Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Megosztás
Megjelölés
Nyomtatás
Túra tervezése ide
Beágyazás
Egyházi létesítmény

Szalézi templom és rendház, Péliföldszentkereszt

Egyházi létesítmény · Keleti-Gerecse
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A péliföldszentkereszti Lourdes-i barlang szentélye
  / A péliföldszentkereszti Lourdes-i barlang szentélye
  Fénykép: Farkas Péter
 • / A szalézi rendház Péliföldszentkereszten
  Fénykép: Farkas Péter
 • / Péliföldszentkereszt temploma
  Fénykép: Farkas Péter
 • / A péliföldszentkereszti kálvária egyik stációja
  Fénykép: Farkas Péter
 • / A Szent-kút Péliföldszentkereszten
  Fénykép: Farkas Péter
 • / A szalézi ifjúsági ház Péliföldszentkereszten
  Fénykép: Farkas Péter
 • / Büfé a péliföldszentkereszti szalézi rendház mellett
  Fénykép: Farkas Péter
 • / Szobor Péliföldszentkereszten
  Fénykép: Farkas Péter
 • / A Gerecse Natúrpark Látogatóközpont, a háttérben a bajóti Öreg-kő
  Fénykép: Farkas Péter
 • / A péliföldszentkereszti Lourdes-i barlang szentélye
  Fénykép: Farkas Péter

A 20. század elején telepedett meg Péliföldszentkereszten az Olaszországból indult oktató-tanító rend, a Don Bosco Szaléziak. Templomukban értékes kegytárgyat őriznek, a közeli tisztáson pedig csodatévő víz fakad a forrásból – nem csoda, hogy a kis településrész évszázadok óta közkedvelt zarándokhely.

A szalézi rend (hivatalos nevükön Szalézi Szent Ferenc Társasága - Don Bosco Szaléziak) 1859-ben, Torinóban alakult meg. A rend alapítója a 19. században élt Giovanni Bosco, azaz Bosco Szent János, még ismertebb nevén Don Bosco. A későbbi rendalapító szegény olasz parasztcsaládból származott, aki papként az elhagyott, rossz sorban élő gyerekek nevelésnek szentelte életét. Bár részletes módszertant nem dolgozott ki, elve a szereteten és a kölcsönös bizalmon alapuló nevelés volt, amit vidámsággal, énekléssel, sporttal és játékos tanulással ötvözött. A szalézi rendet a maga köré gyűjtött és oktatott utcagyerekekből építette fel a pápa támogatásával. Tanítványai nem csak vallást tanultak, de mesterséget is, és nem sokkal később megalapította a rend női ágát. Már életében hihetetlen gyorsasággal terjedt és növekedett a rend Itáliában és külföldön is; halála évében, 1888-ban a szalézieknek 250 háza volt 130 ezer növendékkel. Don Boscót 1934-ben avatta szentté a katolikus egyház. Rendjét a 16. században élt francia papról, Szalézi Szent Ferencről nevezte el, akinek nagy tisztelője volt.

Magyarországon 1913-ban jelentek meg a szaléziak Péliföldszentkereszten Zafféry Károly jóvoltából, akit az első magyar szaléziként tartanak számon. A következő évtizedekben egymás után nyitották meg házaikat, diákotthonaikat, táboraikat, iskoláikat szerte az országban.

Péliföld már a 14. század végétől egyházi birtok volt. Templomának – a most látható, barokk jegyeket viselő épület 1735-ben létesült egy korábbi helyén – legértékesebb ereklyéje egy kis faszilánk, amely a hagyomány szerint Krisztus keresztfájából való. Ezért Eszterházy Imre hercegprímás kegyhellyé, búcsújáróhellyé nyilvánította a falut és templomát. Ma is több zarándokút halad át itt (Mária út, Gyöngyök útja).

Eleinte a templomos lovagrend háza állt a mai rendház helyén, majd a 18. század közepén a nazarénusok, rövid időre pedig a pálosok telepedtek meg. A 20. század elején a szaléziak vették át a kegyhely gondozását, és elindították a Szent Istvánról elnevezett Magyar Szalézi Intézet négyosztályos fiúnevelő intézetét. 1950-re, amikor a szerzetesrendek működését betiltották, 280 magyar szalézi szerzetes munkálkodott több mint 15 helyen.

1950 és 1981 között, a szocializmus évtizedeiben jól ismert recept szerint, a vallási működéstől távol eső vájárképző iskola és internátus működött Péliföldszentkereszten. A zarándokházból fogház lett, lakói a szénbányában dolgoztak, a manzárdos teológiaépületet pedig a helyi téesz vadászházaként használták.

A rend csak 1992-ben kapta vissza a templomhoz épített rendházat és a hozzá tartozó épületeket. Ez utóbbiak egyike a Don Bosco Ház, amely 1932-ben teológiai főiskolának épült, a másik pedig az 1943-ban épült, emeletes zarándok- és ifjúsági szállás, a mai Szalézi ifjúsági Ház.

Érdemes elsétálni a 18. századi Kálvária-szoborcsoporthoz is, melynek minden stációja más-más stílusban épült az 1930-as években. A kolostortól nem messze, az Országos Kéktúra útvonalát követve egy erdei tisztáson találjuk az egykori dorogi bányaigazgató által kiépített ”Lourdes-i barlangot”. A kőből épített magaslaton lévő mesterséges üreg a csodatévő helynek tekintett Szent-kút mellett épült, közepén egy Mária-szobor áll. A tisztáson találunk padokat és egy kisebb vízfakadást, a Mária-kutat is.

A templomtól a másik irányba elindulva pedig a 2020-ban nyílt, szintén a szaléziak által fenntartott Gerecse Natúrpark Látogatóközpontot nézhetjük meg, ahonnan a környező természeti értékeket indulhatunk el felfedezni.

Nyitvatartás

A kegytemplomban vasárnap 10 órakor, hétköznapokon 18:30-kor van szentmise. Csoportoknak egyeztetés után igény szerint más időpontban is lehetőséget biztosítanak.

Árak:

 • A rendházban, a Don Bosco Házban és az Ifjúsági Házban lévő szállások árairól ezen a honlapon találunk részletes információt.
 • A templom, a kálvária, a Lourdes-i barlang szabadon látogatható.

Az adatok tájékoztató jellegűek, és a 2020 szeptemberi állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

Lévai Zsuzsa profilképe
Szerző
Lévai Zsuzsa
frissítve: 2020-09-18

Tömegközlekedéssel

 • Bajót felől busszal érkezve a Péliföldszentkereszt megállónál szálljunk le.

Megközelítés

 • A buszmegállóval szemben besétálunk a templomhoz.

Autóval

 • Az út mentén, a buszmegállónál találunk egy parkolót.

Koordináták

DD (Tizedes fokok)
47.708818, 18.588172
DMS (Fokok, fokpercek és fokmásodpercek)
47°42'31.7"N 18°35'17.4"E
UTM (Univerzális Transzverzális Mercator)
34T 319083 5286755
w3w (what3words) 
///uborkás.virágtartó.hiteles
Navigáció Google Térképpel

Túrák ide:

Típus
Név
Hossz
Időtartam
Szintemelkedés
Szintcsökkenés
66,7 km
20:25 óra
2135 m
2235 m
Mutasd a térképen!

Közeli látnivalók

 Ezek automatikusan generált javaslatok.

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Erről a tartalomról még senki nem kérdezett.


értékelések száma

Írd meg az első hozzászólást!

Még nem szólt hozzá eddig senki.

Profilkép

A többiek fényképei


Szalézi templom és rendház, Péliföldszentkereszt

 Bajót - Péliföldszentkereszt
Telefon +36 33 506 340

Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló
 • 2D 3D
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
 • 1 Közeli túrák
Többnapos gyalogtúra · Dunántúl
Szárliget - Dorog (OKT-11.)
közepes Szakasz 11 zárva
66,7 km
20:25 óra
2135 m
2235 m
A Gerecse kilátópontokban bővelkedő, igen változatos vidékén kalauzol végig az Országos Kéktúra 11. szakasza. Mészkőgöröngyös ösvények, vadban ...
1
Szerző: Magyar Természetjáró Szövetség,   Magyar Természetjáró Szövetség
 • 1 Közeli túrák
Logo emmi Logo agrar Logo mol Logo otp