Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
  • Gellért hegyi panoráma
    Gellért hegyi panoráma Fénykép: Oláh Dániel, CC0, Unsplash

Magyarország

Közép-Európa több mint 1000 éves államisággal rendelkező országa, mely a Kárpátok ölelésében fekszik. A hegyekből lecsörgedező számtalan vízfolyás gyűjtőmedencéje, mely további számos termálvizet rejt. A bakancsos turisták által kedvelt középhegységei számos karszt és vulkanikus formával ékeskednek, legmagasabb pontja az 1014 méter magas Mátraerdőben található Kékes-tető. Itt találjuk Közép-Európa legnagyobb tavát a Balatont, valamint az Eurázsiai szteppevidék legnyugatibb tagját a Nagyalföldet. 

 

 

Outdooractive Editors  igazolt partner 
az oldal szerzője
LogóOutdooractive Editors

Úti cél Magyarországon


Régiók

Látnivalók MagyarországonAlföldek

A Kárpátok hordalékával feltöltött medencékből kettő található Magyarország területén, melyet Alföldként és Kisalföldként ismerünk. Kettőjüket a Dunántúli-Középhegység választja el. Itt találhatjuk az Eurázsiai szteppék legnyugatibb tagját, mely kialakulását keleti társaiktól eltérően a folyók munkájának köszönheti. Ezen síkvidékek területén a Duna és a Tisza két meghatározó folyónk mellett számos kisebb vízfolyással találkozhatunk, melyek mellett megannyi holtágat és hordalékkúpot találhatunk. Szélbarázdák és különböző buckák mellett a védett Kunhalmok ékesítik a tájat. Itt található továbbá a turisták által kedvelt Velencei-tó, a Tisza-tó, a Hortobágyi, a Fertő-tavi világörökségi helyszín, valamint az UNESCO szellemi kulturális örökség listáján szereplő Matyóföld és Mohács. Az Alföldön keresztül halad az Alföldi Kéktúra útvonala.

Középhegységek

Az ország lánchegységei részeit képezik az Északnyugati-Kárpátok és a Keleti-Alpok vonuatának. Ide tartozik az Észak-Magyaroszági Középhegység amely a Visegrádi-hegységtől tart egészen a Tokaj-Zempléni-hegyvidékig, valamint nyugaton az Alpokaljáról a Kőszegi és a Soproni-hegység. Röghegységeink közül a Dunántúli-középhegység a Balatontól egészen Budapestig húzódik, valamint délnyugaton büszkén emelkedik a Mecsek-hegység. Számos vulkáni, és karsztforma várja a túrázókat a hegyekben a kilátók és a várak mellett. A hegyek lábánál különböző borvidékek terülnek el táptalajt adva számos szőlőfajtának. Világörökségi helyszínek közül az Aggteleki-karszt, a Pécsi-ókeresztény sírkamrák, Hollókő, Pannonhalma, Tokaj hegyalja, és Budapest hegyvidéki részén elterülő várnegyed tartozik ide. Középhegységeinken keresztül halad keresztül az Országos Kéktúra, a Közép-Dunántúli Piros túra, a Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra, és a Dél-Dunántúli Piros túra.

Dombvidékek

Hazánkban a Dunántúli-dombság és a Nyugat-magyaroszági peremvidék területén találjuk dombságainak az ország délnyugati részén. A Zalai-dombság tagolt völgyeitől Somogyország löszös vidékén át a Tolna-Baranyai dombvidékig tart. Sűrű folyóhálózattal rendelkezik, melyet további tavak szinesítenek. Az erdők borított a tájon, a völgyek mentén számos kistelepülés bújik meg a természet csendjében. Gazdag helyi örökséggel rendelkező falvakat turistautak sora köti össze a dombsági tájon keresztül. Itt található a Koppányvölgy Natúrpark, a villányi mellett számos borvidék, és a Balatontól délre fekvő Somogy-parti sík. Dombságainkon halad keresztül a Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra és a Dél-Dunántúli Piros túra.

Válogatások

Hungary: The most beautiful natural wonders of the country

Even though being a relatively low-lying landlocked countrí, Hungary boasts numerous beutiful landscapes, hillsides, lakes, viewpoints. This is to show the list of those, which should always be on the top of nature loving adventurers.

Termáltúrák, avagy termálfürdők két keréken

A Termáltúrák egy olyan válogatás melynek fókuszában a hazai és a határontúli termálfürdők állnak. Ezeken a túrákon termálfürdőtől termálfürdőig kerekezünk úgy, hogy közben felfedezzük a vidéki Magyarország, és a környező országok rejtett vízi kincseit.

Pilis Bike kerékpártúrák

A Pilisi Parkerdő területén tíz „Parkolj és Bringázz” pontot találtok, ahonnan számos, változatos nehézségű és hosszúságú kerékpártúra indul. Ezeken kívül két INFO pont is van, melyekhez vasúton is el lehet jutni. A Pilis Bike túrák ezek valamelyikéből indulnak.

TELJESÍTMÉNYTÚRÁK

Az elmúlt évtizedekben hazánkban egyre népszerűbbé váltak a teljesítménytúrák, ahol egyszerre többen hódolhatunk nagy szenvedélyünknek, és próbára tehetjük fizikai állóképességünket.

Instant teljesítménytúrák

Az instant teljesítménytúrán az adott útvonalat kell megadott szintidőn belül, az ellenőrzőpontokat érintve megtenni. A különbség a hagyományos teljesítménytúrához képest, hogy ezt az év bármelyik napján teljesítheted, amikor neked megfelel.

TANÖSVÉNYEK

A tanösvények olyan természetben kialakított túrautvonalak, amelyek mentén a tanösvény készítője több információs táblát helyezett ki. Ezeknek segítségével megismerhetjük a környék élővilágát, kulturális értékeit, és más hasznos információkkal gazdagodhatunk.

Kulcsosházak

A kulcsosház a turistaháznál kevésbé komfortos szálláshely, ahol a vendéglátó állandó jelleggel nem lakik ott, a kulcsot el kell kérni tőle a bejutáshoz. Jellemzően ellátás sincs, és a felszereltség alapszintű, olykor kifejezetten puritán.

Az Országos Kékkör pecsételőhelyei

Itt láthatjátok egyben, térképre vetítve az OKK valamennyi bélyegzőhelyét, fotókkal illusztrálva, hogy megérkezésetekkor ne kelljen sokáig keresni a bélyegzőt.

Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp