Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Water trailsrecommended route

Határmenti evezés az Ipolyon

Water trails · Börzsönyvidék
LogoMagyar Természetjáró Szövetség
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A beszálló nem kiépített, hanem természetes partrész
  / A beszálló nem kiépített, hanem természetes partrész
  Photo: Edvárd Rózsa, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Starthelyünk fölött az Ipolytölgyes-Kiskeszi duzzasztó és hallépcső
  Photo: Edvárd Rózsa, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Szélesebb és keskenyebb szakaszok váltogatják egymást
  Photo: Edvárd Rózsa, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Nyugalom, ezen nem kell átvergődnünk
  Photo: Edvárd Rózsa, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A letkési hidat a túra egyharmadánál érjük el
  Photo: Edvárd Rózsa, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A magyar Letkést és a szlovák Ipolyszalkát összekötő letkési híd
  Photo: Edvárd Rózsa, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Tízóraizni márpedig kell!
  Photo: Edvárd Rózsa, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az utolsó kilométer már a Nagy-Dunán vezet
  Photo: Edvárd Rózsa, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Végállomás: a szobi rév
  Photo: Edvárd Rózsa, Magyar Természetjáró Szövetség
m 110 105 100 18 16 14 12 10 8 6 4 2 km
Tökéletes választás olyan vízitúrázóknak, akik kedvelik a keskenyebb, kanyargós, néhol mozgalmas, néhol pedig nyugodt és lassú folyókat. A csendes szemlélődés és a helyenként izgalmasabb, technikásabb evezés jól megkomponált elegye ez a túra.
moderate
Distance 19.4 km
4:00 h
0 m
8 m
108 m
100 m

Az útvonal túlnyomó része a szlovák-magyar határfolyón, az Ipolyon, az utolsó egy kilométer pedig a Dunán vezet. A pihenők számától és időtartamától függően félnapos vagy kényelmesebb egész napos vízi kirándulást is tervezhetünk. Pihenőre és egy kis lábnyújtogató sétára Letkésen és Ipolydamásdon nyílik lehetőségünk. Ezekben a csendes kis falvakban lesz alkalmunk enni- és innivalót vásárolni: mindkét településen találunk élelmiszerboltot és presszót, melyeket a folyóparttól 10-20 perces sétával érhetünk el. Ha saját elemózsiával készültünk, akkor azt valamelyik csendes partszakaszon, telepített úszóstégen vagy vadregényes kavicsszigeten, piknik keretében fogyaszthatjuk el. A vízrerakó- és a kiszállóhely is könnyen megközelíthető autóval.

Általános tudnivalók:

 • Kezdőknek csak csapatban, tapasztaltabb vízitúrázókkal együtt ajánlott
 • Saját hajó szükséges
 • Kikötési lehetőségek:
  • Letkés
  • Ipolydamásd
  • kavicsszigetek

 

Author’s recommendation

 • Előre tájékozódjunk az Ipoly vízállásáról, mert magas vízállásnál vagy árvíznél a túrázás tilos.
 • Alacsony vízállásnál gondosan válasszuk meg a nyomvonalunkat, mert könnyen fennakadhatunk a kavicszátonyokon. Alaposan figyeljük meg, hogy a szigetek melyik oldalán alkalmasabb a továbbhaladás, nehogy fennakadjunk egy bedőlt fán, vagy túl sekély legyen a víz.
 • Kis víznél, ami nyáron gyakori, az épített kőpadkáknál figyeljük meg, hogy hol jelenik meg a „V” alakú sodorvonal, mert ott a legmélyebb a víz. Így a nagy és szögletes köveken nem sérül meg a kenunk vagy a kajakunk.
 • Gyakorlott, vízitúrázásban jártas evezősöknek ajánlott túra. Ha többen, több hajóval túrázunk, akkor elég lehet, ha van a csapatban egy tapasztalt evezős. Az ő felelős irányításával biztonságosan le lehet evezni az Ipolyon.
 • Érdemes a piknik-pihenőnket egy erre alkalmas kavics szigeten tölteni, ebédhez hangulatos helyszín.
 • A túra tervezésekor tájékozódjunk előre a Hajózási Szabályzat evezősökre vonatkozó részeiről, különösen a túrahajókban kötelező felszerelésekről, a mentőmellény viseléséről és a vízen való közlekedés főbb szabályairól.

 • Ha van navigációra alkalmas sportórád, letöltheted rá a tracket a fenti „GPX letöltése” gombbal, de ha viszel magaddal telefont, a túrát a Természetjáró appban közvetlenül megnyitva is navigálhatsz.

Profile picture of Edvárd Rózsa
Author
Edvárd Rózsa
Update: December 02, 2021
Difficulty
moderate
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
108 m
Lowest point
100 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Safety information

Általános biztonsági tanácsok

 • Mindig tájékozódj a várható időjárásról és szélviszonyokról – ezt a Természetjáró honlapján és az applikációban is könnyen megteheted.
 • Ha egyedül mész, legyen valaki, aki tudja, honnan indulsz, és milyen útvonalat tervezel bejárni.
 • Legyen megfelelő öltözeted és biztonsági felszerelésed.
 • Figyelj a vízi közlekedés szabályainak betartására. Ezekről például ezen az oldalon tájékozódhatsz.

Start

Ipolytölgyestől kb. 1 km-re, Szobtól 16,5 km-re, a torkolattól mintegy 20 km-re, az Ipolyon épült duzzasztógátnál és hallépcsőnél (108 m)
Coordinates:
DD
47.931132, 18.771311
DMS
47°55'52.1"N 18°46'16.7"E
UTM
34T 333532 5311049
w3w 
///weakened.hockey.punctuating

Destination

Szobi rév, a kompkikötő alatt kb. 50 m-re, a sólya melletti partszakasz

Turn-by-turn directions

A túra kezdőpontján, a vízretételnél kellően óvatosnak kell lennünk, mert a partoldal meredek, és vizesen csúszóssá válhat. A közelben lehetnek horgászok, ezért csendesen, kevés lármával illendő vízre menni. Mielőtt azonban ezt megtennénk, érdemes gyalogosan felfedezni a néhány méterrel feljebb található gátat és a megkerülő hallépcsőnek szánt patakot. Vízreszállás után a folyó kellemes, váltakozó tempójú futószalagja azonnal a hátára veszi a túrázót. Néhány száz méter után Ipolytölgyes falu kikötőhelye mellett haladunk el. Az Ipoly kanyarogva szeli a tájat, ezért szélessége is változó. Átlagosan 8-10 méter, de a szigetek mellett lehet csupán néhány méteres is, viszont ahol sekély és elterül a folyó, ott akár 20 méter szélessé is terebélyesedhet. Az Ipoly jobb partján Szalka faluja előtt egy balos kanyarban váratlanul magas löszfal tornyosul fölénk. A lösz puha anyagát parti fecskék és gyurgyalagok lyuggatták szitává. Kis szerencsével a félénk jégmadarat is megpillanthatjuk.

Vízállástól függően a folyó által felhalmozott, nehezen észrevehető kavicszátonyok és szigetek teszik változatossá, izgalmassá utunkat. Ezért a túra elsősorban gyakorlott, evezős tapasztalatokkal rendelkező vízi túrázóknak ajánlott. Körültekintve balra a Börzsöny bérceit láthatjuk, az Ipoly jobb partján túl pedig a szlovák oldal gondosan művelt táblái kísérnek utunkon. Kicsivel több, mint a túra egyharmadánál érjük el a letkési közúti hidat, amely a szlovák oldali Ipolyszalkát köti össze a magyar Letkéssel. A híd után néhány méterre a bal parton találjuk a telepített úszó kikötőhelyet. Itt kikötünk, és partra lépve a Diófa utcán 800 méteres sétával érjük el Letkés központjában a Diófa és a Dózsa György u. sarkán található élelmiszer boltot. Itt enni- és innivalóhoz juthatunk, de balra, Szob irányába sétálva 300 méterre presszót és az út jobb oldalán éttermet is találunk.

Folytatva túránkat a folyó egyre közelebb kanyarog a Börzsöny tömbjéhez. Rövidesen a jobb parton, a szlovák oldalon is megjelennek a Helembai-hegység szelíd lankái, így egyszeriben két hegyvidék között találjuk magunkat. A folyón ezen a szakaszon helyenként mesterséges kőből rakott padkák teszik izgalmassá az evezést. Lépten-nyomon hódok rágta fatörzseket láthatunk, mert e termetes vízi rágcsálók kiválóan érzik magukat az Ipoly mentén. Utunkat helyenként őrködő szürke gémek vigyázzák. Vegetációval gazdagon benőtt szigeteket kerülgetve közeledünk túránk második pihenőhelyéhez: Ipolydamásdhoz. A falu mellett elhaladva egy kőpadka kis zúgóján át érkezünk a település alsó végénél, a bal parton található telepített úszó kikötőhelyhez. Amennyiben nem sikerül itt partot érni, netán „telt ház” van rajta, úgy 100 méterrel lejjebb, szintén a bal parton, a fák árnyékában találunk alkalmas kikötőhelyet - apadó víz esetén kissé saras, de a célnak megfelel. Szemben, a jobb oldali magasparton a szlovákiai Helemba szélső házai látszanak. Innen kb. 500 méteres sétával jutunk be a faluba, a Fő utcán található presszóba.

Pihenőnk után túránk utolsó szakaszát kezdjük. Mintegy másfél kilométer evezés után egy jobbkanyarból kiérve pillantjuk meg a Sávoly vasúti hidat, amely a magyar és szlovák oldalt köti össze. Innen mindössze 500 métert haladunk a már szinte állóvízzé szelídült Ipolyon. A torkolathoz érkezve elbúcsúzunk a csendes, vadregényes Ipolytól, és balra fordulva kikanyarodunk a tágas, szellős és forgalmas Dunára. Itt, a bal parton, közvetlenül a torkolatnál, a kellemesen széles kavicsos partszakaszon tarthatunk egy rövid pihenőt, majd a Duna bal partjához közel maradva az utolsó egy kilométeren levitetjük magunkat Szob révkikötőjéhez. A kompkikötő sólyáját és az ott veszteglő kompot biztonságos távolságban elkerülve, a kompkikötő után 50 méterrel a kavicsos fövenyen érünk partot.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

 • Szob Budapestről vasúton a Nyugati pályaudvarról, 48-58 perces menetidővel érhető el. A szobi vasútállomáson tudunk az Ipolytölgyes felé induló autóbuszra felszállni, amelyről az Ipolytölgyes, Ipolygyöngye TSZ megállónál kell leszállni.

Getting there

 • Az Ipolytölgyes, Ipolygyöngye TSZ buszmegállótól a műúton 200 m-t visszafelé sétálva a Cserge-patak hídjánál találjuk találjuk azt a bekötőutat, amelyen a hajdani Ipolygyöngye TSZ., ma egyéb ipari telephely mentén előbb egy tágas parkolóig, majd tovább a dülőúton az Ipoly partjára jutunk. Táv: 700 m, 12 perc séta.

 

Parking

 • A túra kezdő- és végpontjánál is könnyen és ingyenesen lehet parkolni.

Coordinates

DD
47.931132, 18.771311
DMS
47°55'52.1"N 18°46'16.7"E
UTM
34T 333532 5311049
w3w 
///weakened.hockey.punctuating
Arrival by train, car, foot or bike

Equipment

 • Mentőmellény
 • Az évszaknak és az időjárásnak megfelelő öltözet
 • Napvédelem, sapka
 • Élelem és innivaló a kikötések számának függvényében
 • Tájékozódásra és a biztonság érdekében mobiltelefon
 • A navigációhoz Természetjáró app

Similar routes nearby

 These suggestions were created automatically.

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Difficulty
moderate
Distance
19.4 km
Duration
4:00 h
Descent
8 m
Highest point
108 m
Lowest point
100 m
Public-transport-friendly Linear route Refreshment stops available

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp