Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Állatkert / vadaspark

Nyírjesi füvészkert és vadaspark

· 2 értékelés · Állatkert / vadaspark · Cserhátvidék · 184 m
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A nyírjesi füvészkert és vadaspark
  A nyírjesi füvészkert és vadaspark
  Fénykép: facebook.com/NyirjesiFuveszkertEsVadaspark

Az egész család számára tartalmas kikapcsolódást ígér a Balassagyarmathoz tartozó, Nyírjesben kialakított ökológiai centrum, ami a városból gyalogosan és kerékpárral is könnyen megközelíthető. A területen egy 22 hektáros füvészkert, a hozzá szervesen kapcsolódó 15 hektáros vadaspark, egy erdei játszótér és egy szabadtéri foglalkoztató vár bennünket.

A Nyírjesi füvészkert és vadaspark is kedvezményekkel várja a Természetjáró Kártya tulajdonosokat. Tudj meg többet a Természetjáró Kártyáról (TEKA), a kedvezményekért kattints ide!

A komplexum déli bejáratánál (Kincsempuszta felől) található a fogadóközpont. A szabadtéri foglalkoztató 205 négyzetméteres épülete csoportok, iskolai osztályok számára biztosít helyet a különböző programok lebonyolításához; koncertek, előadások, kézműves foglalkozások, szabadtéri iskolai órák helyszíne lehet. A mellette található füves terület kiválóan alkalmas sportolásra. Az innen induló tanösvénynek nekivágva ismerkedhetünk meg a füvészkert növénygyűjteményével.

A Füvészkert növényvilágát az északi félteke mérsékelt égövi területeinek megfelelően három bemutatóterületre osztották: Európára, Ázsiára és Észak-Amerikára. A közel két kilométer hosszú tanösvényt végigjárva nem csak a hazai erdőt, hanem a Sziklás-hegység fenyveseit, Kalifornia mamutfenyőit, Oregon félsivatagát, Japán színes növényeit, Kína bambuszligeteit is megismerhetjük. Emellett olyan ritkaságokkal is találkozunk, melyek hazánkban csak néhány helyen fellelhetők. Utunkat a tájba harmonikusan illeszkedő látványhidak színesítik. A körséta alatt a bemutató és információs táblák segítségével több száz féle fa- és cserjefajt ismerhetünk meg.

Az északi bejáratnál található a játszótér, és innen közelíthető meg a vadaspark is. Utóbbi elsősorban hazai nagyvadfajokat mutat be. A karámokban őzzel, muflonnal, dámszarvassal, gímszarvassal, vaddisznóval, törpekecskével, kameruni és racka juhokkal is találkozhatunk. Emellett más fajok, pl. emuk, tőkés récék, shetlandi pónik, aranysakálok, alpakák is láthatók. A kisebbeket állatsimogató várja.

Nyitvatartás

 • péntek - szombat - vasárnap 10:00 - 17:00

Árak:

 • Felnőtt: 1200 Ft
 • Gyermek: 800 Ft
 • Családos: 3000Ft

A belépő árából 20% kedvezmény jár Természetjáró Kártya tulajdonosoknak.

Az adatok csak tájékoztató jellegűek, és a 2022 júliusi állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

Pigniczki Zoltán profilképe
Szerző
Pigniczki Zoltán
frissítve: 2022-08-19

Tömegközlekedéssel

 • Vonattal az Aszód–Balassagyarmat–Ipolytarnóc és a Vác–Diósjenő–Drégelypalánk–Balassagyarmat vonalain közelíthető meg a helyszín. 
 • Balassagyarmat autóbusszal több irányból is megközelíthető (Budapestről, Rétságról, Salgótarjánból, Vácról, Hatvanból).
 • Balassagyarmat autóbusz-állomásról Nyírjes, üdülő megállóig mehetünk busszal.

Megközelítés

 • A vasútállomástól délre induljunk a S jelzésen a vadasparkig (5,5 km). 
 • Balassagyarmat autóbusz-állomástól (ha nem szállunk buszra) délkelet felé indujlunk, majd az Ipoly utcán balra fordulva menjünk egészen a főútig (22. sz. út). Itt jobbra fordulva a Bajcsy-Zsilinszky útig megyünk, ahol balra térünk a vasútállomásig. Innen már követhetjük a S jelzést a vadasparkig (8 km). 
 • A Nyírjes, üdülő buszmegállótól nyugat felé induljunk, majd forduljunk balra! A tóparton ismét balra térve (Palóc Triatlon utca - Tópart utca) a S jelzést követve juthatunk a vadasparkig (2,1 km).

Parkolás

 • Balassagyarmatot dél felé érdemes elhagyni a Nyírjesi út - Mártírok útja útvonalon, amely egyenesen a vadasparkhoz vezet.
 • Parkolni a kincsempusztai bejáratnál lehet.

Koordináták

DD
48.042685, 19.271479
DMS
48°02'33.7"N 19°16'17.3"E
UTM
34U 371168 5322489
w3w 
///élővilág.lapul.kispárna
Navigáció Google Térképpel

Környékbeli ajánlatok

Kerékpártúra · Nógrádi-medence
Börzsönyi kerékpáros túra a Nagy-völgyben
ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 47,4 km
Időtartam 3:56 óra
Szintemelkedés 706 m
Szintcsökkenés 706 m

Lehetsz kerékpáros vagy bakancsos turista, pihenésre vágyó vagy felfedező kedvtől hajtott természetjáró, a börzsönyi Nagy-völgyben biztosan ...

1
Szerző: Péter Lánczi,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Nógrádi-medence
Múltidéző körtúra Drégely várához
ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 14,1 km
Időtartam 4:50 óra
Szintemelkedés 355 m
Szintcsökkenés 355 m

Könnyű terepen, de változatos tájakon vezető, közepes hosszúságú körtúra kora újkori történelmünk egyik leghősiesebb epizódjának csodálatos ...

23
Szerző: Farkas Péter,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 6,7 km
Időtartam 2:15 óra
Szintemelkedés 326 m
Szintcsökkenés 326 m

Hazánk egyik legeldugottabb szegletében járunk a Palócföld kapujában, a Cserhát központi, girbegurba vidékén. A hullámzó dombok lábánál megbújó ...

23
Szerző: Német-Bucsi Attila,   Magyar Természetjáró Szövetség
Többnapos gyalogtúra · Cserhátvidék
Becske - Mátraverebély (OKT-19)
ajánlott túra Nehézség közepes Szakasz 19 nyitva
Hossz 73 km
Időtartam 22:10 óra
Szintemelkedés 2 245 m
Szintcsökkenés 2 495 m

A Cserhát látványosabb részére érkezik a Kéktúra. A lankásan hullámzó erdős hegyhátak közt tágas legelők alján nyújtózkodnak az évtizedekkel ...

7
Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

5,0
(2)
Farkas Kinga
2020-06-11 · Közösség
Néhány éve jártunk ott, teljesen lenyűgözött! Varázslatos környezet, nagyon kedves dolgozók fogadtak. Idén nyáron újra megyünk!
Mutass többet!
Mezei Szilvia
2019-04-24 · Közösség
2019 április 22.-én, húsvéthétfőn voltunk itt a családdal. A tapasztalataink jók voltak, nagyon kellemesen éreztük magunkat a kissé borús, csapadékos idő ellenére is. Szép, hangulatos a hely, a vadasparkot körülöleli az erdő, a madárcsicsergés és az állatok hangjai. Biztosan visszatérünk még!
Mutass többet!

A közösség fényképei

+ 1

Nyírjesi füvészkert és vadaspark

Nyírjes
2660 Balassagyarmat
Telefon +36 20 468 7097

Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló Családoknak
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 4 Közeli túrák
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp