Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Barlang

Csévi-barlang

Barlang · Pilis-hegység · 342 m · Ma nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Az alsó kijárat
  Az alsó kijárat
  Fénykép: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség

A Csévi-barlang több vonásában is különleges képződmény, hiszen a környező táj fölött, a hegytető peremén ásít, ráadásul egy fejlámpával és némi mászással át is gyalogolhatunk rajta.

Rejtőzködő barlang a hegytetőn

A Csévi-barlangot felülről lehet jelzett turistaúton megközelíteni, a P▲ jelzést követve (Piliscsév felől). A girbegurba fák közül érkező csapás látszólag véget ér a hegyszegélyen, ám a sziklás kiszögellés lépcsőzetes orra lefelé is követhető - ez csak azoknak ajánlott, akik ügyesen mozognak a kitett, göröngyös terepen. Fémkapaszkodók segítenek a mászásban, ami rövid ugyan, a sziklafelszín és az egyszerű technikai berendezések mégis izgalmassá teszik. Alant a Csévi-barlang ürege ásít, érdemes óvatosan lemászni, és villámlátogatást tenni a Pilis bendőjében.

Akár a környék többi barlangja, valaha ez is a hegy gyomrában született, amint a mélykarsztból fölfelé áramló hévizek a mészkőbe oldották. Mivel ferdén álló kőzetrétegek jelölték ki az oldódás irányát, az üreg mintha egy félrebillent kürtőt formázna. A barlang akkor került tetőhelyzetbe, és nyílt ki a felszín felé, amikor a hegység rögeit függőleges mozgások a magasba emelték. Innentől nekiesett az erózió, és a tektonikus erők hatására összetöredezett kőzet hatalmas darabjai hullottak alá. A fölső teremben ezért az omladékon járunk, az üreg szerkezete pedig viszonylag tekervényessé vált. Fönt kettő, alant egy hatalmas kijáratot találunk, odabent a hévizek oldotta gömbfülkék nyomai mélyülnek a falakba.

Átjáró a Pilis bendőjében

Fejlámpa fényénél, omladékot kerülgetve ereszkedhetünk néhány meredek métert, mielőtt a túloldalon kijutunk a mészkőtömbből. Bár maga a járat rövid, egy barlangon átkelni mégis unikális élmény. Ha lentről közelítenénk, ne az erős fény irányába induljunk (ez egy kürtő), hanem jobbra, a keskeny, magasba tartó járaton, és hamarosan feltűnik a túlsó nyílás.

A barlangban végzett ásatások során (az 1920-as években) Kadić Ottokár egy ősember lábtőcsontját találta meg, de fontosabb leletek nem kerültek elő innen. (Néhány pengetöredék származása bizonytalan.) A kéményekben denevérek is tanyáznak, és az egész barlang megkülönböztetetten védett. Az alsó nyílás és fal különösen impozáns látvány, a fenti portált pedig a kalandos ösvény miatt érdemes körbejárni. A Csévi-barlang alsó kijáratától jelzetlen ösvény vezet az Eszperantó-forráshoz (ami egyébként a S▲ jelű turistaúton is elérhető).

A barlang fölötti hegyperem szűk tisztásáról (amelyhez hasonlóból több is található a közelben) szép és tartalmas panorámában gyönyörködhetünk. Szabályos vonal mentén húzódik a Pilis szegélye, hivalkodó a Kétágú-hegy sziklás oldala, ellenkező irányba tekintve viszont átveszi az erdők helyét a szántók sokasága. Piliscsév hátterében a Gerecse erdős bércei sorakoznak.

Nyitvatartás

Ma nyitva
vasárnap00:00–24:00
hétfő00:00–24:00
kedd00:00–24:00
szerda00:00–24:00
csütörtök00:00–24:00
péntek00:00–24:00
szombat00:00–24:00

Egész évben szabadon látogatható, de megkülönböztetetten védett. Az átkeléshez elengedhetetlen a fejlámpa a meredek, sziklás, sötét járatban.

Árak:

Ingyenes

Dömsödi Áron profilképe
Szerző
Dömsödi Áron
frissítve: 2022-08-24

Tömegközlekedéssel

 • A Piliscsév, Hősök tere buszmegálló a legközelebbi tömegközlekedési megállóhely.
 • A Pilisszántó, autóbusz-fordulótól is indulhatunk.
 • Klastrompusztára nem járnak buszok.

Megközelítés

 • Piliscsévről a P, majd a Pincefalu szélétől a P▲ jelzésen kapaszkodhatunk fel a barlang fölé (2,6 km, 179 m szintemelkedés).
 • Klastrompusztáról a S jelzést kell követni, majd az erdőben arról jobbra térni a S● jelekre. Az Eszperantó-forrásnál balra, a S▲ jelzésre fordulunk, ami nagy kanyarral fölvezet a hegytetőre, a barlang fölé (3,5 km, 168 m szintemelkedés).
 • Pilisszántó felső széléről a S+ jelzést követjük a Pilis-tető alatt, amíg az csatlakozik a S jelzésbe. Ezzel egyenesen haladunk a következő elágazásig, ahonnan balra, a S● jelekre térünk. Ezekről az Eszperantó-forrásnál fordulunk ismét balra, a S▲ jelzésre, amely fölvezet a hegytetőre, a Csévi-barlanghoz (6,7 km, 230 m szintemelkedés).

Parkolás

 • Piliscséven a faluközpontban vagy a Pincefalu szélén érdemes parkolni.
 • Klastrompusztán a kolostorrom mellett találunk parkolót.
 • Pilisszántón a falu fölső végében találni parkolót.

Koordináták

DD
47.686554, 18.842025
DMS
47°41'11.6"N 18°50'31.3"E
UTM
34T 338055 5283718
w3w 
///rangidős.gipsz.megújít
Navigáció Google Térképpel

Környékbeli ajánlatok

Gyalogtúra · Pilis-hegység
A Pilis sziklakapujában
ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 12,5 km
Időtartam 4:10 óra
Szintemelkedés 622 m
Szintcsökkenés 622 m

Ezúttal a Pilis lábánál maradunk, hogy a hegybelső és a felszín határmezsgyéjén túrázva források, magasba emelkedett barlangi csarnokok és nyers ...

12
Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 8 Közeli túrák
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp