Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Egyházi létesítmény

Magyarpolányi kálvária

Egyházi létesítmény · Bakonyvidék · 299 m
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A magyarpolányi Kálvária-domb
  A magyarpolányi Kálvária-domb
  Fénykép: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
A bakonyi falu sokat tett a helyi népi építészet megóvásáért, közel száz védett ház található főutcáján. Amiért viszont még inkább érdemes idelátogatni, az híres kálváriája, amely egyedi stációkkal és csodás kilátással vonzza a látogatókat.

A régi bakonyi falvakra jellemző, többutcás településszerkezet megőrzése csak az egyik ok, amiért Magyarpolány Europa Nostra-díjat kapott. Az észak-déli irányú Petőfi utcában 43 országos és 40 helyi védettségű tornácos bakonyi parasztház sorakozik. A helyi építészeti hagyományokat őrző, boltozatos tornácú, oszlopos, hosszúkás kőházak az 1800-as évek végén, 1900-as évek elején épültek.

Mindezt megkoronázza a falu északi végében meredeken kiemelkedő, kúp alakú domb, amelyen az ország egyik legszebb, de legalábbis egyik leglátványosabb kálváriája található.

A Szent László-templom mellől induló 173 lépcső sorát öt pihenő szakítja meg: itt állnak az önmagukban is figyelemre méltó stációk. A kis kápolnákra emlékeztető házikókban életnagyságú, festett faszobrok jelenítik meg Krisztus kereszthalálának állomásait. Az 1780-ban épített, barokk kálvária szobrai a sváb Listner testvérek alkotásai (a németeket a 18. század közepén telepítették be Sziléziából és Felső-Ausztriából).

A kálvária épültekor a dombtetőn sokáig három kereszt állt, Krisztust és a két latort ábrázolva (még korábban pedig egy katolikus templom). Ma a domb tetején fehérre meszelt falú, neogótikus kápolnát találunk, amelyet 1910-ben szenteltek fel, az előtte kőtalpazaton álló fakeresztet pedig 1930-ban állították.

A kálvária tetejéről csodás panoráma tárul elénk: a fő motívumot a Déli-Bakony adja a Kab-hegy antennákkal tűzdelt csúcsával és az Agár-tető tömbjével, de átlátunk a Tapolcai-medence peremére is, ahol elbányászott csúcsával a Haláp és a mellette megbújó Cseket-hegy kopasz teteje emelkedik. Jobbra a háttérben a Keszthelyi-hegység hosszan elnyúló fennsíkja és a Rendeki-hegy magasodik.

Visszatérve a kálvária aljába, a kapu melletti kőfülkében az 1901-ben készült Fájdalmas Szűz szobrát láthatjuk, előtte pedig a különös nevű „amerikai keresztet”. Ez utóbbit a Polányból Amerikába kivándorolt 107 lakos adományából emelték, szintén a 20. század legelején. Ugyanitt kapott helyet egy Szentháromság-szobor is.

Ez a látványos, műemlékekben gazdag környezet adja a hátterét és egyben a díszletét is a híres „Polányi passiónak”, amelyet minden pünkösdkor rendeznek meg. Az élőszereplős előadás különlegessége - a helyszínen túl - az, hogy a több mint száz szereplőt mozgató előadásban a falu lakói vesznek részt.

Nyitvatartás

Egész évben szabadon látogatható.

Árak:

Ingyenes
Lévai Zsuzsa profilképe
Szerző
Lévai Zsuzsa
frissítve: 2020-11-30

Tömegközlekedéssel

 • Az Ajkáról induló buszokról a Magyarpolány, községháza megállóban szálljunk le.

Megközelítés

 • A buszmegállóból induljunk észak felé, néhány lépés után már látjuk is a kiemelkedő Kálvária-hegyet. 350 méter múlva érünk a kálvária aljához. A híd előtt a S jelzést kövessük jobbra.

Parkolás

 • A főtér környékén tehetjük le az autónkat (ahol a buszmegálló is van).

Koordináták

DD
47.172576, 17.546840
DMS
47°10'21.3"N 17°32'48.6"E
UTM
33T 692996 5227489
w3w 
///bonyolult.ágyrács.fotósok
Mutasd a térképen
Navigáció Google Térképpel

Környékbeli ajánlatok

ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 18,1 km
Időtartam 5:15 óra
Szintemelkedés 437 m
Szintcsökkenés 437 m

Kellemes körtúra Döbröntéről Magyarpolányba, amelynek során a Szent-kútnál és az Ödön-forrásnál is megpihenhetünk, a Kálvária-domb tetejéről pedig ...

5
Szerző: Dr. Szentes Szilárd,   Magyar Természetjáró Szövetség

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Magyarpolányi kálvária

 Magyarpolány

Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 8 Közeli túrák
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp