Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Water trails recommended route

Dunai csorgás Szentendrétől a Római-partig

Water trails · Duna menti síkság
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Szentendrénél
  Szentendrénél
  Photo: Márk Tassy, Magyar Természetjáró Szövetség
m 102 100 98 96 10 8 6 4 2 km
Kellemes, nyugodt evezés családoknak és azoknak, akik szeretnék felfűzni egy vízitúrára a teljes, tágan értelmezett Dunakanyart, de a hagyományos tagolás szerinti Visegrád-Szentendre szakasz 26 km-ére ugyanazon a napon a Római-partig már nem akarnak még 11 km-t ráhúzni.
easy
Distance 11 km
3:00 h
0 m
0 m
103 m
103 m

A túra túlnyomó része a csendesebb és nyugodtabb Szentendrei-Duna-ágban halad, és csupán az utolsó 2 km vezet a Nagy-Dunán. Végig folyásirányban haladunk, így komolyabb fizikai igénybevételtől nem kell tartani. Az út során számos kikötési lehetőség vár ránk, ahol étkezni is tudunk. Vízállástól függően néhány sziget keskeny mellékágába is beevezhetünk, majd a Lupa-sziget mentén végigcsorogva annak épített örökségét is megcsodálhatjuk. A Római-partra megérkezve ne szaladjunk rögtön haza: a színes vendéglátó-kínálatban megérdemlünk egy jutalomvacsorát.

Általános tudnivalók:

 • Kezdőknek is ajánlott
 • Saját hajó szükséges
 • Kikötési lehetőségek:
  • Sárkány-sziget
  • Lupa-sziget
  • Ebihal-büfé

Author’s recommendation

 • A Szentendrei Duna ugyan nyugalmasabb, mint a Nagy-Duna, hiszen nagy hajók és uszályok nem közlekednek rajta, azonban komoly kishajóforgalommal kell számolni, ami részünkről is figyelmet igényel. 
 • A túra tervezésekor tájékozódjunk előre a Hajózási Szabályzat evezősökre vonatkozó részeiről, különösen a túrahajókban kötelező felszerelésekről, a mentőmellény viseléséről és a vízen való közlekedés főbb szabályairól.
 • Ha van navigációra alkalmas sportórád, letöltheted rá a tracket a fenti „GPX letöltése” gombbal, de ha viszel magaddal telefont, a túrát a Természetjáró appban közvetlenül megnyitva navigálhatsz azzal is.

 

Profile picture of Edvárd Rózsa
Author
Edvárd Rózsa
Update: December 09, 2021
Difficulty
easy
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
103 m
Lowest point
103 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Safety information

Általános biztonsági tanácsok

 • Mindig tájékozódj a várható időjárásról és szélviszonyokról – ezt a Természetjáró honlapján és az applikációban is könnyen megteheted.
 • Ha egyedül mész, legyen valaki, aki tudja, honnan indulsz és milyen útvonalat tervezel bejárni.
 • Legyen megfelelő öltözeted és biztonsági felszerelésed.
 • Figyelj a vízi közlekedés szabályainak betartására. Ezekről például ezen az oldalon tájékozódhatsz.

 

 

Start

Szentendre, Postás városi szabadstrand (102 m)
Coordinates:
DD
47.661194, 19.081200
DMS
47°39'40.3"N 19°04'52.3"E
UTM
34T 355933 5280428
w3w 
///mule.rungs.crowd

Destination

Római-part, Kadosa utca

Turn-by-turn directions

A szentendrei Postás strand homokos fövenye kényelmes vízreszállást biztosít, de nyáron legyünk tekintettel a strandolókra, fürdőzőkre.

Elindulunk lefelé, és hosszan csak a partmenti buja növényzet kíséri utunkat. 3 km evezés után a jobb oldalon érjük el a kicsiny Sárkány- (egyes térképeken Süllő-, régi evezősök körében a jobb parton a magasságában lévő 6. folyamkilométer-tábla után csak 6-osnak nevezett) szigetet. Vízállástól függően tudunk a jobb oldali mellékágon elhaladni vagy sem – leginkább nem. A szigeten ki is köthetünk egy kis séta kedvéért, mindössze 200 m hosszú. Errefelé a part mentén hódok is élnek, némi szerencsével nem csak a rágásnyomokat, de az állatokat is láthatjuk.

Továbbindulva pontosan 1 km-re, a bal oldalon található a legendás „5-ös kő”, amely a Rómairól induló evezősök generációi számára a Szentendrei-ágban a legelső kikötési, strandolási, pihenési helyet jelentette. Vele szemben, a jobb parton egy kavicsos partszakaszon tudunk szükség esetén megállni.

Újabb 1 km után a Lupa-sziget északi csücskéhez érkezünk. A 30-as években felparcellázott sziget mentén elhaladva végignézhetjük a platánsor mentén épült, döntően Bauhaus stílusú házakat. A jobb partot a szigettel összekötő rév magasságában figyelmesen haladjunk. Ha szeretnénk, a szigeten is kiköthetünk egy sétára vagy enni valamit a híres Sanyi Bácsi Büféjében. Ugyanezt a jobb parton is megtehetjük a szintén hírneves Ebihal Büfénél, amely ráadásul a vízen található.

A Lupa-sziget alsó spiccénél, mielőtt a Megyeri híd alatt áthaladnánk, érdemes mintegy 300 m-t visszafelé fölevezni a bal ágban, ugyanis a Szentendrei-sziget partjánál itt található a híres Egyfás-sziget. A tájképi jelentőségű szigetecskén a nevével ellentétben igazából két fa nő: egy fűz és egy fehér eper, és megfelelő vízállásnál akár meg is kerülhetjük.

Érkezünk a Megyeri hídhoz: egy ilyen impozáns építmény alatt mindig különleges élmény átevezni (a pillérektől tartsunk biztonságos távolságot!). A Megyeri híd után 2,5 km evezés vár ránk a Szentendrei-sziget déli csúcsáig, eközben a jobb parton már Pünkösdfürdő mellett haladunk el. A szigetcsúcstól további 2,5 km vár ránk a Római-parti kikötésig, de itt már a Nagy-Dunán haladunk, ennek megfelelő figyelemmel evezzünk. Az Aquamarina szállodahajóhoz érkezve körültekintő távolságot tartva kerüljük ki azt. Kikötőhelyünk a Jancsi büfé/Kadosa utca alatti betonsólya, fölötte a Kadosa utcában ingyenes a parkolás.

 

 

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

 • Szentendre tömegközlekedéssel a leggyorsabban és legkényelmesebben a Budapest, Batthyány térről induló HÉV-vel közelíthető meg, a Szentendre végállomásnál kell leszállni.

Getting there

 • Szentendre HÉV-végállomástól a Kossuth Lajos u.-Bolgár u.-Duna korzó útvonalon a starthely csupán 500 m, 6 perc séta.

Parking

 • Szentendrén a Postás strandtól 100 méterre a teniszklub melletti, a Duna korzóval párhuzamos fizetős parkolóban hagyhatjuk autónkat.

Coordinates

DD
47.661194, 19.081200
DMS
47°39'40.3"N 19°04'52.3"E
UTM
34T 355933 5280428
w3w 
///mule.rungs.crowd
Arrival by train, car, foot or bike

Equipment

 • Mentőmellény
 • Az évszaknak és az időjárásnak megfelelő öltözet
 • Napvédelem, sapka
 • Élelem és innivaló a kikötések számának függvényében
 • Tájékozódásra és a biztonság érdekében mobiltelefon
 • A navigációhoz Természetjáró app

 

 

Similar routes nearby

 These suggestions were created automatically.

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Difficulty
easy
Distance
11 km
Duration
3:00 h
Highest point
103 m
Lowest point
103 m
Public-transport-friendly Linear route Refreshment stops available Family-friendly

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 11 Waypoints
 • 11 Waypoints
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp