Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Barlang

Pál-völgyi-barlang

Barlang · Dunazug-hegyvidék · 210 m · Ma nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Pál-völgyi-barlang Látogatóközpont
  Pál-völgyi-barlang Látogatóközpont
  Fénykép: $ztankó Ƀálint, Magyar Természetjáró Szövetség

A Pál-völgyi-barlang hazánk leghosszabb összefüggő barlangrendszerének része, amely több mint száz éve látogatható. A turisták számára kijelölt 500 méter alatt minden fontosat és érdekeset megtudhatunk a cseppkövekről, a sziklaalakzatokról és a barlang történetéről, miközben megjárjuk Meseországot és a Boszorkánykonyhát is.

Budapest, a barlangok városa - halljuk sokszor, és nem is alaptalanul. Ez a világ egyetlen olyan fővárosa, amely alatt barlangok, sőt, barlangrendszerek találhatóak. Az ismert barlangok száma közelít a 200-hoz, és még lehetnek eddig fel nem fedezett járatok is.

A barlang keletkezése a 40 millió évvel ezelőtti eocén korra vezethető vissza. Az egykor itt hullámzott tengerben élő állatok meszes váza lehullott a tenger fenekére és megkövesedett, ebből alakult ki az eocén kőzet. Mikor a tenger visszahúzódott, a kőzet kiemelkedett, majd a föld mozgásának következtében kialakultak a repedéshálózatok. Végül az alulról feltörő hévíz alakította ki a járatokat. 

A Pál-völgyi-barlangot 1904-ben fedezték fel a Szépvölgyi út mellett ma is látható, már felhagyott kőfejtőben. Egy máig tartó mendemonda szerint egy birka alatt beszakadt a föld, és így leltek rá az első üregre. 

1910-ig csupán 1200 méternyi üreget tártak fel, és csak 1919-re nyitották meg a nagyközönség előtt, mikor már lépcsők és korlátok segítették a rövid sétát. Ezzel a Pál-völgyi lett az első olyan budai barlangunk, amelyet mesterséges beavatkozással nyitottak meg. 1927-ben Budapesten tartották az Első Nemzetközi Barlangkutató Kongresszust, ez nagyban hozzájárult ahhoz, hogy még kényelmesebbé tegyék a kiépített szakasz bejárását, a főváros támogatásával pedig villanyvilágítás várta az akár utcai ruhában érkező látogatókat.

A második világháború alatt óvóhelynek használták az üregeket, ezért a berendezés és a képződmények is megsérültek. Csak 1973-ban került sor komolyabb felújítására. 1989-ben - egy újabb kongresszus apropóján - bővítették a látogatható szakaszt a mai hosszára, fél kilométeresre. A barlang ma ismert hossza megközelíti a 13,5 km-t.

Több évtizedes munka eredményeként a kutatók 2001-ben megteremtették az összeköttetést a közel 5,2 km hosszú Mátyás-hegyi-barlanggal. Az így kialakított rendszer 18,5 km-es összhosszával hazánk második leghosszabb barlangja lett. Tíz évvel később, 2011-ben megtalálták az átjárást a Pál-völgyi–Mátyás-hegyi- és a Harcsaszájú–Hideg-lyuk-barlangrendszerek között is. Az így létrejött Pál-völgyi-barlangrendszer 31 kilométeres hosszával - megelőzve az addig leghosszabbnak ismert Baradla–Domica-barlangrendszert - Magyarország leghosszabb barlangjává lépett elő.

A budai barlangoktól eltérően a Pál-völgyi cseppkövekben gazdag, így változatos formákat, függő- és állócseppköveket is láthatunk. A barlang jellegzetes látványosságai a magas, hasadékszerű folyosók, a hévizek által kioldott gömbszerű oldásformák, a különféle kalcitkristályok és az ősi kagyló- és egyéb állatlenyomatok. 

Mivel a barlang csak vezetéssel, kis csoportokban látogatható, szerencsére a vezetőnk sokat fog mesélni a barlang látnivalóiról, és segít felfedezni a mesefigurákra, állatokra hasonlító formációkat. Megnézzük a Színháztermet, a Meseországot, és kipróbálhatjuk a Boszorkánykonyha legendáját is (állítólag aki ide bekiabálja egy étel nevét, az várja majd otthon).

2022-ben megépült az új látogatóközpont, amelyet a több mint százéves, de már régóta használaton kívüli, egykori bányaőrház felújításával alakítottak ki. A korszerű fogadóépület földszintjén látható tárlat a vezetett barlangi túrák kiegészítő programjaként ajánlható, ahol megismerkedhetünk a barlang felfedezésének és kutatásának történetével, a budai barlangrendszerekkel, a bennük lakó denevérekkel, és akár meg is tapinthatjuk a barlangban csak messzebbről csodált cseppköveket is. A felújított épületben kapott helyet a jegypénztár és a csomagmegőrző, míg a volt bányaudvarban lévő épületben a büfé üzemel.

Tipp

 • A barlang csak vezetéssel látogatható, a túrák óránként indulnak és körülbelül 50 percesek.
 • A túraútvonal utcai ruhában bejárható, de érdemes melegebben öltözni, mert a barlang állandó hőmérséklete 11 °C. Fázósabbak sapkát, sálat is vigyenek, még nyáron is.
 • Kényelmes, lapos talpú cipő ajánlott, létrát is kell mászni. Vékony kesztű is jól jöhet a hideg korlátok miatt.
 • A barlang némely szakaszán meredek lépcsőkön vezet az út, ezért a látogatás 5 éves kor és 105 cm alatt nem engedélyezett!

Nyitvatartás

Ma nyitva
vasárnap10:00–16:00
kedd10:00–16:00
szerda10:00–16:00
csütörtök10:00–16:00
péntek10:00–16:00
szombat10:00–16:00

A barlang egész évben látogatható, hétfő kivételével.

Első túra 10:15-kor indul, az utolsó 16:15-kor.

Árak:

Alap jegy (barlangtúra+kiállítás)

 • Teljes árú: 3000 Ft
 • Kedvezményes*: 2300 Ft
 • Téli csoportkedvezmény (legalább 24 órával korábban bejelentkezett csoportok részére, kizárólag hétköznapokon, 2023. február 28-ig):
  • (barlang + kiállítás, 10-14 fő) 2000 Ft/fő
  • (barlang + kiállítás, 15-30 fő) 28 000/csoport

Kiállítás (barlang látogatás nélkül)

 • Teljes árú: 1000 Ft
 • Kedvezményes*: 700 Ft

Kombinált jegy (a Szemlő-hegyi-barlangba is érvényes egy éven belül) 

 • Teljes árú: 4700 Ft
 • Kedvezményes*: 3700 Ft

*Kedvezményes jegyvásárlásra jogosultak: nyugdíjas, gyerek, diák, pedagógus, aranyfokozatú TKME tagok, két- vagy többgyermekes családok esetén a kísérő felnőttek (max. 2 fő), valamint 10 fő feletti iskolás és óvodás csoportok esetén minden kísérő felnőtt.

Az adatok tájékoztató jellegűek, és a 2022 decemberi állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

 

Lévai Zsuzsa profilképe
Szerző
Lévai Zsuzsa
frissítve: 2022-12-07

Tömegközlekedéssel

 • A Kolosy térről induló 65-ös vagy 65/A autóbusszal a Pál-völgyi cseppkőbarlang megállóig utazzunk. 

Megközelítés

 • A busz szinte a bejáratnál tesz le, az út mentén áll a fogadóépület.
 • A parkoló a Szépvölgyi út túloldalán van, pont szemben a barlanggal.

Parkolás

 • A barlanggal szemközt lévő kőfejtő szélén kialakított parkolóban tehetjük le az autót.

Koordináták

DD
47.532900, 19.016200
DMS
47°31'58.4"N 19°00'58.3"E
UTM
34T 350689 5266293
w3w 
///eldönt.hatásos.rangok
Navigáció Google Térképpel

Környékbeli ajánlatok

Gyalogtúra · Dunazug-hegyvidék
A föld alól a Kiscelli-parkba
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 2,2 km
Időtartam 0:30 óra
Szintemelkedés 5 m
Szintcsökkenés 99 m

Visszatérve a Pál-völgyi-barlang mélyéről érdemes átsétálnunk a közeli Kiscelli-park árnyas fái alá. A parkban múzeumot, kápolnát és sütögetőhelyeke ...

3
Szerző: Magyar Természetjáró Szövetség,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 3,6 km
Időtartam 1:30 óra
Szintemelkedés 194 m
Szintcsökkenés 141 m

A Hármashatár-hegy csoportjának peremén vezető séta kilátást kínál egy kőfejtő pereméről, erdei környezetben található barlangnyílást keres föl, ...

13
Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség
Tematikus út · Dunazug-hegyvidék
Zöld és kék barlang jelzés a Budai-hegységben
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 3,4 km
Időtartam 0:59 óra
Szintemelkedés 77 m
Szintcsökkenés 81 m

A főváros kiemelt jeletőségű természeti értékei és idegenforgalmi látványosságai közé tartozik a Pál-völgyi-, és a Szemlő-hegyi-barlang.

1
Szerző: Szabó Zoltán,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 0,7 km
Időtartam 2:00 óra
Szintemelkedés 1 m
Szintcsökkenés 14 m

A Ferenc-hegyen található, könnyen megközelíthető és egyedülálló Mimó és Csipek meseösvények egyszerűen és a mese nyelvén mutatják be a tudatos ...

7
Szerző: _ MTSZ,   MTSZ - együttműködő szervezetek
Terepfutás · Budai-hegység
Csabi kedvenc köre
ajánlott túra Nehézség közepes
Hossz 15,9 km
Időtartam 2:10 óra
Szintemelkedés 443 m
Szintcsökkenés 443 m

Gazdag és összetett terepfutás: változatos morfológiájú útvonalon halad, a nem elhanyagolható szintkülönbségért három hegycsúccsal és azokról ...

1
Szerző: Rózsa Edvárd,   Magyar Természetjáró Szövetség
Terepfutás · Dunazug-hegyvidék
Panoráma-kör a Hármashatár-hegyen
ajánlott túra Nehézség könnyű
Hossz 9 km
Időtartam 1:00 óra
Szintemelkedés 154 m
Szintcsökkenés 154 m

Talaj, tájékozódás és szintkülönbség szempontjából is könnyen, kényelmesen és gyorsan futható, klasszikus budai terepkör azokra az alkalmakra, ...

1
Szerző: Rózsa Edvárd,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 15,4 km
Időtartam 4:25 óra
Szintemelkedés 309 m
Szintcsökkenés 310 m

A Hármashatár-hegy tömbjét kerüljük egészen a pesthidegkúti kálváriáig, amely a környék legimpozánsabb körpanorámáját kínálja. A Budai-hegység ...

1
Szerző: Német-Bucsi Attila,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Dunazug-hegyvidék
Szép kilátás: Éjszakai Guckler-kör
ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 8,1 km
Időtartam 2:31 óra
Szintemelkedés 311 m
Szintcsökkenés 311 m

Körtúra a Hármashatár-hegy észak-keleti oldalában futó Guckler-tanösvényen (Z+ és Z jelzés), majd vissza a hegy tetején, a K jelzésen.

12
Szerző: Tenczer Gábor,   Magyar Természetjáró Szövetség

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Pál-völgyi-barlang

Szépvölgyi út 162.
1025 Budapest
Telefon +36 30 469 0528

Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló Családoknak Rossz időben is ajánlott
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 8 Közeli túrák
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp