Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Erdő

Sarvalyi erdő

Erdő · Bakonyvidék · 208 m · Ma nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Sarvaly középkori falu templomának romjai
  Sarvaly középkori falu templomának romjai
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
Nem is gondolnánk, mennyi érdekességet rejt ez a kis erdő. Találunk itt csörgedező forrást, egy középkorú falu és templomának maradványait, különleges nevű, formájú ősöreg bükköt, egy túramozgalom pecsételő helyét, vadászházat, erdészházat – és a természet végtelen nyugalmát, amely mindezt körülöleli.  

A bazalttal borított felszínen egy Sarvaly nevű falucska lakói élték itt mindennapjaikat a középkorban. A XVI. század első harmadában a település elpusztult ugyan, de két lelkes kutatónak, Parádi Nándornak és Holl Imrének köszönhetően magunk elé képzelhetjük a régi, hosszúkás, sokszor 30 méternél is hosszabb házakat, mert kitartó munkával feltárták a romokat. Az ő munkásságuknak köszönhetően tudjuk, hogy három-öt helyiséggel rendelkező házakban éltek az akkori emberek. Az épületek alatt az ezen a vidéken ritkán fellelhető pincéket alakítottak ki, valószínűleg a bor tárolására. A feltárás nagymértékben hozzájárult ahhoz is, hogy általános ismereteket szerezhessünk középkori falvainkról és azok életéről. A Magyar Nemzeti Múzeumban az állandó kiállítás bemutatja az itt előkerült leleteket és a falu makettjét is.  

Az erdőt átszeli az Országos Kéktúra K jelzése. Ezen északi irányban közel van egy erdészház, amelynek kerítésén helyezték el a túramozgalom igazoló bélyegzőjét. A megadott koordinátától a K jelzésen dél felé, negyven méter után a jobbra leágazó ösvényre térve a Sarvaly-forrás is megközelíthető. Ha egy időgéppel visszautazhatnánk az 1930-as évek előtti időkbe, ezen a helyen egy bő vizű forrásra bukkannánk, amelynek foglalata felett egy homokkőből faragott házikó áll. A neoromán stílusú épületet az akkori veszprémi püspök, Makray Antal építtette. A bazalt közül csörgedező víz medrét kivájták, így a vízlelő hely mellett egy szemet gyönyörködtető tavacska jött létre. Napjainkra ennek medre sajnos már feltöltődött, és a forrás hajdan állandó vízhozama is időszakosra csökkent a közeli bányásztevékenység miatt – de még így is elegendő ahhoz, hogy biztosítsa a közelben lévő két épület, a vadászház és az erdészház teljes vízellátását. Aszálymentes időszakban lehet számítani a finom, hideg frissítőre. A forrásnál asztal, padok és szalonnasütő helyek is vannak.

Innen az út felé indulva egy fakeresztet láthatunk, amelyet Kocsis István fafaragó újított fel még 1999-ben, a Sümegi Városvédő Egyesület felkérésére.

A középkorú falu megmaradt romjai sincsenek messze a forrástól. A terület jelenleg vaddisznóskert, ezért körbe van kerítve, de egy kapun át megközelíthető. A legépebben maradt épület a falu temploma, ennek az alapjai és néhány falmaradványa is látható.

A jelzett útvonal még egy érdekes, matuzsálem korú fát is rejteget: a forráshoz tartó ösvény és a K jelzés találkozásától fél kilométernyit dél felé sétálva egy több mint 200 éves, 30 méternél magasabb, 3 méteres törzsátmérőjű bükkfára bukkanunk, amelyet "Ördögigafa" néven tartanak számon. Idős kora mellett a formája sem mindennapi: törzse kétfelé ágazik, majd ismét egybeforr, feljebb pedig három nagyobb ágra válik szét.

Nyitvatartás

Ma nyitva
Egész évben látogatható, de romok egy vaddisznóskertben vannak, a megközelítésükhez át kell jutnunk egy kerítésen.
Szabó Eszter profilképe
Szerző
Szabó Eszter
frissítve: 2020-08-03

Tömegközlekedéssel

 • A Keszthely és Sümeg között közlekedő autóbuszról a Sümeg, bazaltbánya nevű megállóban szálljunk le. 
 • Ha vonattal érkezünk, a Sümegi bazaltbánya nevű megállóig utazzunk. 

Megközelítés

 • A buszmegállóból dél felé induljunk az út mentén! Néhány méter múlva egy ötös elágazáshoz érkezünk, ahol a dél felé tartó (vagyis a jobb oldali) K jelzéseket kell követnünk, melyek az erdőig vezetnek (1,9 km). 
 • A vasúti megállóhelytől nyugati irányba induljunk el. Néhány lépés után megtaláljuk a bekötőutat, amelyen a K jelzések segítségével a bánya területéről a műútra jutunk, onnan tovább követve pedig a célpontig kalauzolnak bennünket.
 • A romok megközelítéséhez a K jelzésből a Sarvaly erdészháztól délre lévő derékszögű kanyarban leágazó P jelzést kell követnünk kb. 200 méteren át. Amikor balra meglátunk egy kaput a vaddisznóskert kerítésén, az azon túl folytatódó úton kell sétálnunk még kb. 200 métert délkeleti irányban, hogy a domboldalban megpillantsuk a fák között rejtőző romokat. A térképen ezek hozzávetőleges pozícióját jelöltük meg.

Parkolás

 • Sümeget a délnyugati oldalán található Tátika utcán hagyjuk el, majd a Sümeg végét jelző tábla után rögtön térjünk a balra Sümegprága irányába! Ezen 2,6 km után egy ötös elágazáshoz érünk. Itt jobbról a második utcát válasszuk. Tájékozódási pontnak keressük a K jelzéseket, valamint a Sarvalyi vadászház (Jaghaus Sarvaly) táblát. 
 • Az erdészház mellett tudunk parkolni. Innen a behajtani tilos tábla már tiltja a továbbautózást. 

Koordináták

DD
46.927055, 17.305698
DMS
46°55'37.4"N 17°18'20.5"E
UTM
33T 675527 5199638
w3w 
///hússzelet.tisztítás.baromfi
Mutasd a térképen
Navigáció Google Térképpel

Környékbeli ajánlatok

Többnapos gyalogtúra · Marcal-medence
Sümeg - Keszthely (OKT-03)
ajánlott túra Nehézség könnyű Szakasz 3 nyitva
Hossz 44,9 km
Időtartam 12:40 óra
Szintemelkedés 820 m
Szintcsökkenés 895 m

A sümegi Vár-hegy a Bakony őrtornyaként távolodik, ahogy az Országos Kéktúra hegyvidéki szakaszához érkezünk. A síkságot fokozatosan felváltják a ...

9
Szerző: Magyar Természetjáró Szövetség,   Magyar Természetjáró Szövetség

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 8 Közeli túrák
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp