Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Túra tervezése ide
Bivakszállás

Ódorvári bivakkunyhó

· 1 értékelés · Bivakszállás · Bükk-hegység · 534 m
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Éjszaka az Ódorvárnál
  Éjszaka az Ódorvárnál
  Fénykép: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség

A Bükk és az ország legötletesebben megalkotott erdei menedékhelyeinek egyike áll az Ódorvár sziklabástyája mellett, a Déli-Bükk kapujában. Nagyszabású panoráma, kényelmes pihenőhely és zárható éjjeli hajlék izgalmas, könnyen elérhető helyszínen – ezeket kínálja az ódorvári fakunyhó.

A kunyhó...

A bükki Hór-völgy alsó szakaszát közrefogó meredek lejtőket éles sziklakiszögellések, tekintélyes mészkőbordák tarkítják. Látványos képviselőjük az Ódorvár hegyes orma, amely valójában a völgytalpig lefutó, hosszú „sziklafonat” csúcsa. Oldalában, az Ódor-hegy ellaposodó pontján áll az a pihenőhely, amelynek esőbeállója klasszikus erdei bivakhelyet rejt. Az asztalok és padok fölé emelt tetőszerkezet padlása ugyanis fedett menedék, mindig nyitva álló ajtajához létrán lehet felkapaszkodni.

A kunyhóban nincsenek priccsek, a padlón 4 ember fér el kényelmesen, de akár hatan is fekhetnek, igaz, ebben az esetben a ki-bejárkálás körülményes, mert nem mindenki előtt szabad az út az ajtóig. Matrac és hálózsák használata persze elengedhetetlen, a tető viszont jól zár, az eső és a szél miatt nem kell aggódnunk. (A házat övező lapos placcon egyébként sátrak is elférnek.) Javasolt vinni egy réteget (pl. sátoralátétet) a matrac alá, hogy megvédjük a deszkapadló szálkáitól.

A pihenőhelynek része egy padokkal körberakott tűzrakó, valamint több pad és asztal is, és a dózerút mentén a forrás felé indulva, jobboldalt három erdei wc-t találunk. Vízért sem kell messze menni, a bővizű (kb. 5 percnyire található) Zsilibes-forrás egész évben működik.

...és környezete

A kunyhó mellett mászhatunk fel az Ódorvár sziklájának tetejére, ahonnan nagyszabású panoráma tárul fel: a Hór-völgy mentén legyezőszerűen nyílik szét a tér, és a Bükk-fennsík sziklás oldaláig hullámzik a hegyvidék; ellenirányban pedig az Alföldbe simul a hegység lába. Hazai viszonylatban még a magasságok is tekintélyesnek mondhatók, hiszen „hatszázas” bércek sorakoznak körös-körül. A szikla oldalában tátong az Ódorvári-(cseppkő)barlang bejárata.

A szomszédban kanyarodó, széles dózerút ellenére idilli a helyszín: bár jól megközelíthető, mégsem a hegység szélén fekszik, és a szomszédos (jókora) tarvágások sem zavarnak bele a képbe, természetes erdőkép társul a szikla körüli, meredek lejtőkhöz. Az ódorvári bivakkunyhó elsősorban azoknak jöhet jól, akik kiépített és vadregényes helyszínen éjszakáznának a bükki rengetegben; többnapos vándorlások útvonalaiba csak a kezdő- vagy az utolsó nap estéjén lehet ideálisan beleszőni. Tervezéskor vegyük figyelembe, hogy a Hór-völgyből felkapaszkodó ösvény jó meredek, a Völgyfő-ház felől könnyebb a feljutás, és Cserépfalu irányából a térképekről leolvasható, jelzetlen erdei utakon közelítve oszlik el legjobban a szint.

A kunyhó korábban a barlangászok menedéke és tárolóhelye lehetett, de állapotba a 2010-es évek végére leromlott. 2020-ban az Egererdő és barlangászok összefogásának köszönhetően újjáépítették, és azóta is kifogástalan állapotban, mindig nyitva várja a túrázókat. Kialakítása és elhelyezkedése miatt a 2020-as évek elején az ország egyik legjobb nyilvános erdei menedékhelye: mindennel felszerelt, de nem túlépített, tájba illő házikó izgalmas környezetben, forráshoz közel, egy nagyszerű kilátópont mellett. Ráadásul nem véletlenül csillagoségbolt-park a Bükk; éjjelente a hegység fölött számtalan csillag látszik - míg az Alföldön a falvak lámpái hunyorognak.

Nyitvatartás

Ma nyitva
vasárnap00:00–24:00
hétfő00:00–24:00
kedd00:00–24:00
szerda00:00–24:00
csütörtök00:00–24:00
péntek00:00–24:00
szombat00:00–24:00

Egész évben szabadon látogatható.

Dömsödi Áron profilképe
Szerző
Dömsödi Áron 
frissítve: 2023-03-08

Fekvőhelyek

Fekvőhelyek száma
6

Általános


Rossz időben is ajánlott

Szolgáltatások

Térerő

Téli bivak

Van téli bivak

Árak

Ingyenes

Tömegközlekedéssel

 • Cserépfalu széléről, a Hórvölgyi útelágazás buszmegállóból érdemes nekivágni a Hór-völgynek.
 • A Felsőtárkány, Csárda buszmegálló Felsőtárkány keleti szélén található, innen is indulhatunk.
 • Noszvajról indulva a Noszvaj, várhegyi elágazás buszmegálló az ideális startpont.
 • Répáshután a Répáshuta, községháza buszmegállóban kell leszállni.

Megközelítés

 • Cserépfalu határából, a Déli Kapu Látogatóközponttól a K+ jelzést kell követnünk a Hór-völgyben, amit az első turistaút-elágazásnál, a Kis-rét előtt hagyunk el. Itt balra térünk a KL jelzésre, amely felvezet az Ódorvárhoz (6,6 km, 321 m szintemelkedés).
 • Felsőtárkány széléről kövessük bal felé a K/ jelzést, majd amikor az véget ér, haladjunk tovább egyenesen a S jelzésen, de csak röviden, az Oldal-völgy rétjének végén lévő elágazásig. Itt térjünk jobbra a P+ jelzésre, amit a Völgyfő-házig kell követnünk. Innen a PL jelzés vezet az Ódorvárhoz (7 km, 357 m szintemelkedés).
 • Noszvajról a S◼ jelzésen kell elindulnunk, majd rögtön a tónál balra fordulni a ST jelzésre, amelyet a Vasbánya-nyeregig követünk. Itt jobbra térünk a P jelzésre, amit a Völgyfő-házig kell követnünk. Innen a PL jelzés vezet az Ódorvárhoz (9,9 km, 391 m szintemelkedés).
 • Répáshutáról a K◼ jelzésen jutunk el a Hór-völgybe, ahol jobbra fordulunk a P jelzésre. Amikor ez kikanyarodik a völgyből, kövessük tovább egyenesen a K+ jelzést, amiről a Kis-rét után váltunk jobbra, a KL jelekre. Ezeken érjük el az Ódorvárat (10,5 km, 267 m szintemelkedés).

Parkolás

 • Autóval érkezve érdemes a Hór-völgy bejáratánál, a Déli Kapu Látogatóközpontnál parkolni.

Koordináták

DD
47.984138, 20.511464
DMS
47°59'02.9"N 20°30'41.3"E
UTM
34T 463546 5314652
w3w 
///csésze.augusztus.locsoló
Navigáció Google Térképpel

Ajánlatok a környéken

ajánlott túra Nehézség könnyű
Hossz 6,9 km
Időtartam 4:00 óra
Szintemelkedés 197 m
Szintcsökkenés 197 m

A BükKiNyúlsz! túra legkisebb távján sok minden megtörténhet... dimbek-dombok, Cserépfalu idilli utcáinak felfedezése, alkalom egy könnyed futásra ...

1
Szerző: Lévai Zsuzsa,   Magyar Természetjáró Szövetség
Nehézség közepes
Hossz 13,8 km
Időtartam 8:00 óra
Szintemelkedés 464 m
Szintcsökkenés 464 m

A BükKiNyúlsz! teljesítménytúra 13 km-es távja a "Nyúlfarknyi" becenevet kapta, de azért ne becsüljétek alá! A túra a kicsik és nagyok tetszését is ...

1
Szerző: Lévai Zsuzsa,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség közepes
Hossz 26,6 km
Időtartam 10:00 óra
Szintemelkedés 774 m
Szintcsökkenés 774 m

Indulj el a BükKiNyúlsz! teljesítménytúrán, és nézd meg mi van a "Nyúlon túl"! A 26 km-es szakasz elkalauzol a Déli-Bükk meseszép szakaszaira, hogy ...

Szerző: Lévai Zsuzsa,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség közepes
Hossz 35,5 km
Időtartam 11:00 óra
Szintemelkedés 1 436 m
Szintcsökkenés 1 436 m

A BükKiNyúlsz! teljesítménytúra második legizmosabb távját csak "Nyúlánk" néven emlegetik az alkotók. Na nem azért, mintha rossz lenne, sokkal ...

Szerző: Lévai Zsuzsa,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség nehéz
Hossz 60,1 km
Időtartam 14:00 óra
Szintemelkedés 2 349 m
Szintcsökkenés 2 349 m

A BükKiNyúlsz! teljesítménytúra leghosszabb és legkeményebb távján a gyönyörű útvonal és a kihívás garantált! A 60 km-es pálya a Bükk déli ...

Szerző: Lévai Zsuzsa,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Bükk-hegység
A Török úton a Bükk déli kapujához
ajánlott túra Nehézség könnyű
Hossz 12,8 km
Időtartam 4:00 óra
Szintemelkedés 559 m
Szintcsökkenés 559 m

Tekervényes túránkkal a Déli-Bükk mélyére kalandozunk, ahol a Hór-völgy felé magasodó sziklaormon felkeressük a már csak nyomaiban felsejlő Ódorvárat.

2
Szerző: Német-Bucsi Attila,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 15,1 km
Időtartam 4:15 óra
Szintemelkedés 408 m
Szintcsökkenés 408 m

A vulkanikus eredetű Bükkalja lankás dombvidékére látogatunk túránkkal. Utunk felfűzi az Ördög-szikla és a Kő-völgy tansövények nagy részét; az ...

8
Szerző: Kisida András,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Bükkalja
Kalandos körtúra a Bükkalján
ajánlott túra Nehézség nehéz
Hossz 8,8 km
Időtartam 4:00 óra
Szintemelkedés 170 m
Szintcsökkenés 170 m

Cserépfaluból indulva egy merész fizikai kihívásokkal, de akadálymentesen is járható erdei körtúrán fedezzük fel Észak-Magyarország e rejtett ...

Szerző: _ MTSZ,   MTSZ - együttműködő szervezetek

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

5,0
(1)
Orbán Tibor
2023-03-07 · Közösség
Az 1970-es, 80-as évek környékén a Csikorgó mellett volt egy hasonló szálláshely, ahol többször éjszakáztam.
Mutass többet!

A közösség fényképei


Tulajdonságok

Rossz időben is ajánlott Térerő
 • Saját térkép
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 2 Közeli túrák
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp