Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Trail Running recommended route

Viszent-völgyi nyolcas

Trail Running · Balaton-felvidék
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Az evangélikus templom és Kinizsi Pál szobra Nagyvázsonyban
  Az evangélikus templom és Kinizsi Pál szobra Nagyvázsonyban
  Photo: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
m 300 250 200 10 8 6 4 2 km Szent Mihály-kolostor romja Szent Ilona-kápolna romja Tálodi kolostorrom
Hangulatos, középkori emlékekben gazdag futás a Balaton-felvidéken: az útvonal egy vár, két kolostor és két templom romjait fűzi föl erdőn át, mezőn keresztül és patak mentén.
easy
Distance 11.8 km
1:25 h
279 m
279 m
314 m
220 m

Úttípusok

 • egynyomos ösvény
 • normál földút
 • murvás út
 • aszfalt

Az erő beosztása

A teljes útvonal 280 m-es emelkedése összességében egyáltalán nem megterhelő. Ebben két intenzívebb szakasz van: először 1 km-en 80 m, majd 330 m-en 40 m-es kaptató.

Ajánlott időszak

Bármely napszakban teljesíthető. Az útvonal kétharmada árnyas, mert erdőben vezet – méghozzá nem holmi cserjésben, hanem nagyvadban gazdag őserdőben.

Terepfutás rovatunk támogatója a Dockyard. Az útvonal ajánlója a legendás Németh Csaba, Magyarország legeredményesebb aktív terepfutója.

Author’s recommendation

 • Ha van navigációra alkalmas sportórád, letöltheted rá a tracket a fenti „GPX letöltése” gombbal, de ha viszel magaddal telefont, a futást a Természetjáró appban közvetlenül megnyitva is navigálhatsz.
Profile picture of Edvárd Rózsa
Author
Edvárd Rózsa
Update: June 23, 2021
Difficulty
easy
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
314 m
Lowest point
220 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Track types

Forested/wild trail 84.02%Path 13%Road 2.97%
Forested/wild trail
9.9 km
Path
1.5 km
Road
0.3 km
Show elevation profile

Start

Nagyvázsony, faluközpont (268 m)
Coordinates:
DD
46.982370, 17.696677
DMS
46°58'56.5"N 17°41'48.0"E
UTM
33T 705078 5206734
w3w 
///blanket.prestigious.hails
Show on Map

Destination

Nagyvázsony, faluközpont

Turn-by-turn directions

Itiner

 • A faluközpontból a Vár utcán indulunk el, majd a Kinizsi-vár előtt elfutva a K jelzésre térünk, és a Szent Mihály-kolostor, a Szent Ilona-templomrom és a Tálodi-rét érintésével ezen teszünk meg 3,5 km-t.
 • A Tálodi-rét felső végén jobbra, a Z jelzésre fordulva egyenesen futunk fölfelé, majd még mindig a Z jelzésen balra fordulva hosszú egyenes szakasz következik. Mielőtt a vigántpetendi műútra kiérnénk, balra, jelzetlen útra fordulva, kb. 300 m megtételével átkötünk a K jelzésre.
 • A K jelzést követve a völgy mentén elfutunk a tálodi kolostorromig, majd utána a Tálodi-rétnél zárjuk a hurkot ,és jobbra, a Z jelzésre térünk.
 • A Z jelzésen futunk át az erdőn, majd a mezőn átvágva jobbra, jelzetlen útra térve futunk föl a Szent Jakab-templomromig, ahonnan visszacsatlakozunk a Z jelzésre, és ezen érkezünk be a településre.
 • A templomnál a jobbra forduló Z jelzést elhagyva elfutunk a sportpályáig, ahonnan az Óvoda, majd a Petőfi Sándor/Kinizsi Pál utcán visszatérünk a faluközpontba.

Az útvonal részletes leírása

A faluközpontból a buszmegállóval szemben, a rendezvényháznál a Vár utcán indulunk lefelé. Az utca végén egy balkanyar után már meg is érkezünk a Kinizsi várhoz, amely előtt elfutunk, majd a K jelzésre térünk. Megérkezünk a temetőhöz, ahol a pálos kolostorrom felé, jobbra fordulunk, immár földúton. Lejteni kezd, majd az ezt jelző táblánál balra fordulva köves szakaszon emelkedünk a romokig. A K jelzés közvetlenül a kolostorrom előtt jobbra fordul, de aki nem ismeri, annak érdemes balra egy kis kitérőt tenni a hajdani Szent Mihály pálos kolostor felé, ez oda-vissza mindössze kb. 200 m.

A romoktól már kényelmes erdei úton futunk tovább, továbbra is a K jelzésen. Az erdőből kiérve a réten jobbra fordulunk, és a füves földúton enyhén ereszkedni kezdünk. Nem meredek, de köves, figyelmesen fussunk. A lejtő aljában balra fordulunk, és egy, a növényzet által formált, szinte mesebeli kapun térünk be a sűrű erdőbe, még mindig a K jelzésen maradva, de már egynyomos, kényelmes ösvényen. Innentől az öreg bükkös szélén a Vázsonyi-Sédet követjük. Egy ponton balra, egy 50 m-es kitérővel megnézhetjük Tálod egykori, 13. századi, kicsiny Szent Ilona-templomjának romjait, majd továbbfutva jobbra kinyílik a táj. Ott, ahol szemben is erdőhöz érkezünk, balra fordulva a két erdő között húzódó keskeny Tálodi-réten enyhén emelkedve futunk tovább, továbbra is a K jelzésen. A rét felső végén jobbra fordulva a Z jelzésre térünk.

Egyenes, keskeny nyiladékon futunk, és immár meredekebben emelkedünk a néhol köves erdei úton. Egy ponton a Z jelzésen maradva balra fordulunk, majd újabb egyenes szakasz következik a hatalmas, magas fák (tölgy, bükk, gyertyán) alatt. Viszonylag sík erdei úton futunk, majd egy kis völgyet keresztezve enyhe lejtő és erős, de rövid emelkedő következik. Utána jobbra ritkásabb lesz az erdő, majd megérkezünk egy tisztáshoz, ahol balra fordulva jelzetlen úton (kb. 300 m) átvágunk a K jelzésig. A K jelzéshez érkezve balra fordulunk, és a Viszent-völgy mentén enyhén ereszkedve indulunk visszafelé. Nemsokára megérkezünk a tálodi pálos kolostorromhoz és a Kinizsi-forráshoz, amelyek kedvéért balra térve, kb. 150 m erejéig elhagyjuk a K jelzést. Utóbbira visszatérve hamarosan visszaérkezünk a kereszteződéshez, és ezzel zárjuk az útvonal déli hurkát.

A kereszteződésnél jobbra, a tisztás végén látható pihenő- és tűzrakóhely felé fordulva a Z jelzésre térünk. A pihenő mögött jobbra átkelünk a patakon, és balra fordulva futunk tovább a Z jelzésen. Egy jobbkanyar után intenzív emelkedésbe kezdünk, majd az emelkedő közepén a Z jelzést követve jobbra fordulunk, ami után már csak enyhébben emelkedünk tovább. Az erdőből kiérve óriási rét tárul elénk, szemben egy hosszú bozótsávval, amelynek jobb oldalán futunk tovább a Z jelzésen egészen a rét túlsó feléig, ahol a jelzést jobbra, jelzetlen úton elhagyva fölfutunk a Szent Jakab-templomromig, és az azt körülvevő, hangulatos, a dombtetőn körbekerítetlenül fekvő régi, nemesleányfalui temetőig. A temető alsó részén kék nyomóskutat találunk, ahol frissíthetünk, majd az itt induló egynyomos úton visszatérünk a Z jelzésre, amelyen beérkezünk Nemesleányfalura. A településre érkezve két kőfal között a templom irányába haladunk. A templomnál a Z jelzés jobbra fordul, de mi egyenesen, a templom bal oldalán futunk tovább, majd a rétre kiérve azon rézsút balra vágunk át, egészen a napelemekig, ahol a kerítés mentén végigfutva eljutunk a focipályáig és a Sport utcáig. Itt balra átmegyünk a kapun, és a focipálya mentén végigfutva az Óvoda utcához érkezünk, amelyen jobbra fordulva a főútra, azaz a Petőfi Sándor utcára jutunk, amelyen balra indulunk tovább. Ez a jobbkanyartól már a Kinizsi Pál nevet viseli, ezen érkezünk vissza a faluközpontba.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

 • A starthely busszal könnyen elérhető a környező nagyobb településekről. A Nagyvázsony, autóbusz-váróterem állomásnál kell leszállni.

Getting there

 • A futás közvetlenül a Nagyvázsony, autóbusz-váróterem állomástól indul.

Parking

 • A faluközpontban a starthely környékén több helyen is kényelmesen és ingyen lehet parkolni.

Coordinates

DD
46.982370, 17.696677
DMS
46°58'56.5"N 17°41'48.0"E
UTM
33T 705078 5206734
w3w 
///blanket.prestigious.hails
Arrival by train, car, foot or bike

Equipment

 • Terepcipő
 • Az évszaknak és az időjárásnak megfelelő öltözet
 • Nyáron, melegben minimum 1 liter víz
 • Tájékozódáshoz és a biztonság érdekében mobiltelefon
 • A navigációhoz Természetjáró app

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Difficulty
easy
Distance
11.8 km
Duration
1:25 h
Ascent
279 m
Descent
279 m
Highest point
314 m
Lowest point
220 m
Public-transport-friendly Circular route Cultural/historical interest

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 4 Waypoints
 • 4 Waypoints
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp