Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Water trails recommended route

Fel Nagymarosra!

· 1 review · Water trails · Open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
  • Photo: Tassy Márk, Magyar Természetjáró Szövetség
m 104 102 100 98 96 10 8 6 4 2 km
Van egy napod, s eveznél egy jót?  Irány Kisoroszi; onnan szigetről-szigetre evezz fel Nagymarosra!
Open
moderate
Distance 10.5 km
4:00 h
1 m
1 m
105 m
98 m
Nem is gondolnád, hogy a visegrádi vár tövében milyen változatos evezésre van lehetőség! A kisoroszi sátorozóhely tövében, a Rácz-kertben bérelhetsz kenut. A Szentendrei-sziget csúcsával szemben a Váci-Dunaágban egyik sziget éri a másikat. Ezek mögött evezz fel Nagymarosig!  Olyan változatos az út, észre sem veszed, hogy felfelé is milyen jól haladsz. Nagymaros kitűnő célpont látnivalókkal, büfékkel, éttermekkel. A visszajutás pedig igencsak egyszerű: a nagy hajó forgalomra figyelve csurogj le a kiindulópontig!

Author’s recommendation

A túra nemzetközi hajóúton zajlik. Egész nap élénk motoros hajó- és csónakforgalom várható. Soha ne középen, hanem valamelyik parthoz közelebb haladj! Árral szemben segít az a tény, hogy a part közelében és a szigetek mögötti ágakban kevésbé gyorsan folyik a víz. Haladj a part mellett, de ügyelj a vízben lévő akadályokra!
Profile picture of Attila Malárik
Author
Attila Malárik
Update: October 17, 2019
Difficulty
moderate
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
105 m
Lowest point
98 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Track types

Show elevation profile

Safety information

Evezés közben be kell tartani a vonatkozó jogszabályokat. Minden, az evezősben lévő személy számára megfelelő méretű mentőmellényt kell a járműben tartani. Úszni nem tudóknak és 14 éves kor alatt ennek viselése kötelező! A motoros hajókat legalább 50 m oldaltávolsággal kell kikerülni. Különösen ügyelni kell a hajózási jelzésekre: azok a veszélyes helyeket és a hajózóút szélét is jelölhetik.

Start

Kisoroszitól nyugatra, a Kisoroszi sátorozóhely felé vezető út mellett (100 m)
Coordinates:
DD
47.807169, 18.994843
DMS
47°48'25.8"N 18°59'41.4"E
UTM
34T 349870 5296815
w3w 
///liabilities.impassioned.futile
Show on Map

Destination

Kisoroszitól nyugatra, a Kisoroszi sátorozóhely felé vezető út mellett

Turn-by-turn directions

A Rácz-kerttől gyalogút vezet le a vízreszállóhelyig. Ott jobbra, árral szemben indulj el! A Szigetcsúcsig zátonyos a meder; vízállás függvényében más és más távolságot kell a parttól tartanod, de maradj a szigethez közel, mert a túlsó oldalon erősebb az áramlás. A szigetcsúcsnál nézz körül! Ha van kedved és jó az idő, fürödj egyet a Dunakanyar legjobb természetes kavicsos fürdőhelyén! Nemcsak a hosszú kavicszátony, hanem a panoráma is csodás. Ha nem jön nagy hajó, indulj el keresztbe a Váci-Dunaágban!

A Kisoroszi-szigetek közül a felső épp szemben van, de nyugodtan célozd meg a másodikat, így különösebb erőlködés nélkül épp alatta  érhetsz partot. Alacsony vízállásnál a homokos part kifejezetten alkalmas fürdésre. Innen kezdődik a felfelé lapátolás. A szigettől jobbra a kis mellékágba evezz be! Ha van benne elég víz, a szigetet kettészelő csatornán evezz ki a főág felé: jó kis kalandban lesz részed! Akár erre, akár arra mész tovább, a felső szigetet is jobbról kerüld! Nyugodt, szép víz ez. A sziget tetejéhez érve a bal parton (felfelé evezve jobb kéz felé esik) egy alig látható szűk bejáratot találsz. Ez a következő sziget mögötti ág. Keskeny, helyenként kissé kiszélesedő, alacsony vízállás felett evezhető víziösvény. Addig evezz rajta, amíg a jachtkikötőbe nem érsz! Itt megállhatsz a kikötő éttermében egy ebédre, de akár tovább haladva ki is evezhetsz a Dunára, ahol Nagymarosig már szabad az út.

Innen a strandig pontonok és kikötők sokaságát kell megfelelően távolról elkerülnöd. Ez a legnehezebb szakasza a túrának. Ha bírod erővel, a komp alatti strand, a büfék, éttermek, látnivalók kárpótolnak. Visszafelé a legjobban teszed, ha szintén a bal parthoz közel haladsz, és csak a Szentendrei-sziget csúcsa előtt keresztezed a hajóutat. Ha sietsz, fél óra evezéssel visszaérsz - ha ráérsz, egy órácska csurgás és bámészkodás vár rád. Szép a vízről a Visegrádi vár.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

A Budapest-Esztergom buszjárattal Szentgyörgypuszta megállóhelyig, onnan révvel Kisorosziba, majd gyalog még 1100 méternyire van a kiindulópont.

Parking

  • Budapest felől a 11-es főúton Tahitótfalunál a hídon át a Szentendrei-szigetre, majd Kisorosziba. Ott a Széchenyi utca végén balra fordulva végig a földúton.
  • Szentgyörgypusztán a révnél ingyenes a parkolás.

Coordinates

DD
47.807169, 18.994843
DMS
47°48'25.8"N 18°59'41.4"E
UTM
34T 349870 5296815
w3w 
///liabilities.impassioned.futile
Arrival by train, car, foot or bike

Equipment

Az időjárásnak megfelelő ruházatban indulj! Legyen nálad váltóruha, amit vízmentes zsákba vagy hordóba csomagolj el! Ha alkalmas a hőmérséklet a fürdésre, fürdőruhát vegyél a ruházat alá! Legyen a felszerelésed része az esőkabát és esőnadrág, ami nemcsak az esőtől, hanem a széltől is megvéd!

Similar routes nearby

 These suggestions were created automatically.

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

5.0
(1)

Photos from others

+ 3

Status
Open
Reviews
Difficulty
moderate
Distance
10.5 km
Duration
4:00 h
Ascent
1 m
Descent
1 m
Highest point
105 m
Lowest point
98 m
Public-transport-friendly Circular route Scenic Family-friendly Refreshment stops available Cultural/historical interest Geological highlights

Statistics

  • Content
  • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
  • 3 Waypoints
  • 3 Waypoints
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp