Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Építészeti különlegesség

Lengyel-kápolna és Tarányi-présház

Építészeti különlegesség · Balaton-medence · 212 m · Ma nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A felújított Tarányi-présház
  A felújított Tarányi-présház
  Fénykép: Lévai Zsuzsa, Magyar Természetjáró Szövetség
A Lengyel-család által épített két 18. századi, barokk épület a Szent György-hegy déli szoknyájának figyelemreméltó építészeti különlegességei.

A két épület már távolról magára vonja az ember figyelmét sárga színével, környezetétől elütő homlokzatával. Mindkettőt a Tóti-Lengyel család építtette a 18. század folyamán. A templom méretű kápolnát a Boldogságos Szűz tiszteletére szentelték 1760-ban. Fából faragott, barokk-rokokó oltára van, melyen Szent István, Szent László és Szűz Mária szobrai láthatók. Az orgonakarzat mellvédjét bibliai jeleneteket festményei díszítik. Tornyán két-két fülke tartalmazza Szent György és Szent Imre, míg az oromzat szélein Szent István és Szent László homokkőből faragott szobrait.

A kápolnától csodálatos panoráma nyílik Szigliget és a Balaton felé. A szomszédjában a félig a hegyoldalba mélyített, 1780-ban emelt Tarányi-présház áll: ezt is a Tóti-Lengyel család építtette, a névadóhoz, Tarányi Ferenchez csak később került. Az erkélyajtó fölött az utóbbi család címerét láthatjuk. A parasztbarokk homlokzatot díszitő szobrok a görög és a római mitológia szereplőit ábrázolják (pl. Bacchust). Az alsó szint egy 26 méter hosszú pince, felül szobákat és gazdasági helyiségeket rejt az épület, hátul pedig istálló található.

A csodálatos, egyedi hangulatú épület az utóbbi évtizedekben méltatlan állapotba került. Az 1970-es években főleg a külföldi turistákat kiszolgáló éttermet és borozót alakítottak ki benne, de ehhez a födémet vasbetonra cserélték, a helyiségeket pedig igénytelen, az eredetitől ordítóan idegen stílusban építették át. A Tarányi-pince ebben a formájában is csak nagyjából a rendszerváltás idejéig működött, azóta még elszomorítóbban lepusztult.

2017-ben szerencsés fordulat következett be a sokat megélt, 240 éves ház történetében: új tulajdonos vásárolta meg, aki az alapoktól újította fel a műemlék épületet. Statikailag megerősítették a falakat, teljes egészében restaurálták a barokk kőerkélyt és a homlokzati szobordíszeket, köztük a Tarányi család címerét. A dupla keresztboltozatos barokk pincében egy látogatóközpontot és rendezvényteret terveznek kialakítani. 2020 nyarán megnyílt az étterem, amelyhez egy panorámás teraszt is kialakítottak.

A turisták és a barokk épületegyütteshez látogatók azonban más változásokra is számíthatnak: a tereprendezés keretében a présház előtti terecske már nem közterület, az épülethez tartozó, kabin-díványokkal ellátott kertet hoztak itt létre, a közforgalmú utat pedig lezárták a présház előtt, csak a délebbi útszakaszt meghagyva az átmenő forgalomnak. Ezzel elveszett a szabadon használható parkoló is, mivel az újonnan kialakított murvás parkolót csak a présház látogatói használhatják.

Nyitvatartás

Ma nyitva

Tarányi présház nyitva:

 • naponta: 12:00-22:00

Lengyel kápolna

Szentmisék rendje:

 • márciustól októberig: minden hónap első szombatján 18:00.

Árak:

Az adatok tájékoztató jellegűek, és a 2022 januári állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

Tömegközlekedéssel

 • Kisapáti, dűlőút megálló esik a legközelebb a két épülethez. Ide Tapolca vagy Badacsonytördemic felől juthatunk el busszal.

Megközelítés

 • A két épületet érinti az Országos Kéktúra 5. szakasza (Tapolca - Badacsonytördemic).
 • A Kisapáti, dűlőút buszmegállóból az együtt haladó K és P jelzések vezetnek el a helyszínre. (1,5 km.)

Parkolás

 • 2020 nyarától sajnos a parkoló magánterület lett (csak a Tarányi-ház vendégeinek), ezért az út mentén maradt hely néhány autónak.

Koordináták

DD
46.835283, 17.449883
DMS
46°50'07.0"N 17°26'59.6"E
UTM
33T 686821 5189774
w3w 
///évelő.többnyire.világ
Navigáció Google Térképpel

Környékbeli ajánlatok

Kerékpártúra · Balaton-felvidéki Nemzeti Park
Tanúhegyek szoknyáján a Balaton-felvidéken
ajánlott túra Nehézség közepes
Hossz 49,8 km
Időtartam 5:00 óra
Szintemelkedés 423 m
Szintcsökkenés 423 m

A Balaton északi partján a tanúhegyek zord tömbjei, vagy éppen csúcsos gúlái alatt nagyszerű bringatúrát tervezhet az, aki nyáron már unja a ...

2
Szerző: Abelovszky Tamás,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 9,2 km
Időtartam 3:00 óra
Szintemelkedés 484 m
Szintcsökkenés 484 m

Egyik legkülönlegesebb tanúhegyünket, a Szent György-hegyet körüljáró panorámatúra olyan látnivalókkal, mint a bazaltorgonák, a hegyláb négy ...

13
Szerző: Dr. Szentes Szilárd,   Magyar Természetjáró Szövetség
Teljesítménytúra · Balaton-felvidék
BALATONTÚRA Tanúhegyek - Tanúhegyek 50
ajánlott túra Nehézség nehéz
Hossz 55,5 km
Időtartam 14:00 óra
Szintemelkedés 1 800 m
Szintcsökkenés 1 800 m

A Tanúhegyek teljesítménytúra leghosszabb távján igen alaposan megismerkedhetünk a Balaton-felvidékkel. Sorra megmásszuk a Badacsonyt, a Tóti ...

Szerző: Szőke Viktor,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Balaton-medence
Tapolca - Badacsonytördemic (OKT-05)
ajánlott túra Nehézség könnyű Szakasz 5 nyitva
Hossz 17,1 km
Időtartam 5:00 óra
Szintemelkedés 395 m
Szintcsökkenés 405 m

„Mennyi nyugalmat, gyönyörűséget,  de látni és okulni valót nyújt e vidék...” - írta Reichert Róbert geológus 1936-ban. És tényleg, kiemelkedően ...

23
Szerző: Magyar Természetjáró Szövetség,   Magyar Természetjáró Szövetség

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Lengyel-kápolna és Tarányi-présház

hrsz: 869
8265 Hegymagas
Telefon +36 20 413 9582

Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 8 Közeli túrák
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp