Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Túra tervezése ide
Bivakszállás

Odvas-kői barlangszállás

Bivakszállás · Bükk-hegység · 447 m
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Az Odvas-kői barlangszállás
  Az Odvas-kői barlangszállás
  Fénykép: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség

A Bükk északi részén, vadregényes környezetben fekszik a mindig nyitott Odvas-kői barlangszállás. Bár nincs jó állapotban, egy erdei éjszakázásra így is megfelel, és a fallal, ajtóval és ablakokkal ellátott, tágas üreg előtti párkányon is alhatunk.

Természetesen kaotikus erdőségével, kisebb-nagyobb zúgóival és robusztus sziklaformáival a Csondró-völgy a Bükk egyik legizgalmasabb völgye. Oldalában emelkedik a szintekre szabdalt Alsó-Odvas-kő, amelynek falában tágas üreget alakítottak barlangszállássá. A sziklahajlék megjelenése már önmagában is izgalmas, így annak is érdemes felkeresnie, aki nem tervezi itt eltölteni az éjszakát: ajtó és két ablak tarkítja a sűrű lombozattal keretezett, jókora mészkőfal alját.

Bent emeletes ágy fakerete, valamint dobkályha található, de eredeti rendeltetését jelen (2023 eleji) állapotában egyik sem képes ellátni. Aki itt éjszakázna, jobban jár, ha (jó időben) kint dől le, a barlang előtt – egy keskeny falsáv elvileg esővédett, de a legkisebb szél is befújja a csapadékot. Bent a földön több mint 10 ember is elfér, ha nincsenek tócsák, ugyanis a sziklából itt-ott víz csepeg. A barlangszállás jelenleg nincs jó állapotban, de ha valaki el tudja engedni a legalapvetőbb komfortot is, és csupán egy viszonylag nomád bükki éjszakára vágyik sziklás és természetes környezetben, akkor a megfelelő felszerelések birtokában behúzódhat az üregbe. Ráadásul a hegység többi, szabadon igénybe vehető szálláshelyével szemben ide viszonylag kevesen járnak, így jó eséllyel nem kell osztozkodni a menedéken.

Víz a völgyben, a kb. 100 méterre, de jóval lejjebb található Ámor-forrásból szerezhető. WC és épített tűzrakó hely nincs, padot viszont találunk a „teraszon”. A barlangot föntről, a P jelzésű, és lentről, a K+ jelű turistaútról is el lehet érni egy jelzetlen ösvényen. Ami meglehetősen meredek, sziklás és nehezen járható, de legalább jól követhető.

A mészkő vízszintes réteglapjai mentén 450 m-es magasságban kialakult üreg kb. 10 m hosszú, 3,5 m magas, 14 m széles, nyílásába pedig 1967-ben emeltek falat a Kazincbarcikai MTK természetjárói. Az egyesület tagjai mindössze egy évvel korábban találtak rá a korábban állítólag pásztorok által használt, félreeső barlangra, amelyet az engedélyek gyors megszerzése után turistaszállássá alakítottak. A barlangszállás kívülről vonzó megjelenését nemcsak ablakainak, hanem tájba illő, fehér terméskő falának is köszönheti – ezt a hatóságok előírásainak megfelelően, tégla és egyéb mesterséges anyagok használata nélkül kellett megépíteni. Az augusztusi avatóünnepségen nagyjából négyszáz turista ünnepelte az új, akkoriban sokkal gazdagabban felszerelt építmény átadását.

Az Odvas-kői-sziklaüregben a neves barlangkutató, Kadić Ottokár egyszer próbagödröt ásott, de nem bukkant leletekre. A barlang látogatható, a közvetlen környezete viszont fokozottan védett. Lent a völgyben fut a Kohászok útja, avagy a „Kohász Kék" turistaút.

Nyitvatartás

Ma nyitva
vasárnap00:00–24:00
hétfő00:00–24:00
kedd00:00–24:00
szerda00:00–24:00
csütörtök00:00–24:00
péntek00:00–24:00
szombat00:00–24:00

Egész évben szabadon használható, de a környezete fokozottan védett, ezért a jelzett turistautakról letérni tilos!

Dömsödi Áron profilképe
Szerző
Dömsödi Áron 
frissítve: 2023-03-03

Fekvőhelyek

Fekvőhelyek száma
10

Általános


Rossz időben is ajánlott

Téli bivak

Van téli bivak

Árak

Ingyenes

Tömegközlekedéssel

 • Mályinkán a Mályinka, tűzoltószertár megállóban kell leszállni a buszról.

Megközelítés

 • Mályinkáról a K+ jelzést kell követnünk a Csondró-völgyben, majd az Ámor-forrás előtt balra, a hegyoldalra forduló, jelzetlen ösvényre válatni. Ez vezet el a barlangszálláshoz (2,1 km, 140 m szintemelkedés).
 • A Szentléleki Turistapark előtti parkolóból, a Miskolc - Mályinka út mellől indulva kövessük röviden az aszfaltot Miskolc irányába, majd az S-kanyar után térjünk balra a K+ jelzésre (a Látó-kövek felé). Erről a völgyben váltsunk jobbra a K▲ jelzésre, majd az Odvas-kő kilátópontjának elágazásánál tartsuk az egyenes irányt a P▲ jelzésen. Ez a P jelzéshez csatlakozik, amin szintén egyenes irányt tartva, kb. 450 m után találjuk azt a balra kiágazó, jelzetlen ösvényt, mely meredek, nehezen járható szakasszal vezet le a barlangszálláshoz (3,5 km, 11 m szintemelkedés).
 • Szintén Szentlélekről startolva kövessük röviden az aszfaltot Miskolc irányába, majd az S-kanyar után térjünk balra a K+ jelzésre (a Látó-kövek felé). Erről az Ámor-forrás után jobbra találjuk azt a jelzetlen ösvényt, ami meredeken vezet a barlangszálláshoz (3,4 km, 30 m szintemelkedés).

Parkolás

 • Mályinkán a temető környékén érdemes parkolni, ez viszonylag közel található a turistaúthoz. (A tűzoltó szertár előtt látszólag nagyobb placc található, de ez nem parkolóhely, mivel itt fordulnak az autóbuszok.)
 • A fennsíki Szentléleken található parkoló, amit a Google Térkép „Szentlélek autó parkoló" néven jelöl.

Koordináták

DD
48.138410, 20.512183
DMS
48°08'18.3"N 20°30'43.9"E
UTM
34U 463708 5331799
w3w 
///ókor.ikonok.betalál
Navigáció Google Térképpel

Ajánlatok a környéken

ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 16,5 km
Időtartam 5:10 óra
Szintemelkedés 756 m
Szintcsökkenés 756 m

A Bükkhát dombsági térszínéről teszünk látogatást a Kis-fennsíkra, a két táj között pedig az átmenetet alkotó Északi-Bükk völgyvadonjaiban túrázunk.

2
Szerző: Kisida András,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Bükkvidék
Jókai nyomán a Bükkben
ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 16,5 km
Időtartam 4:50 óra
Szintemelkedés 600 m
Szintcsökkenés 600 m

A dimbes-dombos Bükkhát egyik medencéjébe települt Tardonáról kapaszkodunk fel a fennsík pereméig kirándulásunkon. Kóstolót veszünk az Északi-Bükk ...

Szerző: Kisida András,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Bükkvidék
A Bükk-fennsík kaszálórétjein
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 17,8 km
Időtartam 5:20 óra
Szintemelkedés 663 m
Szintcsökkenés 663 m

A hegység platójának klasszikus körét járjuk be, felkeresve a csipkéskúti ménest és a csikók játszótereként szolgáló régi kaszálóréteket, a Nagy ...

Szerző: Német-Bucsi Attila,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 20,4 km
Időtartam 6:15 óra
Szintemelkedés 782 m
Szintcsökkenés 782 m

A Bükk karsztjelenségeinek tárházát, tájhasználatának pedig látványos lenyomatait vonultatja fel ez a hosszú, mégsem megerőltető útvonal.

3
Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Bükkvidék
Körtúra a Bükk fennsíkjain
ajánlott túra Nehézség nehéz nyitva
Hossz 19,5 km
Időtartam 5:50 óra
Szintemelkedés 746 m
Szintcsökkenés 746 m

Rengeteg látnivalót és élményt felvonultató körtúránk a Bükk-fennsík tájaira kalauzol el. Az útvonal hosszú, és a sok megálló elég időt kíván, ...

1
Szerző: Kisida András,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség közepes
Hossz 10,9 km
Időtartam 1:10 óra
Szintemelkedés 385 m
Szintcsökkenés 385 m

Különleges, érintetlen erdők és rétek között vezető kalandos útvonal. Jávorkút  és a Kis-Mező fennsíkja, a Kecskeláb-rét töbrei garantáltan ...

Szerző: Németh Csaba,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség nehéz nyitva
Hossz 27,1 km
Időtartam 7:55 óra
Szintemelkedés 845 m
Szintcsökkenés 1 211 m

A hegység két ikonikus és legendás turistaházát összekötő útvonal a Bükköt keresztező túra 3. szakasza. Élménydús, de hosszú és fárasztó vándorlás ...

Szerző: Kisida András,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Bükkvidék
Barangolás az Óriások asztalán
ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 18,5 km
Időtartam 5:30 óra
Szintemelkedés 687 m
Szintcsökkenés 687 m

A Bükk fennsíkjának kellemes hangulatú kaszálórétjeit és panorámás mészkőszirtjeit fűzi fel túránk, mely a hegység két legmagasabban fekvő ...

9
Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Tulajdonságok

Rossz időben is ajánlott
 • Saját térkép
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 2 Közeli túrák
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp