Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Földtani érték

Thirring-sziklák

· 2 értékelés · Földtani érték · Visegrádi-hegység · 632 m · Ma nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Az egyik kisebb szikla a Thirring-körút mentén
  Az egyik kisebb szikla a Thirring-körút mentén
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
Hazánk talán legismertebb kilátóhelyének panorámáját sokan ismerik, de az alatta elterülő erdő is emlékezetes izgalmakat rejt: a Visegrádi-hegység keletkezéstörténetének festői szépségű hírmondói a fák takarásában lapuló, komor sziklaóriások.

Amikor kisétálunk a Dobogó-kő korláttal biztosított panorámateraszára, az épített környezet miatt talán fel sem tűnik, hogy miért nincs szükség emeletes épületre a Dunakanyar megkapó látványához: egy hatalmas szikla tetején állunk. Mivel ez nagyon magas, ráadásul gerincperemi helyzetben van, ezért az alant növő szép szál bükkök lombkoronája jócskán alatta marad.

De nem csak ez az egy szikla töri át a talajt Dobogókő üdülőtelepe alatt. A meredek hegyoldalba számos sziklaóriás „harap bele": egytől egyig a Kárpátok felgyűrődéséhez kötődő vulkáni működés szülöttei. Köztük nagyjából szintben haladó, vadregényes hangulatú turistaút kanyarog, melyet a Magyar Turista Egyesület Hunfalvy osztálya az 1990-es évek elején hozott létre. Az ösvényt, és annak egyik sziklasorát Thirring Gusztávról, a 19-20. század fordulóján élt neves földrajztudósról, az MTA tagjáról nevezték el.

Ha közelebbről megvizsgáljuk a sziklaalakzatokat, azonnal észlelhetjük, hogy anyagukat eltérő nagyságú és formájú kőzetek mozaikja alkotja: méretük az egészen apró, kavicsszerű törmelékektől az emberméretet is meghaladó kőtömbökig terjed. A Visegrádi-hegység nagyjából 16,5 millió éve kezdte pályafutását heves tűzhányóként; a jelenleg a Kárpát-medence aljzatát alkotó lemeztöredékek mozgása vulkánok hosszú láncát szülte a kárpáti hegységív belső peremén. (A tűzhányók sora a Visegrádi-hegységtől a Hargitáig tart, és kelet felé fiatalodik.) A hegyvidéket alkotó magma karsztosodott, vízben dús üledékes kőzetréteget tört át - ez alkotja a mai Pilist. A forró vulkáni anyag hatására a vízből gőz keletkezett, ez pedig gigászi robbanásokat és törmelékszórást idézett elő.

A Visegrádi-hegység hatalmas vulkáni dómja egyre magasabbá és meredekebbé vált, és oldalain - a gravitáció hatására - roppant méretű törmeléklavinák csúsztak le, hogy a hegylábi völgyeket feltöltsék. Ott a forró vulkáni anyag összesülve kemény, ellenálló kőzettestekké merevedett. Ahogy a környezetükben, magasabban található gyengébb kőzetek lepusztultak, ezek az összecementált vulkáni formák (andezitbreccsa-tömbök) fokozatosan szomszédságuk fölé magasodtak. E képződményeket csodálhatjuk meg testközelből, alul- és felülnézetből egyaránt a Thirring-körút szűk csapásán. A sziklatesteket a külső erők a mai napig faragják, lassan pusztítják.

Az emeletes ház méretű, robosztus kőóriások tövében helyenként olyan meredek a hegyoldal, hogy csak egy ember fér el a vékony ösvényen, melyet egy rövid szakaszon kapaszkodólánccal is biztosítottak. A turistaútra csak bakancsban induljunk el (különösen esős idő után, vagy hóban), és ne feszegessük a határainkat a sziklákra felmászva! Némelyiknek a falában emléktáblákat is találunk.

Nyitvatartás

Ma nyitva
Egész évben szabadon látogatható.

Árak:

Ingyenes
Dömsödi Áron profilképe
Szerző
Dömsödi Áron
frissítve: 2021-01-23

Tömegközlekedéssel

 • A Dobogókő, hegytető buszmegállóba a pomázi HÉV-megálló felől, Pilisszentkereszt érintésével érkezik a legtöbb járat, de néhány busz jön Esztergomból is.

Megközelítés

 • A turistaház mögött panorámateraszról induljunk kelet felé, hogy a rögtön mellette induló S↺ jelzésű Thirring-körúton közelíthessük meg a sziklákat!
 • A Thirring-körút másik kapuja nyugat felé található, nagyjából 5 perces sétára a turistaháztól. A K, S, és P jelzések mellett feltűnik a fák törzsén a S↺ jel is. Ezt kell követnünk, míg jobbra, egy fából emelt kapu alatt rálépünk a hegyoldali ösvényre.

Parkolás

 • Dobogókő üdülőtelepén, az autóút végénél fizetős parkolót találunk.

Koordináták

DD
47.721463, 18.901641
DMS
47°43'17.3"N 18°54'05.9"E
UTM
34T 342634 5287475
w3w 
///kupac.szaggat.rózsás
Navigáció Google Térképpel

Környékbeli ajánlatok

Gyalogtúra · Visegrádi-hegység
Dobogókő - Visegrád (OKT-16)
ajánlott túra Nehézség közepes Szakasz 16 nyitva
Hossz 24,3 km
Időtartam 7:10 óra
Szintemelkedés 610 m
Szintcsökkenés 1 205 m

A Visegrádi-hegység belső, zegzugos területein vezet végig a Dunához leereszkedő útvonal, mely során nagyszerű kilátóhelyeket és bájos réteket ...

27
Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Visegrádi-hegység
Halálos helynevek nyomában a Pilisben
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 31,7 km
Időtartam 9:30 óra
Szintemelkedés 1 067 m
Szintcsökkenés 1 066 m

Egy 31 km-es túra a Pilis és Visegrádi-hegységben, ami "halálos" helynevek mellett érint több látványos és izgalmas helyszínt is.  

Szerző: Péter Lánczi,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 19 km
Időtartam 5:30 óra
Szintemelkedés 473 m
Szintcsökkenés 1 047 m

Rendkívül látványos túrát teszünk a Visegrádi-hegység nyugati gerincén erdei hangulatok és remek kilátópontok váltakozásával. A túra hossza ...

Szerző: Német-Bucsi Attila,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 6,6 km
Időtartam 2:15 óra
Szintemelkedés 352 m
Szintcsökkenés 352 m

A Visegrádi-hegység legmagasabb pontjáról, az igen népszerű Dobogókőről teszünk egy rövid felfedezőutat a rejtett zugok, kalandos ösvények mentén, ...

1
Szerző: Német-Bucsi Attila,   Magyar Természetjáró Szövetség
Terepfutás · Visegrádi-hegység
A Dunakanyar koronája
ajánlott túra Nehézség nehéz nyitva
Hossz 18,7 km
Időtartam 3:35 óra
Szintemelkedés 889 m
Szintcsökkenés 889 m

Kifejezetten nehéz útvonal, ahol az erősebb emelkedőkön a terepfutást nem is szabad szó szerint érteni. Számítsunk viszonylag sok gyaloglásra és ...

1
Szerző: Németh Ádám,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 13,7 km
Időtartam 3:45 óra
Szintemelkedés 431 m
Szintcsökkenés 431 m

Magaslati és mélységi perspektívából is felmérhetjük a Visegrádi-hegység bérceit ezen a körtúrán. Kellemes erdei kirándulásunk ugyanis a hegység ...

Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Visegrádi-hegység
A Visegrádi-hegység esszenciája
ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 15,2 km
Időtartam 6:00 óra
Szintemelkedés 774 m
Szintcsökkenés 774 m

Egész napos, népszerű, de komoly körtúra a Visegrádi-hegység legmélyén, felfűzve annak legkiemelkedőbb látványosságait, különlegességeit.

42
Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Visegrádi-hegység
Thirring-körút
ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 2,3 km
Időtartam 1:00 óra
Szintemelkedés 133 m
Szintcsökkenés 133 m

A hegyoldal bükköse alatt kanyargó Thirring-körút fűzi fel azokat a hatalmas sziklaformációkat, amelyek a meredek lejtőből gubbasztó óriásokként ...

20
Szerző: Magyar Természetjáró Szövetség,   Magyar Természetjáró Szövetség

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

5,0
(2)
Józsa Miklós
2021-01-23 · Közösség
Minden alkalommal megcsodálom a szikla képződményeket.
Mutass többet!
Thirring körút 1
Fénykép: Józsa Miklós, Közösség
Eötvös Loránd
Fénykép: Józsa Miklós, Közösség

A közösség fényképei


Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló Családoknak
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 8 Közeli túrák
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp