Megosztás
Megjelölés
Tervezz túrát ide!
Figyelmeztetések

Nyomvonal-változás az OKT 4. szakaszán

Figyelmeztetések · Balaton
Ennek a tartalomnak a szerzője
Magyar Természetjáró Szövetség
A lőtér melletti nyomvonalat Gyenesdiás és Vállus között szebb és biztonságosabb útvonalra helyezik át, mivel azonban az utóbbi idők kedvezőtlen időjárási viszonyai megnehezítették a terepi munkálatokat, a jelzések festése nem fejeződött be.
2017-12-22

Információk

Mint ismeretes, az Országos Kéktúra eddigi nyomvonala Gyenesdiás felett közvetlenül elhaladt egy aktív üzemeltetésű sörétes lőtér mellett. Bár ez nem jelentett közvetlen veszélyt a kirándulókra és a kéktúrázókra, mégis ijesztő és zavaró volt a fegyverropogás, no és a tiltó, figyelmeztető táblák vonalán vezető turistaútvonal (kék sáv, piros sáv).

Noha a lőtér üzemeltetői minden szükséges és törvényileg előírt óvintézkedést megtettek, betartottak, úgy döntöttünk, hogy a problémát a nyomvonal szebb és biztonságosabb útvonalra történő áthelyezésével orvosoljuk. Ennek köszönhetően, egy példás összefogás mentén, a Bakonyerdő Zrt.-vel, a Balaton-Felvidéki Nemzeti Parkkal és Gyenesdiás Önkormányzatával együttműködve valósult meg a változtatás, amellyel az útvonal hossza mintegy 500 méterrel, a szintemelkedés pedig (nyugat-keleti irányban) 46 méterrel nőtt. Bízunk benne, hogy sikerült vele az OKT-nak ezt a fontos szakaszát biztonságosabbá, élményszerűbbé és elfogadhatóbbá tennünk.

Amíg a jelzések áthelyezése nem zárul le, kérünk minden kéktúrázót, hogy különös gondossággal tervezze meg túráját az érintett szakaszon! Az OKT-04 adatlapján már a navigációt segítő új nyomvonal található meg.

Az új rész leírása nyugatról-kelet felé:

A Nagymező kirándulóközpontot elérve a rét nyugati oldalából, az erdei tornapálya kiindulópontjától haladunk tovább. Kezdetben a tornapálya nyomvonalán, majd egy kavicsos úton emelkedünk. Hamarosan balra fordulunk egy földútra, amelyen pár tíz méter után jobbra, egy völgyecskébe kanyarodunk. A gyalogút nem túl meredeken vezet le a völgy aljába futó széles, homokos szekérútra. Ezen jobbra kell fordulnunk. Végig a széles völgy alján haladva előbb a Hatlábú pajta, aztán a Csiderkút pihenőhelye mellett haladunk el. Röviddel később balra, egy agyagos szekérútra térünk rá, amelyen pontosan ezer méter kellemes megtétele után érkezünk meg a Büdös-kúti erdészeti aszfaltútra. Itt balra fordulva pár tíz méter alatt az OKT régi útvonalán találjuk magunkat.

  • Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség

A mai időjárás

Közösség

 Hozzászólás
outdooractive.com User
Közzététel