Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Földtani érték

Nagy-kő (Bükkszenterzsébet)

Földtani érték · Vajdavár-dombvidék · 392 m
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A bükkszenterzsébeti Nagy-kő homokkőorma
  A bükkszenterzsébeti Nagy-kő homokkőorma
  Fénykép: Magyar Természetjáró Szövetség

A Nagy-kő lehengerlő méreteivel, alakjával és szokatlanul hegyvidéki panorámájával Észak-Magyarország legimpozánsabb sziklabástyája. A Bükkszenterzsébet és Tarnalelesz közelében emelkedő homokkőorom az ország talán legmagasabb összefüggő, tagolatlan sziklafala, a hátára pedig tanösvény vezet föl.

Panoráma északi hegyvidékeinkre

Az egyik irányból meredek, lemosódott ösvény egy öreg, természetes megjelenésű tölgyesben, a másik oldalról korláttal biztosított sziklalépcső segít fel a Nagy-kő utolsó, izzasztó lejtőjén. De a szikla meghálálja a fáradságot: a fűszeres illatú feketefenyőkkel szegélyezett, kitett homokkőteraszra lépve megdöbbentő a panoráma. Szédítő mélység pereméről csodálhatjuk a körös-körül hullámzó dombsági tájat, amelynek délies irányban a Mátra hosszú, behemót gerince rajzol kárpáti keretet, kelet felé pedig a Bükk képez határt. Síkság nem mutatkozik, a hegyárnyékban ülő dombvidék pedig szinte „megemeli", magasabbnak érzékelteti a Mátra-vidéket. Érdemes óvatosan kimerészkedni a nyugati fal tetejére is, hiszen a távoli Mátra látványát itt a sűrűn tagolt vajdavári gerincek erdős vadonja, és a hátterükben magasodó Karancs látványa egészíti ki. És bár a Bél-kő sziklasebe mellett éppen a Bükk-fennsík legmagasabb pereme látszik, hazánk legnagyobb átlagmagasságú hegysége innen nézve nem különösebben markáns látvány - előterében tűnik fel Tarnalelesz és völgye.

Apoka

Annál inkább karakteres a Nagy-kő fala - a peremektől tartsuk távol magunkat, hiszen helyenként 80 méteres a mélység, a homokszemcsékkel borított felület pedig veszélyesen csúszós. Így is rálátunk a lágy ívű szikla oldalára: anyaga egy sekélytenger árapály által mozgatott, part menti vizében rakódott le, benne a mészvázas élővilág fosszíliái halmozódtak fel. A kőzetté válás során ezek a karbonátos héjak feloldódtak, a meszes oldatok átjárták a homokos összletet, és összecementálták azt. Így keletkezett az ellenálló, gigászi sziklafal anyaga, amely később egy törésvonal mentén, a hegység összetöredezésekor emelkedett ki, mielőtt északias irányban kicsit kibillent, és puhább környezetéből kicsomagolta az erózió.

A palóc tájnyelvben apokaként emlegetett homokkőtömb búbos kemenceként előreugró sziklaidomaiból helyenként szabályos sorokba rendeződött kis „cipók" állnak ki: ezek a gumók szomszédságuknál keményebbek, mivel több meszes kötőanyag halmozódott fel bennük. A falról időnként leszakadó darabok nyomai a homokkő eredeti, sárgás színét feltáró törési felületek, míg a szürkés kéreg a kőzet mállásának eredménye.

A sziklafal maga kb. 250 méter hosszú, és helyenként eléri a 80 méteres magasságot - ezért valószínű, hogy ennél magasabb, összefüggő sziklát nem találunk Magyarországon.

Pihenőhely és forrásvíz

A sziklaháton helyet foglaló réten esőbeállót találunk paddal. Az építmény falán elhelyezett információs tábláról megtudhatjuk, hogy a jól védhető csúcson a középhegységeinkből ismerős Kyjatice-kultúra (Kiétei kultúra) késő bronzkori erődítménye állhatott. Nem is csoda, hiszen a lejtviszonyok miatt jól védhető a helyszín,  és a távoli védékek szemmel tartását is lehetővé teszi. A valamikori, mintegy 170 méter hosszú és 55 méter széles erősségre már csak egy halovány sáncmaradvány emlékeztet, de a délnyugati oldalon állítólag máig fellelhetők őskori cseréptöredékek.

A 392 méteres Nagy-kőre vezető tanösvény két végpontja Tarnalelesz és Bükkszenterzsébet. A jelzések ritkák, de az utat könnyű megtalálni (a Természetjáró app használata erősen ajánlott). Az ösvények a szikla körül helyenként nehezen járhatók, a meredekség is megerőltető. A szikla oldalában, a tetőnél jóval lejjebb fakad a Kő-forrás, ahová sáros, tönkrement ösvény vezet el, de az extrém szárazságok kivételével számíthatunk (iható) vizére. A mellette kiépített, régi pihenőhely már tönkrement.

FIGYELEM! A Nagy-kő sziklafalának kilátópontja nincs korláttal biztosítva, a homokkőfelület pedig csúszós. A peremen mozogjunk körültekintéssel, a jelzett ösvényt ne hagyjuk el!

Nyitvatartás

Egész évben szabadon látogatható.

Árak:

Ingyenes

Dömsödi Áron profilképe
Szerző
Dömsödi Áron
frissítve: 2023-01-19

Tömegközlekedéssel

 • A Bükkszenterzsébet, Daracs-patak buszmegálló esik a legközelebb a Nagy-kőhöz.
 • Indulhatunk a tanösvény másik végéről is, ez esetben a Tarnalelsz, községháza buszmegállót kell megcélozni.

Megközelítés

Mindkét indulási/érkezési pont felől ritkásak a tanösvény jelzései, ezért érdemes előre letölteni a térképet vagy a túrát a Természetjáró appban, és úgy nekivágni az útnak.

 • Bükkszenterzsébetről a buszmegálló melletti játszótértől induló PT jelzésen érjük el a Nagy-kőt (3,7 km, 161 m szintemelkedés).
 • Tarnaleleszen a buszmegállótól visszafelé indulva a Szabadság úton balra, majd arról egyből jobbra kell kanyarodni az Ady Endre utcára. Ennek a végéről, a temető elől indul a PT jelzésű tanösvény, amely elvezet a Nagy-kőre (4 km, 155 m szintemelkedés).

Parkolás

Az indulási vagy érkezési pontok között viszonylag sűrű a buszközlekedés, így bármelyiknél tesszük le az autót, a túra végén visszautazhatunk érte.

 • Tarnaleleszen a temető előtt, a tanösvény indítótáblájánál találni parkolót.
 • Bükkszenterzsébeten a játszótér előtt vagy a szemközti Alkotmány utca torkolatában érdemes parkolni.

Koordináták

DD
48.074528, 20.146614
DMS
48°04'28.3"N 20°08'47.8"E
UTM
34U 436433 5324936
w3w 
///rágcsáló.síel.pirul
Navigáció Google Térképpel

Környékbeli ajánlatok

Gyalogtúra · Vajdavár-dombvidék
Egy ismeretlen ikon, a Nagy-kő felfedezése
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 7,8 km
Időtartam 3:00 óra
Szintemelkedés 166 m
Szintcsökkenés 172 m

A Bükkszenterzsébet és Tarnalelesz határában strázsáló Nagy-kő Észak-Magyarország kopott ékszerdobozának, a Vajdavár-vidéknek akár ikonikus ...

3
Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Vajdavár-dombvidék
Noé szőlőjétől az apostolok templomáig
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 12,4 km
Időtartam 4:00 óra
Szintemelkedés 261 m
Szintcsökkenés 273 m

Klasszikus erdei kiránduláson fedezzük fel a Vajdavár-vidék elhagyatott erdőségét, de megpillanthatjuk a hegység kiépített, vendégváróra formált ...

Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Medves-fennsík
Geológiai csodák nyomában Istenmezején
ajánlott túra Nehézség könnyű
Hossz 17,2 km
Időtartam 4:50 óra
Szintemelkedés 296 m
Szintcsökkenés 296 m

A Tarna patak mentén elterülő falu, Istenmezeje üledékes kőzetkibukkanása meghökkentő, izgalmas látványt nyújt. A település felett húzódó gerincre ...

1
Szerző: Kravalik Zsuzsa, Gulyás Attila,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Vajdavár-dombvidék
A Vajdavár-vidék esszenciája
ajánlott túra Nehézség nehéz nyitva
Hossz 21,5 km
Időtartam 6:20 óra
Szintemelkedés 733 m
Szintcsökkenés 733 m

E kihagyhatatlan körtúrán úgy érezhetjük magunkat, mint egy felfedező: a nagyközönség számára ismeretlen „középhegység” központi, legelzártabb ...

Szerző: Szigeti Ferenc,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Vajdavár-dombvidék
Látogatás egy elveszett hegyi világ zugaiba
ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 18,2 km
Időtartam 6:00 óra
Szintemelkedés 348 m
Szintcsökkenés 364 m

A Vajdavár-vidék északi lejtőinek színes tájait, szinte minden kanyarban változó élőhelyeit fedezzük fel ezen a túrán. A terepet letűnt korok ...

Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Bükkvidék
Bátor tanösvény
ajánlott túra Nehézség könnyű
Hossz 8,2 km
Időtartam 2:15 óra
Szintemelkedés 219 m
Szintcsökkenés 219 m

A Bátor körüli tanösvény a Bükk és a Heves–Borsodi-dombság találkozásánál elhelyezkedő táj természeti és kultúrtörténeti látnivalóit mutatja be, de ...

5
Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 20,7 km
Időtartam 5:50 óra
Szintemelkedés 435 m
Szintcsökkenés 436 m

Útvonalunk két megye határán, két kőzettani egység, két vízgyűjtő terület választóvonalán, a Kárpátokból lenyúló erdőségek mentén vezet.

3
Szerző: Német-Bucsi Attila,   Magyar Természetjáró Szövetség
Többnapos gyalogtúra · Bükkvidék
Szarvaskő - Putnok (OKT-23)
ajánlott túra Nehézség közepes Szakasz 23 nyitva
Hossz 61,8 km
Időtartam 19:30 óra
Szintemelkedés 2 255 m
Szintcsökkenés 2 315 m

Az ország legmagasabb fekvésű táját, s egyben legnagyobb átlagmagasságú hegységét keresi fel a Kéktúra bükki szakasza. Különösen háborítatlan ...

5
Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Nagy-kő (Bükkszenterzsébet)

 Bükkszenterzsébet

Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 8 Közeli túrák
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp