Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Túra tervezése ide
Földtani érték

Mánfai-kőlyuk

· 1 értékelés · Földtani érték · Mecsek · 247 m
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A Mánfai-kőlyuk átformált bejárata a Zsidó-völgy torkolatánál
  A Mánfai-kőlyuk átformált bejárata a Zsidó-völgy torkolatánál
  Fénykép: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
A Mecsek egyetlen igazán nagyszabású barlangi kijárata a Mánfai-kőlyuk ferde szádája. Mögötte mozgalmas történelmű járat indul: hajdanán víztározót alakítottak ki benne, amibe egy másik barlang ellopott vize is utánpótlást biztosított.

Borostyánfüzérekkel és mohapárnákkal „lambériázott" sziklafolyosó hívogat a Mánfai-kőlyuk furcsa, kereszt alakú nyílása felé. A Nagy-Mély-völgy sötét barlangtorka tekintélyes mészkőtömb testében tátong, ám a felszín alá tartó járatokat ajtó és rács zárja el. Utóbbi a bent előszeretettel pihenő, közel két tucat denevérfaj egyedei számára biztosítja a közlekedés lehetőségét, előbbi pedig a barlang mesterséges jegyeire utal.

A Mánfai-kőlyuk feltárása

A barlangot először az 1840-es évek közepén említi írott forrás. A magas vízállás és a sok iszap akkoriban még megakadályozta a behatolást, ezért bő fél évszázad telt el a következő próbálkozásig, majd újabb évtizedek az első, részleges feltárásig. A tektonikus törés mentén kialakult járatok mészkőbe mélyülnek, amelyet (a hegység összetört kőzettömegének lenyomataként) a víznek ellenállóbb dolomitpászták szabdalnak. Utóbbiak természetes gátakat, szűk hasadékokat képezve tették próbára a barlangkutatók képességeit. A vízzel telt szifonokat leapasztva, illetve robbantásokkal helyet csinálva évszázados munkával sikerült feltérképezni a barlang (alsó és felső járatának) ma ismert, 360 méteres összhosszát. A rendszer víznyelői a bejárat előtt csatlakozó Zsidó-völgyben találhatók (persze csapadékvíz a talajon és a kőzettest repedésein átszivárogva nem csak ezekből jut a barlangba).

A barlang átalakítása

A hegy gyomrának hűs levegőjét lehelő, szűk korridor jelképes előszobája a barlang mesterséges elemeinek, amikkel a hegy gyomrának tiszta karsztvizét a környék lakosságának szolgálatába állították. A mélyben fakadó Gyula-forrást (nevét Ozanich Gyula bányamérnökről, a Mánfai-kőlyuk úttörő kutatójáról kapta) már az 1920-as években rendezték, és kis gátat emeltek előtte. E fakadáshoz vezet a vasajtó mögött kifúrt táró. Az 1950-es évektől robbantásokkal tágítottak járatokat; járdákat és betongátakat, támfalakat építettek, valamint az egyenletes ellátás céljából egy 1500 köbméteres tározót is létesítettek odabent. 1969-ben oldalirányban is megfúrták a barlangot, hogy egy 56 méteres tárón keresztül a Nagy-Mély-völgy gátjához juttassák a karsztvizet. A torlasz ma is látható a turistaútról, és a felszínen futó csővezeték miatt könnyen azonosítható.

A komlói lakosság és nehézipar növekvő igényeinek kielégítésére még több vízre volt szükség. Miután festési vizsgálatokkal felmérték a barlang vízgyűjtőterületének határait, a kor vízügyi szakemberei meghökkentő mérnöki fortélyhoz folyamodtak: az 1970-es évektől az orfűi Vízfő-forrás vizét a szomszédos gerincre szivattyúzták, ahonnan egy természetes eredetű (de átalakított) víznyelőbe engedve a Mánfai-kőlyukba folyatták azt. (Érdekes módon a szocialista iparváros vízszükségletéről a Nagy-Mély-völgy és a barlang forrásai csak részlegesen tudtak gondoskodni. Egy vízkivételi művel még az orfűi Pécsi-tavat is a rendszerhez kapcsolták.)

Midőn az 1980-as évek végére a komlói nehézipar jelentősége csökkent, és a várost már a Duna felől is el tudták látni, a kőlyuki vízkivétel véget ért. De nem múlt el nyomtalanul: a barlang természetes formakincsét csaknem teljesen felszámolták. Bár több műtárgyat elbontottak, a vezetékeket meghagyták, hiszen időszakosan szükség lehet rájuk.

Élővilág és környezet

Mivel a barlangot feltárása előtt víz és iszap töltötte ki, emberi vagy állati megtelepedésre nem volt alkalmas, ezért régészeti leletanyag sem került elő belőle. Élővilágát a 20. századi bolygatások átalakították: néhány faj eltűnt, néhány (a zavarást jól tűrő) élőlény pedig megjelent benne. A Mánfai-kőlyuk fokozottan védett, és csak a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság engedélyével látogatható.

Régebben egy monda nyomán Király likaként emlegették a barlangot: e szerint egy török basa a Mátyás király palotájából rabolt kincseket egy olyan üregbe próbálta rejteni, ahol egy leány bujkált az apjával. A basa is szemet vetett a szép lányra, ezért megölte annak apját, aki viszont átkot szórt a törökre. Erre vihar csapott le a Mecsekre, a barlang beomlott, és maga alá temette őket a kincsekkel együtt.

A barlang gyomrában működő Gyula-forrás vize a kőzettestbe szivárog, és néhány méter után a Cserkész- vagy Eta-forrásban lép ismét felszínre. Mellette pihenőhely található. A Mánfai-kőlyuk előtt kivételesen nagy esőzések vagy hóolvadás után magas vízesésen zuhog le a Zsidó-völgy időszakos patakja.

Nyitvatartás

A barlang csak nemzeti parki engedéllyel látogatható, de a barlangnyílás és környezete egész évben felkereshető.

Árak:

Ingyenes
Dömsödi Áron profilképe
Szerző
Dömsödi Áron 
frissítve: 2022-02-19

Tömegközlekedéssel

 • A Mánfa, Kőlyuk buszmegálló található legközelebb a barlanghoz, innen az országutat kell röviden követni az étteremig.

Megközelítés

 • A Kőlyuki Betérő étteremtől a P jelzést kell követni a Nagy-Mély-völgyben, majd a Cserkész-(Eta-)forrásnál jobbra váltani PΩ jelekre, amiken már csupán néhány méter a barlang (1,6 km, 66 m szintemelkedés).
 • Mánfa széléről a P+, majd a P◼ jelzés vezet el a Nagy-Mély-völgybe. Onnan a P jelzést kell követni, végül a Cserkész-(Eta-)forrásnál jobbra váltani PΩ jelekre, amiken már csupán néhány méter a barlang (3,1 km, 92 m szintemelkedés).

Parkolás

 • Parkolni a Kőlyuki Betérő étterem melletti parkolóban lehet.

Koordináták

DD
46.149082, 18.210447
DMS
46°08'56.7"N 18°12'37.6"E
UTM
34T 284582 5114395
w3w 
///aprópénz.kidolgoz.sodró
Navigáció Google Térképpel

Ajánlatok a környéken

ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 7,2 km
Időtartam 2:30 óra
Szintemelkedés 229 m
Szintcsökkenés 229 m

Vízi sziklaformáktól tündöklő karsztbirodalmat rejtenek a Mecsek középső szakaszának lejtői. A kicsiny zúgóktól hatalmas mésztufalépcsőkön át ...

13
Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 10,3 km
Időtartam 3:00 óra
Szintemelkedés 374 m
Szintcsökkenés 376 m

Biztosan állíthatom, hogy a Meleg-mányi-völgy és a Nagy-Mély-völgy a Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzet két legszebb szurdokvölgye. Nevezhetném őket a ...

39
Szerző: Müller Nándor,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 12,9 km
Időtartam 3:55 óra
Szintemelkedés 455 m
Szintcsökkenés 455 m

A Mecsek központi részének árnyas szurdokaiban, öreg bükkerdők gótikus templomában járunk be három markáns hangulatú völgyet, s közben ...

1
Szerző: Német-Bucsi Attila,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 16,2 km
Időtartam 6:30 óra
Szintemelkedés 583 m
Szintcsökkenés 551 m

Az északi oldal sejtelmes patakvölgyeinek vízbőségét a déli lejtők napsütötte parkerdőire cseréljük ezen a túrán. Átkelünk a Mecsek középső ...

Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 13,6 km
Időtartam 4:05 óra
Szintemelkedés 417 m
Szintcsökkenés 417 m

Az Orfűtől délre elterülő hátak erdőségei olyan sűrűségben rejtegetik a terület történelmének szilánkjait, mint a közeli tavak iszapja a kagylókat.

5
Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 18,4 km
Időtartam 5:45 óra
Szintemelkedés 687 m
Szintcsökkenés 687 m

Ez a hosszan tekergő útvonal átfogó képet nyújt a Pécs fölé magasodó hegyek színes, szilánkos világáról, ahol a Mecsek minden arcát megvillantja.

1
Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség könnyű
Hossz 15,2 km
Időtartam 4:30 óra
Szintemelkedés 416 m
Szintcsökkenés 416 m

Az Orfűi-patak körül, a barlangokkal lyuggatott Szuadó-völgyben, illetve a Balázs-hegyi kilátó panorámáját érintve sétálunk az Orfűi-tóhoz.

Szerző: Német-Bucsi Attila,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 14,5 km
Időtartam 4:12 óra
Szintemelkedés 317 m
Szintcsökkenés 380 m

Pécs külvárosától egészen a belvárosig gyalogolunk. Nem kell megijedni, nem a forgalmas városi utakon, hanem természetesen a Mecsek csodaszép ...

1
Szerző: Müller Nándor,   Magyar Természetjáró Szövetség

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

5,0
(1)
Pintér Adrienn
2023-05-06 · Közösség
Fénykép: Pintér Adrienn, Közösség
Fénykép: Pintér Adrienn, Közösség

A közösség fényképei


Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló
 • Saját térkép
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 8 Közeli túrák
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp