is. Az erdő gyógyíthatatlan szerelmesei azonban passzolják a vízeséses romantikát, és a sütögetés után inkább induljanak el kelet felé a Kék-kúti-völgy emelkedőjén keresztül az Erdőanyai-rét és az Erdészeti bemutató terület felé, ahol – hála a régóta tartó örökerdő gazdálkodásnak – új értelmet nyer a vadregényes jelző.

A tűzgyújtás általános szabályai:

 • Tűzgyújtás előtt mindenképp tájékozódjunk az erdotuz.hu honlapon, ahol mindig aktuálisan látható, hogy az ország mely részén van érvényben tűzgyújtási tilalom. Ahol tilalom van, ott az erdőkben és az erdők 200 méteres körzetében még a kijelölt tűzrakó helyeken sem szabad tüzet rakni. Ha nincs tűzgyújtási tilalom, akkor is figyeljük az aktuális időjárást: szeles időben nem szabad tüzet gyújtani! 
 • A tűzrakáshoz soha ne próbáljunk élő fákat vagy ágakat vágni, inkább gyűjtsük össze az erdő talaján található száraz ágakat. 
 • Távozáskor mindig győződjünk meg róla, hogy a tüzet megfelelően eloltottuk-e. 
 • A tűzrakó hely nem szemetes! Olyan rendet hagyjunk magunk után a pihenőhelyen, amilyet mi is szeretnénk találni megérkezéskor. A pikniken keletkezett szemetet vigyük haza magunkkal. 
 • Az erdei tűzgyújtással kapcsolatban számos további hasznos információ található az erdotuz.hu oldalon.

Nyitvatartás

Egész évben szabadon látogatható.

Árak:

Ingyenesen látogatható terület, de a parkolásért fizetni kell.

Tömegközlekedéssel

 • A Telgárthy-réthez legközelebb eső, tömegközlekedéssel megközelíthető pont a Visegrád, Nagymarosi rév buszmegálló, ahová pl. Budapest, Újpest-Városkapu buszpályaudvarról közlekednek járatok Szentendrén keresztül (menetidő: minimum 75 perc).
 • Érkezhetünk busszal Esztergom felől is (menetidő 40-50 perc).
 • Sétahajóval Esztergom vagy Budapest irányából érjük el a Visegrád, Nagymaros megállót..

Megközelítés

 • A buszmegállótól pár méterre, délre, a Dunára merőlegesen nyílik a Rév utca, ezen induljunk felfelé. Közelítsünk a völgybe a Nagy Lajos utca, Mátyás király utca útvonalon. Utóbbit követve hagyjuk el Visegrádot, és tovább követve a kanyarulatokat, beérünk az Apát-kúti-völgybe. A P jelzést már a visegrádi házak között felfedezhettük, ezt kell követni, hogy eljussunk a Telgárthy-réthez. Az útvonal csaknem 3 km hosszú a buszmegállótól.

Parkolás

 • A rét közvetlen közelében van parkoló, ami azonban fizetős, a díj 1000 Ft/gépkocsi.

Koordináták

DD
47.769130, 18.982699
DMS
47°46'08.9"N 18°58'57.7"E
UTM
34T 348851 5292611
w3w 
///alátét.masszőr.rokon
Navigáció Google Térképpel

Környékbeli ajánlatok

Gyalogtúra · Visegrádi-hegység
Kerekesszékkel az Apátkúti-völgyben
ajánlott túra Nehézség közepes
Hossz 8,9 km
Időtartam 4:00 óra
Szintemelkedés 187 m
Szintcsökkenés 187 m

Erdők ölelte, hangulatos, de szilárd burkolatú úton fedezzük fel Visegrádról indulva a környék népszerű kirándulóhelyét.

Szerző: Lévai Zsuzsa,   MTSZ - együttműködő szervezetek
Gyalogtúra · Visegrádi-hegység
Patakparton, vadászösvényen
ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 14,2 km
Időtartam 4:20 óra
Szintemelkedés 269 m
Szintcsökkenés 269 m

Visegrád környékének egyik slágertúráját járjuk be ezzel a vándorlással. A Bertényi Miklós Füvészkert kapujától a Spartacus ösvényen kanyarogva ...

30
Szerző: Kisida András,   Magyar Természetjáró Szövetség

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Telgárthy-réti tűzrakó helyek

Telgárthy-rét
2025 Visegrád
Magyarország

Tulajdonságok

Családoknak
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 8 Közeli túrák
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp