Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja

Linkek és információk a hatékony tömegközlekedéshez

TÖMEGKÖZLEKEDÉS TÚRÁZÓKNAK


VASÚTI MENETRENDEK

Fénykép: Gulyás Attila, Magyar Természetjáró Szövetség

A MÁV vasúti menetrendjeit az alábbi oldalon lehet elérni, és (regisztráció után) az online jegyvásárlás is innen érhető el.

Utazás közben a MÁV applikáció használata ajánlott, hiszen ezzel bárhol, bármikor, gyorsan megtekinthetők a menetrendek, és megválthatók a vasúti menetjegyek (az applikáció használatához internetkapcsolat szükséges).

A Magyar Természetjáró Szövetségtől vásárolható TEKA-kártya (Természetjáró Kedvezménykártya) használatával péntektől vasárnapig 20% kedvezmény jár a MÁV applikációban vásárolt menetjegyek árából.


AUTÓBUSZOS MENETRENDEK

Fénykép: Gulyás Attila, Magyar Természetjáró Szövetség

A VOLÁN és részben a helyi járatok menetrendjei a Menetrendek.hu oldalon érhetők el. Ugyanitt lehetőségünk van kombinált tervezésre is, hiszen az oldal a vasúti menetrendeket is ismeri, és azokkal is tervez, de találataiban a buszos közlekedést részesíti előnyben.

A kombinált (vasúti és buszos) utazások megtervezéséhez nyújt segítséget az Utas.hu honlapja és applikációja is, amelynek felületein térképen is kereshetünk/tervezhetünk.

Utazás közben érdemes a Menetrendek vagy az Utas.hu applikációt használni.

Online jegyvásárlásra egyes távolsági járatok esetén a VOLÁN honlapján van lehetőség, de a legtöbb helyközi járatra a Mobiljegy applikáción keresztül válthatunk jegyet. Ennek lehetőségeit és módjait lásd lejjebb a tippjeink között.

 


KISVASÚTI MENETRENDEK

Az erdei utazások népszerű eszközei, a kisvasutak menetrendjei kevés kivétellel szezonálisak, és a hét különböző napjain is eltérő rendben közlekedhetnek. Ezért érdemes indulás előtt alaposan tájékozódni afelől, hogy a kiszemelt vonalon mikor számíthatunk a szerelvények érkezésére vagy indulására.

Az aktuális információkról, alkalmi rendezvényekről a kisvasut.hu-n tájékozódhatunk.

25 bejegyzés

Tudjuk, hogy nagyon szerettek erdei vasutakkal utazni, így most ezek állomásait gyűjtöttük össze nektek ebben a listában. Természetesen az adott kisvasút múltjáról és jelenéről is megtudhattok sok ...

Magyar Természetjáró Szövetség

TIPPEK ÉS HASZNOS INFORMÁCIÓK

Fénykép: Gulyás Attila, Magyar Természetjáró Szövetség

AZ UTAZÁSTERVEZÉST TÁMOGATÓ ALKALMAZÁSOK

 • Gyorsítja és egyszerűsíti az utazást a menetrendek keresését és a jegyvásárlást lehetővé tevő mobilapplikációk használata. Ezek: a MÁV app, a Menetrendek vagy az Utas.hu app, illetve a Mobiljegy alkalmazás.
 • Az egyes állomások, megállók és járatok menetrendjei a Google Térkép applikációban is elérhetőek.
 • A MÁV applikációban regisztráció után (egyszerű és gyors folyamatban) vásárolhatunk vonatjegyeket.
 • A Mobiljegy alkalmazással (regisztráció után) lehetőségünk van jegyet vásárolni a helyközi és helyi (városi) buszjáratokra. Ehhez (távolsági utazásnál) először valamely menetrendi alkalmazásból ki kell néznünk, hogy a kiszemelt járat a pontos felszálló- és leszállóhelyünk közt hány kilométert tesz meg. Ezután kell a Mobiljegy appban kiválasztanunk és megvásárolnunk (fölfelé kerekítve a kilométerszámot) a távnak megfelelő virtuális jegyet, amit a busz érkezésekor az ajtóra és a sofőrfülkére kiragasztott QR-kód beolvasásával érvényesíthetünk.
 • A nagyobb települések helyi tömegközlekedési menetrendjeiről az Utas.hu és a Google Térkép alkalmazások, illetve az adott városok honlapjai nyújtanak információkat.

UTAZÁSTERVEZÉS

 • Ha egy település nevét írjuk be a menetrendi keresőbe, az a legfontosabb megállóhely indulási adatait kínálja fel nekünk - azonban nem biztos, hogy túránk során nem a település egy másik pontján kell fel- vagy leszállnunk, ezért minden esetben a pontos megállónevet adjuk meg (aminek kikeresésében az Utas.hu vagy a Google Térkép lehet segítségünkre).
 • Az egyes megállóhelyek forgalma jelentősen eltér, és a hét egyes napjain is más lehet. Ezért - a kellemetlen meglepetések elkerülése végett - a lehetséges fel- és leszállási pontjaink menetrendjeiről mindig az utazásunk dátumára szűrve tájékozódjunk.
 • Ha a tömegközlekedési alternatívák egy úticél felé nem találkoznak az igényeinkkel, érdemes tájékozódni a telekocsi-lehetőségekről.

ÁTSZÁLLÁSOK

 • Az átszállások biztosítottsága országosan nagyon eltérő, a buszok és vonatok nagyon sok esetben nem csatlakoznak egymáshoz, de gyakorta az egyes buszjáratok sem várnak egymásra a csomópontokban. Ezért is fontos, hogy előre tervezzük meg utazásainkat, és az esetleges késések, illetve terveink borulása miatt mindig legyen B-tervünk.
 • Átszállás esetén mindig mérjük fel (szintén egy térképes alkalmazás használatával), hogy a le- és felszállási pont mekkora távolságra van egymástól. Megeshet, hogy az átszállásra rendelkezésre álló idő kevesebb, mint amit a megállóhelyek közti séta igényel. Sok városunkban távol esik egymástól a vasútállomás és a buszpályaudvar (pl. Eger, Miskolc, Veszprém stb.), és a kettő közt nem mindig van, vagy nem gyakori a helyi tömegközlekedés.
 • A vasútállomások pontos helyét is érdemes előre feltérképezni, hiszen elsősorban kisebb mellékvonalaknál nem ritka, hogy a megállóhely a településtől távol esik, és kiadós sétával érhető csak el.
 • Nézzük meg figyelmesen az átszállási idők hosszát, hiszen a túl rövid meghiúsíthatja terveinket, a túl hosszú ácsorgás (különösen egy külterületi megállóhelyen) pedig élményromboló lehet.
 • Érdemes a kiszemelt járatok teljes útvonalát ellenőrizni (az applikációk térképén), előfordulhat, hogy találunk közelebbi megállóhelyet vagy előnyösebb átszállási lehetőséget.
 • Mindig nézzük meg, hogy az applikáció által felkínált járatokról hol kell átszállnunk, és mennyi a várakozási idő. A meglepően hosszú utazási idők esetén gyanakodhatunk, hogy valamely szakaszon oda-vissza utazást, fölösleges kerülőt kínál nekünk az app. Ez ritka jelenség, de előfordul.
 • Bár időigényes és nem is egyszerű feladat, de a menetrendi applikációk által felkínált lehetőségeknél alkalmanként jobbakat is találhatunk, ha egyenként is rákeresünk a lehetséges utazási pontok közti menetrendekre. Megeshet, hogy találunk gyorsabb irányt vagy kényelmesebb átszállást annál, amit az applikáció listázott a keresés eredményeként.

KERÉKPÁRSZÁLLÍTÁS

 • A bicikliszállítási lehetőségekről (hogy vannak-e) minden esetben tájékozódjunk előre.
 • A speciális kerékpárjegyekről, ajánlatokról itt lehet információkat szerezni.

AKADÁLYMENTESSÉG

 • Az elérhető információk ellenére is érdemes előre érdeklődni az adott szolgáltatónál, hogy a kiszemelt járaton megoldható-e a kerekesszékes utazás.
 • A Menetrendek.hu a járatoknál külön kerekesszékes ikonnal jelzi, ha alacsonypadlós a busz.
 • A vasúti közlekedésnél nézzük meg előre, hogy akadálymentes-e az induló- és a célállomás, illetve maga a vonat. Ha nem, akkor az utazás megkezdése előtt 2 nappal meg kell rendelni a vasúti szolgáltatótól a kerekesszékes utazást, és a személyzet segíteni fog. 
 • A mozgáskorlátozottak számára igényelhető szolgáltatások, a mozgáskorlátozottak által használható WC-vel ellátott állomások és a mozgáskorlátozott emelővel ellátott állomások listája ezen a linken érhető el.
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség  igazolt partner  A felfedezők választása 
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp