Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Földtani érték

Thirring-sziklák

· 1 értékelés · Földtani érték · Visegrádi-hegység · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Az egyik kisebb szikla a Thirring-körút mentén
  / Az egyik kisebb szikla a Thirring-körút mentén
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Mária-kegyhely a Nagykilátó sziklájának lábánál
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Thirring-körút nyugati sziklái a Rezső-kilátóból nézve. Hivatalosan csak a keleti csoporthoz tartozóakat nevezik Thirring-szikláknak
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kisebb kiszögellés a Thirring-sziklák egyikén
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Thirring-körút sziklái
  Fénykép: $ztankó Ƀálint, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Csak azoka a sziklákra kapaszkodjunk fel, amelyekre könnyű a feljutás!
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Dr. Palócz Peitler Gyula emléktáblája a Thirring-körút egyik szikláján
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Süvegszerű szikla a Thirring-körút mellett
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség

Hazánk talán legismertebb kilátóhelyének panorámáját sokan ismerik, de az alatta elterülő erdő is emlékezetes izgalmakat rejt: a Visegrádi-hegység keletkezéstörténetének festői szépségű hírmondói a fák takarásában lapuló, komor sziklaóriások.

Amikor kisétálunk a Dobogó-kő korláttal biztosított panorámateraszára, az épített környezet miatt talán fel sem tűnik, hogy miért nincs szükség emeletes épületre a Dunakanyar megkapó látványához: egy hatalmas szikla tetején állunk. Mivel ez nagyon magas, ráadásul gerincperemi helyzetben van, ezért az alant növő szép szál bükkök lombkoronája jócskán alatta marad.

De nem csak ez az egy szikla töri át a talajt Dobogókő üdülőtelepe alatt. A meredek hegyoldalba számos sziklaóriás „harap bele": egytől egyig a Kárpátok felgyűrődéséhez kötődő vulkáni működés szülöttei. Köztük nagyjából szintben haladó, vadregényes hangulatú turistaút kanyarog, melyet a Magyar Turista Egyesület Hunfalvy osztálya az 1990-es évek elején hozott létre. Az ösvényt, és annak egyik sziklasorát Thirring Gusztávról, a 19-20. század fordulóján élt neves földrajztudósról, az MTA tagjáról nevezték el.

Ha közelebbről megvizsgáljuk a sziklaalakzatokat, azonnal észlelhetjük, hogy anyagukat eltérő nagyságú és formájú kőzetek mozaikja alkotja: méretük az egészen apró, kavicsszerű törmelékektől az emberméretet is meghaladó kőtömbökig terjed. A Visegrádi-hegység nagyjából 16,5 millió éve kezdte pályafutását heves tűzhányóként; a jelenleg a Kárpát-medence aljzatát alkotó lemeztöredékek mozgása vulkánok hosszú láncát szülte a kárpáti hegységív belső peremén. (A tűzhányók sora a Visegrádi-hegységtől a Hargitáig tart, és kelet felé fiatalodik.) A hegyvidéket alkotó magma karsztosodott, vízben dús üledékes kőzetréteget tört át - ez alkotja a mai Pilist. A forró vulkáni anyag hatására a vízből gőz keletkezett, ez pedig gigászi robbanásokat és törmelékszórást idézett elő.

A Visegrádi-hegység hatalmas vulkáni dómja egyre magasabbá és meredekebbé vált, és oldalain - a gravitáció hatására - roppant méretű törmeléklavinák csúsztak le, hogy a hegylábi völgyeket feltöltsék. Ott a forró vulkáni anyag összesülve kemény, ellenálló kőzettestekké merevedett. Ahogy a környezetükben, magasabban található gyengébb kőzetek lepusztultak, ezek az összecementált vulkáni formák (andezitbreccsa-tömbök) fokozatosan szomszédságuk fölé magasodtak. E képződményeket csodálhatjuk meg testközelből, alul- és felülnézetből egyaránt a Thirring-körút szűk csapásán. A sziklatesteket a külső erők a mai napig faragják, lassan pusztítják.

Az emeletes ház méretű, robosztus kőóriások tövében helyenként olyan meredek a hegyoldal, hogy csak egy ember fér el a vékony ösvényen, melyet egy rövid szakaszon kapaszkodólánccal is biztosítottak. A turistaútra csak bakancsban induljunk el (különösen esős idő után, vagy hóban), és ne feszegessük a határainkat a sziklákra felmászva! Némelyiknek a falában emléktáblákat is találunk.

Nyitvatartás

Nyitva

Egész évben szabadon látogatható.

Árak:

Ingyenes

Dömsödi Áron profilképe
Szerző
Dömsödi Áron
frissítve: 2019-01-30

Tömegközlekedéssel

 • A Dobogókő, hegytető buszmegállóba a pomázi HÉV-megálló felől, Pilisszentkereszt érintésével érkezik a legtöbb járat, de néhány busz jön Esztergomból is.

Megközelítés

 • A turistaház mögött panorámateraszról induljunk kelet felé, hogy a rögtön mellette induló S↺ jelzésű Thirring-körúton közelíthessük meg a sziklákat!
 • A Thirring-körút másik kapuja nyugat felé található, nagyjából 5 perces sétára a turistaháztól. A K, S, és P jelzések mellett feltűnik a fák törzsén a S↺ jel is. Ezt kell követnünk, míg jobbra, egy fából emelt kapu alatt rálépünk a hegyoldali ösvényre.

Parkolás

 • Dobogókő üdülőtelepén, az autóút végénél fizetős parkolót találunk.

Koordináták

DD (Tizedes fokok)
47.721463, 18.901641
DMS (Fokok, fokpercek és fokmásodpercek)
47°43'17.3"N 18°54'05.9"E
UTM (Univerzális Transzverzális Mercator)
34T 342634 5287475
w3w (what3words) 
///kupac.szaggat.rózsás
Navigáció Google Térképpel

Túrák ide:

Típus
Név
Hossz
Időtartam
Szintemelkedés
Szintcsökkenés
2,3 km
1:00 óra
133 m
133 m
22,6 km
7:30 óra
1060 m
490 m
Mutasd a térképen!

Közeli látnivalók

 Ezek automatikusan generált javaslatok.

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Erről a tartalomról még senki nem kérdezett.


értékelések száma

5,0
(1)

A többiek fényképei


Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló Családoknak
 • 2D 3D
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
 • 2 Közeli túrák
Gyalogtúra · Visegrádi-hegység
Thirring-körút
közepes nyitva
2,3 km
1:00 óra
133 m
133 m
A hegyoldal bükköse alatt kanyargó Thirring-körút fűzi fel azokat a hatalmas sziklaformációkat, amelyek a meredek lejtőből gubbasztó óriásokként ...
12
Szerző: Magyar Természetjáró Szövetség,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Budapest és Környéke
Rozália téglagyár - Dobogókő (OKT-15.)
közepes Szakasz 15 nyitva
22,6 km
7:30 óra
1060 m
490 m
A Dunazug legizgalmasabb formakincsű hegyvidékére vezet a Kéktúra 15. szakasza. Vad mészkőszurdokot felfedezve érkezünk meg az Északi-középhegység ...
11
Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség
 • 2 Közeli túrák
Logo emmi Logo agrar Logo mol Logo otp