Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Építészeti különlegesség

Villány történelmi pincesora

Építészeti különlegesség · Dél-Dunántúl · 113 m
A tartalmat készítette:
MTSZ - együttműködő szervezetek igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Villány pincesora
  Villány pincesora
  Fénykép: Farkas Péter
Hazánk legmelegebb, legnaposabb szőlőtermő vidéke tüzes vörösborairól híres. A névadó település, Villány domboldalaira a szőlőültetvények rajzolnak csíkokat. A bájos pincesort látványosságként is megéri felkeresni, de úgy az igazi, ha betérünk a híres borászatokba, a Tiffán, a Bock, a Gere, a Wunderlich pincéibe, közben kóstolgatva, megismerve a híres borokat.

Borba zárt történelem

Római kori leletek tanúskodnak arról, hogy ez a szubmediterrán éghajlatú terület már abban az időben is jeleskedett a szőlőtermesztésben, borkészítésben. Hazánk e legdélebbi szegletében a legmagasabb a napsütéses órák száma. A hosszú, csapadékmentes nyaraknak és a különösen meleg levegőnek köszönhetően az itt fejlődő szőlőszemek különösen hosszú ideig érlelődnek. Az ideális körülményekhez a mészköves alapra rakódott löszös talaj is hozzájárul.

A Kárpát-medencét elfoglaló magyarok a rómaiaktól vették át és folytatták a szőlőművelés mesterségét. Amikor a török hordák átvonultak az ország ezen részén, az akkori szőlőültetvények teljesen elpusztultak. A tájra ma jellemző fajtákat a rácok hozták be a területre. Később, a 18. században betelepülő svábok alakították a pincesort, csinosították, rendezték a környéket, emellett szorgalmas munkával tökéletesítették évről évre az egyes borfajtákat. Idővel egyre több szakember érkezett Villány környékére, így a termelés nemsokára nagyüzemi méreteket öltött. A villányi borvidék területe több mint kétezer hektárnyira nőtte ki magát európai színvonalú, korszerű borászatokkal. Jellemző borai a Kékfrankos, a Kékoportó, a Cabernet sauvignon, a Cabernet franc, a Merlot, a Zweigelt és a Pinot noir. A testes, sötétrubin színű vörösboroknak magas alkohol- és tannintartalma van.

1987-ben Villány elnyerte a „szőlő és bor városa” nemzetközi címet. Egy évvel később, 1988-ban megalakították a Villányi Borőrök rendjét, melynek székhelye szintén a közelben található. 1994-ben 8 település összefogásával itt alakították ki Magyarország első borútját.

Pincelátogatás, borkóstolás, múzeum, fesztivál

Villány műemlékké nyilvánított pincesora egymáshoz szorosan tapadó épületekből áll a Baross Gábor utcában – habár a város déli részén is találunk egy-egy különálló, de kevésbé jellegzetes pincét. A főutca ötvennél is több borászatot és éttermet sorakoztat fel. A környéken bortúrákat szerveznek számos patinás, régi és új épület bejárásával, borkóstolással, ezen felül akár folklórműsorral, ebéddel vagy vacsorával egybekötve. Érdemes betérni a Bem utca 8. szám alatt található Bormúzeumba is, ami az egykori Teleki-pincében található. A filoxériavész után Teleki Zsigmond nevéhez fűződik az új, a betegségnek ellenálló szőlőfajták kinemesítése, melyek révén egész Európában megindulhatott a szőlőültetvények újratelepítése.

Magyarországon a Villányi-borvidéken vezették be először a korszerű, európai színvonalú  szőlőtermelési, borkészítési módszereket. Ennek köszönhető, hogy a villányi borok mára nem csak Magyarországon, de a nagyvilágban is elismertek.

Ha októberben járunk errefelé, érdemes ellátogatni a Vörösborfesztiválra. A rendezvényen szüreti felvonulás, koncertek, gyerekprogramok, kézműves bemutatók és termékek színesítik a borkóstolást és a borászatok kiállítását.

Nyitvatartás

A pincesor (kívülről) egész évben szabadon látogatható.

Árak:

 • A pincesor bejárása, megtekintése ingyenes. 
 • A pincelátogatásokról és a borkóstolókról a helyszínen adnak tájékoztatást.
_ MTSZ profilképe
Szerző
_ MTSZ
frissítve: 2020-02-13

Tömegközlekedéssel

 • Villány megálló legkönyebben Pécsről a Pécs-Villány-Magyarboly vasútvonalon közelíthető meg. Általában két óránként járnak a "kispiros" vonatok.

Megközelítés

 • A vasútállomástól az Ady Endre fasoron, majd annak folytatásaként a Baross Gábor utcán sétáljunk végig, amely maga a pincesoros főutca.

Parkolás

 • A pincesoron, a Baross Gábor utcában is találhatunk szűkösen parkolóhelyet,  de hétvégéken érdemes kissé messzebb, egy mellékutcában vagy kialakított parkolóban hagyni az autónkat.

Koordináták

DD
45.867604, 18.452450
DMS
45°52'03.4"N 18°27'08.8"E
UTM
34T 302269 5082493
w3w 
///farmok.nyárfa.szarvasok
Navigáció Google Térképpel

Környékbeli ajánlatok

Gyalogtúra · Villányi-hegység
A szelíd óriás, a Szársomlyó háta mögött
ajánlott túra Nehézség közepes
Hossz 14,7 km
Időtartam 4:10 óra
Szintemelkedés 318 m
Szintcsökkenés 323 m

Szőlőhegyi, borkóstolóval összeköthető csavargás a méltóságteljesen környezete fölé magasodó, fokozottan védett Szársomlyó körül. Bejárjuk Palkonya ...

Szerző: Farkas Péter,   Magyar Természetjáró Szövetség
Kerékpártúra · Dráva menti síkság
Szőlők között az ördög nyomában
ajánlott túra Nehézség közepes
Hossz 51,2 km
Időtartam 4:00 óra
Szintemelkedés 530 m
Szintcsökkenés 530 m

Hazánk legdélebbre található, és egyik legkisebb hegysége, a Villányi-hegység számos kincset rejteget a kíváncsi bringás számára. Nemcsak a borról ...

1
Szerző: Abelovszky Tamás,   Magyar Természetjáró Szövetség
Többnapos kerékpártúra · Magyarország
Termálfüzér a déli fürdővonalon
ajánlott túra Nehézség nehéz Szakaszolt túra
Hossz 552,7 km
Időtartam 37:30 óra
Szintemelkedés 445 m
Szintcsökkenés 488 m

Egy hosszú tekerés után elmerülni a meleg vízben, mindig kikapcsoló. Ez a termálfüzér Magyaroszág déli fertájának 19 termálfürdőjét köti össze egy ...

Szerző: Leitold Márton,   Outdooractive Editors

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Villány történelmi pincesora

Baross Gábor utca
7773 Villány

Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló Családoknak Rossz időben is ajánlott
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 5 Közeli túrák
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp