Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Építészeti különlegesség

Majki kamalduli remeteség

Építészeti különlegesség · Vértes és vidéke · 208 m
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Majki kamalduli remeteség
  Majki kamalduli remeteség
  Fénykép: Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. (NÖF)

A majki remeteség komplett barokk műemlékegyüttesét egykori lakói, a néma szerzetesek 1782-ben hagyták el II. József szerzetesrendeket feloszlató rendelete nyomán. A szerencsésen fennmaradt épületeket és a kertet ma már felújítva, ismét teljes szépségükben látogathatjuk.

Majkon a kamalduli barátok 18. századi érkezését megelőzően is jelentős egyházi élet folyt: a premontrei rend prépostsága állt itt 1235 óta. Ennek lakói előbb a tatárjárás idején, majd a törökök érkezését követően menekültek el; utóbbi után már nem is tértek vissza.

1727-ben került a birtok gróf Esterházy József tulajdonába, ő telepítette a csuhájuk színéről fehér barátoknak nevezett szerzeteseket Majkra hat évvel később, nekik adományozva az 1200 holdas pusztát is. A kamalduli barátok anyakolostoruk, az itáliai Campo Malduli mintájára építették fel a majki remeteséget: a főépületben (Foresteria) voltak a közösségi és gazdasági helyiségek, vendégszobák, míg ők maguk a fallal körülvett, kerttel ellátott cellaházakban laktak.

A házak építésére, fenntartására alapítványokat hoztak létre, az egyes donátor családok (Eszterházy, Erdődy, Gyulay, Cziráky stb.) címereit pedig elhelyezték a homlokzatokon, ma is ott láthatóak. Eredetileg 20 kis remetelak épült volna, azonban nem gyűlt össze elég adomány, így hárommal kevesebb készült el végül. A szerzetesi cellaházak teljesen egyforma kialakításúak voltak: a házban kápolna, hálószoba, műhely és fáskamra, mellette a házzal megegyező alapterületű kert kapott helyet. A szerzetesek művelték a kis kerteket, kegytárgyakat készítettek, de napjukat leginkább a szigorú bencés regula szerinti imádkozás és elmélkedés töltötte ki. Némasági fogadalmuk után csak évente néhány alkalommal kommunikálhattak társaikkal és a külvilággal.

1782-ben II. József rendeleti úton feloszlatta az összes, nem tanító vagy ápoló szerzetesrendet, így a kamalduliaknak is menniük kellett. A birtok a királyi kamara tulajdona lett; posztómanufaktúrát rendeztek be a főépületben. A komplexum 1828-ban került vissza az Esterházy család tulajdonába, akik a Foresteriát kastéllyá alakították. A II. világháború alatt az épületegyüttesben kórházat rendeztek be, az államosítás után középiskola és kollégium, majd munkásszálló költözött falai közé. 

Utolsó tulajdonosait a háború után kitelepítették, onnan emigrált Bécsbe gróf Esterházy Móric. Ám felesége, gróf Károlyi Margit nem követte férjét, hanem Majkon maradt 1975-ben bekövetkezett haláláig, ugyanis a „13-as cella grófnője” képtelen volt elhagyni hazáját. Legendás alakjáról és az itt töltött nyarak emlékéről unokája, Esterházy Péter ír Harmonia Caelestis című könyvében.

A 2022-ben véget ért teljes körű felújítás után megcsodálható a remeteség eredeti barokk szerkezete és művészi kialakítása. Az épületegyüttes két, jól elkülöníthető részből áll: a Foresteria, később vadászkastély épületéből és az ettől falakkal és kerítéssel elválasztott, csak a szerzetesek által használt klauzúrából, zárt területből.

A konventépületben (a Foresteriában) a fő attrakció a refektórium, azaz az ebédlő: csodálatos barokk freskóit Vogl Gergely óbudai oltár-és freskófestő készítette 1760 körül. Az összesen 27 kép a kamaduli rend alapítója, Szent Romuáld életéből és a rend történetéből vett, valamint az államalapítással kapcsolatos jeleneteket, magyar királyokat, szenteket és az utolsó vacsora jelenetét ábrázolja. A helyszínen látható Hallgatás ereje című kiállítás a kamalduliak történetéről és életéről mesél. Ezen kívül megismerhetjük II. Rákóczi Ferenc és a kamalduliak kapcsolatát, valamint külön tárlat mutatja be gróf Esterházy Móricot, a birtok utolsó urát.

A klauzúra központjában álló templomnak mára csak a tornya maradt meg, de egykori falait a burkolatok színváltása jelzi. A felújított templomtoronyba felmehetünk, itt a hatalmas harangot – az eredeti pontos mását – és a környékre nyíló csodás panorámát csodálhatjuk meg. Innen rajzolódnak ki a legjobban a cellaházak szigorú rendben felépített sorai is. A 17 cellaházból egyelőre hetet újítottak fel teljes körűen, ezek egy részében a remeték életét idézik fel korabeli tárgyak, berendezések segítségével. Helyet kapott egy látványmanufaktúra, múzeumpedagógiai foglalkoztató és interaktív kiállítótér is.

A remeteség idejében kialakított mértani kerteket is rekonstruálták, az épületek után érdemes ezekben a teraszos kertekben és az Esterházyak idején kialakított angolparkban is sétálni egyet.

A majki épületegyüttes a felújítás során kapott egy teljesen új, modern látogatóközpontot is. A Majki-tó partján álló épületnél parkolhatunk, itt válthatjuk meg a jegyünket, de játszóteret és egy kis sétányt is kialakítottak.

Nyitvatartás

Felújítás utáni teljes nyitás: 2022. március 5.

 • Nyári nyitvatartás (április 1. – október 31.):
  • Kedd–vasárnap: 10:00 – 18:00
  • Hétfő: zárva 
 • Téli nyitvatartás (november 1. – március 31.):
  • Kedd – vasárnap: 09:00 – 17:00
  • Hétfő: zárva 

 • Nemzeti ünnepeken: nyitva

A pénztár 1 órával a mindenkori nyitvatartási idő vége előtt zár. 

Csoportokat (max. 50 fő) csak előzetes bejelentkezéssel fogadadnak. Bejelentkezni keddtől vasárnapig 10 – 17 óra között lehet a +36 34 560 690-es telefonszámon nyitvatartási időben.

Árak:

 • Felnőtt: 3000 Ft
 • Nyugdíjas, diák: 1500 Ft
 • Csoportos (min. 15 fő): 2400 Ft/fő
 • Családi (1 vagy 2 felnőtt + 1 vagy több gyermek 18 éves korig): 6000 Ft
 • 6 év alatt és 70 év felett, fogyatékkal élő és 1 fő kísérője számára: ingyenes

Az adatok tájékoztató jellegűek, és a 2022 júniusi állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

Abelovszky Tamás profilképe
Szerző
Abelovszky Tamás
frissítve: 2022-07-21

Tömegközlekedéssel

 • Székesfehérvár és Tatabánya felől közlekedő buszokról a Majkpuszta megállóhelyen kell leszállni.

Megközelítés

 • A Majkpuszta nevű megállóban már látjuk a majki remeteség látogatóközpontját. Innan a remeteséget csak gyalog lehet megközelíteni (kb. 400 m).

Parkolás

 • Autóval a remeteség parkolójában, a látogatóközpont mellett lehet megállni. 

Koordináták

DD
47.497024, 18.337898
DMS
47°29'49.3"N 18°20'16.4"E
UTM
34T 299502 5263834
w3w 
///lapul.fesztivál.futócipő
Mutasd a térképen
Navigáció Google Térképpel

Környékbeli ajánlatok

ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 18,9 km
Időtartam 5:25 óra
Szintemelkedés 458 m
Szintcsökkenés 554 m

A Vértes jellegzetes peremi panorámáinak és kultúrtörténeti múltjának fontos emlékei az erdőrengeteg szélén, Várgesztes, Vértessomló és Oroszlány ...

1
Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség
Kerékpártúra · Vértes és vidéke
Bányász-kör az Által-ér mentén
ajánlott túra Nehézség közepes
Hossz 51,6 km
Időtartam 3:38 óra
Szintemelkedés 282 m
Szintcsökkenés 282 m

Jó szerencsét! – valószínűleg mindenki értené, és viszonozná a bányászok hagyományos köszöntését ezen a túrán, mely Oroszlányról indul az Által-ér ...

3
Szerző: Abelovszky Tamás,   Magyar Természetjáró Szövetség

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Majki kamalduli remeteség

Majkpuszta
2840 Oroszlány
Telefon +36 34 560 690

Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló Családoknak Rossz időben is ajánlott
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 8 Közeli túrák
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp