Megosztás
Megjelölés
Tervezz túrát ide!
Figyelmeztetések

Nyomvonal-változás az OKT 4. szakaszán

2017-12-22 • Figyelmeztetések • Földrajzi régió Balaton
  • /
    Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
Térkép / Nyomvonal-változás az OKT 4. szakaszán

Figyelmeztetés

A lőtér melletti nyomvonalat Gyenesdiás és Vállus között szebb és biztonságosabb útvonalra helyezik át, mivel azonban az utóbbi idők kedvezőtlen időjárási viszonyai megnehezítették a terepi munkálatokat, a jelzések festése nem fejeződött be.
Gyalogtúra · Balaton

Keszthely - Tapolca (OKT - 04.)

Gyalogtúra
2017-04-05
könnyű Szakasz 4 nyitva
27,2 km
7:55 óra
551 m
442 m
Ettől: Magyar Természetjáró Szövetség,  Magyar Természetjáró Szövetség

Aktuális veszélyek

Mint ismeretes, az Országos Kéktúra eddigi nyomvonala Gyenesdiás felett közvetlenül elhaladt egy aktív üzemeltetésű sörétes lőtér mellett. Bár ez nem jelentett közvetlen veszélyt a kirándulókra és a kéktúrázókra, mégis ijesztő és zavaró volt a fegyverropogás, no és a tiltó, figyelmeztető táblák vonalán vezető turistaútvonal (kék sáv, piros sáv).

Noha a lőtér üzemeltetői minden szükséges és törvényileg előírt óvintézkedést megtettek, betartottak, úgy döntöttünk, hogy a problémát a nyomvonal szebb és biztonságosabb útvonalra történő áthelyezésével orvosoljuk. Ennek köszönhetően, egy példás összefogás mentén, a Bakonyerdő Zrt.-vel, a Balaton-Felvidéki Nemzeti Parkkal és Gyenesdiás Önkormányzatával együttműködve valósult meg a változtatás, amellyel az útvonal hossza mintegy 500 méterrel, a szintemelkedés pedig (nyugat-keleti irányban) 46 méterrel nőtt. Bízunk benne, hogy sikerült vele az OKT-nak ezt a fontos szakaszát biztonságosabbá, élményszerűbbé és elfogadhatóbbá tennünk.

Amíg a jelzések áthelyezése nem zárul le, kérünk minden kéktúrázót, hogy különös gondossággal tervezze meg túráját az érintett szakaszon! Az OKT-04 adatlapján már a navigációt segítő új nyomvonal található meg.

Az új rész leírása nyugatról-kelet felé:

A Nagymező kirándulóközpontot elérve a rét nyugati oldalából, az erdei tornapálya kiindulópontjától haladunk tovább. Kezdetben a tornapálya nyomvonalán, majd egy kavicsos úton emelkedünk. Hamarosan balra fordulunk egy földútra, amelyen pár tíz méter után jobbra, egy völgyecskébe kanyarodunk. A gyalogút nem túl meredeken vezet le a völgy aljába futó széles, homokos szekérútra. Ezen jobbra kell fordulnunk. Végig a széles völgy alján haladva előbb a Hatlábú pajta, aztán a Csiderkút pihenőhelye mellett haladunk el. Röviddel később balra, egy agyagos szekérútra térünk rá, amelyen pontosan ezer méter kellemes megtétele után érkezünk meg a Büdös-kúti erdészeti aszfaltútra. Itt balra fordulva pár tíz méter alatt az OKT régi útvonalán találjuk magunkat.

Közösség

 Hozzászólás
outdooractive.com User
Közzététel

A mai időjárás