Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Túra tervezése ide
Turistaház

Galyatető Turistacentrum

· 17 értékelés · Turistaház · Mátravidék · 931 m
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Galyatető Turistacentrum esti kivilágításban
  Galyatető Turistacentrum esti kivilágításban
  Fénykép: Tassy Márk, Magyar Természetjáró Szövetség

A Magyarország egyik legmagasabb pontján, az Országos Kéktúra mentén található Galyatető Turistacentrum klasszikus, mégis reprezentatív turistaszállás extrákkal, ahol látványosan találkozik a régi és az új.

A Galyatető Turistacentrum is kedvezményekkel várja a Természetjáró Kártya tulajdonosokat.

Ha valaki modern és kényelmes, minden igényt kielégítő, mégis a bakancsos turista-hagyományokhoz hű szállást keres a Mátrában, ahol megpihenhet a fárasztó gyaloglás után, és finomakat ehet, a legjobb helyen jár. A 2014-ben kívül-belül megújult Galyatető Turistacentrumnak már a megjelenésében is a múlt és a jelen, sőt a jövő találkozása ölt testet. Az 52 fő elszállásolására alkalmas, 770 négyzetméteres komplexum az eredetileg az 1930-as évek végén létesült Nagyszálló építésvezetőjének irodájából és munkásszállójából született újjá.

A gyökereit nem is akarja letagadni: a felújítása során felhasználták a környék jellegzetes kőzetét, a mátrai andezitet, amellyel szépen harmonizálnak az olyan modern építőanyagok, mint a látszó vasbeton. A vezető építész, Kovács Csaba kifejezetten arra törekedett, hogy a turistaház „kulturális híd legyen a múlt és a jövő között”.

A belső tér a hagyományoknak és a rendeltetésnek megfelelően a túrázók számára kedves „barátságos puritánság” jegyében készült, amit a skandináv eleganciát sugalló fa étkezőasztalokkal és székekkel felszerelt, igényes étteremként is működő központi térbe belépve azonnal érezni lehet. A fogvacogtató téli hidegben különösen hívogató a hőálló üveggel ellátott kandalló, amely olyan tekintélyes méretű, hogy még bográcsozásra is alkalmas. 

A hagyományok és a csúcstechnika ötvöződését jelzi az is, hogy a turistaházat igyekeztek környezetbarát szellemben kialakítani. A konyha kivételével mindenhol LED világítás van, a melegvíz- illetve áramellátást napkollektorok és napelemek segítik, a csapadékvizet pedig felhasználják a vécék öblítésére.

A Galyatető Turistacentrumban minden természetjáró megtalálja az igényeire szabott szálláshelyet: a kétágyas, saját fürdővel ellátott szobákat éppúgy, mint az egy légterű hálótermet, sőt az udvaron sátrazni, míg a közeli Péter-hegyesén álló kilátóban bivakolni is lehet.

Szobatípusok

 • Az 1. emeleti szobákból 2 db 2 ágyas, 3 db 3 ágyas, 1 db pedig 4 ágyas. Mindegyikhez külön fürdő tartozik zuhanyzóval és WC-vel. A földszinten van egy akadálymentesített szoba is.
 • A 2. emeleten a bakancsos turisták igényeire szabott, 32 férőhelyes egy légterű hálóterem található négyesével elszeparált emeletes ágyakkal. A közös használatú zuhanyzók és WC-k a folyosó végén helyezkednek el.
 • A turistaház udvarán kialakítottak egy külön helyet 10-15 sátor számára is. Az itt letelepedő vendégek a kinti mosdókat és zuhanyzókat használhatják, és igénybe vehetik a turistacentrum további szolgáltatásait is.
 • Hazánkban egyedülálló módon lehetőség van a közeli, 960 méteres magasságban álló Galya-kilátóban bivakolni is. Az építményben kialakított három hálókamrát színes ablakok díszítik, a kilátószintről csodálatos panoráma nyílik a Mátra csúcsaira. A szállás egész évben igénybe vehető, de derékaljat és hálózsákot hozni kell. Áramszolgáltatás és wi-fi van.
 • A turistacentrum közvetlen szomszédságában található a pótágyakkal együtt legfeljebb 15 fő elszállásolására alkalmas, teljesen különálló Galya Apartmanház 6 db 2 ágyas szobával, 2 fürdőszobával és  WC-vel.

Szolgáltatások

 • Bisztró, kávézó: ahol nemcsak a szállóvendégeket várják (félpanziós ellátás kérhető), hanem a kirándulókat, túrázókat, kerékpárosokat is étkezésre, kávéra.
 • Tesztközpont és üzlet: Az outdoor sportok kedvelői cipőket, kerékpárokat, bakancsokat, illetve egyéb felszereléseket próbálhatnak ki terepen. Idénynek megfelelően kerékpár- és síszerviz várja az érdeklődőket.
 • Zarándokhely: az épület udvarán kialakított „csendes helyiség”, amelynek érdekessége, hogy nincsenek ablakai, a falakon csillagképek formájában elhelyezkedő réseken keresztül szűrődik be a fény.
 • Kilátó: A Turistacentrumtól 300 m-re helyezkedik el a Péter-hegyese kilátó, amely megújult formában, a lombkorona fölé magasodva várja látogatóit.
 • Sí – és bakancstároló: a Turistacentrum földszinti részén kialakított helyiségben.
 • Kültéri egységek: terasz, kert.
 • Szabadidős lehetőségek: túrázás, síelés vezetett túrák, kerékpározás, kerékpárkölcsönzés, outdoor felszerelések tesztelése, kerékpárszerviz.
 • Internet: wi-fi hozzáférés mindenhol.
 • Parkolás:  ingyenes.
 • Egyéb szolgáltatások: poggyászmegőrzés, mosási-szárítási lehetőség, bakancsszárítás, bankett, sítároló, kerékpármosó.

Nyitvatartás

Ma nyitva
A turistacentrum az év minden napján várja a vendégeit. A recepció és étterem 8:00-tól 20:00-ig van nyitva.

Fekvőhelyek

Ágyak száma
20
Ágyak száma kétágyas szobákban
4
Fekvőhelyek száma
32
Téli bivak
15

Általános

Építés éve: 2014
Akadálymentes
Családoknak
Rossz időben is ajánlott

Felszereltség

Zuhany

Fizetési lehetőségek

Bankkártya

Szolgáltatások

Térerő
Hotspotos internet

Tanfolyam

A Galyatető Turistacentrum vállal céges rendezvényszervezést, csapatépítést, osztálykirándulások, családi összejövetelek és ünneplések kivitelezését. A programok összeállítása során kifejezett törekvésük a természet, a természetjárás lehető legtisztább, legegyszerűbb, legigazabb megismertetése. A részletekről itt tájékozódhatsz.

Téli bivak

Van téli bivak
Kulcs szükséges
Fűtött téli bivak
Bivakolni Magyarországon egyedülálló módon a turistaház feletti Péter-hegyesén álló Galya-kilátóban lehet, ahol 3 db., egyenként 5 fő befogadására alkalmas helyiség van. Ezekbe a színes és kerek, a tervezők szerint hobbitajtókat idéző ablakokon át lehet bejutni. Áramellátás és wi-fi van, fűtés viszont nincs. A bivakoló vendégek a 200 méterrel arrébb és 30 méterrel lejjebb fekvő ház udvarán lévő mosdót vehetik igénybe.

Árak

kezdőár   4 200,00 Ft

A szállás árából a Természetjáró Kártya (TEKA) tulajdonosoknak 20% kedvezmény jár.

 Szobák:

 • 2 ágyas szoba reggelivel: 12400 Ft/éj
 • 3 ágyas szoba reggelivel: 18600 Ft/éj
 • 4 ágyas szoba reggelivel: 24800 Ft/éj

Gyermekek kedvezményes elhelyezése:

 • 3 éves korig (szülővel közös fekhelyen) díjtalan
 • 7 éves korig 50% kedvezmény a szállásdíjból

Közös hálóterem (bakancsos szállás, zuhanyzóhasználattal és reggelivel)?

 • Szállás: 4200 Ft/fő/éj
 • Természetjáró Kedvezménykártyával: 3360 Ft/fő/éj

Privát fülke a közös hálóteremben (A fülke foglalása esetén kizárólag ti kerültök elszállásolásra a bakancsos szállás adott fülkéjében, zuhanyzóhasználattal és reggelivel:

 • Szállás: 16800 Ft/4 fő/éj

Sátorhely (áram-, internet-, mosdó, és zuhanyzóhasználattal)

 • 1 fős sátorhely: 1250 Ft/éj
 • 4 fős sátorhely: 5000 Ft/éj

Bivak (áram-, internet-, mosdó, és zuhanyzóhasználattal)

 • Szállás ingyenes, takarítási díj 2000 Ft/fő/éj

A szállás árai az idegenforgalmi adót nem tartalmazzák.

Az adatok csak tájékoztató jellegűek, és a 2020 szeptemberi állapotot tükrözik. Foglalás előtt mindig tájékozódj a szállás honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

Cím

Galyatető Turistacentrum
Kodály Zoltán sétány hrsz. 1182/20
3234 Galyatető

Megközelítés

Gépkocsival megközelíthető

Tömegközlekedéssel

 • Galyatetőre volánbusszal lehet feljutni; a Kodály Zoltán sétány megállónál kell leszállnunk. 

Megközelítés

 • A Kodály Zoltán sétány buszmegállótól keletre kell elindulnunk a S jelzést követve, hogy 400 méternyi séta után megérkezzünk a turistacentrumhoz.
 • A létesítmény az Országos Kéktúra nyomvonalán fekszik. Kékestetőtől 11,2 km-es, kb. 450 méter szintemelkedést magába foglaló gyaloglással érjük el a K jelzést követve, míg Mátraszentlászlóról csak 4,2 km-t kell sétálnunk a turistaházig.
 • Galyatető igazi turisztikai csomópont, áthalad rajta vagy itt végződik számtalan más jelzés is, köztük a S, a P, a K+, a Z●, a Z▲, a P▲, a Mátra-bérc túra (ʍ) és a Mária-út (). A P jelzés mentén Mátramindszentről például 8,4 km alatt jutunk fel a turistacentrumhoz, közben tekintélyes, 700 méteres szintemelkedést küzdve le.

Parkolás

 • Galyatetőre Gyöngyös felől a 24-es úton, a parádsasvári elágazásnál balra kanyarodva juthatunk fel, vagy Hatvanból Pásztón keresztül a 21-es úton. Mindkét útvonal meglehetősen kanyargós, mert átvezet minket a Mátra hegyei között, de éppen ezért nagyon látványos is.
 • A turistacentrum vendégeinek ingyenes, fedett parkolót alakítottak ki a turistaház mögött. 

Koordináták

DD
47.916589, 19.923864
DMS
47°54'59.7"N 19°55'25.9"E
UTM
34T 419596 5307590
w3w 
///zöldül.tanult.vacsorák
Navigáció Google Térképpel

Ajánlatok a környéken

ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 19,9 km
Időtartam 8:00 óra
Szintemelkedés 820 m
Szintcsökkenés 820 m

Hosszabb körtúra Galyatetőről változatos terepen, patakok mentén, rejtélyes eredetű sáncvárral, négy kilátóval, egy kis vadasparkkal, az egykori ...

2
Szerző: Farkas Péter,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Mátra-hegység
A martalócok nyomában
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 4,5 km
Időtartam 1:30 óra
Szintemelkedés 209 m
Szintcsökkenés 208 m

Ha csak most ismerkedsz a túrázással, bátran ajánljuk neked ezt az könnyed, élményekkel teli, a lábizmokat kellemesen átmozgató útvonalat, ami két ...

8
Szerző: Szabó Eszter,   Magyar Természetjáró Szövetség
Terepfutás · Mátra-hegység
Bérc kóstoló
ajánlott túra Nehézség nehéz nyitva
Hossz 19,3 km
Időtartam 3:30 óra
Szintemelkedés 782 m
Szintcsökkenés 782 m

Vérbeli mátrai kör, ahol kóstolót kapunk a hegység emelkedőiből, szikláiból, kilátásából, patakjaiból. Futókörünk nagy része a környék legismertebb ...

1
Szerző: Németh Ádám,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 19,8 km
Időtartam 7:00 óra
Szintemelkedés 692 m
Szintcsökkenés 692 m

A túra Galyatetőről nyugatra barangolja végig a Mátrát egészen Ágasvárig és a Foton-rétig. Három falut szelünk át, miközben látnivalókban sem lesz ...

9
Szerző: Szabó Eszter,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Mátra-hegység
Zarándokút az Erdők Királynéjához
ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 16,1 km
Időtartam 4:50 óra
Szintemelkedés 517 m
Szintcsökkenés 517 m

A 16 kilométeres körtúra a Galyatető Turistacentrumtól indul, legtávolabbi pontja pedig a fallóskúti kegyhely, ahol az Erdők Királynéjával is ...

Szerző: Dabis Silvius B.,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 8,2 km
Időtartam 2:45 óra
Szintemelkedés 449 m
Szintcsökkenés 449 m

A Galya-tető északi, bükkösök fedte, meredek oldalán cirkál ez a rövid, mégis kemény körtúra. Az útvonal levezet Mátraalmásra, majd az ország ...

1
Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség könnyű
Hossz 12,7 km
Időtartam 4:00 óra
Szintemelkedés 612 m
Szintcsökkenés 612 m

Az ország második legmagasabb hegytömbjéről a még megmaradt fenyvesek közt ereszkedik le túránk a Mátra-nyeregbe, közben a Kékes egyre közeledő, ...

3
Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Mátra-hegység
Galyatetői kis kör a bükkök csarnokában
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 5,1 km
Időtartam 1:40 óra
Szintemelkedés 234 m
Szintcsökkenés 234 m

Rövid, de tartalmas kirándulás Galyatető környékén: a turistaszezonban nyüzsgő faluban nem is gondolnánk, milyen vadregényes, ritkán járt erdők ...

5
Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség

Mutass mindent

Közeli turistaházak

 Ezek automatikusan generált javaslatok.

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

4,9
(17)
Szabó Tamás
2022-05-22 · Közösség
Háromból két étel remek, az az egy viszont kritikán aluli.
Mutass többet!
Makai Gabriella
2020-12-27 · Közösség
20% kedvezmény
Mutass többet!
Budainé Márta
2020-12-27 · Közösség
20%
Mutass többet!
Az összes értékelés mutatása

A közösség fényképei


Szállásfoglalás

Foglalj a szállás honlapján!
közvetlenül a szállásnál

Tulajdonságok

Családoknak Rossz időben is ajánlott Zuhany Gépkocsival megközelíthető Bankkártya Térerő Hotspotos internet

Galyatető Turistacentrum

Kodály Zoltán sétány hrsz. 1182/20
3234 Galyatető
 • Saját térkép
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 16 Közeli túrák
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp