Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
  • Munții Carpați (Munții Tatra, Polonia)
    Munții Carpați (Munții Tatra, Polonia) Fénykép: Andrzej Rusinowski, CC0, Unsplash
  • Munții Carpați (Munții Piatra Craiului, Romania)
    Munții Carpați (Munții Piatra Craiului, Romania) Fénykép: Mari Potter, CC0, Unsplash

Kárpátok

A Kárpátok egy 1500 km hosszúságú magashegység Közép-Európában, mely ívesen öleli körbe a Kárpát medencéket a Dévényi-kaputól egészen a Vaskapu-szorosig. Változatos tájait szervezetten 1873 óta járják turisták. Mészkő szirtjein számos történelmi emléket találunk, míg a vulkanikus Magas-Tátrában találjuk legmagasabb pontját 2655 méteres Gerlachfalvi-csúcsot.
Outdooractive Editors  igazolt partner 
az oldal szerzője
LogóOutdooractive Editors

Látnivalók, Kárpátok területén


A sokszínű Kárpátok

A Kárpátok tagolt hegykoszorúja a Dunától egészen a Dunáig tart.  Különlegessége a tagoltságából fakad, éppen ezért a hegység sokszínű tele változatos felfedezni való tájakkal. A Kárpátokban találunk kialudt vulkánokat, mészkőszirteken kapaszkodó várakat, érintetlen tájakat, nyújtózkodó bérceket valamint számos megbúvó kincset. Testvérénél az Alpoknál alacsonyabb, ezért kevésbé szükséges a magashegységi túratapasztalat. Kevésbé kiépített, így a zordon Kárpátok  különleges élményben részesíti a vándort a sokszínűségének és vadságának köszönhetően. Természeti kincsei mellett számos nép telepedett le és élt a hegységben. Színes településeik, történelmi elmékeik, és élő hagyományaik tovább tarkítják a természet e mesés szegletét mely felejthetetlen élménnyel gazdagítja az arra járó turistát.
Napfelkelte a Kárpátokban
Fénykép: Vlad Kiselov, Unsplash
A Kárpátokban könnyen találunk inaktív vulkánokat, mészkősziklákon álló kastélyokat, szűz természetet, elsöprő szépségű hegygerinceket és sok más rejtett kincset. A Kárpátokban különböző etnikumok élnek, melyek a hegyvidéki kultúrák és hagyományok színes változatát alkotják. A hagyományos falvak mellett a történelmi és kulturális helyeket is érdemes meglátogatni.
Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Magyarország, Ukrajna, Románia és Szerbia területén terül el a hatalmas hegység, melynek még további számos nép a lakója. Éppen ezért nem meglepő, hogy a hegységnek számos felosztása létezik. Éppen ezért itt meg szeretnénk jegyezni, hogy a szűken értelmezett Kárpátok mellett, a térkép vonalain belül az Erdélyi-medence, a Biharerdő avagy Erdélyi-középhegység és a Bánsági-hegyvidék kis és középtájait is megtaláljuk.
Dragan Völgyi Gyűjtőtó
Fénykép: Paul Mocan, Unsplash
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp