Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Csillagvizsgáló

Zselici Csillagpark

Csillagvizsgáló · Zselic · 274 m
A tartalmat készítette:
MTSZ - együttműködő szervezetek igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Csillaghullás a Zselicben
  Csillaghullás a Zselicben
  Fénykép: Schmall Rafael, MTSZ - együttműködő szervezetek

A Zselici Csillagpark látogatóközpontja felejthetetlen élményeket kínál minden vendége számára, aki fogékony a természet és a minket körülvevő univerzum megismerésére.

A Zselici Csillagpark is kedvezményekkel várja a Természetjáró Kártya tulajdonosokat. Tudj meg többet a Természetjáró Kártyáról (TEKA), a kedvezményekért kattints ide!

A Zselici Tájvédelmi Körzet, amelynek szívében létesült a Csillagpark, 2009-ben nyerte el a Nemzetközi Csillagoségbolt-park címet, Európában elsőként (a skóciai Galloway Parkkal közösen). A mesterséges fények hiánya, az alacsony szintű fényszennyezés miatt a csillagos égbolt olyan részleteit is láthatjuk szabad szemmel, amelyeket máshonnan lehetetlen megfigyelni. Mindemellett a somogyi erdő is számtalan felfedeznivaló értéket rejt. A látogatók - családok, baráti és iskolai csoportok - nem csak nappal, de éjszaka is különböző programokon vehetnek részt, ahol megismerkedhetnek természeti kincseinkkel: a tájjal, az erdővel és az égbolt csodáival.

A park a csillagvizsgáló épületéből, egy kilátóból és öt pihenőpontból áll. Az épület feladata az égbolt, a park és a természetvédelmi terület bemutatása. Az ismeretterjesztésen és oktatásokon túl helyet ad a csillagászati kutatásoknak, különböző kiállításoknak és rendezvényeknek, egyben a csillagnéző túrák bázisa. Külső, egységes és a tájhoz való illeszkedését és megjelenését a fa homlokzatburkolat biztosítja. A bejárathoz a farönkökből épített csillagképekkel és „élő” napórával berendezett parkon áthaladva jutunk el.

Az akadálymentesített, könnyen átlátható épületben 54 fős planetárium, 54 fős egybenyitható előadó- és foglalkoztató terem, távcsőkupola, ajándékbolt és kiállítótér található. Belsejében úgy érezzük, mintha holdbéli tájra, vagy egy idegen bolygóra érkeztünk volna. A 25 méter magas kilátó a környék legmagasabb pontján áll. A legfelső, 5. emeletre csigalépcsőn lehet feljutni, az alatta lévő szinteken pihenőtereket találunk. Tetejéről mesés panoráma tárul elénk, kilátással a Zselicre, tiszta időben a Balaton-felvidék tanúhegyeire, a Mecsekre és a horvátországi Papuk-hegységre. Innen a park csillagkép-formációi is jól kivehetők. A pihenő- és információs pontokon a Zselic építészeti örökségével, az erdőgazdálkodással, az erdő és a vízpart élőhelyeivel ismerkedhetünk. Az első pontot egy talpas házról mintázták, a második a nappali csillagképnéző, az utolsó három pedig akár szabadtéri foglalkozás tartására is alkalmas.

A központban tartott rendszeres programokon kívül a park rendszeresen szervez természetismereti- és éjszakai csillagnéző túrákat, valamint éjszakai távcsöves bemutatókat is. A 4-5 kilométer hosszú sétákon a vendégeknek bemutatják az erdei és vízparti életközösségeket, éjszaka pedig szakvezető ismerteti az égbolt főbb látványosságait.

Nyitvatartás

 • Kedd, szerda és csütörtök: 10:00 - 16:00
 • Péntek: 14:00 - 22:00
 • szombat és vasárnap: 10:00 - 17:00
 • Hétfő: zárva

A jelenlegi programokról itt tudsz tájékozódni.

Árak:

Teljes tárlatvezetés:

 • teljes árú: 2000 Ft/fő
 • kedvezményes (gyermek, ifjúsági, pedagógus, nyugdíjas): 1600 Ft    

Tárlatvezetés:

 • teljes árú: 1300 Ft
 • kedvezményes (gyermek, ifjúsági, pedagógus, nyugdíjas): 1000 Ft          

Esti "digitális" távcsöves bemutató:

      - egységesen: 2500 Ft

      - "esőprogram": 2000 Ft

 

A belépés 3 éves korig ingyenes.

A belépőjegy árából 20% kedvezmény jár Természetjáró Kártya tulajdonosok számára.

 

Telefonon (+36 30 190 7360), e-mailben, facebookon érdemes előre bejelentkezni.

A regisztrációkat nyitva tartási időben fogadják. Ez most különösen fontos, mert a programokon max. 10 fő vehet részt.

 

Az adatok csak tájékoztató jellegűek, és a 2022 januári állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

Éder Lilla profilképe
Szerző
Éder Lilla
frissítve: 2022-06-30

Tömegközlekedéssel

 • A Zselici Csillagpark menetrend szerinti távolsági autóbusszal közvetlenül nem érhető el. Kaposvárról autóbuszjáratok indulnak Kaposszerdahely-Szenna-Zselickisfalud útvonalon, itt a megállóhely: Zselickisfalud, autóbusz-váróterem, valamint Zselicszentpál-Simonfa-Bőszénfa (-Szigetvár) irányába, itt Simonfa, Dózsa György utca vagy Bőszénfa, csárda megállóknál érdemes leszállni, de a falvaktól a létesítmény kb. 10 km-re található.

Megközelítés

 •  Zselickisfalud, autóbusz-váróterem megállótól délnyugat felé kell indulni a Fő utcán. Az első kereszteződésnél balra fordulva követjük a K jelzést. Kb. 5,4 kilométer után a K jelzés elkanyarodik, nekünk tovább kell mennünk egyenesen a K▲ jelzésen.  Kb. 300 méter után a pihenőhöz érve kimegyünk a főútra és balra fordulva találjuk a Csillagpark parkolóját. Összesen 5,8 kilométer!
 • Simonfáról a buszmegállótól északnyugatra indulunk a Dózsa György utcán, és a K jelzést követjük (nyugat felé). Közel 11 kilométer után balra térünk a K▲ jelzésre. A pihenőhöz érve kimegyünk a főútra és balra fordulva találjuk a Csillagpark parkolóját. Összesen 11,8 kilométer!
 • Bőszénfán a megállótól észak felé indulunk a 67-es úton és a P jelzést kezdjük követni nyugat felé, majd a K jelzés becsatlakozása után ezen haladunk tovább. Közel 13 kilométer után balra térünk a K▲ jelzésre. A pihenőhöz érve kimegyünk a főútra és balra fordulva találjuk a Csillagpark parkolóját. Összesen 13,7 kilométer!

Parkolás

 • A gépkocsival érkező látogatók a csillagvizsgáló melletti parkolóban hagyhatják járműveiket, ahol buszok fogadására is van lehetőség.
 • A téli időszakban vadászati tevékenység miatt rövidebb időszakokra egyik útvonalat lezárhatják. Kérjük, a lezárásokról érdeklődjetek a Hotel Kardosfa recepcióján (06 82 505 190) vagy itt http://www.zseliciutazas.hu/kapcsolat/!

Koordináták

DD
46.236667, 17.765556
DMS
46°14'12.0"N 17°45'56.0"E
UTM
33T 713225 5124061
w3w 
///bejelent.időjós.öltözött
Navigáció Google Térképpel

Környékbeli ajánlatok

Kerékpártúra · Zselici Tájvédelmi Körzet
Bringával a Zselic szívében
ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 68,8 km
Időtartam 5:00 óra
Szintemelkedés 296 m
Szintcsökkenés 318 m

A Zselic dombvidéke sokak számára elsősorban a csillagos égbolt rezervátum miatt lehet ismerős, azonban a kistáj leghíresebb – és egyben talán ...

1
Szerző: Abelovszky Tamás,   Magyar Természetjáró Szövetség
Többnapos gyalogtúra · Mecsek vidéke
Kaposmérő – Abaliget vasútállomás (DDK-08)
ajánlott túra Nehézség közepes Szakasz 8 nyitva
Hossz 67,4 km
Időtartam 19:40 óra
Szintemelkedés 1 535 m
Szintcsökkenés 1 495 m

A Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra útvonalán Kaposmérőtől Abaligetig egy háromnapos túrán bebarangoljuk a Zselicet.

2
Szerző: Béla Horváth,   Magyar Természetjáró Szövetség

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Zselici Csillagpark

külterület 064/2 hrsz.
7477 Zselickisfalud-Kardosfa
Telefon +36 82 505 180

Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló Családoknak Rossz időben is ajánlott
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 8 Közeli túrák
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp