Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Építészeti különlegesség

Pátyi pincesor (Pincehegy)

Építészeti különlegesség · Bicske-Zsámbéki-medence · 200 m
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A pátyi pincesor
  A pátyi pincesor
  Fénykép: Farkas Péter
A Biatorbágy felé vezető műúton haladva nem is gondolnánk, hogy a mellettünk emelkedő pátyi Pince-hegy akác- és kőrisfáinak árnyékában milyen kultúrtörténeti kuriózum rejtőzik: egy csaknem háromszáz, földbe vájt pincéből álló, napjainkban újjáéledő „pincefalu”, amelyhez fogható ma már nincs több a környéken.

Az egymás fölött több szinten kanyargó utcácskák mentén, teraszosan elrendezett pincék zegzugos labirintusában csavarogva mintha egyenesen Középföldére csöppentünk volna. Az építmények itt-ott terméskővel borított, máshol vakolt homlokzatai csinos sorokban kacsintanak elő a hegyoldalból, barátságosan fordítva felénk boltíves ajtajukkal, apró, szemszerű ablakaikkal már-már emberinek tetsző arcukat. Előttük elaggott hordók, fából ácsolt padok és asztalok, kőből rakott tűzrakó helyek tanúskodnak róla, hogy a hajdani pincekultúra, ha más formában is, újra éledezik. A mai Etyek-Budai borvidék területén korábban számos ilyen pincefalu volt, de a többségük mostanra elpusztult. A nyomaikat néhány helyen még fellelhetjük – említést érdemel például a töki és a bicskei pincesor, illetve az etyeki Körpince –, olyan nagyot, mint a pátyi, azonban már sehol nem találunk a környéken.

Az ajtók feletti záróköveken szereplő legkorábbi évszám 1805-ös, de a pincék többsége az 1850-es években épült, miután a jobbágyfelszabadítás révén a gazdák elkezdhették művelni a saját földjeiket, és Páty déli fekvésű domboldalain megindult a szőlőtermesztés, illetve ahhoz kapcsolódva a bortermelés. Ennek ismert terméke volt a „pátyi vörös”, és ekkor indult fejlődésnek a pincefalu is a Hegyi-dűlő alatt, mivel a Füzes-patak melletti alacsonyabb területek, ahol a falu házai álltak, a talajvíz magas szintje miatt nem voltak alkalmasak a termények tárolására. A pincéket az agyagos-löszös talajba vájták, aztán szalmával kiégették, és a közeli Telki kőbányájából származó kővel kibélelték. A tetőket a fák gyökérzete és a bemosódás miatt rendszeresen karban kell tartani, ezért mostanra sok elhanyagolt pincejárat be is omlott. Figyelemre méltó a „nagypince”, a (valójában bécsi illetőségű) skót bencések egykori dézsmapincéje. Ők 1700-ban szerezték meg a 12-13. század fordulóján alapított, de a török időkben lepusztult telki apátságot több birtokkal, köztük Páty felével együtt, és 1882-ig maradt az övék.

Az 1870-es években pusztító filoxéravész ezen a környéken is véget vetett a szőlőtermesztésnek, amely a 20. század első harmadában kezdődött el ismét. A németek II. világháború utáni kitelepítése azonban, mivel a helyüket jobbára a szőlőműveléshez nem értő népesség foglalta el, újabb nagy csapást mért az ágazatra. Az oklevélben először 1286-ban, „Paagh” néven említett Páty a borvidék legtöbb településével szemben már közvetlenül a háború előtt is főleg magyarok lakta falu volt (kb. 2600 lakosából mindössze 20 vallotta magát németnek), ezért a kitelepítés nem érintette olyan drámaian, mint pl. Budaörsöt, ahol teljesen eltűnt a hajdan nagy kiterjedésű, messze földön híres pincefalu. Ám a szőlőművelés alatt álló területek így is összezsugorodtak, a pincekultúra hanyatlásnak indult, és sok épületet egyszerű raktárként, sőt szükséglakásként hasznosítottak. Míg a Pincehegy korábban a közösségi élet fontos színtere volt, ahol a gazdák rendszeresen találkozhattak egymással, és ahová a baráti társaságok feljárhattak összejöveteleket tartani, az államosítás miatt végül ezek a szokások is kivesztek a mindennapokból.

Szerencsére az utóbbi néhány évtizedben egyre több pincét vesznek újra birtokba, és hoznak rendbe gondosan. Noha nem mind kapják vissza az eredeti funkciójukat, az 1990-es évek dereka óta – igaz, jellemzően nem helyben termett szőlőből – ismét megindult a borkészítés, így egyes pincéknél a borkóstolásra is lehetőségünk nyílik. Az épületek állapota még mindig meglehetősen vegyes, de a pincefalu feltámadását elősegíti, hogy a területe közművesítve van, a közvilágítást pedig kandeláberek biztosítják.

Ha erre járunk, érdemes akár több órát rászánnunk a Pincehegy hagyományos helyi szőlőfajtákról elnevezett utcáinak felfedezésére, amelyek a Torbágyi út és a Mélyárok utca között meglepően nagy területet hálóznak be. A Torbágyi út felőli oldalon ne hagyjuk ki a hangulatos, szintén egy pincéből kialakított C’est la vie Café francia stílusú kézműves süteményeit sem!

Nyitvatartás

Egész évben szabadon látogatható.

Árak:

Ingyenes.
Farkas Péter profilképe
Szerző
Farkas Péter 
frissítve: 2022-02-17

Tömegközlekedéssel

 • Ha busszal érkezünk, a Páty, rendőrség, vagy a Páty, Torbágyi út 10. megállóban érdemes leszállnunk.

Megközelítés

 • A Páty, rendőrség buszmegállótól nyugat felé induljunk a Kossuth Lajos utcán, majd forduljunk balra, a Torbágyi útra. Rövidesen feltűnnek az első pincék a bal oldalon – itt több utcácska is van, amelyen felsétálhatunk a pincék közé. Az egyiken a Szent Jakab-út is végig vezet (kb. 400 m).
 • A Páty, Torbágyi út 10. buszmegállótól észak felé kell sétálnunk a Torbágyi úton kb. 300 métert, mielőtt elérjük a jobb oldalon sorakozó pincéket. Már az Otelló soron elindulhatunk a pincefalu szívébe.

Parkolás

Ha autóval érkezünk, megállhatunk a Pincehegy mindkét végében:

 • A keleti felén, a Mélyárok utca felső részén, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat létesítménye mellett, ahonnan nyugati irányba tartva sétálhatunk be a pincék közé.
 • A nyugati felén, a Torbágyi út mellett, az Otelló sor és a Napraforgó utca találkozásánál. Itt rögtön több pincét találunk.

Koordináták

DD
47.509389, 18.828871
DMS
47°30'33.8"N 18°49'43.9"E
UTM
34T 336517 5264057
w3w 
///mintás.perecek.üveg
Navigáció Google Térképpel

Környékbeli ajánlatok

Teljesítménytúra · Dunazug-hegyvidék
Farkas Trail
ajánlott túra Nehézség közepes
Hossz 28,4 km
Időtartam 11:30 óra
Szintemelkedés 854 m
Szintcsökkenés 850 m

A Farkas Trail egy Biatorbágyról induló, Budapesten végződő túraútvonal. Az instant teljesítménytúrák sorába tartozik, azaz regisztráció után az év ...

5
Szerző: Lévai Zsuzsa,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 15,2 km
Időtartam 4:15 óra
Szintemelkedés 361 m
Szintcsökkenés 361 m

Messziről csak egy dombvidék, amely éppen hogy csak cipőkanállal befér az M1-es és az M7-es autópályák közé. Közelről pedig olyan formakincset ...

39
Szerző: Gábor Nagy,   MTSZ - együttműködő szervezetek
Kerékpártúra · Dunazug-hegyvidék
Borvidékről iparvidékre a Gerecse lankáin
ajánlott túra Nehézség közepes
Hossz 63,3 km
Időtartam 5:00 óra
Szintemelkedés 693 m
Szintcsökkenés 729 m

Kicsi csalást elrejtettünk a címben: Biatorbágy valóban az Etyeki Hegyközség legészakabbi települése, azonban Tatabánya korántsem az az iparváros, ...

2
Szerző: Abelovszky Tamás,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Budai-hegység
A Budai-hegység legmagasabb pontján
ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 12,1 km
Időtartam 3:28 óra
Szintemelkedés 387 m
Szintcsökkenés 387 m

Sok látnivalót tartogató, mégis könnyed túránkon megismerhetjük a Fekete-hegyek dolomit sziklagyepének fehérrel csipkézett köveit és egyedi ...

36
Szerző: Magyar Természetjáró Szövetség,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Budai-hegység
A budakeszi erdő kilátásai
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 13,3 km
Időtartam 3:40 óra
Szintemelkedés 416 m
Szintcsökkenés 416 m

A fenyvesekkel is foltozott Fekete-hegyek tömbjének egyetlen markáns völgyét kerülve a Budai-hegység legmagasabb pontjára, onnan pedig mellőzött, ...

6
Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség
Terepfutás · Dunazug-hegyvidék
Az Erdei piacról a Nagy-Kopaszra
ajánlott túra Nehézség közepes
Hossz 14 km
Időtartam 1:35 óra
Szintemelkedés 420 m
Szintcsökkenés 420 m

Hosszabb és jelentős szintkülönbséget magába foglaló futókör, de a terep nehézségének tekintetében azért nem állít bennünket különösebb kihívások elé.

Szerző: Rózsa Edvárd,   Magyar Természetjáró Szövetség
Hegyikerékpározás · Budai-hegység
Pilis Bike Csergezán körtúra (Hideg-völgy P+B)
ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 14,6 km
Időtartam 1:12 óra
Szintemelkedés 382 m
Szintcsökkenés 382 m

Csendes bemelegítő tekerés és kulturális látnivalók után a túra második felében egy masszív, murvás lejtő vár ránk, hogy visszajussunk a kezdőpontra.

Szerző: Németh Ádám,   Magyar Természetjáró Szövetség
Hegyikerékpározás · Budai-hegység
Pilis Bike Anna-laki túra (Hideg-völgy P+B)
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 17 km
Időtartam 1:36 óra
Szintemelkedés 400 m
Szintcsökkenés 400 m

Viszonylag rövid, kevésbé technikás túra, amely akár kezdők számára is bátran bevállalható, de mégis erdőben, terepen halad. Ideális kóstoló a ...

1
Szerző: Németh Ádám,   Magyar Természetjáró Szövetség

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Pátyi pincesor (Pincehegy)

Pincehegy utca
2071 Páty

Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló Családoknak
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 8 Közeli túrák
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp