Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Túra tervezése ide
Bánya

Alginitbánya Gérce mellett

Bánya · Kemeneshát · 191 m · zárva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Az egyik, már elárasztódott tárna
  Az egyik, már elárasztódott tárna
  Fénykép: $ztankó Ƀálint, Magyar Természetjáró Szövetség
Nem is gondolnánk, amikor elsétálunk egy bánya mellett, hogy milyen érdekes véletlenek járultak hozzá a keletkezéséhez évmilliókkal ezelőtt. Első hallásra talán az is furcsa lehet, hogy az itt található kőzet a mezőgazdaságban és az állattartásban is csodákat művel. Még a gyógyászatban is találkozhatunk a magas szervesanyag-tartalmú alginittel. 

Az alginit keletkezése a vulkáni tevékenységhez köthető. A pliocén korban, vagyis nagyjából 3-5 millió évvel ezelőtt a Kárpát-medence tórendszerében heves vulkánkitörések követték egymást, amiből létrejöttek a mai bazalthegységek. A vulkanizmus következményeként tufagyűrűk is keletkeztek, ezeknek a belsejét idővel víz töltötte ki. Az így kialakult krátertavacskákat  az alulról feltörő hévízforrások felmelegítették, mikroelemekben és ásványokban gazdagították, miközben a tufából is értékes anyagok oldódtak ki. Ebben a zárt, ideális környezetben egyszerű növények és állatok telepedtek meg a vízfelszínen, mint például a zöldalga, és nagymértékben elszaporodtak. Amikor ezek elhaltak, leülepedtek a krátertó fenekére, és a vízpartról behulló növényrészekkel együtt a légmentes környezetben rothadó iszappá álltak össze. Ahogy a tavak idővel feltöltődtek, az iszapba előszeretettel jártak dagonyázni az itt élő tulkok, egyéb nagy testű állatok. Az elpusztult tetemek és a biokémiai folyamatok eredményeként a terület foszforban is gazdaggá vált. Néhány millió év alatt ebből a leülepedett, tömörödött masszából keletkezett az alginit. 

Nem is hinnénk, hogy egy ilyen bizarr módon létrejövő anyagnak mennyiféle felhasználási lehetősége van. Kialakulásából következő magas ásványtartalma miatt előszeretettel használják a termőtalaj javítására. Állati trágyába is keverik, illetve műtrágya helyett alkalmazzák, így mesterséges vegyszerek nélkül érik el kívánt a hatást. Tavasszal a növények leveleire permetezve hatásos védelmet kapnak a károkozók ellen. 

A gyógyászatban iszappakolás alapanyagaként találkozhatunk vele, ami ízületi és reumatikus fájdalmak kezelésére kiváló. A bőr regenerálására is alkalmas, a pikkelysömörben szenvedők jól ismerik. Hihetetlen, de még gyógyhatású italokban is fellelhető a kőzetszármazék. 

Hazánkban 1973-ban fedezték fel az első alginittelepet Pula határában; azóta több lelőhelyre is bukkantak például Egyházaskesző és Várkesző között, vagy itt, Gérce határában. Az Országos Kéktúra nyomvonala melletti, több mint 2 négyzetkilométer kiterjedésű tufagyűrű hazánk legnagyobbja. 

Aki erre jár, vegye figyelembe, hogy a bánya ipari terület, ahova belépni veszélyes és tilos!

Nyitvatartás

Ma zárva van
A bánya ipari területe nem látogatható, de a mellette haladó turistaútról betekinthetünk a működés mindennapjaiba.
Szabó Eszter profilképe
Szerző
Szabó Eszter 
frissítve: 2022-02-08

Tömegközlekedéssel

 • A Sárvár és Bögöte/Zalaegerszeg/Vásárosmiske/Celldömölk között közlekedő buszokról a Gérce, könyvtár nevű megállóban érdemes leszállni. 
 • Ha északról szeretnénk megközelíteni a bányát, akkor a Sárvárról és Celldömölkről induló buszokról a Sitke, Hercseghegy nevű megállóban szálljunk le!

Megközelítés

 • Gércén a buszmegállóból északi irányba induljunk, majd az első utcán kanyarodjunk jobbra a K jelzéseket követve! 1,5 km-es sétával érünk a bányához. 
 • A Sitkéhez közeli buszmegállóból északkelet felé induljunk az út mentén, majd 20 méter múlva térjünk jobbra az Országos Kéktúra K jelzésein (1,3 km)!

Parkolás

Sárvár felől Gércét a 84-es, Sitkét pedig a 834-es útról érjük el. 

 • Mindkét faluban a KRESZ szabályainak megfelelően parkolhatunk. 

Koordináták

DD
47.229215, 17.013230
DMS
47°13'45.2"N 17°00'47.6"E
UTM
33T 652398 5232602
w3w 
///emelt.gabona.fiatalság
Navigáció Google Térképpel

Ajánlatok a környéken

Többnapos gyalogtúra · Zalai-dombság
Sárvár - Sümeg (OKT-02)
ajánlott túra Nehézség könnyű Szakasz 2 nyitva
Hossz 72,1 km
Időtartam 18:40 óra
Szintemelkedés 450 m
Szintcsökkenés 455 m

A második az Országos Kéktúra leghosszabb síkvidéki szakasza. Gyakorlatilag végig lapos terepen kanyarog, emelkedőt csupán a Kemeneshát környékén ...

11
Szerző: Magyar Természetjáró Szövetség,   Magyar Természetjáró Szövetség
Kerékpártúra · Nyugat-Dunántúl
VulkánSági Kerékpártúra
ajánlott túra Nehézség közepes
Hossz 107,2 km
Időtartam 7:14 óra
Szintemelkedés 169 m
Szintcsökkenés 169 m

Az útvonal Kemenesalja gyönyörűséges falvain át, vulkáni tanúhegyek mellett vezet, mely tájra Berzsenyi így emlékezett: "Ti kékellő halmok!

Szerző: Döméné Király Gabriella,   MTSZ - együttműködő szervezetek

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló
 • Saját térkép
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 2 Közeli túrák
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp