Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Földtani érték

Andezitcsúszda

Földtani érték · Keleti-Cserhát · 361 m · Ma nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Az andezitömlés a kőtár felől nézve
  Az andezitömlés a kőtár felől nézve
  Fénykép: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség
Európában is páratlan jelenségnek lehetnek tanúi azok, akik az eldugott nógrádi zsákfalu, Bér melletti erdő egykori kőfejtőjét keresik fel. Az oszlopos elválású, hajlott andezit feltárása azok számára is izgalmas geológiai látványosság, akik nem érdeklődnek különösebben a földtudományok iránt.

Bér mellett, a lankák közti egykori kőfejtőben található a világszerte is ritka oszlopos elválású, csúszdaszerűen hajlott andezit feltárása. Annak ellenére, hogy mesterséges, nagyon is természetesnek hat: a mohával fedett kőlapok sűrű erdőben találhatók. A béri andezitömlés az elmúlt évtizedek szinte minden magyarországi földrajz tankönyvében szerepelt illusztrációként, bár nem tipikus megjelenési formája e vulkanikus kiömlési kőzettípusnak: ez a formavilág általában a bazaltra jellemző.

És hogy miért egy egykori kőfejtő mélyén tárult fel e páratlan látványosság, ha kiömlési kőzetről van szó? Mert a kb. 15 millió éve működő vulkán lávaanyaga a felszín közelébe jutva az üledékes kőzetek repedéseibe nyomult, ott kihűlve andezitté szilárdult, és végül az emberi tevékenység (bányászat) következtében került a felszínre (igaz azonban, hogy a külső erők is pusztították a fedő üledékes rétegsort).

A kihűlése közben zsugorodó andezitláva egyre szilárdabb testét repedések járták át, ezek mentén váltak el az oszlopok. A hasadékok, melyekben a folyamat végbement, hajlottak voltak, az andezit pedig ezekre merőlegesen szilárdult, ez alkotta meg a jellegzetes, csúszdaszerű formát.

Nyitvatartás

Ma nyitva
Egész évben szabadon látogatható.

Árak:

Ingyenes.
Dömsödi Áron profilképe
Szerző
Dömsödi Áron
frissítve: 2022-01-27

Tömegközlekedéssel

 • Bér tömegközlekedéssel történő megközelítése sajnos nem egyszerű, mivel egy eldugott, apró nógrádi zsákfalut kell felkeresnünk.
 • A távolsági buszról a Bér, italbolt nevű megállóban kell leszállni. 

Megközelítés

 • A buszmegállóból déli irányba tegyünk pár lépést a Fő téren, majd a Bér-patakon átkelve forduljunk jobbra! Innen 1,3 km-en keresztül a Z+ és a Mária-út  jelzéseit kövessük! A kereszteződésben térjünk balra a Z jelzésre! 1,2 km után ebből ágazik ki a Z▲ jelzés, ami a célunkig vezet (összesen 2,6 km). 

Parkolás

 • Autóval Hatvan felől érdemes közelítenünk. Innen a 21-es úton haladunk tovább, amiről Jobbágyinál kanyarodunk le, és utazásunkat a Szervasgede-Kisbágyon-Szirák útvonalon folytatjuk. Szirák központjában jobbra kanyarodva érjük el a béri utat.
 • A faluban a KRESZ szabályainak megfelelően ingyenesen parkolhatunk.

Koordináták

DD
47.866061, 19.478730
DMS
47°51'57.8"N 19°28'43.4"E
UTM
34T 386227 5302533
w3w 
///hírlapok.átlátszó.havas
Mutasd a térképen
Navigáció Google Térképpel

Környékbeli ajánlatok

Gyalogtúra · Keleti-Cserhát
Geotúra a béri andezitömlés körül
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 5,3 km
Időtartam 2:00 óra
Szintemelkedés 201 m
Szintcsökkenés 201 m

Nógrád lankái nem tartoznak az ország sűrűn látogatott hegyvidéki turistacélpontjai közé. Pedig nem véletlenül alakítottak ki geoparkot ezen az ...

14
Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 8 Közeli túrák
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp