Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Water trails recommended route

Tihanyi félszigetkerülő

Water trails · Lake Balaton
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Körültekintően megkerüljük a tihanyi hajóállomást
  Körültekintően megkerüljük a tihanyi hajóállomást
  Photo: Edvárd Rózsa, Magyar Természetjáró Szövetség
m 104 102 100 98 20 18 16 14 12 10 8 6 4 2 km
Megkerülhetetlen félszigetkerülés: ha a Balatonon csupán egyetlen vízitúrát tehetnénk, akkor is egyértelműen Tihany lenne a befutó.
moderate
Distance 21 km
6:00 h
0 m
0 m
102 m
102 m

Fölénk magasodó, változatos domborzat, az apátság méltóságteljes látványa, a különféle kikötők füzére, a sajkodi oldal érintetlen, nyugodt természetközelisége és a Balaton mindent átható hangulata teszik ezt a túrát felejthetetlenné. Persze Tihany nem adja ingyen magát – a szó szoros és átvitt értelmében sem, mert ingyen parkolni sehol sem lehet, és a vízreszállás sem egyszerű, főleg szezonon kívül. Mindez azonban eltörpül a ránk váró élmény mellett. Ha nincs sok időnk, vagy többet szeretnénk strandolni, esetleg családi program keretében sok lenne a 20 km és a logisztikát meg tudjuk oldani, akkor a túrát tervezhetjük csak oda, Gödrös-Sajkod viszonylatban is.

Általános tudnivalók:

 • Kezdőknek is ajánlott
 • Saját hajó nem szükséges, a Gödrösi szabadstrandon bérelhető
 • Kikötési lehetőségek:
  • Somosi szabadstrand
  • Tihanyi Hajós Egylet büfé
  • Tihanyi Yacht Club vendégkikötő
  • Sajkodi strand

Author’s recommendation

 • A Balaton időjárás tekintetében veszélyes üzem, nem véletlenül van saját viharjelző-rendszere. Ennek jelzéseit vegyük figyelembe, és szigorúan tartsuk be!
 • A túra tervezésekor tájékozódjunk előre a Hajózási Szabályzat evezősökre vonatkozó részeiről, különösen a túrahajókban kötelező felszerelésekről, a mentőmellény viseléséről és a vízen való közlekedés főbb szabályairól.

 • Ha van navigációra alkalmas sportórád, letöltheted rá a tracket a fenti „GPX letöltése” gombbal, de ha viszel magaddal telefont, a túrát a Természetjáró appban közvetlenül megnyitva navigálhatsz azzal is.

   

Profile picture of Edvárd Rózsa
Author
Edvárd Rózsa
Update: August 02, 2022
Difficulty
moderate
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
102 m
Lowest point
102 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Track types

Show elevation profile

Safety information

Általános biztonsági tanácsok

 • Mindig tájékozódj a várható időjárásról és szélviszonyokról – ezt a Természetjáró honlapján és az applikációban is könnyen megteheted.
 • Ha egyedül mész, legyen valaki, aki tudja, honnan indulsz, és milyen útvonalat tervezel bejárni.
 • Legyen megfelelő öltözeted és biztonsági felszerelésed.
 • Figyelj a vízi közlekedés szabályainak betartására. Ezekről például ezen az oldalon tájékozódhatsz.

 

 

Start

Tihany, Gödrösi szabadstrand (99 m)
Coordinates:
DD
46.924186, 17.870116
DMS
46°55'27.1"N 17°52'12.4"E
UTM
33T 718504 5200738
w3w 
Show on Map

Destination

Tihany, Gödrösi szabadstrand

Turn-by-turn directions

A Gödrösi szabadstrand hosszú, betonozott partszakaszán szezonban vannak lépcsők, szezonon kívül azonban nem egyszerű a vízretétel – főleg, ha a víz is alacsony és kint vannak a kövek. Azt se felejtsük el, hogy szezonban a még szabad parkolóhelyek és a strandolók-fürdőzők száma miatt is érdemes korán indulni. A vízen menjünk azonnal távolabb a parttól, és azt előbb keleti, majd déli irányban követve megkezdhetjük az evezést. A távolságot a strand után is, egészen a hajóállomás kikötőjéig (2,5 km) folyamatosan tartsuk, ugyanis ezen a szakaszon minden évszakban, nyáron pedig szinte éjjel-nappal (igen, sátrakat is látunk majd) vannak horgászok a part menti kis bástyákon és gyakran közöttük is.

Elhaladunk a Barátlakások és Óvár alatt, majd megérkezünk a tihanyi hajóállomás mólójához. Ennek végénél körültekintően forduljunk jobbra, és keresztezzük minél gyorsabban a kikötő bejáratát és a hajóutat, figyelve az esetleg balról érkező vagy jobbról induló hajókra. Föltekintve szépen látszik a tihanyi bencés apátság és templom. A parton a kikötői épületek után a Limnológiai Kutatóintézet apró kikötőjének bejáratát és épületeit látjuk, majd továbbhaladva Habsburg József főherceg hajdani nyaralókastélyának szép épülete tűnik fel. Ezután a Somosi-öbölhöz érkezünk, ahol a Somosi szabadstrand és ott szükség esetére mosdó is található, illetve egy kis büfé szezonban, de egyéb infrastruktúra nincsen.

Továbbevezve megérkezünk a Tihanyi Hajós Egylet (THE) kikötőjéhez, amelynek bejáratánál a vízen büfé-bár is üzemel. Innen másfél km-es, náddal szegélyezett szakasz megtétele után érkezünk Tihanyrévhez. Megfelelő távolságban, minél gyorsabban és körültekintőbben keresztezzük a hajóutat, a nyári intenzív révforgalomban pedig legyünk különösen elővigyázatosak. A révkikötő bal oldali mólójának tövében rövid, fövenyes rész van, ahol ki tudunk kötni, és meglátogathatjuk a környező büféket, infrastruktúrát.

Tihanyrév után előbb a Club Tihany strandja mentén evezünk, majd közvetlenül utána a Tihany Yacht Club kikötőjéhez érkezünk, amelynek bejáratánál a jobb oldalon, Huszár Imre Álló nő című szobránál vendégkikötő található, rajta padokkal. Ha saját elemózsiával készültünk, azt itt ideális körülmények között fogyaszthatjuk el. Akkor is érdemes itt egyet szusszanni, ha élénkebb nyugati-északnyugati szél fúj, ami a sajkodi oldalon evezést fárasztóbbá teszi.

A partot tovább követve szép lassan északnyugatnak fordulunk és 5-600 m megtétele után érkezünk a MOL-horgásztanyához, amelynek a szezonban két nagy stégje is van a vízben, teli horgászokkal - udvarias távolságban kerüljük őket. Fölöttük a Tihanyi-félsziget legdélebbi hegye, a Hálóeresztő magasodik. Utána olyan partszakaszra érkezünk, ahol az év jó részében nagy eséllyel találunk sorban elhelyezett sárga bójákat, rajtuk piros zászlóval. Ezek hajózástól és horgászattól elzárt, ún. kíméleti területet jelölnek, ami halak ívását hivatott segíteni, de törvényileg ránk nem vonatkozik.

A következő parti objektum a MOHOSZ-horgásztanya kis kikötője, messziről látszik, készüljünk némi távolságtartásra, mert itt is lehetnek horgászok, gyakran csónakban. Utána viszont érdemes a parthoz egyre közelebb húzódni, mert következik a Gubicza-tető alatti összefüggő, sűrű nádas a maga madárvilágával. A magunk és a madarak örömére haladjunk minél csendesebben. Utána a félsziget legmagasabb pontja: a Csúcs-hegy alatti vad részhez érkezünk, ahol a növényzet gyakran a vízbe és a víz fölé lóg és hajlik. Ettől függetlenül itt is érdemes a parthoz minél közelebb evezni, mert különleges balatoni élmény a víz tisztasága és átlátszósága, a víz alatti kövek, sziklák látványa.

A Csúcs-hegyet megkerülve már érkezünk is a Sajkodi-öböl bejáratához, és a jobb oldalon a sajkodi strandhoz. A strand felénk eső végén kavicsos-fövenyes rész található, ahol könnyű kiszállnunk. A strand fizetős, ha erre nem szeretnénk pénzt szánni, akkor még érkezés előtt valamelyik nyiladéknál tudunk partra szállni, és az úton elsétálni a parkoló végén, a strand bejáratánál található büfékig és mosdóig. Pihenés után a már megtett és ismert útvonalon evezünk vissza a Gödrösi szabadstrandra.

 

 

 

 

 

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

 • Tihany ezen részére a Balatonfüred, autóbusz-állomásról a 7355-ös busszal jutunk el, a Tihany, Gödrös megállónál kell leszállni.

Getting there

 • A Tihany, Gödrös buszmegálló a starthelyen, a Gödrösi szabadstrandnál található, csak az úton kell átmenni.

Parking

 • A Gödrösi szabadstrand parkolója az összes tihanyi parkolóhoz hasonlóan fizetős. Továbbmenve keresgélni sem érdemes, mert közel s távol sem találunk egyéb parkolási lehetőséget.

Coordinates

DD
46.924186, 17.870116
DMS
46°55'27.1"N 17°52'12.4"E
UTM
33T 718504 5200738
w3w 
///belches.fooled.binder
Show on Map
Arrival by train, car, foot or bike

Equipment

 • Mentőmellény
 • Az évszaknak és az időjárásnak megfelelő öltözet
 • Napvédelem, sapka
 • Élelem és innivaló a kikötések számának függvényében
 • Tájékozódásra és a biztonság érdekében mobiltelefon
 • A navigációhoz Természetjáró app

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Difficulty
moderate
Distance
21 km
Duration
6:00 h
Highest point
102 m
Lowest point
102 m
Public-transport-friendly Out and back Scenic Refreshment stops available

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 6 Waypoints
 • 6 Waypoints
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp