Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Water trails recommended route

Családi vízitúra a Szentendrei-Duna-ágon

Water trails · Dunakanyar, Visegrádi-szoros
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A Szentendrei-sziget fölső csúcsához érve ne felejtsünk el visszanézni
  A Szentendrei-sziget fölső csúcsához érve ne felejtsünk el visszanézni
  Photo: Edvárd Rózsa, Magyar Természetjáró Szövetség
m 106 104 102 100 98 96 94 25 20 15 10 5 km
Remek időtöltést kínáló vízitúra azoknak, akik kedvelik a nyugodt mozgású vizeket és a gazdag infrastruktúrát kínáló kikötési pontokat. A Visegrádtól Szentendréig vezető túra kiváló alkalom arra, hogy családunkkal vagy barátainkkal a szabadban töltsünk el egy élményekben gazdag napot.
moderate
Distance 26 km
6:00 h
0 m
0 m
104 m
104 m

A túra az első 3 km kivételével végig a Szentendrei-Duna-ág csendesen mozgó, biztonságos vízfelületén vezet. Ezért ajánlott minden olyan kezdő vízitúrázónak, aki itt ismerkedik meg a vízen való mozgás rejtelmeivel. A túra hossza a megállók mennyiségétől és a kikötési pontokon eltöltött időtől függően lehet 5-6 óra vagy egy egész nap is. Utunk során több olyan pihenési hely van, ahol étkezési és vásárlási lehetőségek között válogathatunk, ezért nem szükséges saját elemózsiával készülni. (Kivétel ez alól a mindig nálunk lévő folyadékutánpótlás.) Úgy Visegrád, a túra kiindulópontja, mint Szentendre, a végpont egyaránt festői szépségű helyek, ahol akár kulturális programokat is beilleszthetünk. A visegrádi vízrerakó hely autóval könnyen megközelíthető, a szentendrei kiszállótól viszont néhány métert kell sétálni a parkolóig.

Általános tudnivalók:

 • Kezdőknek is ajánlott
 • Saját hajó szükséges
 • Kikötési lehetőségek:
  • Szentendrei-sziget csúcsa
  • Dunabogdány
  • Tahitótfalu
  • Zöld Béka kikötő
  • Szentendre 

Author’s recommendation

 • A forgalmas hobbihajó-kikötőket és -sólyákat, valamint személyi- és teherkomp kikötőket óvatosan közelítsük meg, és nagy ívben kerüljük ki. A kompok közlekedését ne akadályozzuk, mindig biztosítsunk részükre elsőbbséget.
 • A túra tervezésekor tájékozódjunk előre a evezősökre vonatkozó részeiről, különösen a túrahajókban kötelező felszerelésekről, a mentőmellény viseléséről és a vízen való közlekedés főbb szabályairól.

 • Ha van navigációra alkalmas sportórád, letöltheted rá a tracket a fenti „GPX letöltése” gombbal, de ha viszel magaddal telefont, a túrát közvetlenül megnyitva navigálhatsz azzal is.

Profile picture of Edvárd Rózsa
Author
Edvárd Rózsa
Update: December 06, 2021
Difficulty
moderate
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
104 m
Lowest point
104 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Track types

Show elevation profile

Safety information

Általános biztonsági tanácsok

 • Mindig tájékozódj a várható időjárásról és szélviszonyokról – ezt a Természetjáró honlapján és az applikációban is könnyen megteheted.
 • Ha egyedül mész, legyen valaki, aki tudja, honnan indulsz és milyen útvonalat tervezel bejárni.
 • Legyen megfelelő öltözeted és biztonsági felszerelésed.
 • Figyelj a vízi közlekedés szabályainak betartására. Ezekről például ezen az oldalon tájékozódhatsz.

Start

Visegrád, a Royal Club Hotel parkolója alatt az Apát-kúti patak beömléséhez közeli védett öböl a 1695 fkm közelében (102 m)
Coordinates:
DD
47.782669, 18.965439
DMS
47°46'57.6"N 18°57'55.6"E
UTM
34T 347597 5294149
w3w 
///chill.rover.cellists
Show on Map

Destination

Szentendre, a belváros déli végénél, a Postás strandon

Turn-by-turn directions

A túra kiindulópontja egy csendes, nyugodt öbölben, lapos, kavicsos partszakaszon található. A helyszín könnyű, kényelmes és ingyenes vízreszállási lehetőséget kínál. A partról a Dunán felfelé, folyásiránnyal szembe tekintve a Pilis és a Börzsöny között áttörő Duna csillogó víztükrét láthatjuk, mögöttünk pedig a part ligetes ártéri erdővel borított füves területe veszi körbe stathelyünket.

Vízreszállást követően éles jobbkanyarral beevezünk a Duna intenzív sodrásába, és kellő körültekintéssel, valamint a biztonságos távolság megtartásával kerüljük el a Visegrád-Nagymaros komp kikötőjét. A komp sólyája a starthelyünktől mintegy 300 m-re várható. Innen a folyó sodrásában evezve csodálhatjuk a Fellegvár és a parthoz lényegesen közelebb magasodó Salamon-torony látványát. A komptól kb. 1 km-re, a Salamon torony előtt találjuk a Visegrádi Hajóállomást, ami megfelelő távolság tartásával kerülendő, számítva az érkező és távozó hajókra is. Szemben, a Duna bal partján jellegzetes templomtornyával Nagymaros települése látható. A Salamon-toronytól 1 km-nyi evezéssel érjük el a Szentendrei-sziget csúcsát, ahonnan már jobbra tartva, a Szentendrei-Duna-ágon folytatjuk túránkat. Ha kedvünk tartja, kiköthetünk a Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozó szigetcsúcson: lapos, kavicsos partjával kiváló pihenőhely. Innen a jobb partra tekintve a szintén a Nemzeti Park részét képező Visegrádi-hegység erdős hegyoldalaiban gyönyörködhetünk.

Továbbindulva, a bal parton található Kisoroszi előtt elhaladva, kellemes sodrásban evezve érjük el 3 km után Dunabogdány strandját. A part megközelítésekor óvatosan kerüljük ki a kishajó-sólyát, hétvégeken nagy a forgalom. Kiváló kikötőhely, lapos, homokos, széles partvonal. A sétányon gazdag infrastruktúra, több büfé és étterem  is található. Rövid, mintegy 100 méteres sétával elérjük a főutcát (Kossuth L. u.), ahol további üzleteket találhatunk.

Elhagyjuk Dunabogdány marasztaló strandját, és 3 km evezést követően a folyó jobb oldalán apró szigeteket találunk. Közepes, vagy annál magasabb vízállás esetén érdemes köztük áthaladva, a sűrű ártéri erdő rejtekén átevezni. Alacsony vízállásnál ez sajnos nem lehetséges. Innen 600 méterre egy jobb kanyarulatot követően a baloldalon egy sziget mögött szintén oldalág található, megfelelő vízállás esetén járható. A szigetet elhagyva 800 méter után érkezünk a jobb parton fekvő Tahi és bal parti testvére, Tótfalu közötti híd közelébe. A híd előtt 50 méterre, a jobb oldalon a fák árnyékában köves, kavicsos kiszálló található. Innen körülbelül 200 méteres sétával érhető el a Tahi hídfőnél található Szabadság tér boltokkal, gazdag infrastruktúrával.

Továbbindulva, a híd pilléreitől kellő távolságot tartva túrázunk a víz mindkét partját szegélyező ártéri erdőkkel kísérve 4 km-t Leányfaluig és a vele szemben fekvő Pócsmegyer településekig. Itt kiköthetünk a Zöld Béka kikötő melletti partszakaszon vagy az 500 méterrel lejjebb található, kicsit kényelmesebb és tágasabb, rév melletti kavicsos-füves területen. Mindkét kikötőhely a jobb oldalon található, és mindkettő közelében találunk étkezési lehetőséget. Néhány perces sétával elérjük a 11-es főutat, itt további vendéglátóhelyek és boltok találhatóak.

3 km-t evezünk tovább, és elérjük a szigeten található Szigetmonostor és Szentendre között közlekedő kompot. Kellő körültekintéssel közelítsük meg, előnyt biztosítva a közlekedő szerelvénynek. A jobb parton a kompsólyától megfelelő távolságot tartva kiköthetünk a kicsit durvább köves parszakaszon, 50 méterre innen, a főút mellett étterem található.

Továbbevezünk, és 1 km múlva a jobb oldalon feltűnik a Pap-sziget. A szigetet megkerülő oldalág közepes és nagy víznél evezhető, alacsony vízállásnál ez lehetetlen. Az oldalágból kiérve már csak 1500 méter evezés vár ránk a kiszállóhelyig. Szentendre előtt elhaladva megcsodálhatjuk a templomtornyokkal gazdagon díszített óváros panorámáját. A belváros magas partja mentén a kikötési lehetőség korlátozott, nehéz és balesetveszélyes, nem ajánlott. A belváros alatt a jobb parton azonban már kellemes kikötési lehetőség adódik, de az ideális kiszálló és egyben a túra végpontja a belváros déli végénél található Postás strandon van. Előtte a folyó beszűkül, erős sodrásúvá válik, és jobbra fordul. A jobb oldalon lévő lapos, homokos part azonban kényelmes partra jutást biztosít. Közvetlenül a partig nem lehet lejutni autóval, a 60 méterre található fizetős parkolóban tudunk megállni.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

 • A vízitúra starthelye a Budapest és Esztergom között közlekedő autóbuszjáratokkal közelíthető meg. Visegrádon a Nagymarosi rév megállónál kell leszállni.

Getting there

 • A Nagymarosi rév buszmegállótól kb. 400 métert kell sétálni Esztergomfelé a 11-es főút mentén, a 43-as kilométerkőtől 100 méterre, jobbra található lejáratig (szemben az Ételbárka büfével). Itt egy fás-ligetes, füves területen átsétálva érjük el a vízpartot és a beszállóhelyet.

Parking

 • A 11-es számú főúton, Visegrád belterületén a 43-as kilométerkőtől 100 méterre az Ételbárka büfével szemben található szűk lehajtónál közelíthető meg a part. A főút mellett ingyenes parkoló található.
 • Szentendrén a Postás strandtól 100 méterre a teniszklub melletti, a Duna-korzóval párhuzamos fizetős parkolóban lehet parkolni.

Coordinates

DD
47.782669, 18.965439
DMS
47°46'57.6"N 18°57'55.6"E
UTM
34T 347597 5294149
w3w 
///chill.rover.cellists
Arrival by train, car, foot or bike

Equipment

 • Mentőmellény
 • Az évszaknak és az időjárásnak megfelelő öltözet
 • Napvédelem, sapka
 • Élelem és innivaló a kikötések számának függvényében
 • Tájékozódásra és a biztonság érdekében mobiltelefon
 • A navigációhoz Természetjáró app

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Difficulty
moderate
Distance
26 km
Duration
6:00 h
Highest point
104 m
Lowest point
104 m
Public-transport-friendly Linear route Scenic Refreshment stops available

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 24 Waypoints
 • 24 Waypoints
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp