Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
 • Szabadság-híd
  Szabadság-híd Fénykép: Oláh Dániel, CC0, Unsplash
 • Széchenyi Lánchíd, Budapest
  Széchenyi Lánchíd, Budapest Fénykép: Charlemagne, Pixabay
 • Úton, Bakony
  Úton, Bakony Fénykép: Matos11, Pixabay
 • Naplemente Fénykép: Matos11, CC0, Pixabay
 • Puszta Fénykép: Tasi Zoltán, CC0, Unsplash
 • Balaton, tanúhegyek Fénykép: Poszarobert, Pixabay
 • Hegyestű Fénykép: akos147, Pixabay
 • Bükk Fénykép: akos147, CC0, Pixabay
 • Nyírbátor Fénykép: Kovács András, CC0, Unsplash
 • Téli erdő Fénykép: akos147, CC0, Pixabay
 • Esztergomi bazilika Fénykép: Tóth Andrea, Pixabay

Magyarország

Közép-Európa több mint 1000 éves államisággal rendelkező országa, mely a Kárpátok ölelésében fekszik. A hegyekből lecsörgedező számtalan vízfolyás gyűjtőmedencéje, mely további számos termálvizet rejt. A bakancsos turisták által kedvelt középhegységei számos karszt és vulkanikus formával ékeskednek, legmagasabb pontja az 1014 méter magas Mátraerdőben található Kékes-tető. Itt találjuk Közép-Európa legnagyobb tavát a Balatont, valamint az Eurázsiai szteppevidék legnyugatibb tagját a Nagyalföldet. 

 

 

A tartalmat készítette:
Outdooractive Editors  igazolt partner 


Fénypontok

 • 2D 3D
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
Utak és térképek
 • Fénypontok
Top könnyű nyitva
11,9 km
3:37 óra
500 m
148 m

Természetélmény, épített emlékek, kisvasutazás és persze mennyei rétes - mindez azoknak, akik szeretnének kitörni egy kicsit a főváros nyüzsgéséből ...

5
szerző Hidvégi Brigitta,   Magyar Természetjáró Szövetség
Vár · Tokaj-Zempléni-hegyvidék
Füzér vára
Tokaj-Zempléni-hegyvidék

A Zempléni-hegység vadregényes lankái között, 170 méter magasan áll a füzéri vár a 13. század óta. ...

2
szerző Hidvégi Brigitta,   Magyar Természetjáró Szövetség
Top könnyű nyitva
23,5 km
7:00 óra
22 m
21 m

Látványos, mégis könnyű evezős túra, amibe a kezdő lapátolók is bátran belevághatnak. Kiváló terep ez azoknak, akik szeretnék megismerni hazánk ...

szerző Szabó Eszter,   Magyar Természetjáró Szövetség
Top nehéz Szakaszolt túra nyitva
1 164 km
343:15 óra
31 420 m
32 015 m

Hazánk leghosszabb egybefüggő jelzett turistaútját végigjárni talán a legszebb kihívás egy természetjáró életében. A klasszikus felosztásban 27 - ...

23
szerző Magyar Természetjáró Szövetség,   Magyar Természetjáró Szövetség
Növényvilág · Bükk-fennsík
Zsidó-rét
Bükk-fennsík

Hatalmas borókabokros töbreivel talán a legszebb és legtipikusabb bükk-fennsíki rét, mely ...

szerző Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség
Top közepes
27,1 km
8:00 óra
811 m
797 m

Ez a gyalogtúra úgy állít emléket a pécsi földrajzos hallgatók patrónusának, hogy végigvezeti a túrázót a Nyugati-Mecsek karsztos kincsei között.

szerző Leitold Márton,   Outdooractive Editors
Gyalogtúra · Bakony-vidék
Vándorlás az Úrkúti-őskarszthoz
Top közepes nyitva
18,8 km
5:30 óra
460 m
475 m

Hosszú, ám kevés szintkülönbséget tartogató, kényelmes terepen, könnyen járható túra, amely Városlődről vezet át Úrkútra a Csárda-hegy ...

4
szerző Kisida András,   Magyar Természetjáró Szövetség
Kerékpártúra · Berettyó-Körös-vidék
Három folyó túra Szarvas környékén
Top közepes
82,5 km
5:32 óra
13 m
13 m

Három folyó, három alföldi kisváros – mindez egy túrába sűrítve. Bár a címben szereplő három folyó inkább csak kettő (a Hortobágy-Berettyót és a ...

szerző Abelovszky Tamás,   Magyar Természetjáró Szövetség
 • Fénypontok

Fedezd fel a régiót

Tervezd meg a látogatásodat!

Keress szállást!, Magyarország területén

Szálláshelyek, Magyarország területén

Alföldek

A Kárpátok hordalékával feltöltött medencékből kettő található Magyarország területén, melyet Alföldként és Kisalföldként ismerünk. Kettőjüket a Dunántúli-Középhegység választja el. Itt találhatjuk az Eurázsiai szteppék legnyugatibb tagját, mely kialakulását keleti társaiktól eltérően a folyók munkájának köszönheti. Ezen síkvidékek területén a Duna és a Tisza két meghatározó folyónk mellett számos kisebb vízfolyással találkozhatunk, melyek mellett megannyi holtágat és hordalékkúpot találhatunk. Szélbarázdák és különböző buckák mellett a védett Kunhalmok ékesítik a tájat. Itt található továbbá a turisták által kedvelt Velencei-tó, a Tisza-tó, a Hortobágyi, a Fertő-tavi világörökségi helyszín, valamint az UNESCO szellemi kulturális örökség listáján szereplő Matyóföld és Mohács. Az Alföldön keresztül halad az Alföldi Kéktúra útvonala.

Középhegységek

Az ország lánchegységei részeit képezik az Északnyugati-Kárpátok és a Keleti-Alpok vonuatának. Ide tartozik az Észak-Magyaroszági Középhegység amely a Visegrádi-hegységtől tart egészen a Tokaj-Zempléni-hegyvidékig, valamint nyugaton az Alpokaljáról a Kőszegi és a Soproni-hegység. Röghegységeink közül a Dunántúli-középhegység a Balatontól egészen Budapestig húzódik, valamint délnyugaton büszkén emelkedik a Mecsek-hegység. Számos vulkáni, és karsztforma várja a túrázókat a hegyekben a kilátók és a várak mellett. A hegyek lábánál különböző borvidékek terülnek el táptalajt adva számos szőlőfajtának. Világörökségi helyszínek közül az Aggteleki-karszt, a Pécsi-ókeresztény sírkamrák, Hollókő, Pannonhalma, Tokaj hegyalja, és Budapest hegyvidéki részén elterülő várnegyed tartozik ide. Középhegységeinken keresztül halad keresztül az Országos Kéktúra, a Közép-Dunántúli Piros túra, a Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra, és a Dél-Dunántúli Piros túra.

Dombvidékek

Hazánkban a Dunántúli-dombság és a Nyugat-magyaroszági peremvidék területén találjuk dombságainak az ország délnyugati részén. A Zalai-dombság tagolt völgyeitől Somogyország löszös vidékén át a Tolna-Baranyai dombvidékig tart. Sűrű folyóhálózattal rendelkezik, melyet további tavak szinesítenek. Az erdők borított a tájon, a völgyek mentén számos kistelepülés bújik meg a természet csendjében. Gazdag helyi örökséggel rendelkező falvakat turistautak sora köti össze a dombsági tájon keresztül. Itt található a Koppányvölgy Natúrpark, a villányi mellett számos borvidék, és a Balatontól délre fekvő Somogy-parti sík. Dombságainkon halad keresztül a Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra és a Dél-Dunántúli Piros túra.

Válogatások

Hungary: The most beautiful natural wonders of the country

Even though being a relatively low-lying landlocked countrí, Hungary boasts numerous beutiful landscapes, hillsides, lakes, viewpoints. This is to show the list of those, which should always be on the top of nature loving adventurers.

Termáltúrák, avagy termálfürdők két keréken

A Termáltúrák egy olyan válogatás melynek fókuszában a hazai és a határontúli termálfürdők állnak. Ezeken a túrákon termálfürdőtől termálfürdőig kerekezünk úgy, hogy közben felfedezzük a vidéki Magyaroszág rejtett kincseit.

Pilis Bike kerékpártúrák

A Pilisi Parkerdő területén tíz „Parkolj és Bringázz” pontot találtok, ahonnan számos, változatos nehézségű és hosszúságú kerékpártúra indul. Ezeken kívül két INFO pont is van, melyekhez vasúton is el lehet jutni. A Pilis Bike túrák ezek valamelyikéből indulnak.

TELJESÍTMÉNYTÚRÁK

Az elmúlt évtizedekben hazánkban egyre népszerűbbé váltak a teljesítménytúrák, ahol egyszerre többen hódolhatunk nagy szenvedélyünknek, és próbára tehetjük fizikai állóképességünket.

Instant teljesítménytúrák

Az instant teljesítménytúrán az adott útvonalat kell megadott szintidőn belül, az ellenőrzőpontokat érintve megtenni. A különbség a hagyományos teljesítménytúrához képest, hogy ezt az év bármelyik napján teljesítheted, amikor neked megfelel.

TANÖSVÉNYEK

A tanösvények olyan természetben kialakított túrautvonalak, amelyek mentén a tanösvény készítője több információs táblát helyezett ki. Ezeknek segítségével megismerhetjük a környék élővilágát, kulturális értékeit, és más hasznos információkkal gazdagodhatunk.

Kulcsosházak

A kulcsosház a turistaháznál kevésbé komfortos szálláshely, ahol a vendéglátó állandó jelleggel nem lakik ott, a kulcsot el kell kérni tőle a bejutáshoz. Jellemzően ellátás sincs, és a felszereltség alapszintű, olykor kifejezetten puritán.

Az Országos Kékkör pecsételőhelyei

Itt láthatjátok egyben, térképre vetítve az OKK valamennyi bélyegzőhelyét, fotókkal illusztrálva, hogy megérkezésetekkor ne kelljen sokáig keresni a bélyegzőt.

Összes régió

Dél-Alföld

Az Alföld déli része számos fontos történelmi és természeti látnivalót tartogat az idelátogatónak. Az ország két nagy folyója mellett számos kisebb vízfolyás várja a vízitúra szerelmeseit.

Dél-Dunántúl

Pannónia déli része megannyi felfedezni valót tartogat. Aki a nyüzsgést szereti az élvezheti a Balaton part adta túralehetőségeket, aki kerülné a tömeget az felfedezheti a Koppány völgy rejtett kincseit, vagy mint igazi természetbúvár elmerülhet a Mecsekerdő zavartalan csendjében.

Észak-Alföld

A magyar puszták északi része gazdag folyók szabdalta táján kalandozhatunk a homokbuckák, kurgánok és holtágak között, és addig láthatunk ameddig a szemünk ellát. A Tisza felső és középső vidékén kipróbálhatjuk evezőtudásunkat, vagy kerekezhetünk a vízfolyások mellett. 

Észak-Magyarország

Itt található Magyaroszág vulkáni és karszformákban gazdag vidéke melynek előterében az Alföld hordalékkúpsíksága és a Felső-Tisza vidéke terül el.

Közép-Dunántúl

Ezt a tájat számos tanúhegy sasbérc mészkő és dolomitforma díszíti, mely nem mellékesen csodás panorámát nyújt a környező térségre, legyen az a Balaton vagy a Marcal-medencéje. Akár gyalog akár vizen vagy akár kétkeréken keresünk, a  térségben gyorsan találunk fogunkhoz való túrautat .

Közép-Magyarország

Budapest számos épített csodája közül kikacsintva számos túralehetőséget találhatunk. A környező hegyek megannyi panorámát, és csendes erdőséget tartogatnak számunkra. A Dunakanyar és a szigetvilág körül kétkeréken vagy a hullámok között evezve  van lehetőségünk megcsodálni a régiót.

Nyugat-Dunántúl

A Szigetköztől a Mura partjáig, a Keszthelyi Riviérától a Soproni-hegységen át a Pannonhalmi dombságig vár téged a Kisalföld és a Nyugat Magyarországi Peremvidék számos felfedezésre váró rejtett kincse.


Nemzeti Parkok, rezervátumok és látványosságok

Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp