Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Forrás

Hétforrás

· 1 értékelés · Forrás · Koszegi-hegység · 424 m · Ma nyitva
A tartalmat készítette:
MTSZ - együttműködő szervezetek igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A Hétforrás és környezete
  A Hétforrás és környezete
  Fénykép: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
A Kőszegi-hegység egyik legkedveltebb kirándulóhelye az osztrák határhoz közeli rőtfalvi völgykatlanban fakadó Hétforrás. 

A jelenlegi forrás foglalatát a Millennium évében, 1896-ban alakították ki. Ekkor lett a névadó a hét magyar vezér: Álmos, Előd, Ond, Kond, Tas, Huba és Töhötöm. Az előtörő víz felett kis kőtáblákon olvashatjuk a neveket. A legenda szerint az, aki mind a hét ágból kifolyó vízből iszik egy-egy kortyot, annak a vezérek teljesítik egy kívánságát. 

A kristálytiszta, meglehetősen hideg (10 °C-os) vizű forrás látta el egykor vízzel a fölötte magasodó Óvárat vagy Felsővárat. Erre utal a forrás régi Várkuta vagy Óvárkút elnevezése is. A 17. században a német Brunnengraben, azaz a „Kútvölgye kútja” névre keresztelték át. Kőszeg neves költője, a 18. században élt Rajnis József verset írt róla, melynek egy részlete így hangzik: „Ott amaz hét forrás kelleti tiszta vizét” (1781). 

A Hétforrást 1994-ben, 2003-ban, majd 2015-ben felújították. A közelében egy tágas esőbeállót találunk, ami nemcsak menedék lehet egy zuhé elől, de leülhettek ide falatozni is, ha kívül nedves a talaj. A kéktúrázók itt lelik meg a pecsétet. 

Nyitvatartás

Ma nyitva
Egész évben szabadon látogatható.

Árak:

Ingyenes
alpannonia® Hard profilképe
Szerző
alpannonia® Hard
frissítve: 2020-03-25

Tömegközlekedéssel

 • Kőszegre akár busszal, akár vonattal is érkezhetünk. A vasútállomás kb. 1,5 km-re található a belvárostól. Helyi járat nincs, de a Kőszeg-Szombathely közötti járatokra válthatunk jegyet városon belül is.

 •  A Kőszeg és Szombathely között közlekedő busszal érdemes a Kőszeg, autóbusz-pályaudvarig (Liszt Ferenc utca) utazni. 

Megközelítés

 • Az autóbusz-pályaudvarról induljunk el gyalogosan a Kossuth Lajos utcán, ami elvezet minket a város Fő terére. Sétáljunk át a téren a templom irányába és forduljunk jobbra a Városház utcára. Innen már az Országos Kéktúra K jelzésű nyomvonalát követhetjük, habár a műemléki épületek miatt itt kicsit ritkábbak a jelzések.  A Városház utcán és a Hősök tornya alatt áthaladva a Jurisics térre érünk. Szemben a hegyen megpillantjuk a Kálvária-templomot, mely utunk egyik állomása lesz. Haladjunk tehát továbbra is egyenesen, végig a Rajnis utcán, melynek végén kiérünk a történelmi belvárosból. Menjünk át az út túloldalára és folytassuk túránkat egyenesen végig a Pék utcán, az Árpád téren, a Sziget és a Kálvária utcákon keresztül. Rövidesen a kálvária 1. stációjához érkezünk. Ha az Országos Kéktúra K jelzésén szeretnénk eljutni a forrásig, észak felé kövessük a jelzéseket (4,2 km). 
 • Az egy picit rövidebb verzióhoz a Pék utca végén a Királyvölgyi utcára fordulva az innen induló K+ jelzéseket kell követni a Kincs-pihenőig (2,4 km). Itt a K● jelzésre váltva jutunk a forráshoz összesen 4,1 km sétával.
 • Ha körtúrává szeretnénk tenni a forrás látogatását, érdemes a fenti két útvonalat kombinálni. 

Parkolás

 • Ha kocsival szeretnéd megközelíteni a forrást, akkor Kőszegről vedd az irányt a Temető utcán keresztül a Szabóhegy felé. A Szabóhegyi szerpentinen végigautózva, majd a sífelvonót is elhagyva érkezel a Kincs-pihenőhöz (vagy régi nevén Okmányoshoz). Az autót itt le kell tenned. Innen vagy a K● jelzésen, vagy az aszfaltos úton kb. fél órás sétával megközelítheted a forrást.
 • Autóval a Kincs-pihenőtől kizárólag a behajtási engedéllyel rendelkezők mehetnek tovább egészen a forrásig. Engedélyt Kőszegen a Fő tér 2. sz. alatti Tourinform irodában tudtok váltani. A személyautó behajtási díja 2200 Ft/nap. 

Koordináták

DD
47.387113, 16.500306
DMS
47°23'13.6"N 16°30'01.1"E
UTM
33T 613234 5249275
w3w 
///kabóca.emelések.hófehér
Mutasd a térképen
Navigáció Google Térképpel

Környékbeli ajánlatok

Teljesítménytúra · Koszegi-hegység
Jurisics teljesítménytúrák - 42 km
ajánlott túra Nehézség nehéz
Hossz 42,7 km
Időtartam 11:00 óra
Szintemelkedés 1 375 m
Szintcsökkenés 1 375 m

A maratoni táv igazi kihívás: szinte minden zegzugát felkeresi a Kőszegi-hegységnek. Sok izgalmas emelkedő, bájos völgyek, csodaszép panorámák - ...

Szerző: Gombos Kálmán,   MTSZ - együttműködő szervezetek
Teljesítménytúra · Koszegi-hegység
Jurisics teljesítménytúrák - 10 km
ajánlott túra Nehézség közepes
Hossz 11,8 km
Időtartam 5:00 óra
Szintemelkedés 428 m
Szintcsökkenés 428 m

A tíz kilométeres túra a Kőszeg környéki hegyeket és azok látnivalóit mutatja be. Lesz benne kellemes andalgás csakúgy, mint emelkedők kihívása, a ...

Szerző: Gombos Kálmán,   MTSZ - együttműködő szervezetek
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 14,9 km
Időtartam 4:15 óra
Szintemelkedés 305 m
Szintcsökkenés 305 m

Ez a túra a szó szoros értelmében is határtalan élményeket tartogat, ugyanis többször átlépjük közben az osztrák-magyar államhatárt, és találkozunk ...

4
Szerző: Horváthné Korom Zita,   MTSZ - együttműködő szervezetek
Többnapos gyalogtúra · Koszegi-hegység
Írott-kő - Sárvár (OKT-01)
ajánlott túra Nehézség közepes Szakasz 1 nyitva
Hossz 72,1 km
Időtartam 18:50 óra
Szintemelkedés 570 m
Szintcsökkenés 1 290 m

Az Országos Kéktúra több mint ezer kilométer hosszú legendás útvonalának kiindulópontja és a Dunántúl legmagasabb kiemelkedése az Írott-kő.

22
Szerző: Magyar Természetjáró Szövetség,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség nehéz nyitva
Hossz 20,8 km
Időtartam 6:20 óra
Szintemelkedés 700 m
Szintcsökkenés 700 m

Kőszegről indulva kezdetben az országhatáron egyensúlyoz, majd a hegység több ikonikus helyét érintve tér vissza a városba ez a körtúra.

Szerző: Dr. Szentes Szilárd,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 13,2 km
Időtartam 4:10 óra
Szintemelkedés 544 m
Szintcsökkenés 544 m

A látványos, panorámás kilátópontokban bővelkedő túra végén a hegység természeti értékeit bemutató Bechtold István látogatóközpontba is betérhetünk.

6
Szerző: Dr. Szentes Szilárd,   Magyar Természetjáró Szövetség

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

5,0
(1)

A közösség fényképei

+ 3

Hétforrás

külterület
9730 Kőszeg

Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló Családoknak
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 8 Közeli túrák
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp