Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Egyházi létesítmény

Kálvária-hegy, Buják

Egyházi létesítmény · Cserhátvidék · 267 m
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Bujáki kálvária
  Bujáki kálvária
  Fénykép: Csanádi Márton, Magyar Természetjáró Szövetség
A település nyugati részén, a Kálvária-hegyen áll a bujáki kálvária, amelynek 1802-ben történt felújítása során építették a remetelakot és a kápolnát. Az épületegyüttes és környezete viharos évtizedeket élt át, nem  amelyek mind műemléki védelem alatt állnak. 

A községtől nyugatra található a Kálvária-hegy, amelyen a kálvária mellett a Szent Anna-kápolna és egy remetelak is áll.

Kálvária

A kálvária keletkezésének pontos ideje nem ismert, de egy 1790-es feljegyzés szerint akkoriban három, fából faragott kereszt állt a hegyen. Miután ezeket egy vihar kidöntötte, új, kőből készült kereszteket állítottak a helyükre. Több szobor is itt kapott helyet, köztük Mária Magdolna és János apostol szobra is, amelyek ma a Szent Márton-templom előtti szabadtéri oltáron állnak.  A kálváriát azonban újabb hatalmas vihar sújtotta, amiben a kálvária elemei ismét megsérültek, és csak 1802-re sikerült mindent újjáépíteni.

Boltozatos fülkékkel díszített kőfallal vették körbe a kálváriát, a fülkékbe pedig belekerültek a stációképek. Az 1802-es felszentelésen még kállói és herencsényi hívek is megjelentek, a résztvevők száma pedig elérte a 3000 főt.  A hegyen lévő kálvária azonban nem volt biztonságban, és 1859-ben egy viharos, szeles napon ismét kidőlt a kőből készült kereszt. Ezt követően egy Bécsből hozatott vas keresztet állítottak fel a korábbi helyén. A kálvárián ma is álló kereszteket 1890-ben állították fel. Krisztus keresztje carrarai márványból készült, amelyet Budapesten faragtak. 

1944 decemberében, a visszavonulási harcok idején ismételten károkat szenvedett a kálvária. A stációs „kápolnácskákat” szétverték a katonák, és ezekből készítettek mellvédet maguknak, a stációs képekre pedig célba lövöldöztek. A front elvonulása után a házak javításához a „kápolnácskák” tégláit is széthordták.

1959-60-ban vandálok rombolták le a kálvária kőfalának egyik oldalát. A falból nagy köveket feszítettek ki, hogy ezzel a sarokfal leomlását siettessék, mivel észrevétlenül akarták lerombolni. Ekkorra a remetelak már üresen állt.

Szent Anna-kápolna és a remetelak

A kálvária 1802-ben történt felújításakor építették a kálvária új kerítése mellett a barokk stílusú Szent Anna-kápolnát, és mellé a kis lakást, amelyet remetelaknak neveztek el. A kápolna teljesen berendezett volt, a kis lakásba pedig beköltözött a "remete", aki valójában a falu szegénye volt. Az ő feladata volt a kápolna felügyelete és rendben tartása, a harangozás és a misék alatt pedig ő kezelte az orgonát. A munkák elvégzéséért cserébe a helyiek gondoskodtak a szegény emberről.

Az 1800-as évek végén a kápolnát bővítették és felújították, a Kálvária-hegyre vezető út mentén pedig hét "kápolnácskát" alakítottak ki, amelyekben a 14 stáció kép kapott helyet. A kálvária falán lévő stációfülkéket ugyanebben az időben befalazták. 1961-62-ben felújították a kápolna megrepedt boltíveit, amelyek addig beszakadással fenyegettek.

1986-ban betörtek, és ellopták a kápolna szobrait és gyertyatartóit. Ezt követően helyezték át a főoltárképet és a harangot a Szent Márton-templomba. Az 1990-es évektől kezdve egyre sűrűbben jelent meg a vandalizmus a kápolna és a kálvária történetében. A kápolna berendezését tönkretették, egy stációs képet elloptak, többet megrongáltak.

2010 őszén kívülről felújították a kápolnát, emellett új berendezést és harangot is kapott. 2011 óta egy második harang is került a toronyba, és már mind a kettő villamosenergiával működtethető. Új mészkő főoltára lett és új stáció sorozatot adományoztak a kápolnának, és az éjszakai kivilágításnak köszönhetően messziről, sötétben is jól láthatóvá vált a kápolna.

A kálvária, a Szent Anna-kápolna és a remetelak is műemléki védelem alatt áll. A kis dombról csodás panoráma nyílik a Cserhát lankái közt fekvő Bujákra, míg távolabb a Keleti-Mátra komolyabb hegyei magaslanak.

Nyitvatartás

Egész évben szabadon látogatható.

Árak:

Ingyenes.
funiQ profilképe
Szerző
funiQ
frissítve: 2022-02-10

Tömegközlekedéssel

 • A helyközi buszról a Buják, iskola megállónál szálljunk le.

Megközelítés

 • A megállótól a körforgalom felé indulunk, és elmegyünk a templom előtt. Jobbra a Táncsics Mihály utcába kanyarodunk, majd az utca végén balra kanyarodunk az Ady Endre utcán, követve a Z levél jelzést: ez vezet fel a dombra (1,4 km).
 • Ha az Ady Endre utcában hagytuk az autót, keressük meg, honnan indul a Z levél jelzés, és azt kövessük.

Parkolás

 • Az Ady Endre utcában parkolhatunk.

Koordináták

DD
47.886789, 19.531462
DMS
47°53'12.4"N 19°31'53.3"E
UTM
34T 390215 5304761
w3w 
///macskakő.nézőpont.érezhető
Mutasd a térképen
Navigáció Google Térképpel

Környékbeli ajánlatok

Gyalogtúra · Keleti-Cserhát
Geotúra a béri andezitömlés körül
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 5,3 km
Időtartam 2:00 óra
Szintemelkedés 201 m
Szintcsökkenés 201 m

Nógrád lankái nem tartoznak az ország sűrűn látogatott hegyvidéki turistacélpontjai közé. Pedig nem véletlenül alakítottak ki geoparkot ezen az ...

14
Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Keleti-Cserhát
A Zsunyi-patak szurdoka
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 5,6 km
Időtartam 1:30 óra
Szintemelkedés 23 m
Szintcsökkenés 76 m

Túránkon a Zsunyi szurdokvölgyét fedezzük fel, ami nemcsak a természet szépségét, hanem kihívásokat is tartogat. A lombsátorral borított, lankásan ...

15
Szerző: Szabó Eszter,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Cserhátvidék
A Tepke és a Purga erdős hátán
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 7,6 km
Időtartam 2:25 óra
Szintemelkedés 307 m
Szintcsökkenés 293 m

Kevés olyan remek kirándulóhelyünk van, ami annyira kiesik az átlag turista látóteréből, mint a Cserhát délkeleti gerince. Öreg tölgyesekkel ...

6
Szerző: Német-Bucsi Attila,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 6,7 km
Időtartam 2:15 óra
Szintemelkedés 326 m
Szintcsökkenés 326 m

Hazánk egyik legeldugottabb szegletében járunk a Palócföld kapujában, a Cserhát központi, girbegurba vidékén. A hullámzó dombok lábánál megbújó ...

21
Szerző: Német-Bucsi Attila,   Magyar Természetjáró Szövetség
Teljesítménytúra · Cserhátvidék
Cserhát-geotúra extrákkal (teljesítménytúra)
ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 29,5 km
Időtartam 8:06 óra
Szintemelkedés 696 m
Szintcsökkenés 652 m

Geológiai látványosságok, várrom, sziklaszirtes panoráma, sztúpa, és az egész napot végigkísérő tarka tavaszi pompa: ez mind egyben az Andezit ...

Szerző: Péter Lánczi,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Mátravidék
Körtúra a Hét vezér koporsójához
ajánlott túra Nehézség nehéz nyitva
Hossz 17,8 km
Időtartam 5:45 óra
Szintemelkedés 880 m
Szintcsökkenés 880 m

Fárasztó, de igen látványos csúcshódító körtúra a Mátra-bérc nyugati ágán, át a Muzsla-gerincen, a Hét vezér koporsója felett, majd ereszkedés a ...

8
Szerző: Kisida András,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Mátravidék
Tájhatáron a Mátraalja peremén
ajánlott túra Nehézség nehéz nyitva
Hossz 19,5 km
Időtartam 5:50 óra
Szintemelkedés 817 m
Szintcsökkenés 781 m

Pompás kilátópontokat felfűző túránkon végig a hegyvidék és a sík terület találkozásánál haladunk a Mátraalja nyugati részén harántolva.

Szerző: Kisida András,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 10,9 km
Időtartam 3:35 óra
Szintemelkedés 535 m
Szintcsökkenés 540 m

Messze a hegység belsejébe igyekvő turistatömegtől, mégis közel az Alföld szélén futó, fő közlekedési útvonalakhoz a Mátra egy különös hangulatú ...

Szerző: Német-Bucsi Attila,   Magyar Természetjáró Szövetség

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Kálvária-hegy, Buják

 Buják

Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 8 Közeli túrák
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp