Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Földtani érték

Úrkúti-őskarszt

· 2 értékelés · Földtani érték · Bakonyvidék · 435 m · Ma nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Az Úrkúti-őskarszt
  Az Úrkúti-őskarszt
  Fénykép: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
A bányászat általában nem tesz jót a tájképnek, a Csárda-hegy oldalában található kis külfejtés azonban nemzetközi szinten is páratlan formakincset tárt fel. A szűk sziklafolyosó mélyére levezető lépcsősor a földtani múltba kalauzol.

Úrkút határában hatalmas gödör tátong a földben. A Csárda-hegy „Jurassic Parkja" egy mozgalmas formakincsű sziklafolyosó, mely a hegy gyomrában helyezkedik el. Nem kell a felszín alá ereszkednünk, hiszen a természetes csapdában felhalmozódott mangánércet külszíni fejtéssel bányászták. Ennek következtében szerencsére a robbantásos módszereket kerülték a kitermelés során, így napjainkig is megőrződött az a látvány, amely a földtörténeti középidőben jött létre.

Kis képzelőerővel könnyedén felfedezhetjük az alaktani hasonlóságot az úrkúti sziklák és a napjainkban Dél-Kína vagy Kuba területén látható kúpkarsztok közt. (Gondoljunk csak a hatalmas, gömbölyded csúcsú mészkőtornyokra, melyek oldala gyakran kopár sziklafal!) Nem véletlenül: akárcsak ma az említett területeken, úgy ezen a helyen is trópusi éghajlaton történt a kőzetek lepusztulása. A csapadékos klíma drasztikus hatással van a mészkőre: a víz oldja a kőzetet, gyakorlatilag eltünteti azt. Így óriási hiányok, gödrök, lyukak keletkeznek a felszínen. Az intenzív lepusztulás hatására méretes üregek, töbrök képződtek, melyek csapdaként fogadták magukba a vélhetően folyóvízi úton érkező mangánércet.

A terület később, az eocénban tengerelöntés alá került. A tengervíz különféle üledékekkel (agyaggal és mészkővel) fedte be a feltöltődött mélyedéseket. E friss sapka a későbbiekben megvédte az eróziótól a maga alá temetett korábbi felszínt, melyet a 20. században megindult kitermelés tárt fel újra.

A mangánérckészletet a 19. század végén fedezték fel, majd 1920-ban kezdték el fejteni. Az őskarszt értékére szerencsére már viszonylag korán figyelemmel voltak, így 1953-ban védetté nyilvánították.

A falak közt sétálva teljesen bizarr, semmihez sem fogható élményben lehet részünk: lekerekített, hatalmas sziklák fognak közre minden oldalról. A látvány mégsem kietlen, hiszen a hűvös mikroklímájú hasadék tagolt felszínének élein mohák és zuzmók zöldellnek. Mélyére lépcsősorok vezetnek le, melyek a gödröt meg is kerülő tanösvény részei. Bár maga az őskarszt 100 millió éves, a kőzetfelszínen 190 millió évvel ezelőtt, a tengerfenéken élt állatok lenyomatai is felfedezhetők.

A falakat helyenként vöröslő vasas-oxidos réteg fedi. A védett terület részét képezi egy 10 méter magas vetőfal is, azaz egy olyan - a környezetéhez képest - sík felület, mely mentén a kőzettömbök eltörtek és elmozdultak egymáshoz képest.

Nyitvatartás

Ma nyitva
Egész évben szabadon látogatható.

Árak:

Ingyenes.
Dömsödi Áron profilképe
Szerző
Dömsödi Áron
frissítve: 2020-08-03

Tömegközlekedéssel

 • Az Úrkút, bányászotthon buszmegállóba Ajka felől, illetve Veszprémből érkeznek járatok.

Megközelítés

 • Az észak felé induló Gubiczahegy utcán kell követnünk a K jelzést az őskarszt eléréséhez. A Tüzér utcánál jobbra fordulva kilépünk a településről, és perceken belül megérkezünk a bányagödörhöz. A KT jelzés tanösvénye körbevezet a területen, és segít lejutni a sziklafalak közé is.

Parkolás

 • Úrkút főutcája a Rákóczi utca. Erről indul észak felé a Gubiczahegyi utca (kelet felé eggyel a központ után). Az utca végén, az erdőszélen parkolhatunk.

Koordináták

DD
47.084589, 17.648892
DMS
47°05'04.5"N 17°38'56.0"E
UTM
33T 701060 5217969
w3w 
///mosogat.utánfutó.őserdők
Navigáció Google Térképpel

Környékbeli ajánlatok

Gyalogtúra · Bakonyvidék
Vándorlás az Úrkúti-őskarszthoz
ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 18,8 km
Időtartam 5:30 óra
Szintemelkedés 460 m
Szintcsökkenés 475 m

Hosszú, ám kevés szintkülönbséget tartogató, kényelmes terepen, könnyen járható túra, amely Városlődről vezet át Úrkútra a Csárda-hegy ...

6
Szerző: Kisida András,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Bakonyvidék
Nagyvázsony - Városlőd (OKT-07)
ajánlott túra Nehézség közepes Szakasz 7 nyitva
Hossz 22,6 km
Időtartam 6:30 óra
Szintemelkedés 470 m
Szintcsökkenés 440 m

Az Országos Kéktúra ezen a szakaszon végleg beleveti magát a hatalmas bakonyi erdők világába. A Kab-hegy lepényszerű, de panorámás magaslata után ...

7
Szerző: Magyar Természetjáró Szövetség,   Magyar Természetjáró Szövetség

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Horváth Katalin kérdése · 2021-06-12 · Közösség
Szeretnék egyszerűen sima körtúrákat keresni, bárhonnan,olyan nagy kérés?
Mutass többet!
Kedves Katalin! Egyáltalán nem nagy kérés, ezért is van túrakeresőnk, ahol leszűrheti a listát a körtúrákra, majd a térképen böngészve kiválaszthatja azt, ahol kirándulni szeretne: https://www.termeszetjaro.hu/hu/tours/?cat=22729870#cat=Gyalogt%C3%BAra&filter=b-loopTour-1,r-fullyTranslatedLangus-,sb-sortedBy-0&ov=hiking

Értékelések

5,0
(2)
Nagy Krisztián
2020-03-09 · Közösség
2020. március 9., hétfő 11:10:09
Fénykép: Nagy Krisztián, Közösség
2020. március 9., hétfő 11:10:23
Fénykép: Nagy Krisztián, Közösség
2020. március 9., hétfő 11:10:46
Fénykép: Nagy Krisztián, Közösség

A közösség fényképei


Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló Családoknak Rossz időben is ajánlott
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 8 Közeli túrák
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp