Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Túra tervezése ide
Építészeti különlegesség

Világóra

Építészeti különlegesség · Dél-Alföld · 88 m
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A Világóra üveggömbje 3,2 tonnát nyom
  A Világóra üveggömbje 3,2 tonnát nyom
  Fénykép: Szabó Eszter, Magyar Természetjáró Szövetség
Az egész világmindenséget szimbolizálja Gyula városának központjában a Bozó András tervei alapján készült világóra. 2007 óta találjuk meg a Hétvezér és a Városház utca találkozásánál lévő terecske közepén ezt a modern alkotást, amely a belsejében precíz technológiát rejt.

A gömb

A világóra felső része egy gigantikus, rétegezett, másfél méter átmérőjű üveggömb, amely több szimbólumot is magában hordoz. Formájával egyrészt a bolygónkat idézi, és annak forgását szemlélteti. Másrészt azáltal, hogy sok különféle rétegből áll össze az egységes egész, arra is felhívja a figyelmet, hogy a Földön élő emberek, bármilyen különbözőek is, mégiscsak ugyanahhoz a világhoz tartozik, egy egészet, szoros, összetartozó egységet alkotva. A gömbön megjelenő színek és a zene tovább színesítik a képet, sugallva, hogy a művészetek is nagyban hozzájárulnak az emberi értékekhez.

A talapzat

Az alkotás talapzata is összetett, több jelképet hordoz.

A gömbhöz közelebbi, felső gránittömbök segítségével a helyi időt, illetve az adott időzónákban mért pontos időt olvashatjuk le – minden zónánál egy-egy jellegzetes nagyvárost is feltüntettek a bolygónk két ellentétes pontjáról. A településnevek alatt olyan, Gyulához köthető személyek nevei szerepelnek, akik az adott időzónához kötődnek. Ezek a kiemelkedő történelmi alakok sokat tettek nemcsak a városért és az országért, de általában a fejlődésért is.

A talapzat alsó felén helyi művészek által készített domborműveket láthatunk, ezeken szintén a Gyulához kötődő történelmi események és személyek jelennek meg.

Fény, mozgás és zene

Az emlékmű belsejében egy görgősor rejtőzik, amellyel számtalan fogaskerék és egy precíziós motor segítségével az üveggömb mozgásba hozható. Ahogy a Föld forog, óránként 30 fokos fordulat mellett felcsendül egy, az épp aktuális időzónára jellemző dallam. A muzsika ütemére fényjátékot is láthatunk, ezért a világóra az esti órákban nyújtja a legmaradandóbb látványt. Nem csoda, hogy ez a hangulatos helyszín igen népszerű találkozási pont a városban.

Nyitvatartás

Egész évben szabadon látogatható.

Árak:

Ingyenes.
Szabó Eszter profilképe
Szerző
Szabó Eszter
frissítve: 2022-02-17

Tömegközlekedéssel

 • A legközelebb eső buszmegállók a Gyula, Kossuth tér, valamint a Gyula, Jókai utca (a gyulai autóbusz-állomás is a közelben van, ha más irányból érkezünk).

Megközelítés

 • A Kossuth térről északi irányba induljunk a látványos Eszperantó-teret átszelve, majd a hídon át, a Városház utcára térve (250 m).
 • A Jókai utcai megállóból déli irányban kövessük a Béke sugárutat, majd Hétvezér utcán forduljunk balra, ami a világórához vezet (300 m).

Parkolás

 • Az Eszperantó tér északnyugati sarkában találunk parkolót.

Koordináták

DD
46.645223, 21.273512
DMS
46°38'42.8"N 21°16'24.6"E
UTM
34T 520931 5165776
w3w 
///eskü.bízik.atlasz
Navigáció Google Térképpel

Ajánlatok a környéken

Kerékpártúra · Dél-Alföld
Vizek vonzásában a Viharsarokban
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 65,5 km
Időtartam 4:30 óra
Szintemelkedés 10 m
Szintcsökkenés 10 m

Folyóvizek, fürdők és jól kiépített kerékpárutak jellemzik a Békéscsaba-Gyula-Békés háromszöget. Az alföldi terep könnyű túrát ígér; a legmagasabb ...

2
Szerző: Abelovszky Tamás,   Magyar Természetjáró Szövetség

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Világóra

Városház utca és Hétvezér utca találkozása
5700 Gyula

Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló
 • Saját térkép
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 1 Túrák a környéken
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp