Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Grillezőhely

Lajos-forrási rét tűzrakó helyek

Grillezőhely · Visegrádi-hegység · 435 m
A tartalmat készítette:
Magyar Állami Erdőgazdaságok
 • Kényelmes tűzrakó hely a Lajos-forrás alatti réten
  Kényelmes tűzrakó hely a Lajos-forrás alatti réten
  Fénykép: Pusztai Balázs, Magyar Állami Erdőgazdaságok
A Lajos-forrás vidéke igazi turistaút-csomópont, de valószínűleg nem csak ez hozta meg a népszerűségét, hanem az, hogy nagyon kellemes hely. Öröm itt tüzet gyújtani és azt körülülni.

A Lajos-forrási rét egyik nagy előnye, hogy autóval is könnyen megközelíthető. Ez ugyan a vérbeli vándoroknak mit sem számít, azoknak viszont igen, akik bakancsolni nem nagyon szeretnek, de annál inkább vágynak a csillagos ég látványára. Mikor a vacsora már elfogyott, és a tűz is már csak pislákol, érdemes itt hanyatt feküdni a nyári éjszakában. A Lajos-forrási rét elég mélyen van az erdőben ahhoz, hogy a fényszennyezés ne zavarja a végtelenség látványát. Miután kicsodálkoztuk magunkat, éjszakai erdei barangolás nélkül is könnyen hazajuthatunk. 

A nagy kövekkel kirakott tűzfészek mellett van egy esőbeálló, alatta pad-asztal garnitúrával, mellette fedetlen pad-asztal szett, a másik oldalon pedig egy gyerekeknek való beülő. Igényes, jól felszerelt piknikező helyet fogunk ki, ha mindezt szabadon találjuk. Alkalmanként előre bekészített tűzifa is rendelkezésre áll, ha mégsem, az erdőben biztosan lesz. 

A Lajos-forrásnál nincs jobb vízvételi lehetőség a közelben, vizét azonban csak saját felelősségre fogyaszthatjuk! Oltáshoz inkább merítsünk a kifolyó alatti kis tóból vagy a Jó-víz patakból. 

A tűzgyújtás általános szabályai:

 • Tűzgyújtás előtt mindenképp tájékozódjunk az erdotuz.hu honlapon, ahol mindig aktuálisan látható, hogy az ország mely részén van érvényben tűzgyújtási tilalom. Ahol tilalom van, ott az erdőkben és az erdők 200 méteres körzetében még a kijelölt tűzrakó helyeken sem szabad tüzet rakni. Ha nincs tűzgyújtási tilalom, akkor is figyeljük az aktuális időjárást: szeles időben nem szabad tüzet gyújtani! 
 • A tűzrakáshoz soha ne próbáljunk élő fákat vagy ágakat vágni, inkább gyűjtsük össze az erdő talaján található száraz ágakat. 
 • Távozáskor mindig győződjünk meg róla, hogy a tüzet megfelelően eloltottuk-e. 
 • A tűzrakó hely nem szemetes! Olyan rendet hagyjunk magunk után a pihenőhelyen, amilyet mi is szeretnénk találni megérkezéskor. A pikniken keletkezett szemetet vigyük haza magunkkal.

Nyitvatartás

Egész évben szabadon látogatható.

Árak:

Ingyenesen látogatható terület.

Tömegközlekedéssel

 • A Lajos-forrási rét tűzrakó helyeihez legközelebb eső, tömegközlekedéssel megközelíthető pont a Dömörkapu, autóbusz-forduló megálló, ahová a szentendrei autóbusz állomásról közlekedik egy járat. A menetidő 20 perc, de ezt a buszt csak a nyári időszámítás tartama alatt szabad- és munkaszüneti napokon vehetjük igénybe.
 • Szentendréhez közelebb, a Dömökapui elágazás buszmegállót sokkal több járat érinti, ezek Pilisszentlászló és Szentendre között járnak munkanapokon is.

Megközelítés

 • A Dömökapui elágazásnál tábla jelzi az aszfaltcsíkot Dömörkapu, Lajosforrás felé. Ezt az utat válasszuk! Kisebb kanyarulatokkal, de alapvetően nyugati irányba haladjunk 2,8 km hosszan. Itt érjük el a Dömörkapu, autóbusz-forduló megállót. Szerencsés esetben idáig kibuszozhatunk, és innen indulhatunk a Z▲ jelzésen, délről kerülve az egykori kőbányát, érintve a Kőrösi Csoma Sándor-emlékművet. Ez egy szűk 2 km-es, nagyon szép kilátópontokkal tarkított séta, ami elvezet a Lajos-forrásig, ahol megérkezünk a rétre és a tűzrakó helyekhez.
 • Egy másik, könnyebb és rövidebb lehetőség a Dömökapui elágazás buszmegállótól a hegy felé induló aszfalt utat 1,2 km után balra elhagyni, ahol a tábla is mutatja, és ezen az úton (esetleg a Z, az S+ és az S turistajelzésen) elérni a Lajos-forrási rétet.

Parkolás

 • A Lajos-forrás melletti parkolóban, a tűzrakó helyektől 50-100 méterre lehet hagyni az autókat.

Koordináták

DD
47.689471, 18.986338
DMS
47°41'22.1"N 18°59'10.8"E
UTM
34T 348893 5283751
w3w 
///fivérek.zenetanár.juhar
Navigáció Google Térképpel

Környékbeli ajánlatok

Gyalogtúra · Visegrádi-hegység
A pomázi tölgyesek sziklái
ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 11 km
Időtartam 3:45 óra
Szintemelkedés 580 m
Szintcsökkenés 640 m

Pomáz fölé éles lejtőjű hegyek és impozáns sziklaormok magasodnak. Túránk e geológiai attrakciókban gazdag terület mélyére vezet, és olyan formákat ...

11
Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Visegrádi-hegység
Séta a Lom-hegy körül, vizek igézetében
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 13,1 km
Időtartam 4:00 óra
Szintemelkedés 409 m
Szintcsökkenés 409 m

A Lom-hegy tömbje körül főként patakpartokon és az eszményi fekvésű Sikáros medencéjében túrázhatunk. Ha jókor vetődünk erre, a hegy nem csak szép ...

7
Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Lajos-forrási rét tűzrakó helyek

Lajosforrás
2000 Szentendre
Magyarország

Tulajdonságok

Családoknak
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 8 Közeli túrák
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp