Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Barlang

Rákóczi-barlang (Esztramos)

Barlang · Aggtelek-Rudabányai-hegyvidék · Mindig zárva
A tartalmat készítette:
MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A Rákóczi-barlang (Esztramos)
  / A Rákóczi-barlang (Esztramos)
  Fénykép: Pintér Nikolett, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség

Egyedülálló, látványos képződményekben gazdag, kiépített barlang, amely vaslétrákon és hidakon járható be.

FIGYELEM! A barlang technikai okok miatt jelenleg zárva van!

Titokzatos barlangra bukkanhatunk az Aggteleki Nemzeti Park területén Bódvaszilas és Bódvarákó között, ha az Országos Kéktúra K jelzéseit követjük.

Véletlen felfedezés

Az Esztramos-hegy oldalába nagy sebet harapott a kőbányászat. A feltáró kutatásoknak köszönhetően rájöttek, hogy vasércet is rejt a hegy gyomra, így lefelé, nyolc emeleten folyt a termelés – egészen az 1950-es évekig, amikor kimerült a bánya.

A barlang felfedezését a mélyszíni fejtésen dolgozó bányászoknak köszönhetjük, akik véletlenül akadtak rá a páratlan csodákat rejtő üregre, aminek a földfelszínen sehol nincs kijárata. Ahhoz, hogy lejussunk, először 200 méter hosszan a hajdani bánya vasérckutató tárójának folyosóin kell végigsétálnunk, ahol hajdan csillékben juttatták a felszínre a kibányászott nyersanyagot.

Konyha a barlangban

A föld mélye lenyűgöző formavilágú cseppköveket rejt, néhol fehér, rózsaszínes vagy éppen vöröses színekben pompázva annak köszönhetően, hogy a felszínről leszivárgó folyadék csak a mészkövet oldotta fel, vagy vasoxiddal is átszínezte. A cseppkövek formavilága is igen változatos: a klasszikusnak mondott álló és függő formációk mellett található itt borsóra, szalonnára, karfiolra vagy brokkolira, sőt csokiszökőkútra hasonlító is. A látvány ámulatba ejtő – nem hiába nevezik hazánk egyik legszebb formakincsű barlangjának.

Búvárok kutatják

A barlangban két tó is található; az üregek több mint felét víz tölti ki. A víz alatti részeket búvárok térképezik fel. Embert próbáló feladat a 10°C körüli hőmérsékletű vízben lebegve, szinte mozdulatlanul dolgozni. A víz nem áramlik, emiatt a legapróbb mozdulat is felkavarja az üledéket, lehetetlenné téve a látást.

Jelenleg a barlang 300 méternyi szakasza látogatható, ám a víz alatti szakaszokon napjainkban is folynak a kutatások; egyre több járatot fedeznek fel. Az eddig megismert hossz több mint 650 méter, függőleges kiterjedése 80 méter.

Nincs élet

A barlang egyik különlegessége, hogy az élet semmilyen formáját nem fedezték fel benne. Ez persze érthető, mivel a felszínnel nincs közvetlen kapcsolata. Különleges élményben lehet részünk, hogy ennek ellenére bepillantást nyerhetünk a fokozottan védett üreg belsejébe. Ahhoz, hogy értékeit megőrizhessük, szigorú szabályokra van szükség, ezért látogathatósága is korlátozott. Kizárólag idegenvezetővel, maximum 10 főt engednek be egyszerre. A felfedezésre háromnegyed órát kapunk.

Bár a bemutatott kb. 300 méternyi szakaszt kiépítették, célszerű olyan ruhában érkezni, amit nem bánunk, ha összepiszkolunk. A függőleges kierjedésű barlangban meredek vaslépcsőkkel is számoljunk a haladás során. Bár a világítást kiépítették, többet nézelődhetünk kedvünkre, ha van nálunk egy zseblámpa.

Ha kíváncsiak vagytok egy búvár történetére, aki egy apró hiba miatt eltévedt itt, de cserébe felfedezett egy új járatot, olvassátok el a linkajánlóban a 118 óra a barlang fogságában című cikket!

Nyitvatartás

Mindig zárva

Árak:

FIGYELEM! A barlang technikai okok miatt jelenleg zárva van!

 

Az adatok csak tájékoztató jellegűek , és a 2020 júniusi állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

Szabó Eszter profilképe
Szerző
Szabó Eszter
frissítve: 2020-07-15

Tömegközlekedéssel

 • A Tornabarakony - Tornaszentandrás - Bódvaszilas - Bódvarákó útvonalon közlekedő távolsági buszról a Bódvarákó, autóbusz-váróterem nevű megállóban érdemes leszállni. 
 • Vonattal a Miskolc - Tornanádaska vasútvonalon Bódvaszilas vasútállomásáig érdemes utazni. 

Megközelítés

 • Bódvarákón a buszmegállóból északi irányba induljunk az Országos Kéktúra K jelzéseit követve a barlang bejáratáig (1,5 km). 
 • A bódvaszilasi vasútállomásról a K◼ jelzéseket kövessük a Kossuth Lajos utcán keresztül, majd térjünk az Országos Kéktúra K jelzéseire, amik balra, az Ady Endre utcán át hagyják el a falut. A barlang bejáratához 3,1 km-t kell sétálnunk. 

Parkolás

 • Bódvarákó északi végén a községhatárt jelző tábla előtt kell keleti irányba a mellékutcába fordulni, ami egyenesen a valamikori bánya épületéig visz (1 km). A tájékozódást táblák is segítik a kereszteződésben.
 • A barlang bejárata előtt ingyenesen leparkolhatjuk az autót. 

Koordináták

DD (Tizedes fokok)
48.520726, 20.749065
DMS (Fokok, fokpercek és fokmásodpercek)
48°31'14.6"N 20°44'56.6"E
UTM (Univerzális Transzverzális Mercator)
34U 481470 5374209
w3w (what3words) 
///palánk.enyhít.fogadó
Navigáció Google Térképpel

Túrák ide:

Típus
Név
Hossz
Időtartam
Szintemelkedés
Szintcsökkenés
69 km
19:55 óra
1 505 m
1 505 m
62,3 km
18:30 óra
1 700 m
1 690 m
Mutasd a térképen!

Közeli látnivalók

 Ezek automatikusan generált javaslatok.

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Erről a tartalomról még senki nem kérdezett.


értékelések száma

Írd meg az első hozzászólást!

Még nem szólt hozzá eddig senki.


A többiek fényképei


Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló Rossz időben is ajánlott
 • 2D 3D
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
 • 2 Közeli túrák
Gyalogtúra · Észak-Magyarország
Bódvaszilas - Boldogkőváralja (OKT-25)
Tipp könnyű Szakasz 25 nyitva
69 km
19:55 óra
1 505 m
1 505 m

Ezen a szakaszon a Bódva völgye felett magasodó Szalonnai-karsztot és a finoman ívelt dombhátakkal egészen a Hernád völgyéig futó Cserehát vidékét ...

2
Szerző: MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség,   MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
Többnapos gyalogtúra · Észak-Magyarország
Putnok - Bódvaszilas (OKT-24)
Tipp közepes Szakasz 24
62,3 km
18:30 óra
1 700 m
1 690 m

Minden kilométerében egyedi, karakteres Kéktúraszakaszon járunk. A fátlan, gyepes dombhátak hullámzása közül extremitásoktól sem mentes ...

Szerző: Dömsödi Áron,   MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • 2 Közeli túrák
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp