Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Grillezőhely

Hegytetői parkoló tűzrakó hely - Pilisszentlászló

Grillezőhely · Visegrádi-hegység · 452 m
A tartalmat készítette:
Magyar Állami Erdőgazdaságok
 • Hegytetői parkoló tűzrakó hely
  Hegytetői parkoló tűzrakó hely
  Fénykép: Pusztai Balázs, Magyar Állami Erdőgazdaságok
Autós kirándulók ideális pihenőhelye ez az erdőszéli tűzrakó hely a Visegrádi-hegység keleti domborulatain. Busszal is könnyű megközelíteni, és kerékpárral sem lehetetlen.

„Egyszer meg kéne állni egy ilyen helyen tüzet rakni, sütögetni, eltölteni pár órát.” – így ábrándozunk néha, az erdő nyújtotta romantikára vágyva, valami járműből kitekintve. A Szentlászlói nyeregnél haladva is elfoghat bennünket ez az érzés, szerencsére itt van is kijelölt tűzrakó hely, így csak elhatározás (és persze tűzgyújtási tilalom) kérdése, hogy beteljesülhet-e ez a vágyunk. 

Ezen a kedves, árnyékos helyen egy egész napot is el lehet lébecolni, de érkezhetünk csak egy tűzrakás, rövid sütögetés idejére is, hogy maradjon idő erdei sétára is. Érdemes a János-tó vagy a Pap-rét felé elindulni. 

Maga a tűzrakó hely egy egyszerű, kövekkel jelzett kis fészek. A közelében négy pad-asztal garnitúrát is találunk. Alkalmanként bekészített tűzifa is van, de ha mégsem, könnyen találhatunk a közeli erdőben. A hegytetői parkoló tűzrakó hely félárnyas.  

Bár 350 méterre, nyugatra a térkép jelzi az Apátkúti-patakot, a forró nyári napokon nem biztos, hogy folyik benne víz. A nem sokkal messzebb található Pilisszentlászló viszont biztos víznyerő hely. Az extra kanyarok elkerülése érdekében inkább legyen nálunk elegendő víz tűz- és szomjoltáshoz is.

 A tűzgyújtás általános szabályai:

 • Tűzgyújtás előtt mindenképp tájékozódjunk az erdotuz.hu honlapon, ahol mindig aktuálisan látható, hogy az ország mely részén van érvényben tűzgyújtási tilalom. Ahol tilalom van, ott az erdőkben és az erdők 200 méteres körzetében még a kijelölt tűzrakó helyeken sem szabad tüzet rakni. Ha nincs tűzgyújtási tilalom, akkor is figyeljük az aktuális időjárást: szeles időben nem szabad tüzet gyújtani! 
 • A tűzrakáshoz soha ne próbáljunk élő fákat vagy ágakat vágni, inkább gyűjtsük össze az erdő talaján található száraz ágakat. 
 • Távozáskor mindig győződjünk meg róla, hogy a tüzet megfelelően eloltottuk-e. 
 • A tűzrakó hely nem szemetes! Olyan rendet hagyjunk magunk után a pihenőhelyen, amilyet mi is szeretnénk találni megérkezéskor. A pikniken keletkezett szemetet vigyük haza magunkkal.

Nyitvatartás

Egész évben szabadon látogatható.

Árak:

Ingyenesen látogatható terület.

Tömegközlekedéssel

 • A Hegytetői parkoló tűzrakó helyhez legközelebb eső, tömegközlekedéssel megközelíthető pont a Pilisszentlászló, hegytető buszmegálló, ahová Szentendréről (autóbusz-állomás, Püspökmajori lakótelep, Sportpálya) indulnak a járatok. Menetidő: 10-30 perc attól függően, melyik pontról indulunk.

Megközelítés

 • Már a buszmegállóból látni fogjuk a tűzrakó helyet, kelet felé induljunk.

Parkolás

 • A tűzrakó hely mellett parkoló is található.

Koordináták

DD
47.718335, 19.004993
DMS
47°43'06.0"N 19°00'18.0"E
UTM
34T 350375 5286922
w3w 
Mutasd a térképen
Navigáció Google Térképpel

Környékbeli ajánlatok

Gyalogtúra · Visegrádi-hegység
Az „Öreg-víz" forrásvidékén
ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 16,3 km
Időtartam 4:50 óra
Szintemelkedés 657 m
Szintcsökkenés 678 m

A Szentendrével szomszédos vulkáni hátakra látogatunk panorámás ormok és sziklagyepek érintésével, túránkat pedig a kemény kőzetekbe mélyen ...

1
Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Hegytetői parkoló tűzrakó hely - Pilisszentlászló

Szentlászlói nyereg
2000 Szentendre
Magyarország

Tulajdonságok

Családoknak
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 8 Közeli túrák
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp