Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Grillezőhely

Szőke-forrás-völgyi tűzrakó hely

Grillezőhely · Visegrádi-hegység · 193 m
A tartalmat készítette:
Magyar Állami Erdőgazdaságok
 • Szőke-forrás-völgyi tűzrakó hely
  Szőke-forrás-völgyi tűzrakó hely
  Fénykép: Pusztai Balázs, Magyar Állami Erdőgazdaságok
Dömös felett, a Rám-szakadék felé találjuk ezt a csodálatos völgyet, ahol tüzet gyújthatunk, sütögethetünk, miközben hallgatjuk a patakok csobogását és a madarak csicsergését.

A Szőke-forrás-völgy Dömösről indul, és egészen a Király-kúti-nyeregig tart. A Malom-patak csaknem végigkíséri. Az egyre szűkülő szurdokot két oldalról helyenként meredek emelkedő szegélyezi. Ha Dömös felől haladunk a P turistaúton, akkor jobb kéz felől a Rám-hegy, illetve a Magas-hegy magasodik, bal kéz felől pedig a Prédikálószék, illetve a Keserű-hegy vonulata emelkedik egészen a nyeregig. Egyszóval párhuzamosan futnak itt a jobbnál-jobb túraútvonalak, és sorakoznak a lenyűgöző kilátópontok. 

Maga a tűzrakó hely a völgy alsó szakaszán van, ahol az S ösvény elválik, és elindul a Lukács-árok felé, pontosabban visszatér az árok tetejéről, hiszen a Rám-szakadékon fel- majd lesétálók visszatérő szakasza a Lukács-árok. Ez az útvonal egyben a Rám-szakadék tanösvény útvonala is, melynek elágazásánál találjuk a tűzrakó helyet.

Ez egy gazdagon felszerelt pihenő, három tűzfészket és négy pad-asztal garnitúrát is találunk itt, továbbá van egy filagória, ahová behúzódhatunk az eső elől. A tűzrakást megkönnyíti, hogy időnként előre bekészített tűzifa is rendelkezésre áll, de akkor sem lesz nehéz dolgunk, ha az erdőben kell tüzelőt keresni.  

Tűzoltáshoz a mindig csörgedező Malom-patakból vételezzünk vizet, fogyasztásra pedig az innen bő 600 méterre Dömös felé csordogáló Kaintz György-forrás ajánlott. Sajnos ingadozó, hol több, hol kevesebb a vízhozama. A források vizét csak saját felelősségre lehet fogyasztani. 

A tűzgyújtás általános szabályai:

 • Tűzgyújtás előtt mindenképp tájékozódjunk az erdotuz.hu honlapon, ahol mindig aktuálisan látható, hogy az ország mely részén van érvényben tűzgyújtási tilalom. Ahol tilalom van, ott az erdőkben és az erdők 200 méteres körzetében még a kijelölt tűzrakó helyeken sem szabad tüzet rakni. Ha nincs tűzgyújtási tilalom, akkor is figyeljük az aktuális időjárást: szeles időben nem szabad tüzet gyújtani! 
 • A tűzrakáshoz soha ne próbáljunk élő fákat vagy ágakat vágni, inkább gyűjtsük össze az erdő talaján található száraz ágakat. 
 • Távozáskor mindig győződjünk meg róla, hogy a tüzet megfelelően eloltottuk-e. 
 • A tűzrakó hely nem szemetes! Olyan rendet hagyjunk magunk után a pihenőhelyen, amilyet mi is szeretnénk találni megérkezéskor. A pikniken keletkezett szemetet vigyük haza magunkkal.

Nyitvatartás

Egész évben szabadon látogatható.

Árak:

Ingyenesen látogatható terület.

Tömegközlekedéssel

 • A Szőke-forrás-völgyi tűzrakó helyhez közeli buszmegálló a Dömös, templom megálló, ahová Budapest (Újpest-Városkapu XIII. kerület) és Esztergom felől érkezhetünk. Menetidő: 80-90 perc, Esztergom felől 40 perc.

Megközelítés

 • A templomtól a P jelzést követve érhetjük el a Királykúti utcát, amely túránk kiindulópontja. Itt együtt fut a P, a Z és az S jelzés, ezen haladunk déli irányba kezdetben az aszfaltúton, majd a faluból kiérve a széles turistaösvényen, a Malom-patakkal párhuzamosan. Több elágazás után a tűzrakó helyet a Z és a P jelzés szétválásánál találjuk meg. Ez az útvonal a buszmegállótól 2,3 km.

Parkolás

 • A gépkocsival érkezők a dömösi Polgármesteri Hivatal mellett lévő parkolóban rakhatják le járművüket.

Koordináták

DD
47.747589, 18.901966
DMS
47°44'51.3"N 18°54'07.1"E
UTM
34T 342737 5290378
w3w 
///rizs.gyöngy.társult
Navigáció Google Térképpel

Környékbeli ajánlatok

Gyalogtúra · Visegrádi-hegység
Körtúra a Dunakanyar fokára
ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 14,6 km
Időtartam 5:00 óra
Szintemelkedés 581 m
Szintcsökkenés 581 m

Ősöreg romvulkán bércei vigyázzák a Duna és a Kárpátok találkozóhelyét. Csekély magasságok ide vagy oda, a hegykoszorú egyik természeti csodája ez, ...

19
Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Visegrádi-hegység
A Dunakanyar szurdokútja
ajánlott túra Nehézség közepes zárva
Hossz 11,6 km
Időtartam 3:25 óra
Szintemelkedés 412 m
Szintcsökkenés 412 m

A Dunakanyar patkójának déli völgyeiben beszűkül a tér: nem csak a folyót préselik össze a hegyek, hanem a csatlakozó völgyeket is szokatlanul ...

17
Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Szőke-forrás-völgyi tűzrakó hely

külterület
2027 Dömös

Tulajdonságok

Családoknak
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 8 Közeli túrák
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp