Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Barlang

Pál-völgyi-barlang

Barlang · Duna menti síkság
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A Pál-völgyi-barlang bejárata
  / A Pál-völgyi-barlang bejárata
  Fénykép: Gulyás Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kiépített útvonalon fedezhetjük fel a Pál-völgyi-barlangot
  Fénykép: Gulyás Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Pál-völgyi-barlang egyik érdekes cseppkőformációja
  Fénykép: Gulyás Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Csak vezetett túrán járhatjuk be a Pál-völgyi-barlangot
  Fénykép: Gulyás Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
A Pál-völgyi-barlang hazánk leghosszabb összefüggő barlangrendszerének része, amely több mint száz éve látogatható. A turisták számára kijelölt 500 méter alatt minden fontosat és érdekeset megtudhatunk a cseppkövekről, a szikla-alakzatokról és a barlang történetéről, miközben megjárjuk Meseországot és a Boszorkánykonyhát is.

Budapest, a barlangok városa - halljuk sokszor, és nem is alaptalanul. Ez a világ egyetlen olyan fővárosa, amely alatt barlangok, sőt, barlangrendszerek találhatóak. Az ismert barlangok száma közelít a 200-hoz, és még lehetnek eddig fel nem fedezett járatok is.

A barlang keletkezése a 40 millió évvel ezelőtti eocén korra vezethető vissza. Az egykor itt hullámzott tengerben élő állatok meszes váza lehullott a tenger fenekére és megkövesedett, ebből alakult ki az eocén kőzet. Mikor a tenger visszahúzódott, a kőzet kiemelkedett, majd a föld mozgásának következtében kialakultak a repedéshálózatok. Végül az alulról feltörő hévíz alakította ki a járatokat. 

A Pál-völgyi-barlangot 1904-ben fedezték fel a Szépvölgyi út mellett ma is látható, már felhagyott kőfejtőben. Egy máig tartó mendemonda szerint egy birka alatt beszakadt a föld, és így leltek rá az első üregre. 

1910-ig csupán 1200 méternyi üreget tártak fel, és csak 1919-re nyitották meg a nagyközönség előtt, mikor már lépcsők és korlátok segítették a rövid sétát. Ezzel a Pál-völgyi lett az első olyan budai barlangunk, amelyet mesterséges beavatkozással nyitottak meg. 1927-ben Budapesten tartották az Első Nemzetközi Barlangkutató Kongresszust, ez nagyban hozzájárult ahhoz, hogy még kényelmesebbé tegyék a kiépített szakasz bejárását, a főváros támogatásával pedig villanyvilágítás várta az akár utcai ruhában érkező látogatókat.

A második világháború alatt óvóhelynek használták az üregeket, ezért a berendezés és a képződmények is megsérültek. Csak 1973-ban került sor komolyabb felújítására. 1989-ben - egy újabb kongresszus apropóján - bővítették a látogatható szakaszt a mai hosszára, fél kilométeresre. A barlang ma ismert hossza megközelíti a 13,5 km-t.

Több évtizedes munka eredményeként a kutatók 2001-ben megteremtették az összeköttetést a közel 5,2 km hosszú Mátyás-hegyi-barlanggal. Az így kialakított rendszer 18,5 km-es összhosszával hazánk második leghosszabb barlangja lett.

Tíz évvel később, 2011-ben megtalálták az átjárást a Pál-völgyi–Mátyás-hegyi- és a Harcsaszájú–Hideg-lyuk-barlangrendszerek között is. Az így létrejött Pál-völgyi-barlangrendszer 31 kilométeres hosszával - megelőzve az addig leghosszabbnak ismert Baradla–Domica-barlangrendszert - Magyarország leghosszabb barlangjává lépett elő.

A budai barlangoktól eltérően a Pál-völgyi cseppkövekben gazdag, így változatos formákat, függő- és állócseppköveket is láthatunk. A barlang jellegzetes látványosságai a magas, hasadékszerű folyosók, a hévizek által kioldott gömbszerű oldásformák, a különféle kalcitkristályok és az ősi kagyló- és egyéb állatlenyomatok. 

Mivel a barlang csak vezetéssel, kis csoportokban látogatható, szerencsére a vezetőnk sokat fog mesélni a barlang látnivalóiról, és segít felfedezni a mesefigurákra, állatokra hasonlító formációkat. Megnézzük a Színháztermet, a Meseországot, és kipróbálhatjuk a Boszorkánykonha legendáját is (állítólag aki ide bekiabálja egy étel nevét, az várja majd otthon).

A bejáratnál büfé és kocsma is üzemel.

Tipp

 • A barlang csak vezetéssel látogatható, a túrák óránként indulnak és körülbelül 50 percesek.
 • A túraútvonal utcai ruhában bejárható, de érdemes melegebben öltözni, mert a barlang állandó hőmérséklete 11 °C. Fázósabbak sapkát, sálat is vigyenek, még nyáron is.
 • Kényelmes, lapos talpú cipő ajánlott, létrát is kell mászni. Vékony kesztű is jól jöhet a hideg korlátok miatt.
 • A barlang némely szakaszán meredek lépcsőkön vezet az út, ezért a látogatás 5 éves kor és 105 cm alatt nem engedélyezett!

Nyitvatartás

A barlang egész évben látogatható, hétfő kivételével.

Első túra 10:15-kor indul, az utolsó 16:15-kor.

Árak:

Alaptúra

 • Teljes árú: 2200 Ft
 • Kedvezményes*: 1700 Ft

Kombinált jegy (a Szemlő-hegyi-barlangba is érvényes egy éven belül) 

 • Teljes árú: 3500 Ft
 • Kedvezményes*: 2700 Ft

*Kedvezményes jegyvásárlásra jogosultak: nyugdíjas, gyerek, diák, pedagógus, aranyfokozatú TKME tagok, két- vagy többgyermekes családok esetén a kísérő felnőttek (max. 2 fő), valamint 10 fő feletti iskolás és óvodás csoportok esetén minden kísérő felnőtt.

Az adatok tájékoztató jellegűek, és a 2020 júniusi állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

Lévai Zsuzsa profilképe
Szerző
Lévai Zsuzsa
frissítve: 2021-01-21

Tömegközlekedéssel

 • A Kolosy térről induló 65-ös vagy 65/A autóbusszal a Pál-völgyi cseppkőbarlang megállóig utazzunk. 

Megközelítés

 • A busz szinte a bejáratnál tesz le. 50 métert sétáljunk a mellékutca felé, és már látni fogjuk a fogadóépület előtti kőkaput.
 • A parkoló a Szépvölgyi út túloldalán van, pont szemben a barlanggal.

Parkolás

 • A barlanggal szemközt lévő kőfejtő szélén kialakított parkolóban tehetjük le az autót.

Koordináták

DD (Tizedes fokok)
47.532900, 19.016200
DMS
47°31'58.4"N 19°00'58.3"E
UTM
34T 350689 5266293
w3w (what3words) 
///eldönt.hatásos.rangok
Navigáció Google Térképpel

Túrák ide:

Típus
Név
Hossz
Időtartam
Szintemelkedés
Szintcsökkenés
Mutasd a térképen!

Közeli látnivalók

 Ezek automatikusan generált javaslatok.

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Erről a tartalomról még senki nem kérdezett.


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Pál-völgyi-barlang

Szépvölgyi út 162.
1025 Budapest
Telefon +36 1 325 9505

Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló Családoknak Rossz időben is ajánlott
 • 2D 3D
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
Utak és térképek
 • 1 Közeli túrák
Top könnyű nyitva
10,1 km
3:30 óra
399 m
430 m

A honi vitorlázórepülés történelmi bélyegei között emelkedünk a főváros fölé, hogy aztán annak légterét súrolva, komótosan ereszkedjünk be Budapest ...

szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség
 • 1 Közeli túrák
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp