Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
  • Fagaras
    Fagaras Fénykép: Megyeri Lajos, CC0, Pixabay
  • Piatra Craiului
    Piatra Craiului Fénykép: David Marcu, CC BY-SA, Unsplash
  • HIgh Tatras
    HIgh Tatras Fénykép: Mareklustak, Pixabay

Kárpátok

A Kárpátok egy 1500 km hosszúságú magashegység Közép-Európában, mely ívesen öleli körbe a Kárpát medencéket a Dévényi-kaputól egészen a Vaskapu-szorosig. Változatos tájait szervezetten 1873 óta járják turisták. Mészkő szirtjein számos történelmi emléket találunk, míg a vulkanikus Magas-Tátrában találjuk legmagasabb pontját 2655 méteres Gerlachfalvi-csúcsot.
Outdooractive Editors  igazolt partner 
az oldal szerzője

Úti cél, Kárpátok területén


Látnivalók, Kárpátok területén


Fedezd fel a vidéket

A sokszínű Kárpátok

A Kárpátok tagolt hegykoszorúja a Dunától egészen a Dunáig tart.  Különlegessége a tagoltságából fakad, éppen ezért a hegység sokszínű tele változatos felfedezni való tájakkal. A Kárpátokban találunk kialudt vulkánokat, mészkőszirteken kapaszkodó várakat, érintetlen tájakat, nyújtózkodó bérceket valamint számos megbúvó kincset. Testvérénél az Alpoknál alacsonyabb, ezért kevésbé szükséges a magashegységi túratapasztalat. Kevésbé kiépített, így a zordon Kárpátok  különleges élményben részesíti a vándort a sokszínűségének és vadságának köszönhetően. Természeti kincsei mellett számos nép telepedett le és élt a hegységben. Színes településeik, történelmi elmékeik, és élő hagyományaik tovább tarkítják a természet e mesés szegletét mely felejthetetlen élménnyel gazdagítja az arra járó turistát.
Napfelkelte a Kárpátokban
Fénykép: Vlad Kiselov, Unsplash

În Munții Carpați găsim cu ușurință vulcani inactivi, castele cocoțate pe stâncile de calcar, natură virgină, creste montane de o frumusețe copleșitoare și multe alte comori ascunse. În Carpați s-au stabilit diferite grupuri etnice care au un farmec autentic și formează o varietate colorată de culturi și tradiții montane. Iar pe lângă satele tradiționale, merită vizitate și locurile istorice și culturale.

Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Magyarország, Ukrajna, Románia és Szerbia területén terül el a hatalmas hegység, melynek még további számos nép a lakója. Éppen ezért nem meglepő, hogy a hegységnek számos felosztása létezik. Éppen ezért itt meg szeretnénk jegyezni, hogy a szűken értelmezett Kárpátok mellett, a térkép vonalain belül az Erdélyi-medence, a Biharerdő avagy Erdélyi-középhegység és a Bánsági-hegyvidék kis és középtájait is megtaláljuk.
Dragan Völgyi Gyűjtőtó
Fénykép: Paul Mocan, Unsplash

Tevékenységek, Kárpátok területén


Mutass mindent tevékenységet Mutass kevesebbet!
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp