Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Water trails recommended route

Evezzük körbe a Velencei-tavat!

Water trails · Lake Velence
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Az agárdi start előnye, hogy szezonon kívül is mindig van valahol beszálló
  Az agárdi start előnye, hogy szezonon kívül is mindig van valahol beszálló
  Photo: Edvárd Rózsa, Magyar Természetjáró Szövetség
m 102 100 98 14 12 10 8 6 4 2 km
Egy kör a Velencei-tavon kötelező kűr minden vízitúrázónak, legyen az kezdő vagy haladó. A jó hangulatú evezés teszés szerint variálható: rövidíthető-hosszabbítható, nádasbeli tekergésekkel tarkítható, kikötésekkel fűszerezhető.
easy
Distance 15.3 km
4:00 h
0 m
0 m
102 m
102 m

Az ország harmadik legnagyobb természetes tava nem maradhat ki egyetlen vízitúrázó trófeagyűjteményéből sem. Az útvonal több helyről is indítható, mi ezt azért Agárdról tesszük, mert tömegközlekedéssel és autóval is kiválóan megközelíthető, szezonban felszerelés bérelhető, és szezonon kívül is biztosan vízre lehet szállni. Tóról van szó, tehát áramlás nem, de szél és hullámok azért okozhatnak nehézséget. A túra alapból félnapos, de nyári szép időben, strandolásokkal tarkítva egész naposra is tervezhetjük.

Általános tudnivalók:

 • Kezdőknek is ajánlott
 • Saját hajó nem szükséges, Agárdon bérelhető
 • Kikötési lehetőségek:
  • Szúnyog-sziget
  • Sukorói szabadstrand

Author’s recommendation

 • Az agárdi szabadstrand nyáron zsúfolt lehet, ilyenkor tervezzük az indulásunkat minél korábbra.
 • A túra tervezésekor tájékozódjunk előre a Hajózási Szabályzat evezősökre vonatkozó részeiről, különösen a túrahajókban kötelező felszerelésekről, a mentőmellény viseléséről és a vízen való közlekedés főbb szabályairól.
 • Ha van a navigációra alkalmas sportórád, letöltheted rá a tracket a fenti „GPX letöltése” gombbal, de ha viszel magaddal telefont, a túrát a Természetjáró appban közvetlenül megnyitva navigálhatsz azzal is.

 

Profile picture of Edvárd Rózsa
Author
Edvárd Rózsa
Update: November 30, 2021
Difficulty
easy
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
102 m
Lowest point
102 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Safety information

Általános biztonsági tanácsok

 • Mindig tájékozódj a várható időjárásról és szélviszonyokról – ezt a Természetjáró honlapján és az applikációban is könnyen megteheted.
 • Ha egyedül mész, legyen valaki, aki tudja, honnan indulsz, és milyen útvonalat tervezel bejárni.
 • Legyen megfelelő öltözeted és biztonsági felszerelésed.
 • Figyelj a vízi közlekedés szabályainak betartására. Ezekről például ezen az oldalon tájékozódhatsz.

Start

Agárd, a szabadstrand délnyugati vége (99 m)
Coordinates:
DD
47.200513, 18.605743
DMS
47°12'01.8"N 18°36'20.7"E
UTM
34T 318661 5230227
w3w 
///tardy.muesli.evolved

Destination

Agárd, a szabadstrand délnyugati vége

Turn-by-turn directions

A starthely az agárdi szabadstrand délnyugati végénél, a csónakkikötő bejárata mellett kialakított fapallós rámpa, de szezonban választhatjuk a vízbe telepített lépcsőket is – már ha elég korán indulunk, különben a fürdőzőkkel kell megküzdenünk. Az irányt rögtön a szemben fekvő nádsziget felé vesszük, majd balra kezdjük kerülni azt. A sziget végén jobbra fordulunk, és egyenesen betérünk a nádasba. Ez az Agárd-Pákozd közötti hajóút is, figyelmesen haladjunk, és ha a hajó közeledik, adjunk neki elsőbbséget. Enyhe bal kanyarral követjük a jobb oldali nádast, majd a hajóútról leválva a jobbra szélesen nyíló, Császárvíz nevű öbölbe térünk. A Szúnyog-szigeti kikötőbe nem érdemes beeveznünk, mert egyrészt zsákutca, másrészt a magas falaknál nem tudunk kikötni. Menet közben éha érdemes a navigációra pillantani, de ha eltévedünk, az sem tragédia: némi úttévesztéssel járó nádasbeli tekergés a Velencei-tavi evezés sava-borsa.

Északnak tartva átvágunk a nádfoltok között, és balra fordulva a két oszlop már jelzi a Szúnyog-szigetet, ahol ha szeretnénk, kitaposott, füves kiszállókon tudunk partra szállni. Az itt található csárda nyitvatartásáról érdemes előre tájékozódni.

Továbbindulva kelet felé evezünk az északi-part mentén, balra a dombtetőn szépen látszik az 1848-as pákozdi csata emlékműve. Elhaladunk a sukorói kikötő kapuja előtt, majd megérkezünk a sukorói szabadstrandra. Itt pihenésképpen vagy nyáron fürödni ki is köthetünk, de infrastruktúra nincsen. Innen még mindig a partot követve, néhány nádfolt között átkelve még 250 méter, és az azt délről határoló, kopott betonoszlopok között átkelve megérkezünk a velencei-tavi evezős versenypálya alsó végéhez. A pálya kétezer méterén kipróbálhatjuk, milyen nyílegyenesen, csak a mozgásunkra, az ütemre és a csapásszámra koncentrálva evezni, de ha olyan kedvünk van, egy saját kis időfutamot is rendezhetünk, lemérve, mit tudunk 2000 m-en. Közben azért néha pillantsunk föl balra is: felismerhetjük a Velencei-hegység csúcsát, a Meleg-hegyet, majd a Bence-hegyi modern kilátótornyot.

A pálya felső végén található modern versenyközpont-torony magasságában jobbra fordulunk, és átvágunk a Velencei-sziget felé, amelyet közelebb érve onnan ismerünk fel, hogy fák is vannak rajta. Balra a nád fölött kiemelkedik a velencei Szent István-templom tornya. A Velencei-szigetet balról jobbra megkerüljük, majd a parttal párhuzamosan elindulunk Gárdony felé. Egy nyíltabb víztükrön egyenesen átvágva, és a túloldali nádaskapun áthaladva a gárdonyi kikötő hosszú hullámtörőjéhez érkezünk. Itt esetleges széliránytól függően evezhetünk tovább akár a belső, akár a külső oldalán. A túlsó végén újra nyíltabb vízfelületet szelünk át, a végén ismét némi náddal, majd kijutunk a nyílt tóra, és mintegy 2 km-es evezéssel visszajutunk a kiindulópontra.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

 • Agárd vasúton Budapest és Székesfehérvár felől is könnyen, gyorsan és kényelmesen megközelíthető, az Agárd vasúti megállónál kell leszállni.

Getting there

 • Az Agárd vasúti megállótól a starthely a Chernel István utcán át mindössze 300 m, 5 perc séta.

Parking

 • A starthelynél hatalmas, de szezonban fizetős parkoló található. Cserében a vízhez egészen közel is sikerülhet leparkolni.

Coordinates

DD
47.200513, 18.605743
DMS
47°12'01.8"N 18°36'20.7"E
UTM
34T 318661 5230227
w3w 
///tardy.muesli.evolved
Arrival by train, car, foot or bike

Equipment

 • Mentőmellény
 • Az évszaknak és az időjárásnak megfelelő öltözet
 • Napvédelem, sapka
 • Élelem és innivaló a kikötések számának függvényében
 • Tájékozódásra és a biztonság érdekében mobiltelefon
 • A navigációhoz Természetjáró app

 

 


Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Difficulty
easy
Distance
15.3 km
Duration
4:00 h
Highest point
102 m
Lowest point
102 m
Public-transport-friendly Circular route Refreshment stops available Flora and fauna Family-friendly

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp