Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása

Üdvözlünk a Természetjáró honlapján! Böngéssz a tartalmaink között a fenti menüben, regisztrálj, hogy lementhesd a kedvenc túráidat és látnivalóidat, aztán járd végig mindet a telefonos applikációnkkal!


A legújabb túrák, látnivalók, szállások és események

Valami újat szeretnél felfedezni? Görgess oldalra! Itt mindig megtalálod a legfrissebb tartalmainkat.


GYALOGTÚRÁK SZLOVÁKIÁBAN

Magasabb hegyekre vágysz, kipróbálnád magad az itthoninál keményebb terepen? Már Szlovákiából is találsz Magyarországról könnyen elérhető túrákat a kínálatunkban a könnyebbtől a nehezebbig, a Természetjárón megszokott igényes ismertetővel, és rengeteg hasznos tippel, hogy a helyismeret hiánya se legyen akadály! Kattints ide a szlovákiai túrák gyűjtőoldalához.


ARBORÉTUMOK

Itt az ősz! A hazai arborétumok többsége ilyenkor a legszebb, amikor a fák színpompás gúnyába öltöznek, mielőtt levetik a ruhájukat télire. Vácrátót, Szarvas, Alcsút: ebben a tárképes listában csaknem 50 arborétumot gyűjtöttünk össze a slágerektől a kevéssé ismertekig, ahol érdemes andalogni egyet a sárga-vörös lombkorona alatt

  • Lista ARBORÉTUMOK

Túrázz felelősen!

Napfelkelte a Három-kőn
Napfelkelte a Három-kőn
Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség

Látjuk és örülünk neki, hogy egyre többen mozdultok ki a szabadba. Az aktív kikapcsolódás, a természetben töltött idő nagyban hozzájárul az egészségünk megőrzéséhez, fontos azonban, hogy a környezetet olyan érintetlenségben hagyjuk, amilyenben találtuk. Ne károsítsuk, a szemetünket pedig vigyük haza és otthon dobjuk ki, lehetőleg szelektíven.

Kerüljük a zsúfolt helyeket! Inkább ismerjünk meg eddig felfedezetlen tájakat, amihez itt, a Természetjáró.hu-n és a Turista Magazinban rengeteg ötletet találtok. Jó túrázást!

#turazzfelelosen #vigyazzunkegymasra


Ajánlott túránk

Túráznál egyet a völgyeket betakaró ködpaplan felett, ahonnan akár a Magas-Tátra ragyogó csúcsait is megpillanthatod? E körút során Galyatetőről indulva körülnézünk a Péter hegyesén álló toronyból, ahonnan a Mátra csaknem egészét és az ország északi, hullámos szegletét mérjük végig, tiszta időben pedig a szlovákiai hegycsúcsokig is ellátunk. Oszlopcsarnokszerű bükkösben indulunk nyugat felé, hogy a gerinc északi oldalán, ahhoz közel maradva, itt-ott tarvágásokról kitekintve érkezzünk le Mátraszentlászló közelébe. Körbekémlelünk a Vörös-kő kilátójából, ahonnan fölnézhetünk a Galya-tető tömbjére, melyre útvonalunk második felében visszakapaszkodunk.

Ha a TERMÉSZETJÁRÓ appban nyitjátok meg a túrát, a mobilotokkal navigálni is tudtok a terepen, így biztosan nem tévedtek el!

ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 10,4 km
Időtartam 3:05 óra
Szintemelkedés 440 m
Szintcsökkenés 440 m

Közepes hosszúságú, de izgalmas körtúra a Mátra gerincén, illetve annak peremén. Meglátogatjuk a Magas-Mátra két neves kilátóját, de számos másik ...

20
Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség

Kirándulóhelyek Budapest környékén

Budapesten vagy a környékén szeretnél kikapcsolódni a szabad levegőn, de zavar a koronavírus-járvány miatti zsúfoltság a népszerű kirándulóhelyeken? Ezen a térképen egyben megtalálod az összes túrát és látnivalót a főváros vonzáskörzetéből.

Fénykép: Farkas Péter

Via ferraták Magyarországon

Hazánk összes via ferratája egy helyen minden szükséges információval: leírásokkal, fotókkal, falrajzokkal és kisokossal. Kattints ide!


Terepfutások Németh Csaba ajánlásával

A könnyűtől a nehézig, a kezdőtől a haladóig: ha terepen, természeti környezetben szeretnél futni, ebben a válogatásunkban sokat megtalálsz az ország legjobb útvonalai közül. A rovat támogatója a Dockyard.

Fénykép: Németh Csaba, Magyar Természetjáró Szövetség

Az Országos Kéktúra összes szakasza

Kéktúrázol? Nálunk megtalálod a hivatalos szakaszolást részletes ismertetőkkel, fotókkal, az útba eső látnivalókkal, egyre több szállással, és valamennyi pecsételőhellyel. Az Országos Kéktúra kezdőoldalát itt találod. A terepi navigáláshoz töltsd le a telefonos alkalmazásunkat!


Pilis Bike

Erdei kerékpártúrák Budapest környékén

Itt megtalálod a Pilis Bike bringatúrákat részletes ismertetővel és a hivatalos nyomvonallal, így a Természetjáró app segítségével a terepen is követheted a fákon PB jelzéssel muattott utakat.

Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség

Turista Magazin

Az örök balatoni dilemma

A Turista Magazin 2022 novemberi száma
A Turista Magazin 2022 novemberi száma
Fénykép: Magyar Természetjáró Szövetség

Bár a legtöbb természetjárónak a Balaton-felvidék jut eszébe a „Magyar-tenger” kapcsán, tematikus lapszámunkban arra törekedtünk, hogy a számunkra is kevésbé ismert déli part különleges terepeire is felhívjuk a figyelmet, oldva ezzel a természetjárás szempontjából szintén releváns, örök dilemmát, az északi és déli part összehasonlítását.

Bemutatjuk a nemrég született Dél-balatoni várak túramozgalmat (Jelvényvadász), valamint feltárjuk a Nagyberek, a Balatont övező régi lápvilágnak a Kis-Balatonnál jóval kevésbé ismert, utolsó hírmondójának titkait (Ökotúra). Zamárdi esetében sem a természetjárásra és a település határában található erdőrezervátumra szoktunk gondolni (Rejtett Kincseink), túrakártyáink egyike pedig Fonyód jellegzetes magaslataira hívogat. Kilátásokból nincs hiány egyik parton sem: mi azt a kilátót mutatjuk be (Messzelátó), ahonnan valóban tengernyinek látszik a tó, ahol hazánk egyik botanikai különlegességét, a tátorjánt is megismerhetjük, s nem mellesleg e partszakaszra fut be a BuBa (Két Keréken).

A szezonon túli Balaton a sikeres vidéki élet kérdéseit szintúgy felveti, ezért tartjuk fontosnak bemutatni az e szempontból példaértékű Nivegy-völgyet (Táj és Ember). A Keszthelyi-hegységben többek között a cserszömörce őszilombszíneződésére csodálkozunk rá (Trekking), Szigliget várában pedig megtudjuk, hogyan vívták eleink a vízi csatákat a tavon (História). Tihanyi specialitásként a gardát ajánlom az Olvasónak (Zöldhullám), továbbá azt, hogy tapasztalja meg egyszer az őszi Balaton csendjét Tihany páratlan tanösvényén (Túrakártya).


Szép kilátás: Tenczer Gábor túrái

Itt a népszerű blogger túrái közül válogathatsz. A Természetjáró app segítségével rögtön neki is tudsz vágni bármelyiknek! A sorozat összes túráját itt találod, a Szép kilátás blogot pedig itt.


Természetjáró Kártya (TEKA)

Válogatás a természetjáróknak kedvezményt nyújtó TEKA-partnerek közül. Az összes elfogadóhely listáját itt találod.


A legnépszerűbb túráink

Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp