Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Birtok

Szépalmapuszta

· 1 értékelés · Birtok · Északi-Bakony · 480 m · Ma nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Szépalmapuszta, a háttérben a Kőris-hegy
  Szépalmapuszta, a háttérben a Kőris-hegy
  Fénykép: Farkas Péter
Szépalmapuszta a Bakony egyik gyöngyszeme: a háttérben magasodó, erdős oldalú Kőris-hegy, a tágas legelőkön karámok közt kószáló ménes, az arborétum és az árnyas facsoportok együtt festői látványt nyújtanak.

Szépalmapusztára érkezni olyan, mintha hirtelen egy kissé giccses angol kosztümös sorozat jelenetébe csöppentünk volna. A hegyek alatt legelésző ménes és gulya, a Kőris-hegy erdő fedte lejtői, a karámok közt kanyargó köves út szokatlanul rendezett látványt nyújtanak. Az embernek könnyen az az érzése támadhat, hogy a tájhasználat olyan képe mutatkozik itt meg, mely máshol is „elvárható lenne".

Szépalmapusztának persze volt miből ilyenné fejlődnie: 1622-től az Esterházyak birtoka volt, egy századdal később ménesgazdasággá is vált. A majorságban a XI. század során még egy kénes forrás fakadt, mely azonban később kiszáradt. A terület a középkorban a Nagy Förtés nevet viselte, és sokáig királyi birtok volt. Mátyás király 1483-ban Szapolyai Istvánnak adományozta, később lett az Esterházy-családé. 

A 16. század elejétől az Enyingről származó Török család vette kezelésébe, ők telepítették a névadó almáskerteket. 1862-ben fontos esemény helyszíne volt Szépalma: Eszterházy Móric, Apponyi György, Majláth György és Deák Ferenc itt tanácskozott Ausztria és a Magyar Királyság jövőjéről, a kiegyezés lehetőségeiről.

A II. világháborút követő államosítások során a ménes a Bábolnai Állami Gazdaság tulajdonába került. 1994-ben már svájci magántulajdonban volt - az erősen leromlott állapotú épületek rekonstrukciója ekkor történt meg. A fasorok közt az igényes Hotel Szépalma bújik meg szintén rendben tartott gazdasági épületekkel. Az utóbbi években lovas gyermekfaluval bővült az épületegyüttes.

1919 és 1940 közt fenyőarborétumot hoztak létre a lankás lejtőkön. Benne sétálva ráakadhatunk a legnevezetesebb szépalmai lovak síremlékeire. A szálloda mellett megtalálható az utolsó grófnak, az arborétum létestítőjének, Pejacsevich Mikónak a sírkertje.

Nyitvatartás

Ma nyitva
Egész évben szabadon látogatható.

Árak:

Ingyenes.
Dömsödi Áron profilképe
Szerző
Dömsödi Áron
frissítve: 2022-03-23

Tömegközlekedéssel

 • A Borzavár, posta buszmegállóba érkezve juthatunk legközelebb Szépalmapusztához.
 • A Porva, Fűrésztelep megállóból is vezet turistaút Szépalmapusztára.
 • Hosszabb úton a Bakonybél, felső buszmegállóból is eljuthatunk Szépalmára.

Megközelítés

 • Borzavárról induljunk nyugat felé az Országos Kéktúra K jelzésén! Ez egyenesen Szépalmára vezet (3,1 km, 78 m szintemelkedés).
 • Porván a dél felé startoló S jelzésen kell megkezdenünk utunkat. Ez beletorkollik a K jelzésbe, melyen jobbra tartva rövidesen Szépalmapusztára érkezünk (4 km, 128 m szintemelkedés).
 • Bakonybélben induljunk tovább a falu belseje felé az úton! A Z jelzést kell követnünk. Ez az út kanyarjánál jobbra tér a fák közé. Átjutunk a Száraz-Gerence-völgybe, aminek aszfaltján a S jelű turistautat kell követnünk, mely Szépalmapusztára vezet (7,3 km, 220 m szintemelkedés).

Parkolás

 • Borzaváron a községháza környékén parkolhatunk.
 • Porván a főutcából kiágazó Bakonyérköz utca végén, a mezőszélen hagyhatjuk az autót, vagy a főutca szélesebb részein próbálkozhatunk.
 • Bakonybélben, ahol a Jókai utca bal felé kezd kanyarodni, hogy a falu központjába térjen, erdészeti út ágazik ki jobbra (ezen halad a turistajelzés). Itt, az út elejénél parkolhatunk.

Koordináták

DD
47.288108, 17.794238
DMS
47°17'17.2"N 17°47'39.3"E
UTM
33T 711282 5240968
w3w 
///spájz.rátesz.csökken
Navigáció Google Térképpel

Környékbeli ajánlatok

Gyalogtúra · Északi-Bakony
Tekeres-kúti tekergés
ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 10,3 km
Időtartam 3:15 óra
Szintemelkedés 400 m
Szintcsökkenés 400 m

Közepesen nehéz, csúcsmászós körtúra Szépalmapusztáról a Kőris-hegyre halomsírokkal, barlangokkal.

4
Szerző: Dr. Szentes Szilárd,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Bakonyvidék
Zirc körüli hegyeken
ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 18,9 km
Időtartam 5:35 óra
Szintemelkedés 514 m
Szintcsökkenés 514 m

Zircről induló, kényelmesen járható terepen vezető körtúra. Az útvonal érinti a környék lakott helyeit: Borzavárat, Szépalmapusztát, Pálihálást és ...

6
Szerző: Kisida András,   Magyar Természetjáró Szövetség
Többnapos gyalogtúra · Bakonyvidék
Városlőd - Zirc (OKT-08)
ajánlott túra Nehézség közepes Szakasz 8 nyitva
Hossz 41 km
Időtartam 12:10 óra
Szintemelkedés 1 085 m
Szintcsökkenés 990 m

A Kéktúra ezen a szakaszon megérkezik a Bakony leginkább hegyvidéki jellegű részére. Ennek megfelelően meredek és hosszú kaptatók, hatalmas ...

8
Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

5,0
(1)
Ferenczi István
2021-10-04 · Közösség
Tényleg csodás kis hely. Ha csak ezt akarjuk megnézni, akkor is egy jó órás program, de innen indulhatnak túrák is a Bakonyba.
Mutass többet!

A közösség fényképei


Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 8 Közeli túrák
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp