Share
Bookmark
Print
GPX
KML
Plan a route here Copy route
Embed
Fitness
Water trails

Esztergom-Budapest vízitúra

Water trails · Pannonien · open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A Garam-torkolat mellett
  / A Garam-torkolat mellett
  Photo: Ƀálint $ztankó, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Előrevetül a következő szakasz, még lesz egy kis evezés a Dunakanyarig
  Photo: Márk Tassy, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Háttérben az esztergomi Nagyboldogasszony- és Szent Adalbert-főszékesegyház
  Photo: Ƀálint $ztankó, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Helembai-hegység (szlovák nevén Burdov) oldalában a Kovácspataki-sziklák
  Photo: Ƀálint $ztankó, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Szentendrénél
  Photo: Márk Tassy, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Elhagyva a Helemba-szigetet, irány a Varjú-zátony
  Photo: Ƀálint $ztankó, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Helemba-sziget és a Helembai-hegység között
  Photo: Ƀálint $ztankó, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Photo: Márk Tassy, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A dunabogdányi kemping
  Photo: Márk Tassy, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Szentendrei Duna-ág
  Photo: Márk Tassy, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A szentendrei háztetők háttérben a Duna "elhagyja" a várost
  Photo: Tassy Márk, Magyar Természetjáró Szövetség
m 400 300 200 100 60 50 40 30 20 10 km

Élménydús lapátolós program hétvégére: evezz le Esztergomból Budapestig!

open
moderate
61.3 km
12:00 h
1 m
3 m

Ha hétvégén szép az idő, ne gondolkodj sokat! Épp belefér a két napba, hogy Esztergomból Budapestig evezz. A Dunakanyaron keresztül festői szépségű a vízitúrázás. Az esztergomi bazilika, a Garam és az Ipoly torkolata, várak, kastélyok, hangulatos kisvárosok között visz a víz. Éjszakázz a Szentendrei-sziget csúcsán a Dunakanyar legkedveltebb sátorozóhelyén! 

Author’s recommendation

Az evezés során számíts arra, hogy a Dunán egész nap élénk motoros hajó- és csónakforgalom várható. Ne középen, hanem valamelyik parthoz közelebb haladj, de ügyelj a vízben lévő akadályokra! Olyan vízi alkalmatossággal indulj, amelybe kényelmesen belefér a teljes túra- és sátorozó felszerelésed! Útközben pihenni, étkezni bármelyik településen meg tudsz állni, hiszen szezonban bárhol könnyű éttermet vagy büfét találni. A túra napi 4-6 óra evezéssel teljesíthető.

outdooractive.com User
Author
Attila Malárik
Updated: August 10, 2018

Difficulty
moderate
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
108 m
Lowest point
96 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Safety information

Evezés közben be kell tartani a vonatkozó jogszabályokat. Minden, az evezősben lévő személy számára megfelelő méretű mentőmellényt kell a járműben tartani. Úszni nem tudóknak és 14 éves kor alatt ennek viselése kötelező! A motoros hajókat legalább 50 m oldaltávolsággal kell kikerülni. Különösen ügyelni kell a hajózási jelzésekre: azok a veszélyes helyeket és a hajózóút szélét is jelölhetik. Körültekintően kerüld ki a Dunán épített sarkantyúkat (sarkantyú: kőszórással épített, a partra merőleges keresztgát), a parthoz kötött pontonokat és az ipari célú létesítményeket, rakodókat!

Equipment

Az időjárásnak megfelelő ruházatban indulj! Legyen nálad váltóruha, amit vízmentes zsákba vagy hordóba csomagolj el! Ha alkalmas a hőmérséklet a fürdésre, vegyél fürdőruhát a ruházat alá. Legyen a felszerelésed része az esőkabát és az esőnadrág, ami nemcsak az esőtől, hanem a széltől is megvéd. Ha nem vagy hozzászokva a lapáthoz, használj evezőskesztyűt! Olyan hajóval indulj, amibe kényelmesen befér a túrázó és a sátorozó felszerelésed is.

Start

Esztergom, Prímás-sziget, Nagy Duna sétány (106 m)
Coordinates:
Geographic
47.789311, 18.730718
UTM
34T 330037 5295377

Destination

Budapest, Római-part, Piroska u.

Turn-by-turn directions

 Esztergomból a Mária-Valéria-híd feletti kavicsos partról indulunk. Lehetőleg még a híd felett keresztezzük a hajóutat, mert a híd alatt az Esztergomhoz közeli hídlábak között zajlik a hajóforgalom. Így nem kerüljük el az első látnivalót, a Garam-torkolatot. Ha legalább közepes a vízállás, a Burda-hegység alatt folyó kis mellékágban evezhetünk el.

Maradjunk a bal part közelében, mert a Helemba-sziget előtt sarkantyú veszélyes lehet! Ha alacsony a vízállás, a hatalmas Szobi-zátony kavicsos fövenye csodálatos fürdőhely a Duna közepén. Szob alatt csak akkor érdemes átevezni a jobb parti melegebb vizű öblökbe, ha jól állsz az idővel. Fürdés helyett választhatod a bal parton, Zebegényben a Hajózástörténeti Múzeumot.  Ha bírod erővel, Nagymarosig ne állj meg! Ott a kijelölt strand büfékkel, éttermekkel, a főtér cukrászdával és élelmiszerbolttal vár. A kompra ügyelj a kikötésnél! Ha elindul, elsőbbsége van. Időzhetsz délutánig; innen a Kisoroszi sátorozóhely kevesebb, mint fél óra evezés. A bal parthoz közelebb evezz odáig!

Csendesebb az éjszakázás a váci oldalon, mert nem hallatszik oda a 11-es út forgalma. Másnap válaszd a Szentendrei-ágat! Ez szűkebb, s talán hangulatosabb is. Maradj a jobb part közelében, de kerüld el a parton sorakozó pontonokat! Közepes vízállásnál a szigetek mögötti keskeny ágakkal színesítheted az utad. Be tudsz eveznia Dunabogdány elején lévő sziget mögé is. Habár ez alig 200 méter hosszú, megkapó hangulata van a vékony a mellékágnak a főút mellett. Ha elhagytad, húzódj beljebb, jól kerüld el a jachtkikötőt! Előtted egy szűkület, mögötte hatalmas limány, annak a közepén a jachtkikötő hosszú pontonja. Inkább menj jó 100 m-rel lejjebb, és csak ott evezz ki a strandra! Büféket, pékséget és éttermet találsz itt.  Evezz tovább a jobb parton! A kőrakodó után 2 km-re zegzugos ágrendszerbe juthatsz be, az utolsó sziget alatt pedig a túlparton kínálkozik egy mellékág. Ezt se hagyd ki! Szinte kizárt, hogy itt ne láss gémet vagy más vízimadarat!

Ha a bal part mellett maradsz, a Tildy Zoltán híd előtt újra alkalmas a part a fürdésre. Szemben,  a híd és a hajóállomás között árnyékos erdő szegélyezi a szépen gondozott rétet, a Hídi Vásárok helyszínét. Ha tovább indulsz, 4 km erdős szakasz után érsz Leányfaluhoz. Itt a jobb parton a Pócsmegyeri révhajó pontonja felett jó kikötőhelyet, a környéken büféket, padokat, éttermeket találsz. Indulás után előbb a Határ Csárdát hagyod el. Itt komp jár, ügyelj rá! Aztán eléred a jobb parton a Pap-szigetet, ahol csak akkor tudsz beevezni a mellékágba, ha legalább közepes a vízállás. Hajóállomás, Szentendre belváros. Utána a szűkület mögötti limány alján ott a strand.

Ha van időd, sétálj fel a korzón a városba, megéri! Utadat folytatva jobbra a Sárkány-sziget, majd a Lupa-sziget következik. A szigeten Sanyi bácsi büféje lehet jó megálló a platánsor alatt, vagy közvetlen a jobb parton a révhajó kikötőjénél az Ebihal Büfé. Innen egy óra evezéssel megérkezel a Római-partra.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public transport friendly

Kezdőpont:

 • A Budapest-Esztergom buszjárattal Esztergom autóbusz-állomás megállóhelyig, onnan gyalog 1300 m;
 • vagy a Budapest-Esztergom vasútvonalon Esztergom vasútállomás megállóhelyig, onnan gyalog 1800 m.

Végpont:

 • A BKK 34-es autóbuszával a Sinkovits Imre utcáig.

Parking

 • Kezdőpont: Budapest felől a 10 sz. vagy a 11 sz. főúton Esztergomban a Hősök teréig, onnan a körforgalomban az Árok u. - Nagy Duna sétány útvonalon
 • Végpont: Budapest belvárosa felől a Szentendrei út - Pók u. - Nánási út - Királyok útja - Piroska útvonalon
 • A parkolás a KRESZ szabályainak megfelelően, de ingyenes mindkét helyen.
Arrival by train, car, foot or bike

Similar routes nearby

 These suggestions were created automatically.

Questions & answers

Ask the first question

Got any questions regarding this content? You can ask them here.


Reviews

Write your first review

Be the first to review and help others.

Tommaso Lambardi
August 30, 2018 · Community
what is the price?
show more

Photos from others


Status
open
Difficulty
moderate
Distance
61.3 km
Duration
12:00h
Ascent
1 m
Descent
3 m
Public transport friendly In and out Multi-stage route Scenic Refreshment stops available Geological highlights Botanical highlights Cultural/historical value Faunistic highlights

Statistics

 • 2D 3D
 • Contents
 • New Point
 • Show images Hide images
: h
 km
 m
 m
 m
 m
For changing the range of view, push the arrows together.