Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Forrás

Lajosforrás

Forrás · Szentendrei járás · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Lajosforrás
  / Lajosforrás
  Fénykép: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Dobra voda, azaz „Jó víz", avagy a Lajos-forrás
  Fénykép: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A szomorúan pusztuló Lajos-forrási turistaház
  Fénykép: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség
A pilisi kirándulások egyik csomópontja, kedvelt kiindulópontja és pihenőhelye a Szentendréhez tartozó Lajosforrás. Találunk itt iható vízű forrást, piknikezésre kitűnő rétet és egy felújításra váró turistaházat.

Az 587 méter magas Bölcső-hegy oldalában számos forrás fakad, közülük a legbővebb vízhozamú (kb. 18 l/perc) és egyben a legismertebb a Lajos-forrás. 

Szentendrére Belgrád 1521-es eleste óta több hullámban érkeztek szerb menekültek, 1695-től pedig itt volt a Budai Szerb Ortodox Püspökség központja. Szinte egyedülálló módon Szentendrén a 18. században szabadon gyakorolhatták vallásukat a szerb ortodoxok, pedig ez máshol csak a katolikusokat illette meg. Ők "Dobrá voda", vagyis Jóvíz néven emlegetették a forrást a nyelvükön. Ez az elnevezés máig megmaradt a földrajzi nevekben: környékbeli dűlő, major is viselte, de a forrás táplálta patakot máig Jóvíznek hívják.

Az átlagosnál jóval nagyobb forrásmedencét 1908-ban alakíttatta ki a Magyar Turista Egyesület Gabrinyi Sámuel építész segítségével. Kétszeresen is a Lajos nevet kapta a feltörő víz, ugyanis az egyesület a vidéket akkoriban tulajdonló báró Podmaniczky Lajosról nevezte el a frissen foglalt forrást. Más források szerint viszont nevét jóval korábban, a 16. században élt Nagy Lajos királyról kapta, aki gyakran vadászgatott ezen a vidéken. 

A két világháború között a környék a sörgyáros Dreher család birtoka lett, akik a forrás közelébe vadászkastélyt építettek. A háború után elvesztették vagyonukat, a gyárat államosították, a kastélyból pedig az '50-es évekre népszerű turistaház lett Ságvári Endre menedékház néven. A hely népszerűségét jól jelzi, hogy ekkoriban indítottak közvetlen buszjáratot Szentendréről Lajosforrásra. 

A '80-as évek végére, '90-es évekre már elég rossz állapotba került a ház kívül-belül, bár a turisták körében nagyon népszerű volt a büfé - klasszikus turistakínálattal, élén a zsíroskenyérrel hagymával. Az épület melletti teraszon mindig nagy volt a nyüzsgés. Azután már a büfé sem nyílt ki, de egy darabig kulcsosházként működött. Tulajdonosváltások és a fenntartási nehézségek végül a ház 2005-ös bezárásához vezettek, és a közvetlen buszjárat is megszűnt. Ami viszont reményt keltő, hogy a Téry Ödön nemzeti turistaház-fejlesztési program keretében tervezik a ház fel- avagy megújítását.

A forgalom büfé és turistaház nélkül is elég nagy szokott lenni, egyrészt mert legalább hat, különböző jelzésű turistaút fut össze itt, másrészt sokan járnak ide kannákkal és palackokkal, hogy a forrásvizet hazavigyék. 

A parkoló (egykori buszforduló) alatt egy jókora rét terül el, ahol asztalok, padok és tűzrakóhelyek várják a kirándulókat. A Lajosforrás tökéletes indulópont túrákhoz, hiszen közel vannak olyan népszerű célpontok, mint a Holdvilág-árok vagy a Sikárosi rét.

 

 

 

 

Nyitvatartás

Nyitva
Egész évben szabadon látogatható.

Árak:

Ingyenes
Lévai Zsuzsa profilképe
Szerző
Lévai Zsuzsa
frissítve: 2020-12-07

Tömegközlekedéssel

 • Tömegközlekedéssel közvetlenül nem elérhető Lajosforrás. A legközelebbi buszmegálló Dömörkapu, buszforduló, de oda csak hétvégén és napi egyszer megy busz. 

Megközelítés

 • Számtalan turistaút találkozik itt, de asztalton kerékpárral is elérhető.

Parkolás

 • A forrás előtti téren (a volt autóbusz-fordulóban) ingyenes a parkolás.

Koordináták

DD (Tizedes fokok)
47.689047, 18.985456
DMS (Fokok, fokpercek és fokmásodpercek)
47°41'20.6"N 18°59'07.6"E
UTM (Univerzális Transzverzális Mercator)
34T 348826 5283705
w3w (what3words) 
///formális.ujjbegy.falvédő
Navigáció Google Térképpel

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Erről a tartalomról még senki nem kérdezett.


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Lajosforrás

2000 Szentendre, Jóvízmajor

Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló
 • 2D 3D
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
Utak és térképek
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp